AntoninaBandzioras pisze:AntoninaBandzioras pisze:Zna się ktoś z was na kotach syjamskich bo nie wiem czy mam dobre informacje. Są rozgadane, szybko się uczą, przywiązują do jednej osoby. Taka jest Bandi. Dużo miauczy, na prawdę dużo. Ciągle za mną chodzi, nawet do toalety i siedzi mi na kolanach, a jak jej nie wpuszczę to przeraźliwie miauczy żebym to zrobiła

jak wracam do domu to każe (na prawdę zmusza mnie) żebym wzięła ją na ręce. No i nauczyła się aportować
przypominam się
czy mam syjama w ciele szylkretki?!

Syjamy hodowane są razem z kotami orientalnymi i łączy się je w pary - dzięki temu można uzyskać większy rozrzut kolorów w kolejnych pokoleniach.
Koty syjamskie charakteryzują się smukła i długą budową ciała, długim chudym ogonem, długimi łapami. Umaszczenie kotów syjamskich to umaszczenie typu point - kremowe ciało ze znaczeniami na uszach. pyszczku, łapach i ogonie. Znaczenia wystepują w różnych kolorach - seal (czarne), chocolate (czekoladowe), red (czerwone), blue (niebieskie), lilac (lilowe), ceram (kremowe) i szylkretowe (w przypadku kotek). Są również syjamy całkiem białe, często jednak spotykana jest u niech głuchota. Czaszka w kształcie ostrokątnego trójkąta, brak stopu na nosie. Oczy maja niebieskie, kształtem przypominające migdały. Uszy duże (im większe tym lepsze) nisko, naprawdę nisko osadzone. Są, a przynajmniej powinny być raczej chude i muskularne.
Charakterem syjamy przypominają psy

- szybko się uczą, są bardzo komunikatywne a swoim niskim i głośnym miauczeniem potrafią "zagadać" na śmierć

Syjamy są świetnymi aporterami, bardzo szybko potrafią tez nauczyć się takich komend jak "siad", "waruj", "aport" W przeciwieństwie do innych kotów przywiązują sie bardzo do ludzi,a nie do miejsca. Zwykle wybierają sobie jednego pana.
czekoladka:
lila:

red:

blue:

koty orientalne (zagadka dla spostrzegawczych - czym rożni się opis

):
Koty orientalne charakteryzują się smukła i długą budową ciała, długim chudym ogonem, długimi łapami. Umaszczenie kotów orientalnych to umaszczenie gładkie lub pręgowane albo cętkowane (rzadsze) całego ciała. Orienty wystepują w różnych kolorach - seal (czarne), chocolate /havana (czekoladowe), red (czerwone), blue (niebieskie), lilac (lilowe) i szylkretowe (w przypadku kotek). Czaszka w kształcie ostrokątnego trójkąta, brak stopu na nosie. Oczy maja zielone, kształtem przypominające migdały. Uszy duże (im większe tym lepsze) nisko, naprawdę nisko osadzone. Są, a przynajmniej powinny być raczej chude i muskularne.
Charakterem orienty przypominają psy

- szybko się uczą, są bardzo komunikatywne a swoim niskim i głośnym miauczeniem potrafią "zagadać" na śmierć

Orienty są świetnymi aporterami, bardzo szybko potrafią tez nauczyć się takich komend jak "siad", "waruj", "aport" W przeciwieństwie do innych kotów przywiązują sie bardzo do ludzi,a nie do miejsca. Zwykle wybierają sobie jednego pana.
orientalna kotka szylkretowa:

havana:

lila:

Prowadząc hodowlę syjamów i orientów łączy się je w pary - w miotach rodzą się syjamy i orienty, nigdy mieszańce.