Mój aniołek Emilek przegrał z kalici i FIPem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 02, 2014 13:01 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Emil dostaje dexafort, nie może co drugi dzień, tylko co 4-5. Żaden inny steryd mu nie pomagał, a nawet gorzej się czuł po niektórych. Kiedy początkowo dostawał steryd i metacam przez 14 dni to dopiero działało. Biovetalgin dostał tylko w sumie 2 razy, kiedy gorączka była tak wysoka, że leżał niekontaktujący z wyciągniętym języczkiem. Wiem, że równoczesne podawanie może nieć ryzyko krwawienia lub wrzodów żołądka, ale niesterydowy lek dostawał 3 dnia po podaniu sterydu, kiedy jego działanie było już minimalne. Niestety steryd absolutnie nie wpływa na jego temperaturę.

Emil ma dostawać tylko steryd, ale po rozmowie z moją p. doktor uznała że w takich sytuacjach, kiedy gorączka tak skacze, to sporadycznie można ją zbijać niesterydowym lekiem. Niestety, do Wrocławia mogę kontaktować się jedynie mailowo.

Lek przeciwpadaczkowy miał zmieniony we Wrocławiu. Nie zapytam dlaczego, bo to najlepszy neurolog w kraju :wink: . Widocznie uznał, że tak będzie najlepiej. Podobno ludzie są bardzo zadowoleni stosując u kotów ten syrop.

W aptece dowiedziałam się, że w hurtowniach nie ma Keppra ani Levetiracetam Teva w syropie jedynie Cezarius, podobno ta sama substancja.

Jaaga

Od: Pon lip 03, 2006 16:49

Post » Wto gru 02, 2014 13:06 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Odnalazłam wątek Twojego synusia...
Mocno trzymam kciuki,żeby wydobrzał...

justyna8585

Od: Śro wrz 10, 2008 10:49

Post » Wto gru 02, 2014 13:08 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Poczytałam o toxoplazmozie u kociat i wszystko pasuje- objawy neurologiczne, zapalenie mózgu i bardzo wysoka gorączka. Emil nie miał wcześniej badanych eozynofili. Jak toksoplazmoze się diagnozuje i leczy u kota? Nie znalazłam takich informacji, tylko o ludziach. Dziś wyślę maila z wynikami i zapytaniem o możliwość tej choroby.

Jaaga

Post » Wto gru 02, 2014 13:24 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Przy toksoplazmozie neurologicznej - przede wszystkim badaniem płynu mózgowo-rdzeniowego.
Pisałaś wcześniej że odstąpiono od tego badania ze względu na wielkość kociaka.
Ale to jest tak że badanie z tego powodu jest niemożliwe czy mocno utrudnione i ryzykowne?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto gru 02, 2014 13:30 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Pan doktor tłumaczył, że przestrzeń do badania ma 2 mm i trzeba byłoby idealnie się w nią wbić, co stwarza za duże ryzyko dla życia. Doczytałam, że leczy się sulfonamidami, ale mój lekarz twierdzi, że ich podawanie u kota jest ryzykowne, czasem źle reagują. Powiedział mi to, kiedy zmarł mi kociak po podaniu Borgalu, czyli wet. odpowiedniku Biseptolu.

Jaaga

Post » Wto gru 02, 2014 13:32 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Nam toxo diagnozowali się badaniem krwi na IgG i IgM toxo.
Mój kociak dostał od razu przy podejrzeniu antybiotyk w tym kierunku (SulTridin) + steryd (głównie na zmniejszenie stanu zapalnego i obrzęku mózgu). Po otrzymaniu ujemnych wyników na toxo, antybiotyk był zmieniony na unidox osłonowo.
Niestety u nas był to FIP, ale różnica z Twoim kotem jest o tyle duża, że u nas początkowo była bardzo wyraźna i bardzo dobra reakcja na steryd.

Od punkcji płynu rdzeniowego wetka odstąpiła z uwagi na b. wysokie ciśnienie wewnątrzczaszkowe i ryzyko powstania przepukliny(? - chyba, to w zeszłym roku było).

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Wto gru 02, 2014 13:42 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Dzięki OKI. Sultridin to własnie chemioterapeutyk o którym pisałam, tylko pod inną nazwą. Doczytałam już, że u kotów raczej stosuje się klindamycynę a sulfonamidy u psów. Czyli jednak coś ta nadwrażliwością jest na rzeczy. Emil dostaje Unidox i bez różnicy. Steryd też nie działał na obrzęk mózgu, dlatego dostaje lek odwadniający. Emil tez ma bardzo wysokie ciśnienie wewnatrzczaszkowe :(

Zrobię jeszcze to jedno badanie.

Jaaga

Post » Wto gru 02, 2014 13:48 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Leki odwadniające (mannitol) też Kirys dostawał.
Na SulTridin nie było żadnej niepożądanej reakcji.
Pożądanej niestety też nie :(

Unidox podawałam tylko osłonowo, bo po odstawieniu SulTridinu a przy wysokich dawkach sterydu, Kirys natychmiast dostał niesamowicie silnego kataru - w ciągu paru godzin mało się nie udusił :?

OKI

Post » Wto gru 02, 2014 18:32 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

jako że mały wielki Emilek zapadł mi w serce
ja "stary" wielki chłop 8O , usiadłem i zrobiłem pierwszy w swoim życiu bazarek dla Emilka

viewtopic.php?f=20&t=166297&p=10884889#p10884889
zapraszam :)
"Człowiek którego kochają koty nie może być człowiekiem bezwartościowym.",

KotwKratke

Od: Nie lis 20, 2011 19:33

Post » Wto gru 02, 2014 20:51 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Dzisiejszy Emil na zdjeciach. Chciałam podziękować wszystkim tym, którzy nam pomagają, są z nami i nas wspierają. Byłam już bardzo załamana, ale Wasze wsparcie, wiadomości, jakie od Was dostaję, słowa pocieszenia, rady wynikajace z doświadczenia i oczywiście pomoc materialna potrzebna na kolejne kosztowne badania, diagnozy i testy dały mi siłę do dalszej walki.
Dodaliście mi skrzydeł i mam poczucie, że nie jestem sama i bezradna.

KotwKratkę, bardzo z Twoją TZ wzruszyliście mnie pięknym bazarkiem. Dotarła dziś Twoja wpłata 100 zł i lek na padaczkę jest na jutro do odbioru. Oczywiście niezastąpionej Dorotce również dziękuję za prowadzony bazarek.

Emilek ma jeszcze jedną Cioteczkę anioła, która nam spadła z nieba w najgorszym momencie, ale o tym napiszę chyba jutro.
Musze się przyznać do czegoś. Po konsultacji telefonicznej z moją p. doktor doszłyśmy do wniosku, że Emil jest już w takim stanie, że jesli podamy mu w ślepo antybiotyk stosowany przy toksoplazmozie, zanim bedzie można pobrać kolejną porcję krwi do badań, to bedzie mniejsza szkoda, niż czekanie. No i zamiast Unidoxu dostał Klindamycynę. Nie wiem, czy to możliwe, żeby kilka godzin po pierwszej dawce nastąpiła poprawa, ale Emil sam obrócił głowę i jak mnie nie było, to podobno łapką zaczepił piłkę, czego nie był w stanie robić chyba od 2 mies.
Jest zdecydowanie bardziej ożywiony i kontaktowy.
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za to, że jesteście z nami.

Obrazek

Obrazek

Jaaga

Post » Wto gru 02, 2014 20:54 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Kochany, dzielny chłopczyk <3

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto gru 02, 2014 20:56 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

O rety, świetne wiadomości!
Bardo dobrze, że podaliście antybiotyk w ciemno.
Wyniki badań na toxo nie są z dnia na dzień - ja chyba jakieś 3 dni czekałam.
Szkoda czasu, jak każdy dzień się liczy.

Bardzo mocno trzymam kciuki za Emilka, niech mu się uda! :ok: :ok: :ok:

OKI

Post » Wto gru 02, 2014 21:03 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

ale super wieści!!! :D
tez myślę że podanie antybiotyku "w ciemno" było dobrym pomysłem

Emilek jest ślicznym kociakiem, ale ta panienka na zdjęciach też śliczna :)

moja TŻ ogarnie się czasowo i doszyje co nie co :)
i cieszymy się że możemy pomóc :ok:

pozdrawiamy ciepło :kotek:
"Człowiek którego kochają koty nie może być człowiekiem bezwartościowym.",

KotwKratke

Od: Nie lis 20, 2011 19:33

Post » Wto gru 02, 2014 21:40 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

super wieści :)

justyna8585

Od: Śro wrz 10, 2008 10:49

Post » Wto gru 02, 2014 22:02 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Bardzo się cieszę. Emilek taki śliczny i kochany jest :1luvu:
Obrazek
Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018

Meteorolog1

Od: Sob lis 23, 2013 0:42

[poprzednia][następna]