» Sob lip 23, 2016 14:20
Re: Koci osesek - bardzo potrzebuje pomocy
Aniady Boluś nie kupkał przez 9 dni. Pamietacie ? A przecież jeszcze dodatkowo był zatruty chemikaliami.....
Kazia, Milva - są hodowczyniami, ich radom żywieniowym najbardziej bym wierzyła, mają najwięcej do czynienia z maluchami.
Weci.....na studiach nie uczy się ich opieki nad zwierzęcymi noworodkami. Zaleca się usypianie ślepych miotów.....Jeśli wet nie zrobi specjalizacji z rozrodu, to nie ma pojęcia jak ratować malucha, jak i czym go karmić, jak pielęgnować.
Odchowałam kiedyś ślepy miot....na krowim mleku, a później kaszkach bebiko. Tyle, że wtedy świeże mleko miało trwałość dwa dni, potem pięknie się zsiadało. Jogurt był też jogurtem, a nie tablicą Mendelejewa. Nie zaryzykowałabym podania czegoś takiego ze sklepu - oseskowi.
Dla mnie wyprawa do przypadkowego weta, to wyrok śmierci na tego malucha. Zwłaszcza, że jest w miarę ustabilizowany. Jeśli brzuszek jest miękki, to nie ma co panikować, jak kupy nie ma. Dobre jedzenie jest jedzeniem niemal bezresztkowym. Ludzki noworodek na cycu mamy też ma prawo robić kupę co kilka dni. Bo nie ma co wydalać, wszystko co zje, to przetwarza. Im więcej maluch przybiera na wadze - tym mniej ma do wydalenia.
Masowanie, masowanie, jeszcze raz masowanie......Ja miałam to szczęście, że kotka - rezydentka - adoptowała po kilku dniach maluchy. Wygrzewała, wylizywała....i pamiętam, że niektóre wylizywała bardziej - aż się darły. Może właśnie w ten sposób niwelowała skutki sztucznego karmienia i wymuszała kupę. I ciepło jest ważne....ktos wspomniał, że koty mają wyższą temperaturę niż ludzie. Kociaka dobrze jest nosić przy ciele. Mleko ciepłe, waciki do masowania też . Ciepłe -nie letnie. To są drobiazgi, o których się zapomina....
Aaaaa - w momencie wyrzynania sie ząbków, kocio moze przestać przybierać na wadze, mieć mniejszy apetyt, marudzić.....jak ludzki dzieć...
Piękny to on póki co - nie jest. Ale ....może będzie dymniaczkiem i dlatego na zdjęciach kiepsko wygląda. To niezagojone pysio też uroku nie dodaje....