Wałbrzych - pomocy!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro maja 26, 2010 20:48 Re: Wałbrzych - pomocy!

na gdybanie za późno, urodziły się 4 kociaki, 2 mają już zapewnione domy ( jeden u mnie jeden u jakiegoś gościa od Marka) zostają dwa,

Runo

Od: Nie sty 11, 2009 22:37

Post » Śro maja 26, 2010 20:59 Re: Wałbrzych - pomocy!

Runo pisze:na gdybanie za późno, urodziły się 4 kociaki, 2 mają już zapewnione domy ( jeden u mnie jeden u jakiegoś gościa od Marka) zostają dwa,

ja bym się zastanowiła nad eutanazją tych dwóch, tak jak radziły dziewczyny na początku- a niezależnie od wszystkiego trzeba na początek do połowy lipca umawiać zabieg kastracji kotki, żeby uniknąć dylematów w przyszłości. W razie czego dofinansowanie macie zapewnione- zależy nam, żeby kotka więcej nie rodziła.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Śro maja 26, 2010 21:04 Re: Wałbrzych - pomocy!

jest również zgoda na sterylkę wiec luz

Runo

Post » Śro maja 26, 2010 21:13 Re: Wałbrzych - pomocy!

Runo pisze:jest również zgoda na sterylkę wiec luz

wiem, i bardzo się cieszę :) chodzi mi o to, aby właścicielowi kotki ta sprawa nie "wyleciała" z głowy, więc najlepiej umawiać się z wetem już teraz ;) a w sprawie dofinansowania zapraszam do siebie bądź alareipan na PW bądź bezpośrednio do wątku Kasy Kastracyjnej- odpowiednio wcześnie, żeby Kasa mogła przygotować kasę ;) z info - jaki jest koszt i termin zabiegu. Chyba, że znajomy zdecyduje się sfinansować zabieg- tym lepiej :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Śro maja 26, 2010 21:33 Re: Wałbrzych - pomocy!

A czy ten "gość od Marka" zapewni dobry dom i w przyszłości mamy nadzieję wysterylizuje/wykastruje kotka :)

koteczek555

Od: Śro mar 17, 2010 22:09

Post » Śro maja 26, 2010 21:43 Re: Wałbrzych - pomocy!

trudno mi powiedzieć, nie mogę już tam ingerować

Runo

Post » Śro maja 26, 2010 21:51 Re: Wałbrzych - pomocy!

rozumiem- ale możesz pogadać z p. Markiem i uczulić go na pewne sprawy, żeby porozmawiał z adoptującym, możesz przekazać ulotkę o kastracji, zawsze coś :)
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Śro maja 26, 2010 21:52 Re: Wałbrzych - pomocy!

Ale dobrze jakby ten Marek uświadomił go, że ma go wykastrować

koteczek555

Post » Śro maja 26, 2010 21:56 Re: Wałbrzych - pomocy!

koteczek555 pisze:Ale dobrze jakby ten Marek uświadomił go, że ma go wykastrować

chyba pisałyśmy w tym samym czasie ;)

kasowo w razie czego i w kastracji tego kociaka pomożemy, jak będzie trzeba- choćbym miała zapłacić z własnej kieszeni. Ten kontrargument więc odpada.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Śro maja 26, 2010 22:03 Re: Wałbrzych - pomocy!

a w jakim wieku kastruje się koty ? to może jeszcze za czasów pobytu u mnie się je ciachnie

Runo

Post » Śro maja 26, 2010 22:07 Re: Wałbrzych - pomocy!

Runo to one u Ciebie jednak będą na odchowie? Ale wiek najlepszy do kastracji to 6 miesięcy lub w przypadku kocura jak zaczyna znaczyć, w przypadku kotki przed pierwszą rujką. Niby robią niektórzy wczesne kastracje, ale podobno to nie wychodzi na dobre. Nie wiem jakie macie zdanie na ten temat?

koteczek555

Post » Śro maja 26, 2010 22:10 Re: Wałbrzych - pomocy!

6 miesięcy spokojnie ale czasem tez można wcześniej POD WARUNKIEM ze wet się na tym zna. Szczególnie trzeba uważać na kocurki, bo tam może być potem problem z układem moczowym.
Jeśli trzeba będzie pomóc w ogłoszeniach to daj znać. Wklej zdjęcia jak tylko będziesz mógł, im wcześniej zacznie się ogłaszać kotki tym lepiej, można zawsze ogłaszać z zaznaczeniem że kotki do adopcji "po odchowaniu" :ok:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro maja 26, 2010 22:10 Re: Wałbrzych - pomocy!

Runo pisze:a w jakim wieku kastruje się koty ? to może jeszcze za czasów pobytu u mnie się je ciachnie

niektórzy hodowcy kastrują nawet 2-3 mc kociaki, ale nie wiem, czy Wasz wet się zgodzi... nie słyszałam, żeby taki zabieg miał jakiekolwiek negatywne skutki dla ciachanego ;) po więcej informacji zapraszam na forum hodowców :)

jeśli nie- kotkę 4-5 miesięcy można spokojnie poddać zabiegowi, kocurek lepiej żeby miał więcej niż pół roku. Często to bardziej rozmiar niż wiek decyduje, czy już operować, czy jeszcze poczekać :) Osobiście jestem zwolenniczką kastracji przed pierwsza rują (niektórzy wolą po).
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Śro maja 26, 2010 22:13 Re: Wałbrzych - pomocy!

XAgaX pisze: Osobiście jestem zwolenniczką kastracji przed pierwsza rują (niektórzy wolą po).

Spotkałam się z opinia że sterylizacja kotki jeszcze przed pierwszą rujką minimalizuje do zera ryzyko zachorowania kotki na raka sutków. Ale nie wiem na jakiej podstawie takie opinie. Częściej spotkałam się ze sterylizacją po pierwszej rujce lub w okolicach 6 miesiąca (znam kotki które miały pierwsza rójkę ok 8-9 miesiąca 8O )
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro maja 26, 2010 22:18 Re: Wałbrzych - pomocy!

Gibutkowa pisze:
XAgaX pisze: Osobiście jestem zwolenniczką kastracji przed pierwsza rują (niektórzy wolą po).

Spotkałam się z opinia że sterylizacja kotki jeszcze przed pierwszą rujką minimalizuje do zera ryzyko zachorowania kotki na raka sutków. Ale nie wiem na jakiej podstawie takie opinie.

podejrzewam, że wpływa na układ hormonalny i nie pozwala na zajście procesów mogących prowadzić do rozwinięcia się nowotworu- przypominam, że weterynarką nie jestem.

Częściej spotkałam się ze sterylizacją po pierwszej rujce lub w okolicach 6 miesiąca (znam kotki które miały pierwsza rójkę ok 8-9 miesiąca 8O )

Jeśli ktoś jest w stanie kotkę upilnować i nie boi się raka sutka... pomijając aspekt pt. "co będzie, jak kotka zajdzie w ciążę"
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

[poprzednia][następna]