Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 10, 2012 21:23 Re: Uraz kręgosłupa! Następny zajączek. Będziemy próbować.

Bazarek na potrzeby Czarusia: viewtopic.php?f=20&t=137806

Zapraszamy. :D
Obrazek

Najlepsze kotki są od Kotiki. :wink:
Nie mam nic wspólnego z obecną działalnością Fundacji Kotikowo.

kotika

Od: Pt lis 18, 2005 23:46

Post » Śro sty 11, 2012 23:40 Re: Uraz kręgosłupa! Następny zajączek. Będziemy próbować.

Jutro ciocia Fanszeta zrobi Czarusiowi nowe fotki. :D
Obrazek

kotika

Post » Czw sty 12, 2012 9:37 Re: Uraz kręgosłupa! Następny zajączek. Będziemy próbować.

No i najwyższy czas :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Czw sty 12, 2012 10:44 Re: Uraz kręgosłupa! Następny zajączek. Będziemy próbować.

Uprzedzam lojalnie, zdjęć nie będzie, aparat mój zaciął się, jak to ma w zwyczaju. Tż wziął gada do pracy, jest tam facet złota rączka, może naprawi.
Ale jechać do Kotiki mam dzisiaj. To pojadę. Tak się zastanowiam, czy by nie wziąć Czarusia dziś wieczorem do fizjoterapeutki, niech by go obejrzała i wypowiedziała sie o szansach, kosztach itp. Pogadam jeszcze z Kotiką na ten temat. Bo i tak muszę jechać z Antosiem.
Zapraszam na wątki kotów majowych i stoczniowych: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=100297

Fanszeta

Od: Śro mar 17, 2010 14:12

Post » Czw sty 12, 2012 20:23 Re: Uraz kręgosłupa! Następny zajączek. Będziemy próbować.

Czaruś pojechał dziś z Fanszetą i Antosiem. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Obrazek

kotika

Post » Pt sty 13, 2012 8:55 Re: Uraz kręgosłupa! Następny zajączek. Będziemy próbować.

Fanszeta pisze:Byliśmy wczoraj na ostatniej sesji. I to nie sami, bo zabrałam też Czarusia, biedaka z urazem kręgosłupa, którego udało mi się "upolować" pod samochodem. Czaruś tymczasuje u Kotiki, która ma wielkie serce :1luvu:. Porusza się jak zajączek. Pani fizjoterapeutka bardzo uważnie obejrzała, obmacała i obszczypała Czarka i udzieliła mi półgodzinnej sesji masażu. Trzeba będzie pomyśleć o serii zabiegów dla niego.
Myślę, że to dobre miejsce i czas, żeby jeszcze raz podziękować pani Krzysztofie Andersohn z Centrum Rehabiltacji Zwierząt za jej pracę, wiedzę, zaangażowanie i ... "ulgowe traktowanie" (za konsultację Czarusia nie zapłaciłam ani grosza, zabiegi magnetyzerem były gratis). .

Sorki, nie chciało mi się opisywać tego jeszcze raz, to skopiowałam z wątku Antosia.
Trzeba będzie wyciągnąć zdjęcia rentgenowskie Czarka, zobaczyć, czy są na nich ujęte stawy kolanowe - bo rzepka w tylnej łapce ma prawdopodobnie zerwane wiązadła. Przypuszczalnie jest też uraz kręgosłupa w części piersiowej, może i lędźwiowej. Do tego wiemy o złamaniu w stawie biodrowym :( :( :( . Straszny połamaniec, aż płakać się chce. A do tego taki mięciutki i śliczny. Wystarczy go wziąć na ręce i człowiek się zakochuje.
Kotek ma czucie, ale reaguje z pewnym opóżnieniem. Są przykurcze mięśni, można nad tym pracować. Można by też próbować lasero i magnetoterapii.
Czarek jest wspaniałym pacjentem szczególnie jak na dzikuska. Przeżywa stres, lecz nie atakuje, jest grzeczniutki, daje się "ugłaskać". Boi się, bo ma bardzo napięte mięśnie, ale leży jak szmaciana laleczka.
Kotika, proszę, napisz w tytule, że zbieramy na jego leczenie.
Trzeba zrobić wszystko, żeby mu pomóc, on już dość się w krótkim życiu nacierpiał. Ja też coś na pewno dorzucę :!:
Zapraszam na wątki kotów majowych i stoczniowych: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=100297

Fanszeta

Post » Pt sty 13, 2012 9:04 Re: Uraz kręgosłupa! Następny zajączek. Będziemy próbować.

Ale jaki dzielny połamaniec ! Przetrwał to wszystko :1luvu:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Pt sty 13, 2012 13:23 Re: Uraz kręgosłupa! Następny zajączek. Będziemy próbować.

A czy on miał inne wyjście, siedział przez ponad tydzień pod samochodem i tylko podczołgiwał się do michy, tragedia :cry: :cry: :cry:

Fanszeta

Post » Pt sty 13, 2012 14:39 Re: Uraz kręgosłupa! Następny zajączek. Będziemy próbować.

Dziś dzień księgowy, oto 2 zapłacone faktury:

Obrazek Obrazek

Zostały jeszcze do zapłacenia faktury z lecznicy na Elbląskiej :(

Fanszeta

Post » Sob sty 14, 2012 22:12 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Dług z drugiej lecznicy wyniósł 220zł. Leczenie i rehabilitacja niestety też są kosztowne-400 zł. ? Prosimy o pomoc.

Lekarz stwierdził, że operacja nie pomoże Czarusiowi.
To wspaniały lekarz, ma wielkie doświadczenie i serce dla zwierząt.
Sam ma zresztą w domu jednego kota, który nie trzyma moczu i chodzi w pieluszce.
Chcemy jednak skonsultować przypadek Czarusia u innego lekarza,
chcemy też spróbować rehabilitacji. Masaże łapek, naświetlania,
może nie przywrócą sprawności, ale może ją chociaż poprawią.
To młody kotek i serce boli, gdy sobie nie radzi i płacze z tego powodu.
Odkąd wiem, że operacja nie pomoże, staram się uczyć go korzystania z kuwetki.
To specjalna niska kuwetka dla kociąt. Czaruś jeszcze nie zawsze z niej korzysta.
Najgorzej jest, gdy ma rzadszą kupkę, bo próbując przysypać, brudzi się bardzo.
Czasem wystarczą chusteczki, częściej muszę myć mu tyłeczek w wannie. Nie lubi tego.

Czaruś to jeszcze kocie dziecko, a tak dużo przeszedł, skrzywdził go zły człowiek,
miał uraz kręgosłupa, złamaną główkę kości udowej, wgnieconą połowę miednicy, połamany ogonek...
Koczował pod wrakiem samochodu, nie zginął tylko dzięki karmicielce, która go karmiła.
Odczarujmy jego zły los, niech opuści go pech i wreszcie spotka go coś dobrego.
Ostatnio edytowano Nie sty 15, 2012 10:30 przez kotika, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

kotika

Post » Sob sty 14, 2012 23:29 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

jaaana pisze:Obrazek

Obrazek

Obrazek

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Nie sty 15, 2012 8:58 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

A jak jest z jego samopoczuciem? Tzn czy go coś boli, czy tylko jest niesprawny? Czy tylko :? psychicznie jest niefajnie? A organy wewnętrzne normalnie pracują, czy też są jakoś pouszkadzane? Bo piszesz o tych kupach...

Obrazek

morelowa

Post » Pon sty 16, 2012 7:59 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Bardzo prosimy o pomoc dla Czarka. Czasem rehabilitacja czyni cuda. Trzeba dać mu szansę :!: :!: :!:

Fanszeta

Post » Śro sty 18, 2012 1:25 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Czaruś to kochany kociak, uwielbia Angelka, zawsze próbuje go dogonić.
Ostatnio dość często robi kupkę do kuwety, ale jeszcze nie zawsze.
Morelowa, Czaruś tak jak każdy kot, ma dobre kupki, ale czasem zdarzy mu się luźniejsza.
Zresztą tyłeczkiem wyciera wszystko po drodze, chcemy to zmienić.
Obrazek

kotika

Post » Śro sty 18, 2012 9:38 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

O tych kupkach nadmieniam w kontekście pytania o narządy wewnętrzne - nie znam się i nie wiem, czy przy takim uszkodzeniu, to co wewnątrz jest w porządku. Ale pewnie byś napisała jakby nie było.. To się będę cieszyła, że jest :D

Obrazek

morelowa

[poprzednia][następna]