Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
brok pisze:Witaj
W planach to kiedyś miałem. Wystarczy siłownik modelarski i mikrowyłącznik pod klapką, albo jeszcze prościej, cewka,pręt i bateria. Można zrobić sterowaną zdalnie ale to już droższa sprawa bo nadajnik kosztuje pewnie parę groszy. Moze kiedyś zrobię. W internecie widziałem już takie klatki na http://www.farmen.pl/ ale nie ma cen. Sterowana radiowo.
pozdrawiam - B.
Tajemniczy Wujek Z. pisze:....Przy łapankach na brwinowskim cmentarzu używaliśmy też bezprzewodowej kamery o zasięgu kilkuset metrów, dzięki czemu mogliśmy zostawić klatkę pod nadzorem, a sami czekaliśmy w samochodzie obserwując to, co się dzieje wokół klatki na monitorze. .....
Tajemniczy Wujek Z. pisze:...
Koszt całego urządzenia do zdalnego zamykania klatki to ok. 400 zł. Dodatkowo trzeba wyposażyć się w ładowarkę akumulatorów żelowych, taki właśnie jest użyty w odbiorniku. Starcza na bardzo długo, ale jednak od czasu do czasu trzeba go naładować.
piotr568 pisze:Jak wygląda i ile kosztuje taki zestaw? Na zimowe łapanki w sam razPytanie czy kamera pracuje w ujemnych temperaturach?
piotr568 pisze:A zestaw radiowy tego polskiego producenta jest tańszy niż ten użyty? Pisałeś że to kwestia zasięgu, ale w warunkach polowych to raczej nie odchodzi się od klatki na 200 metrów, nie zostawia bez dozoru bo się jacyś amatorzy złomu zaraz znajdą100 metrów, czyli w obszarze zabudowanym sądzę że 30 - 40 by chyba w zupełności wystarczyło.
PcimOlki pisze:Skąd wziąłeś elektromagnes? Przy jakim napięciu pewnie działa?
Trochę drogo. Czemu nie chciałeś użyć siłownika od auta? Napięcie to samo, a cena lepsza.Tajemniczy Wujek Z. pisze:...PcimOlki pisze:Skąd wziąłeś elektromagnes? Przy jakim napięciu pewnie działa?
Elektromagnes pochodzi ze sklepu TME.pl. Kosztował jakieś 80 zł. Pracuje przy napięciu nominalnym 12V i ma moc 8W. Skok nurnika to nominalnie 18 mm, choć ja ograniczyłem go do ok 10mm, żeby osiągnąć większy ciąg. Według producenta jego ciąg to 5,6 kg. Pierwotnie kupiłem elektromagnes o ciągu 1,1 kg, ale okazał się być dużo za słaby. Ten obecny sprawia się bez zarzutu.
PcimOlki pisze:Nadajnik kamery rozumiem analogowy i w paśmie TV śmiga? - legalne toto nie jest.
Tajemniczy Wujek Z. pisze:PcimOlki pisze:Nadajnik kamery rozumiem analogowy i w paśmie TV śmiga? - legalne toto nie jest.
Odpowiednią licencję mam, w paśmie amatorskim się mieszczę, modulację zgodną z bandplanem stosuję, wykorzystuje ok. 1% dopuszczalnej przepisami mocy emisji. Więc o co chodzi?
Użytkownicy przeglądający ten dział: RobertWeilk i 55 gości