SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 17, 2014 13:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dziękuję kolendra. Widziałam ten proszek gdzieś w necie, ale nie wiedziałam czy mogę go jej podać ot tak. Jeszcze te ostrzeżenia, że bez konsultacji z wetem nie można... Mój wet ma małą lecznicę i nie posiada aż tak bogatego asortymentu RC, ale podjadę do innego - obym dostała stacjonarnie i nie musiała zamawiać i czekać na przesyłkę.
Na razie bardzo smakuje jej Smilla dla kociąt, którą karmię jej córeczkę.

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Pon sie 18, 2014 7:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja u mojej kotki z AZS stosuje Orijen Six Fish. Nie kazdy kot lubi....

natalian

Od: Śro sty 16, 2013 12:04

Post » Pon sie 18, 2014 12:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

anuuuusia pisze:Dziękuję kolendra. Widziałam ten proszek gdzieś w necie, ale nie wiedziałam czy mogę go jej podać ot tak. Jeszcze te ostrzeżenia, że bez konsultacji z wetem nie można... Mój wet ma małą lecznicę i nie posiada aż tak bogatego asortymentu RC, ale podjadę do innego - obym dostała stacjonarnie i nie musiała zamawiać i czekać na przesyłkę.
Na razie bardzo smakuje jej Smilla dla kociąt, którą karmię jej córeczkę.

Jeżeli masz wąptliwości, to zapytaj weta czy nie widzi przeciwskazań. Ale biorąc pod uwagę, że to się stosuje raczej okresowo / doraźnie dla podratowania stanu ogólnego ( np. kilka dni ), także u kociąt ( dziewczyny np. mieszają zmiksowane gotowane mięsko kurczaka + convalescence ) to nie powinno zaszkodzić, raczej pomóc. Trzymam kciuki za koteczkę :kotek:
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Od: Wto cze 11, 2013 13:44

Post » Pon sie 18, 2014 13:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

A to się sprawdzi przy AZS?
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... a21/407523

W opisie jest takie info:
Porta 21 Feline Finest Sensible jest idealna dla kotów wrażliwych i cierpiących na alergie(...)

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Pon sie 18, 2014 16:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Asim, Proponuje spróbować z kattovitem sensitive lub gastro.
Ostatnio edytowano Pon sie 18, 2014 18:00 przez Agaaa, łącznie edytowano 1 raz

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Pon sie 18, 2014 16:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kolendra dziękuję :201494
Udało się dostać stacjonarnie na szczęście. Kotce smakuje. Apetyt jej wraca, dokarmiam ją regularnie, nawet w nocy. Zwłaszcza wtedy powtarzam sobie i jej, że obie z tego wyjdziemy, bo przecież baby zawsze dają radę :201461

anuuuusia

Post » Wto sie 19, 2014 5:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

asim pisze:A to się sprawdzi przy AZS?
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... a21/407523

W opisie jest takie info:
Porta 21 Feline Finest Sensible jest idealna dla kotów wrażliwych i cierpiących na alergie(...)

Asim, nie sądzę, AZS wywołane u kotów może być przez alergię - a żeby walczyć z alergią trzeba wiedzieć co jest jej przyczyną. Najlepiej kupić karmę bez kurczaka i zobaczyć czy jest jakiś rezultat. Kupując karmę dla kota z problemami skórnymi musisz kupić karmę z dobrym białkiem, mięsną która ma sporo tłuszczu oraz omega 3 (te ostatnie najlepiej jest suplementować dodatkowo). Jako że ciężko o porządną karmę bez kury najczęsciej wybieranym pokarmem dobrej jakości są karmy rybne - Orijen 6 Fish, Purizon rybny czy Acana Pacyfika.
Jeśli ryby nie zmienią sytuacji jest N&D z jagnięciną. Można też wtedy przejść dietę eliminacyjną z mokrymi karmami o jednym rodzaju białka podawać przez tydzień i zobaczyć które białko uczula a po którym jest poprawa.

Wszystkie karmy specjalistyczne na alergie to karmy praktycznie wege bo tam same rośliny. To tak jakby nam ktoś podawał tylko np. kaszę i ziemiaki jak jestesmy uczuleni tylko na pomidory i na kurczaka - głupota tooootalna.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Wto sie 19, 2014 9:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Sytuacji dokładnie nie znam, bo o radę w sprawie karmy poprosiła mnie koleżanka.
Rozmawiałam z nią kiedyś o karmach, mówiłam, że my karmimy bezzbożowymi z dużą ilością mięsa, a Royal oferowany przez weterynarzy wcale taki dobry nie jest, patrząc na cenę można mieć coś lepszego za te same pieniądze, RC to w dużej mierze marketing.
No i teraz u kota jej siostry stwierdzono azs, zalecono zmianę karmy na RC i zapytała mnie czy znam coś lepszego niż RC w podobnej cenie lub tańszego.
Nie mam pojęcia ile w lecznicy kosztuje RC i jaki konkretnie im zalecono.

asim

Post » Wto sie 19, 2014 11:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Prawda jest taka, że w takiej sytuacji trzeba chcieć zrobić coś więcej niż tylko podać jedną karmę (hypoalergic) która załatwi sprawę z alergią ale będzie źle wpływać na całą resztę organizmu. Takie karmy powinno się podawać w ostateczności bo nie powinny one być pokarmem dla kota.
Tak jak już zostało napisane - albo N&D z Jagnięciną a jak nie pomoże to jakaś rybna karma. Ale nie są to karmy tanie. Można próbować z puszkami - ale tak jak pisze trzeba chcieć się w to zaangażować - a wiem że czasem kogoś ciężko przekonać ;(

grainfreek

Post » Wto sie 19, 2014 11:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

grainfreek pisze: Ale nie są to karmy tanie.

Hmm kto wie czy nie będą tańsze, niż weterynaryjne kupowane u weta...
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Wto sie 19, 2014 12:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Agulas74 pisze:Hmm kto wie czy nie będą tańsze, niż weterynaryjne kupowane u weta...

W ogólnym rozrachunku na pewno ;) zwłaszcza jeśli ktoś kupuje te " "specjalistyczne" ".

grainfreek

Post » Wto sie 19, 2014 17:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

*anika* pisze:Pytanie mam w związku z informacją podaną w pierwszym poście tego wątku: dlaczego wymieniona na liście najlepszych suchych jest Feline Porta - Feline Finest Sensible - Grain Free, a nie jest podana Porta 21 Feline Finest Cats Heaven? Jak dla mnie to właśnie ta niebieska ma lepszy skład, więcej mięsa, bardziej chroni nerki. Może o czymś nie wiem po prostu, ale tak patrzę na skład i w wersji zielonej widzę całe wiadra suszonych ziemniaków, natomiast w niebieskiej karmie ziemniaki po pierwsze podane są na trzecim (a nie drugim jak w zielonej karmie) miejscu, w dodatku podane są w formie świeżej, czyli z wodą. Ktoś mi rozjaśni sprawę?

Te wszystkie inne bb Porty są od niedawna dostępne w Polsce lista jest starsza pewnie dlatego.

grainfreek

Post » Wto sie 19, 2014 20:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Jeśli mały kotek ma czasem luźną kupę, to lepiej dawać więcej mokrej czy suchej karmy?

anuuuusia

Post » Wto sie 19, 2014 21:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

lepiej podawać tę która nie powoduje luźnych qp. Nie powinno mieć znaczenia czy karma jest sucha czy mokra po obu dobrze dobranych kot nie powinien mieć luźnej qpy. Podawaj przez jakiś czas tylko suche a później tylko mokre i dowiesz się kto jest winowajcą takiego stanu rzeczy. Częsciej jednak luźne qpy powoduje mokra karma niż sucha.

grainfreek

Post » Śro sie 20, 2014 11:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Też patrzyłam na te Porta21 i poziomy białka to Heaven ma go 38% a Sensible 47%, a z tego co zrozumiałam czytając fora i recenzje karm to białka ma być dużo, prawda? Czyli pod tym względem chyba lepsza Porta21 Sensible?

Poza tym ziemniaków będzie podobna ilość, w Sensible są na 2 miejscu, ale na pierwszym jest 64% mielonego mięsa z kurczaka, a w Heaven są na trzecim, ale sumując dwa pierwsze składniki wychodzi ok. 62%, czyli podobnie.

Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

asim

[poprzednia][następna]