Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Gibutkowa pisze:vega013 pisze:http://wiadomosci.onet.pl/wideo/zatrzymany-za-brutalny-film,8367582,1,klip.html#
To było w TVN24
Z tego dokumentu NIE WYNIKA nic na temat zwierząt, co było tu wcześniej napisane (nie do Ciebie vega to piszę - cytuję tylko ze względu na linka). NIKT nie powiedział że zwierzęta zostaną oddane - tyle że o ich losie zadecyduje sąd, a psycholog wyraźnie powiedziała że w tej rodzinie nie może być zwierząt. To że mały nie będzie ukarany mnie absolutnie nie dziwi, to że duży - osobiście mnie będzie dziwiło jeśli nie dostaną kuratora, bo wtedy z logicznego punktu widzenia starszy powinien odpowiadać jako dorosły - brak kuratora oznacza że w rodzinie nie było problemów wychowawczych, nie było patologii a w związku z tym koleś został "osądzony" jako świadom swoich czynów. Jeśli był nieświadom (czyli w wyniku patologii w rodzinie ma zaburzoną psychikę) kurator musi być.
I jeszcze się przypomnę z moją prośbą - bardzo bardzo proszę o kontakt:Gibutkowa pisze:Czy dziewczyny z którymi mają być robione wywiady przez TVN mogłyby skontaktować się na PW z osobą o nicku Kruszyna (celem przekazania kontaktu do dziennikarzy - baaardzo prosimy.
sunshain pisze:inka1984 pisze:.... koles dostal kilka lat a za np gwalt dostaje sie w tym kraju wyrok w zawieszeniu...co za paranoja. Boże, widzisz i nie grzmisz
przepraszam to zgwałcona jest winna ... bo sprowokowała
mrr pisze:felisaquatica pisze:zatriumfuje Wasza "sprawiedliwość" - "niezawisły" sąd "sprawiedliwie" osądzi tego gnoja i uniewinni!!!
jasna i pieprzona cholera!!!!
To jest właśnie demagogia.
Agn pisze:vega013 pisze:Agn pisze:
Jak widać z powyższego doświadczenie rewolucji Francuskiej niczego nas nie nauczyło... [nas = społeczeństwa, a jakże, cywilizowanego]
Że o mniej 'cywilizowanych' okresach w historii najnowszej nie wspomnę.
Jakie konkretnie rozwiązania widziałabyś? Prawodawstwo nie stanie na wysokości zadania...
Tego jeszcze nie wiemy.
Nie ma nawet założonej sprawy, a co dopiero wyroku.
Brzydzi mnie stosowanie przemocy wobec dziecka - nawet bardzo i w sposób ewidentny winnego. Nie ma w tym nic, poza chęcią zemsty - poza prymitywnym odreagowaniem własnych emocji. I to emocji ludzi dorosłych, świadomych swoich czynów i zasad. Ludzi, którzy w dodatku śmią nazywać siebie obrońcami praw zwierząt.
Pisałam już o tym w poprzedniej części wątku. Nikogo nie usprawiedliwiam. Dla mnie wina jest ewidentna. Jednak to, co 'proponujecie' w tym wątku jako 'sprawiedliwą karę' napawa mnie takim samym obrzydzeniem, jak czyn sprawców.
Zemsta nie ma w sobie niczego pozytywnego - ani dla 'resocjalizacji', czy zmiany trybu myślenia tych sprawców, ani poważnego traktowania środowiska prozwierzęcego, ani - wreszcie - nie przyniesie długoterminowych i dalekosiężnych efektów w postaci poprawy losu zwierząt w ogóle.
Chcecie się mścić. A zemsta to równie ślepa przemoc, jak ta zaprezentowana na filmiku.
PariahSoul pisze:nosz kurde, jeszcze ich będą "prośić" by zżekli się praw do zwierzątek, by ktoś im mógł dać prawdziwy dom.... brzmi to jak szansa że one tam wrócą....
Nie zdzierżę tego, no nie zdzierżę....![]()
![]()
![]()
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,8886828,Co_sie_stanie_z_maltretowana_przez_trzylatka_kotka_.html
vega013 pisze:Ale zauważ - słodki dzieciaczek, oprawca i sadol wobec kota, cierpi z powodu zabrania zwierząt z domu i trzeba go pocieszyć. Biedactwo - nie będzie miał zwierzaczka do katowania. Rrrany, jak mi go żal!
zunia pisze:Całkowicie rozumiem osoby, które chciały by surowej kary dla tego bandyty 15 latka, ale lincz, napiętnowanie to powiedzmy sobie szczerze, znając polskie prawo zrobilibyśmy z kata ofiarę, niestety.
A co do trzylatka, akurat mogę się wypowiedzieć, jestem matką. Trzyletnie dziecko, normalne trzyletnie dziecko, nie zachowuje się w ten sposób i jeżeli nie będzie miał pomocy psychologa a już na pewno opieki i miłości przede wszystkim od rodziców to nic dobrego z niego nie wyrośnie. Niestety zobaczyłam film, i zobaczyłam na nim ogromne cierpienie maltretowanego zwierzaka ale zobaczyłam też twarz dziecka-przerażające. I jeszcze raz wspomnę mam dziecko i ono też nie dawno miało trzy lata. Trzyletnie dziecko zaczyna uczęszczać do przedszkola, jeżeli w porę ktoś tym dzieckiem się nie zajmie to nic dobrego z niego nie wyrośnie. A jeżeli chodzi o 15 latka to już chyba nic mu nie pomoże, najgorsze jest to, że on w swoim środowisku będzie bohateremnajlepsza kara dla niego byłaby taka, która by go ośmieszyła wśród rówieśników.
Na razie tak jak pisałam jest bohaterem, niestety.
Agn pisze:
Felisaquatica - chcesz sobie pokrzyczeć to wynajmij bunkier i powrzeszcz. Używając jak najgorszych inwektyw.
I tak. Ja widzę poprawę stanu prawnego jeśli chodzi o los zwierząt [chociażby]. Być może to zbyt trudne, ale wystarczy porównać sobie ustawy dotyczące traktowania zwierząt z lat 60-tych [poprzednia ustawa] i obecną. Że obecna niedoskonała? Że sądy nie skazują po myśli środowiska prozwierzęcego?
Czytając niektóre wypowiedzi w tym wątku - wcale się nie dziwię, jeśli tak jawi się w szerokim odbiorze społecznym Wasze wykrzykiwanie.
Nawet z Rewolucji Francuskiej udało się co nieco ocalić. Ale nie była to na pewno 'sprawiedliwość większości'. Na szczęście.
Tal-Rash pisze:Zaczekamy zobaczymy jaka będzie kara podejrzewam że jakies media cos podadzą za ten miesiąc czy dwa... Mam nadzieję że SĄD RZECZPOSPOLITEJ POLSKIEJ nie powie uniewinnienie ze względu na małą szkodliwość społeczną jak to bywa w takich sprawach.
I co? Ktos sie dziwi nadal że ludzie chcą LINCZU?
DZIWI SIE KTOŚ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
Użytkownicy przeglądający ten dział: anulka111, Blue, Szprocik i 76 gości