Malwina-pęknięty kręgosłup :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 10, 2006 16:07

Sudocrem.
Nie najtańszy, ale najlepszy.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Quella pisze:Malwina zaczyna miec odlezyny :(
Nie moze byc caly czas w pamperach wiec licze na to, ze sprawdza sie podklady.
Czy wiecie moze jak jej pomoc na ranki? Jaka masc mozna zastosowac?
Ja na razie mam masc propolisowa. Moze jest cos lepszego...
.....biedny kocurek

Oj...
Nie mialam do czynienia z takim problemem :(

Wietrzysz jej futercio?
Przekladasz na boczki itd.?

:ok::ok::ok:
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Sudocrem - polecany nawet dla niemowląt, ale nie wiem, jak ze zwierzątkami. Pewnie zaraz ktoś doświadczony się odezwie. Można też stosować solcoseryl, nie jest niebezpieczny dla zwierząt.
Obrazek

mjs

Od: Pon kwi 03, 2006 17:46

Post » Pon lip 10, 2006 16:09

Sudocrem stosuje się u maluchów jak mają podrażnione odbyty, np. biegunką (vide Sibia, która tak leczyła chyba Loni i Bramkę), więc na odleżyny nie powinien zaszkodzić. Sama go zresztą stosuję na sobie przy dowolnych problemach podrażnieniowo-skórnych, pomaga fajnie :)

Uschi

Od: Śro kwi 12, 2006 16:17

Post » Pon lip 10, 2006 16:14

Ja sudocrem stosuję u mamy.
U psu zasypywałam Alantanem.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Pon lip 10, 2006 16:38

Odlezyny, pewnei upal tez sie doklada, jak jest tak goraco a ona w tym plastiku :( , nie mam pojecie co mogloby pomoc, moze zmien tytul watku, ze potrzebujesz porady w temacie odlezyn?
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pon lip 10, 2006 16:42

Myślę, że będzie lepiej jak nie będzie w pampersiku, tylko na podkladzie. Futerko będzie się wietrzyć.

Anka

Post » Pon lip 10, 2006 16:47

Nie mam doświadczenia z kocimi problemami, ale dla mojego dziecka najlepszym lekarstwem okazał się Linomag - maść. Jest jeszcze krem ale nie był tak skuteczny. Cena także jest bardzo atrakcyjna
Obrazek

montes

Od: Śro lut 22, 2006 20:45

Post » Sob lip 15, 2006 20:13

Malwinka nabawila sie okroponych odlezyn.
W pampersikach lezala tylko dwa dni, tak to caly czas siedzi sobie w klatce na podkladach co mi dziewczyny polecily.
No i mimo ze ja wietrze, przekladam, kąpie to ma straszne rany.
Stosowalam sudocrem ale mam wrazenie, ze jeszcze jej pogorszylam wszystko. Jestem zrozpaczona ....
Bylismy u weta i dostaje antybiotyk, myję ja Peroxyvetem i pryskam pudrem w spreju-koszmarnie drogim.
Alez mi jej szkoda, taka bidulka .... jak ona na mnie patrzy.
Chyba trace sily, tak bardzo nie chcę zeby cierpiala :(

Quella

Od: Pon lut 07, 2005 8:44

Post » Sob lip 15, 2006 21:02

Quella, współczuję :(, niestety, nic nie poradzę, bo żadnego doświadczenia z odleżynami nie mam.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Sob lip 15, 2006 21:09

Wczoraj mi opiekunka mówiła o jakiejś drogima, ale podobno bardzo skutecznym żelu na tego rodzaju rany. Dzisiaj już wolałabym nie dzwonić, za mało ją znam, żeby o tej porze, ale jutro bez problemu. Może i dla kotki nadałby się?
Przecież to bez sensu, żeby z kręgosłupem sbie poradziła, a z odleżynami nie :( .
Jak tylko dowiem się nazwy tego żelu to napiszę.
Piszę pw.

Anka

Post » Sob lip 15, 2006 21:13

Trzeba spytać na dogomanii. Było tam kilka psiaków ze złamanym kręgosłupem i odleżynami. Poszukam wątków i może coś znajdę.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Nie lip 16, 2006 14:17

Na brzydkie, glebokie odlezyny ladnie sprawdzaja sie wszelkie hydrozele.
Tylko trzeba je jakos do kota przymocowac zeby ladnie przylegaly, zbieraly wydzieline z ran a jednoczesnie chronily ja od otoczenia.
Gdy rana wyglada juz na nadkazona to przed zalozeniem hydrozelu trzeba ja dokladnie, na ile sie da, oczyscic, przeplukac czyms odkazajacym a hydrozel nasaczyc antybiotykiem.

O ile odlezyny nie sa jakies bardzo zaawansowane, sa dopiero zmacerowaniem naskorka, zaczerwienieniem to swietnie sprawdza sie na nich masc Tormentiol - nakladana gruba warstwa.
Kosztuje grosze.
Wazne jednak zeby przed kolejnym nalozeniem masci zebrac delikatnie ta poprzednia co pozostala - bo przy odlezynach wszelkie pozostalosci masci tworza po pewnym czasie pozywke dla bakterii i grzybow.
Usuwa sie pozostalosc masci, skore przemywa delikatnie czyms odkazajacym - np. roztworem nadmanganianu, osusza przez przylozenie jakiejs chusteczki, materialu (trzeba pilnowac zeby to cos nie pozostawialo klaczkow) i po kilku minutach naklada masc.

Sprobuj tez kotce zrobic poduszeczke wypelniona siemieniem lnianym - na czas np. jakichs zabiegow pielegnacyjnych - gdy kotka nie musi lezec na podkladzie. To forma masazu, ziarna przesuwajace sie przy kazdym ruchu ciala zapobiegaja odlezynom. Miedzy tylne nozki kotki wloz kawalek ligniny, bedzie wchlanial ewentualny wyciekajacy mocz, zeby nie zanieczyszczala poduszeczki.

Powierzchnie ciala szczegolnie narazone na odlezyny i podraznienie moczem smaruj grubo tlustymi masciami - np. Linomagiem, wazelina.
Miejsca draznione szczegolnie przez mocz ostrzyz z siersci i przemywaj przy kazdej okazji chusteczkami dla niemowlat Bambino.
Niestety - siersc powoduje zatrzymywanie tego moczu, niemoznosc dokladnego jego usuniecia bez kapieli. Latwo tez przegapic powstajace odlezyny.
Gdy kotka lezy na boku i ma zlaczone tylne nozki - jesli miedzy nimi tez powstaja odparzenia - to nie tylko smaruj te powierzchnie wazelina ale takze wkladaj miedzy nie cieniutka bawelniana chusteczke czy jakis kawalek materialu z bawelny - tak zeby oddzielic skore od skory.

Walka z odparzeniami w takie upaly to naprawde niezla sztuka - ale da sie.
Tylko trzeba znalesc wlasciwe sposoby na dana sytuacje.
To co pomaga jednemu kotu - innemu moze rozjatrzac rany.
Musisz znalesc sposob na Malwinke :)

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie lip 16, 2006 14:25

:ok::ok::ok:
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Nie lip 30, 2006 19:31

I co tam u Malwinki? Bo tak długo cisza.....
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

[poprzednia][następna]