Cukrzyca+schronisko=wyrok.Jedzie do Szejbal :D

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie cze 27, 2010 20:15 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Jedzie do Szejbal :D

Tinka07 pisze:Hej dziewczyny,

potwierdzam to, co napisała Bloo kilka stron wczesniej. Wg własnych doświadczeń i doświadczeń wielu znajomych z niemieckiego forum dla kotów cukrzycowych, również doświadczeń dziewczyn z naszego wątku cukrzycowego, wszelka sucha karma, a zwłaszcza ta weterynaryjna dla kotów cukrzycowych, podnosi poziom glukozy we krwi. Mokra karma specjalistyczna dla kocich cukrzyków nie jest o wiele lepsza. Zawierają one za dużo węglowodanów. U psów takie karmy sprawdzają się lepiej, ale psi przewód pokarmowy funkcjonuje inaczej niż koci.

Tinka, sorry, bardzo szanuję Twoją wiedzę, sama o tym wiesz, bo od pół roku bazuję właściwie na niej leczac mojego cukrzyka. Kłócić się nie mam zamiaru,naprawdę, więc nie poczuj się urażona, i chyba to nie jest miejsce na takie dyskusje, ale wciąż czytam o zakazie suchej karmy dla cukrzyka, ale żadna z Was, krytykujących ją, nie podaje żadnej alternatywy. Pytanie o nią zadałam na forum dla cukrzyków już kilka tygodni temu - nikt mi nie odpowiedział.... A takie zastrzeżenia dla osoby, która chce przygarnąć kota-cukrzyka, mogą utrudnić decyzję. Wyeliminowanie suchej karmy przy stadku kotów zdecydowanie komplikuje ich żywienie, wiem to po moim jednym. Dlatego błagam, jeśli coś takiego piszecie, to podawajcie jakieś inne rozwiązanie... Jeśli jakieś jest, bo jeśli nie, to chyba nie można aż tak kategorycznie. Zwłaszcza że, jak wyczytałam, barf też nie zawsze jest korzystny...
Napisałam i znikam, to nie jest naprawdę żadna prowokacja do awantury.
Pozdrawiam wszystkich - karmiąca kota cukrzyka RÓWNIEŻ suchą karmą, bo kot ją lubi i je :( A jeść musi.
Są dwa rodzaje ludzi: ci, którzy lubią koty i ci pokrzywdzeni przez los

AgnieszkaMo

Od: Pt sty 01, 2010 22:53

Post » Nie cze 27, 2010 21:22 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Jedzie do Szejbal :D

Agnieszko, wcale się nie gniewam :D Może czasem używam za dużo skrótów i dlatego pewne informacje pisane na bieżąco są powierzchowne. Na pierwszej stronie naszego wątku podany jest spis karm mokrych nie mających, z doświadczeń właścicieli kotów cukrzycowych, negatywnego wpływu na poziom glukozy we krwi: viewtopic.php?f=1&t=87400&p=3955781&hilit=Jak%C4%85+karm%C4%99+powinien+je%C5%9B%C4%87+kot+cukrzycowy#p3955781 Nie ma tam niestety żadnych karm suchych, gdyż suche było zawsze dla naszych cukrzyków karmą tabu.

Zapotrzebowanie na insulinę u kota jedzącego karmy specjalnie wyprodukowane dla kotów cukrzycowych jest o dużo wyższe, a szansa na remisję choroby, gdyby taka mogła nastąpić, o dużo niższa (gdzieś na ten temat jest też link na 1. stronie naszego wątku cukrzycowego). Kot cukrzycowy potrzebuje diety wysokoproteinowej (najważniejsze są wysokowartościowe białka zwierzęce). Diety dla cukrzyków, np. Royal canin diabetic, składają się w pierwszej kolejności, jeśli to wszystko się podliczy, z węglowodanów i białka roślinnego. Spójrz proszę na skład, a sama się przekonasz. Poza tym, co dziwne, te diety stosuje się również u kotów otyłych: WEIGHT CONTROL DIABETIC" und "DIABETIC" Większość kotów cukrzycowych zdążyło jednak na początku choroby już tak strasznie wychudnąć, że żadna dieta na schudnięcie nie jest im wcale potrzebna.

Aga, może Twoje wcześniejsze pytanie przeoczyłam, przepraszam :oops:

Pozdrawienia
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon cze 28, 2010 6:14 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Jedzie do Szejbal :D

Jestem na posterunku. Dzisiaj będą nowe wieści o Ludmiłku.
No i czekam na sygnał od Liwii odnośnie transportu :)

Izabela

Od: Nie cze 08, 2003 20:33

Post » Pon cze 28, 2010 6:55 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Szukamy transportu do rzeszowa!

prawdopodobnie piątek wieczór.
Dziś - jutro będę miała pewność.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pon cze 28, 2010 15:24 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Szukamy transportu do rzeszowa!

Aż piątek... Szkoda, że nic się nie da przyśpieszyć. Ale to wspaniale, że są możliwości transportu 8) :roll: Mam nadzieję, że Izabela przyniesie dobre wieści o zdrowiu Ludmiła. Myślę o nim cały czas i na pewno już wiem, że przepadłam :1luvu:

Jeszcze sama siebie zacytuję :oops:
I to nawet na jednym widać TŻ-a bo się nie mogłam powstrzymać - tak słodko razem podsypiali

A zacytowałm, bo mi się oberwało od TŻ-a wczoraj, jak zobaczył, że na 2 fotkach z Apaczkiem jest... :roll: Więc Ci co zobaczyli TŻ-a na zdjęciach to szczęściarze, bo usuwam foty z nim na jego życzenie... :ryk: ehhh :evil:
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Pon cze 28, 2010 20:15 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Szukamy transportu do rzeszowa!

Powiedz mu ,że jest przystojny...
No jak tygrys... :D
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Pon cze 28, 2010 20:56 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Szukamy transportu do rzeszowa!

Phhh.... I kokiet. Ale przystojny też, powiedz mu od nas, może go ugłaskasz :)

AgnieszkaMo

Post » Pon cze 28, 2010 21:31 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Szukamy transportu do rzeszowa!

TŻ jak usłyszał, że mówicie, że jest przystojny, to zaczął się turlać po podłodze i śmiać wniebogłosy... :ryk: Więc w takie bajki nie uwierzył :twisted: :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Obrazek

Szejbal

Post » Pon cze 28, 2010 22:09 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Szukamy transportu do rzeszowa!

Mądry facet..... Mam nadzieję, że mu to nie przejdzie :ok:

AgnieszkaMo

Post » Pon cze 28, 2010 22:11 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Jedzie do Szejbal :D

Izabela pisze:Jestem na posterunku. Dzisiaj będą nowe wieści o Ludmiłku.

Czekam z niecierpliwością, ale chyba Izabela zmęczona, więc pewnie dopiero jutro wieści będą. Pozdrawiam :ok:
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Obrazek

Szejbal

Post » Pon cze 28, 2010 22:13 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Szukamy transportu do rzeszowa!

AgnieszkaMo a jak z Twoim cukrzykiem? Bo jakby coś to mam dodany Twój nr gg, więc się mogę odezwać, tylko nie wiem czy dużo pomogę... :oops:
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Obrazek

Szejbal

Post » Wto cze 29, 2010 5:04 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Szukamy transportu do rzeszowa!

Szejbal pisze:AgnieszkaMo a jak z Twoim cukrzykiem? Bo jakby coś to mam dodany Twój nr gg, więc się mogę odezwać, tylko nie wiem czy dużo pomogę... :oops:

Dzięki, Tinka już mnie poratowała... :)

AgnieszkaMo

Post » Wto cze 29, 2010 6:16 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Jedzie do Szejbal :D

Szejbal pisze:
Izabela pisze:Jestem na posterunku. Dzisiaj będą nowe wieści o Ludmiłku.

Czekam z niecierpliwością, ale chyba Izabela zmęczona, więc pewnie dopiero jutro wieści będą. Pozdrawiam :ok:

Izabela zalatana bo Młody na obóz wędrowny jedzie i trzeba maaaaaasę rzeczy i sytuacji przewidzieć, co będzie mu potrzebne.
U Ludmiłka bez zmian czyli wahania cukru są nadal. Jedyne dobre, że ostatnio nie miał żadnej śpiączki, dziewczyny czuwają. Mizia się, tuli do ręki, po prostu przekochany kocio!

Izabela

Post » Śro cze 30, 2010 14:04 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Szukamy transportu do rzeszowa!

U Ludmiłka bez zmian, trzyma się chłopak dzielnie!
Czekam na info od Liwii, kiedy pakować kociastego :)

Izabela

Post » Śro cze 30, 2010 14:18 Re: Cukrzyca+schronisko=wyrok.Szukamy transportu do rzeszowa!

potwierdzam transport, jednak będzie o dzikiej godzinie: w nocy z piątku na sobotę. Iza, dasz radę tak dziwnie wyekspediować kota?

Szejbal, jak umówimy się dalej?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

[poprzednia][następna]