Koty żywcem Zamurowane W Kanale Wentylacyjnym

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob mar 03, 2007 15:10

skaskaNH pisze:Poszlo - do Burmistrza (tekst Iwette) i do Premiera (tekst Mamucika).
Dzieki dziewczyny za te teksty.
Katia 80 - adres do Premiera gdzies tu sie pojawil, to ten: cirinfo@kprm.gov.pl

Do Burmistrza Brzegu Dolnego:
um@brzegdolny.pl
W jednym i w drugim przypadku wpisalam w tytule, do kogo jest kierowany list, bo nie sadze, zeby oni osobiscie odbierali poczte.

Dziękuję za wklejenie adresów :)
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Sob mar 03, 2007 15:11

A`propos wrzucenia na inne fora - czy te adresy ktos wrzucil na dogomanie?

skaskaNH

Od: Pt lut 03, 2006 0:21

Post » Sob mar 03, 2007 15:13

Już się zabieram za wysyłanie!
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Sob mar 03, 2007 15:20

ja również wysłałam
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

Post » Sob mar 03, 2007 15:23

Kotalizator - każdy pomysł jest dobry, choć lepiej zostawmy wszystko w tym wątku, żeby się ludzie nie pogubili. Linki można wklejać, ale teksty niech będą możliwie krótkie, bo czytający się wkurzą i zaczną je deletować. Z tego samego powodu dobrze by było wysyłać różne wersje tego samego.
Adres który podałam wyżej - wi@ms.gov.pl - to oczywiście do ministerstwa sprawiedliwości, tylko mi się przy pisaniu palce omsknęły...

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Sob mar 03, 2007 15:50

kotalizator pisze:Jako "nowa" nieśmiało proponuję, aby
1."przykleić" ten wątek lub utworzyć nowy pt. " apel do politykow" lub "apel do prominentow", czy "w obronie kotów", czy coś w tym stylu (wtedy możemy tez podawać adresy do mediów)
2. jakoś posegregować adresy, pod które można wysyłać listy, stworzyć kilka wariantów listów w zależności od adresata
3. może do treści listów warto wprowadzić linki do stron opisujących te makabryczne zdarzenia
4. gdy już to "posegregujemy" namawiać masowo na innych forach do podpisania i wysłania
Co Wy na to?

Witamy Nową :) :) :)

Też tak uważałam, bo sama nieco sie tu gubię, niemniej - Wklejam to, co napisał mi Admin, zamykając temat tylko z adresami

"Mamuciku, trzymajmy się jednego wątku - prowadzenie rozmowy w dwóch jednocześnie nie jest sprawą łatwą.

Proponuję, aby najistotniejsze informacje (wzory listów) osoby, które wpisały je tutaj, podały w wątku zasadniczym raz jeszcze (podstawowa wersja phpBB nie daje możliwości łączenia tematów)."

Teksty niech będą do wyboru. Jak napisałam mój jest do przeróbek, niemniej - mimo, że jako wychowanica prawa, cenię krótkie teksty i wypowiedzi na temat, uważam, ze czasami lepiej napisać nieco wiecej, do formatu A4, szczególnie jeśli tekst jest rodzajem protestu.

Ale to oczywiscie to kwestia wyboru.
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

mamucik

Post » Sob mar 03, 2007 15:59

Wysłałam do premiera i ministra Z. Od siebie i z adresu mojej mamy. W czwartek wieczorem mówi mi, że coś tam (jakaś nieznacząca rzecz) powiedzieli w Teleekspresie. Ja pytam czy słyszała, jak mówili też o tym... To zaczęła płakać...
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Sob mar 03, 2007 16:02

Katia80 pisze:Wysłałam do premiera i ministra Z. Od siebie i z adresu mojej mamy. W czwartek wieczorem mówi mi, że coś tam (jakaś nieznacząca rzecz) powiedzieli w Teleekspresie. Ja pytam czy słyszała, jak mówili też o tym... To zaczęła płakać...

Bo są Ludzie i ludziska

mamucik

Post » Sob mar 03, 2007 17:36

Dla zainteresowanych pozwolę sobie wkleić adresy, pod które można i warto wysyłać listy/protesty/apele w sprawie zamurowanych kotów :

WŁADZE

1) Prezydent - listy@prezydent.pl
2) Premier - cirinfo@kprm.gov.pl
3) Burmistrz Brzegu Dolnego - um@brzegdolny.pl
4) Ministerstwo Sprawiedliwości - wi@ms.gov.pl
5) Minister Środowiska - Biuro.Ministra@mos.gov.pl
6) Marszałek Sejmu - listy@sejm.gov.pl
7) Wicemarszałek Sejmu p. Janusz Dobrosz - Janusz.Dobrosz@sejm.pl
8 ) Wicemarszałek Sejmu p. Bronisław Komorowski - biuro@bronislawkomorowski.pl
9) Wicemarszałek Sejmu p. Wojciech Olejniczak - http://www.wojciecholejniczak.com.pl/szablon.php (formularz kontaktowy)
10) Przewodniczący PiS - biuro@marekkuchcinski.pl
11) Przewodniczący PO - bogdan.zdrojewski@sejm.pl
12) Przewodniczący Samoobrony - info@lepper.com.pl
13) PSL - kp-psl@sejm.pl biuronkw@psl.org.pl
14) SLD - rk@sld.org.pl

Posłowie z województwa dolnośląskiego:
15)p. Piotr Cybulski - http://www.piotr-cybulski.pl/index.php? ... t&Itemid=3 (formularz)
16) p. Marzena Machałek - marzena.machalek@plusnet.pl
17) p. Grzegorz Schetyna - http://www.schetyna.pl/index.php?option ... 1&Itemid=9
(formularz)
18 ) p. Ryszard Zbrzyzny - Ryszard.Zbrzyzny@sejm.pl
19) p. Zbigniew Chlebowski - zbigniew.chlebowski@poczta.onet.pl
20) Izabela Katarzyna Mrzygłocka - biuro-zabkowice@neostrada.pl
21) p. Jakub Szulc - biuro@jszulc.pl
22) p. Ryszard Wawryniewicz - biuro.swidnica@wawryniewicz.pl
23) p. Jarosław Duda - jaroslaw@duda.org.pl
24) p. Stanisław Tadeusz Huskowski - stanislaw.huskowski@platforma.org
25) p. Dawid Jackiewicz - D.Jackiewicz@op.pl
26) p. Beata Kempa - Beata.Kempa@sejm.pl
27) p. Janusz Krasoń - http://www.janusz.krason.pl/pytania.php (formularz)
28 ) p. Aldona Młyńczak - aldona@mlynczak.pl
29) p. Sławomir Jan Piechota - piechota@piechota.info.pl
30) p. Kazimierz Michał Ujazdowski - ujazdowski@ujazdowski.pnet.pl
31) p. Ewa Wolak - Ewa.Wolak@sejm.pl

Inne władze Brzegu Dolnego:
32) p. Eugeniusz Skorupka - Przewodniczący Rady Miejskiej - e.skorupka@brzegdolny.pl
33) p. Stanisław Jastrzębski - Wiceburmistrz Brzegu Dolnego - inwestycje@brzegdolny.pl
34) p. Bohdan Aniszczyk - sekretarz Gminy Brzeg Dolny - sekretarz@brzegdolny.pl
35) p. Lidia Kosztowny - Skarbnik Gminy - sekretariat@brzegdolny.pl
36) p. Zdzisław Jakubowski - Naczelnik Oświaty Kultury i Sportu - oswiata@brzegdolny.pl
37) p. Mieczysław Kryszak - Gminne Biuro Promocji i Informacji / Kierownik TvBD - promocja@brzegdolny.pl
38 ) p. Beata Sokolska - Kierownik GOPS - gops@brzegdolny.pl

MEDIA w Brzegu Dolnym

1) Telewizja Miejska Brzeg Dolny - tvbd@brzegdolny.pl
2) Tygodnik Powiatu Wołowskiego "Kurier Gmin" - redakcja@kuriergmin.pl

SZKOŁY w Brzegu Dolnym

1) Liceum Ogólnokształcące, ul. Wilcza 10 - lobrzegdolny@poczta.onet.pl
2) Zespół Szkół Zawodowych, ul. 1-go Maja 1a - zsz.biuro@brzegdolny.pl
3) Gimnazjum Publiczne nr 1, ul. Młodzieżowa 2 - gimbd@poczta.onet.pl

kotalizator

Od: Wto lut 27, 2007 14:33

Post » Sob mar 03, 2007 17:52

Wersje listów:
1) DO PREMIERA/BURMISTRZA
autor - Ivette

Szanowny Panie Premierze/Burmistrzu!
Piszę w sprawie bulwersującego zdarzenia, które ostatnio miało miejsce w Brzegu Dolnym - kilka kotów zostało zamurowanych w kanale wentylacyjnym i skazanych przez to na śmierć głodową.
Prawdopodobnie jest wiele osób, które uważają, że życie tych kilku bezdomnych kotów nie jest warte wzmianki, bo tyle ich przecież jest naokoło. Odzew na forach internetowych świadczy jednak, że są też ludzie, którzy nie mogą przejść obojętnie obok kolejnego przypadku łamania praw zwierząt w Polsce.
Ta sprawa świadczy o czymś znacznie gorszym - o "znieczulicy" wobec krzywdy. Zwierzę jest zdolne do odczuwania cierpienia i z tego powodu zasługuje na szacunek i życie wolne od bólu - parafraza pierwszego zdanie Ustawy o Ochronie Praw Zwierząt. Bezdomne koty, oprócz tego, że cierpią głód i chłód z winy człowieka (bo te bezdomne koty zazwyczaj najdalej w trzecim pokoleniu wstecz były domowymi pieszczochami, które się znudziły komuś i zostały wyrzucone), to jeszcze w tym przypadku umarły bezsensowną, powolną śmiercią- niewyciągnięcie odpowiednich konsekwencji świadczyłoby o braku szacunku dla każdego przejawu życia, a szacunek dla życia podobno jest taki ważny w naszym kraju.
Stosunek do zwierząt tak naprawdę świadczy też o naszym stosunku dla ludzi, więc to okrucieństwo nie powinno zostać zapomniane, a sprawcy bezkarni.
Mam nadzieję, że dołoży Pan starań, by wyciągnąć odpowiednie konsekwencje wobec sprawców i że podobne zdarzenia nie będą miały już miejsca ani w Brzegu, ani w całej Polsce.

Z poważaniem

2) WERSJA DO PREMIERA
autor - mamucik

Szanowny Panie Premierze

W Brzegu Dolnym ( woj. dolnośląskie ) pracownicy jednostki budżetowej Urzędu Miasta - ZGKiM - żywcem zamurowali bezdomne koty w kanale wentylacyjnym. Wynika to z informacji przedstawionych poprzez szereg niezależnych od siebie mediów, odbijające się dużym echem wśród internautów. W świetle przedstawionych w tej sprawie okoliczności należy domniemywać, że ich działanie było spowodowane licznymi skargami mieszkańców ul. Zwycięstwa w w/w miejscowości, którzy sprzeciwiali się możliwości dokarmiania i życia tych zwierząt na terenie ich posesji . Zbieg faktu zamurowania bezdomnych kotów z okolicznością licznych nacisków na ZGKiM zdaje się pod znakiem zapytania stawiać przypadkowość tego zdarzenia.

Panie Premierze – koty zamurowane w szybie wentylacyjnym umierały, miaucząc, a potem już wyjąc – przez dłuższy czas. Umierały śmiercią straszną – głodową. Nad ich głowami toczyło się życie, one już nie miały żadnych szans.

Wiele z kotów bezdomnych to koty wyrzucone, wiele z nich rodzi się na ulicy, bo osoby odpowiedzialne za gospodarkę terenem w żaden sposób nie liczą się z tym tematem, nie próbując w jakikolwiek sposób zająć się tragedią tych najbardziej bezbronnych swoich mieszkańców.
Mieszkańców bez prawa wyborczego.
Bezbronnych zwierząt żebrzących o cokolwiek w miseczce i nie śmiejących nawet myśleć o odrobinie ludzkiego serca.

Panie Premierze – jest Pan zwierzchnikiem administracji rządowej, jest Pan także człowiekiem kochającym swojego domownika-Kota. Nie każdy jednak kot ma szczęście posiadania człowieka, który nie pozwoli go zadręczyć i zagłodzić. Nie znaczy to jednak, że nie ma prawa do życia.

Zastanawiam się kiedy te koty już wiedziały, że nie wyjdą.
Zastanawiam się nad tym, jak bardzo bolała ta śmierć.

Błagały o pomoc przez niemal trzy tygodnie.

Potem już zabrakło sił.
Potem już tylko było czekanie na śmierć.

Panie Premierze – miarą poziomu rozwoju społeczeństwa jest jego stosunek do najbardziej bezbronnych.

Panie Premierze – proszę Pana, zarówno jako osobę kształtująca i nadzorującą działalność administracji sobie podległej, jak i osobę mającą wpływ na kształt prac legislacyjnych o działania mające zarówno na celu pociągnięcie do odpowiedzialności osób bezpośrednio i pośrednio odpowiedzialnych za mękę tych zwierząt oraz jak i wdrożenie takich rozwiązań prawnych, które rzeczywiście zabezpieczałyby bezbronne zwierzęta przed podobnym okrucieństwem.

Z wyrazami szacunku

kotalizator

Post » Sob mar 03, 2007 18:20

Kotolizator - jesteś bezcennym nabytkiem w tym towarzystwie!

Bungo

Post » Sob mar 03, 2007 18:33

Moze pokusi sie ktos o stworzenie wersji dla mediow i dla innych prominentow :?: Moze warto stworzyc ja rowniez dla szkol w tamtym rejonie, co by przynajmniej poduskutowali sobie o tym haniebnym wydarzeniu, jak i o bezdomnosci zwierzat.

kotalizator

Post » Sob mar 03, 2007 19:56

Czy ludzie , którzy tam mieszkają o tym nie wiedzieli? Ciągle gdy myślę o tym mam wielką gulę w gardle

skrzydelkomexico27

Od: Czw lut 22, 2007 13:10

Post » Sob mar 03, 2007 21:20

Katalizator tak jesteś cennym nabytkiem w tym towarzystwie
Zebrane adresy emailowe - super robota!

thor

Od: Czw paź 28, 2004 20:51

Post » Sob mar 03, 2007 21:20

Jutro postaram się przygotować wersję dla mediów. Czy ktoś pisał do Polsatu i do Uwagi TVN?

Bungo

[poprzednia][następna]