Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 19, 2007 13:16

Fri pisze:w aglojęzycznym składzie BIOMILLA występuje słowo "soyseed", którego nie ma w polskim tłumaczeniu, jezeli dodają do karmy kociej białko sojowe, którego kot nie przyswaja, to cena jest stanowczo zbyt wysoka jak na karmę z wypełniczem... :?

akurat tego nie zauwazylam, jednak w przypadku Biomilla, opieralam sie na zawartosci procentowej miesa, nie analizujac pozostalych skladnikow
soja nie jest trujaca dla kotow, uzyta w niewielkiej ilosci jako wypelniacz spelnia zadania podobne jak ryz, kukurydza, buraki i pszenica : jest zrodlem blonnika
jezeli az tak rygorystycznie podchodzisz do zawartosci weglowodanow w karmach, pozostaje ci karmic koty wylacznie Orijenem, ktory jako jedyny nie zawiera zadnych zboz ;)

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Wto cze 19, 2007 13:34

Fri pisze:a pozostaje... :roll:

akurat moim zdaniem nie jest to powod do zmartwienia ;)
to jedna z najlepszych karm na naszym rynku, cena nie jest zawrotna, sklad super, dosc chetnie jedzona przez koty
jako uzupelnienie, mozesz zawsze podawac mokra karme, lub mieso
moje koty jedza od trzech miesiecy wlasnie Orijena
dodatkowo Leonardo oraz Hill'sa, a teraz zastanawiam sie nad wprowadzeniem w niewielkiej ilosci wlasnie Bozity
mokra Bozite juz zamowilam, dostane dzisiaj wieczorem, moge sie podzielic doswiadczeniem, jak nakarmie nia koty :lol:
suchej otrzymam probki, wiec tez okaze sie, co moje futerka na te nowosc powiedza :roll:

tig_ra

Post » Wto cze 19, 2007 17:22

Tig_ra

Wymieniając te produkty powinnaś dodać ich cenę!

Moim zdaniem karmy tego kalibru są nieprzyzwoicie drogie (za drogie jak na ich właściwości i ilości w opakowaniu) Mój zdrowy rozsądek nie pozwala mi na takie wybory.
i aby wykarmiać codziennie nimi koty trzeba być bardzo bogatym polakiem.
Oczywiście fajnie by bylo.
Nie miałam na myśli mokrej po którą rzadko kto sięga REGULARNIE , a o takiej która wypełnia większośc półek i jest zauważana przez kupujących ze względu na cenę.

(Co innego jeśli kot jest chory i musi dostawać takie pożywienie)
Wtedy sama brałabym ja bardzo poważnie pod uwagę,
a tym czasem:

W mojej wypowiedzi zabrakło wątku o wyjątku jakim jest ten rodzaj mokrej karmy, więc muszę to sprostować:
Zgadzam się, jest mokra która ma dużą zawartość mięsa i przyzwoity skład, ale...
rzadko jest kupowana systematycznie przez większość właścicieli
(łatwo sobie przeliczyć ile mamy za te same pieniądze dobrej karmy suchej )
ale oczywiście sa tacy którzy ją podają
i bardzo dobrze że tak jest.

Dla mnie osobiście to wielki przysmak a nie regularne pożywienie.
Obrazek

aGula1810

Od: Pt cze 01, 2007 23:18

Post » Wto cze 19, 2007 18:00

aGula1810 pisze:
Wymieniając te produkty powinnaś dodać ich cenę!

alez prosze uprzejmie!
Miamor saszetka 100g - cena 2,28 PLN dla porownania Whiskas 100g -cena 1,40- 2,6 PLN czy to jest az tak szokujaca roznica?
Bozita pudelko 380 g - cena 4, 8 PLN dla porownania Whiskas 200g - cena 2,90 PLN, puszka 400g kosztuje ok. 3, 6 PLN

aGula1810 pisze:Moim zdaniem karmy tego kalibru są nieprzyzwoicie drogie (za drogie jak na ich właściwości i ilości w opakowaniu) Mój zdrowy rozsądek nie pozwala mi na takie wybory.

uwazasz zatem cene Whiskasa z zawartoscia do 8% miesa za przyzwoity, akceptowalny przez rozsadek wybor? 8O to gratuluje..
karmy takiej jakosci nie powinny byc nawet przysmakiem, poniewaz nie zawieraja nic, czego potrzebowalby kot, o wiele taniej jest kupic zwykle mieso, chocby drobiowe i dac kotu, przynajmniej mamy pewnosc, ze nie dostanie srania z powodu tej watpliwej "nagrody":evil:

aGula1810 pisze:i aby wykarmiać codziennie nimi koty trzeba być bardzo bogatym polakiem.
Oczywiście fajnie by bylo.
Nie miałam na myśli mokrej po którą rzadko kto sięga REGULARNIE , a o takiej która wypełnia większośc półek i jest zauważana przez kupujących ze względu na cenę.

wiesz, do bogactwa to mi jeszcze bardzo daleko, jednak wole kupic kotu przyzwoita puszke lub sucha karme, niz sobie nowa kiecke
tym bardziej, ze dobrej karmy koty zjadaja o wiele mniej niz takiej tanszej skladajacej sie glownie z wypelniaczy i soi...
ciekawa jestem zatem jaka karme sucha preferujesz, bo z tego co napisalas wczesniej (i trudno sie z tym nie zgodzic) powinno sie karmic kota dobra, sucha karma?

aGula1810 pisze:(Co innego jeśli kot jest chory i musi dostawać takie pożywienie)

koty chore dostaja specjalistyczna karme, zalecana z uwzglednieniem konkretnego schorzenia, tymczasem my tu mowimy o kotach wylacznie zdrowych

aGula1810 pisze:
W mojej wypowiedzi zabrakło wątku o wyjątku jakim jest ten rodzaj mokrej karmy, więc muszę to sprostować:
Zgadzam się, jest mokra która ma dużą zawartość mięsa i przyzwoity skład, ale...
rzadko jest kupowana systematycznie przez większość właścicieli
(łatwo sobie przeliczyć ile mamy za te same pieniądze dobrej karmy suchej )
ale oczywiście sa tacy którzy ją podają
i bardzo dobrze że tak jest.

Dla mnie osobiście to wielki przysmak a nie regularne pożywienie.

moje dwie kotki wspolnie zjadaja dziennie dwie saszetki miamora, almo nature albo dwie puszeczki sheby 70g wiecej nie chca, widocznie im wystarcza taka ilosc
nie jest to opcja, ktora puscilaby wlasciciela z torbami, prawda?
oprocz tego jedza dobra, sucha karme Orijena i Leonardo w tej chwili, reszta kotow nie lubi i nie jada mokrego
karmie je regularnie
za pieniadze wydane na na owa mokra karme, moglabym w porywach kupic im jeszcze jeden worek Orijena... tylko po co? 8)

tig_ra

Post » Wto cze 19, 2007 18:23

alez prosze uprzejmie!
Miamor saszetka 100g - cena 2,28 PLN dla porownania Whiskas 100g -cena 1,40- 2,6 PLN czy to jest az tak szokujaca roznica?
Bozita pudelko 380 g - cena 4, 8 PLN dla porownania Whiskas 200g - cena 2,90 PLN, puszka 400g kosztuje ok. 3, 6 PLN
Jest szokująca, wolę wogóle nie kupować puszek choć np. PET-y uważam
za niezłe i stosunkowo tanie(puszka 800 g ok.4-5 złotych-i się saszetki ŻADNE nie kalkulują) wolę dac raz na tydzień puszkę ,jogurcik a na codzień nutrę czy britta, jest szokująca jak się zamiast dwu kotów ma 7
dotego 2 psy i utrzymuje się z jednej pensji, jestem samotna a od 21 lutego nie mam też Mamy która do tej pory razem ze mną się zajmowała stadkiem....
ObrazekObrazek
Rilla,Dalma i Dymeczek kochania moje szukaj super domków!

Rilla&Vivat

Od: Czw mar 15, 2007 20:45

Post » Wto cze 19, 2007 18:34

Rilla&Vivat pisze: Jest szokująca, wolę wogóle nie kupować puszek choć np. PET-y uważam
za niezłe i stosunkowo tanie(puszka 800 g ok.4-5 złotych-i się saszetki ŻADNE nie kalkulują) wolę dac raz na tydzień puszkę ,jogurcik a na codzień nutrę czy britta, jest szokująca jak się zamiast dwu kotów ma 7
dotego 2 psy i utrzymuje się z jednej pensji, jestem samotna a od 21 lutego nie mam też Mamy która do tej pory razem ze mną się zajmowała stadkiem....

co powiesz na dwadziescia w domu, dziesiec dochodzacych i piec tymczasow? :twisted:
a prace mam taka, (zreszta dopiero od trzech tygodni) ze srednia krajowa wydaje mi sie z perspektywy placy, glowna wygrana w lotka :roll:

tig_ra

Post » Wto cze 19, 2007 19:02

ti-gra to ile wydajesz na koty i za co żyjesz :?: :?: jeśli można wiedzieć, ja w tym miesiącu wydałam 79 nutra, 29 britt, 16 puszki,33,5 witaminy i pewnie jeszcze dokupię britta tj 124 za suche i puszki . kiedy wsszystko popłace raty, spłaty np. długu w psim hotelu i inne, odłoże na psie jedzenie i dojazdy co tydzień do domu, telefon, miesięczny to mi na życie 300 zł zostaje mniej więcej
ObrazekObrazek

Rilla&Vivat

Post » Wto cze 19, 2007 19:10

Moje koty jedzą prawie wyłącznie suche RC, zwykle Young Male z linii Veterinary Exclusive. Do tego CZASEM (np. 2 razy w tygodniu) coś - czasem kawałek kurczaka, czasem serek czy śmietanę, bardzo rzadko puszkę animondy carny. 99% ich jedzenia to suche.

10 kg worek kosztuje ok. 200 PLN. Czyli kilo to ok. 20 PLN.

Dziennie zjadają ok 50 g każdy. Czyli kilo to 20 dni dla 1 kota.

Czyli 1 dzień dla 1 kota = 1 PLN.
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Wto cze 19, 2007 19:36

Rilla&Vivat pisze:ti-gra to ile wydajesz na koty i za co żyjesz :?: :?: jeśli można wiedzieć, ja w tym miesiącu wydałam 79 nutra, 29 britt, 16 puszki,33,5 witaminy i pewnie jeszcze dokupię britta tj 124 za suche i puszki . kiedy wsszystko popłace raty, spłaty np. długu w psim hotelu i inne, odłoże na psie jedzenie i dojazdy co tydzień do domu, telefon, miesięczny to mi na życie 300 zł zostaje mniej więcej

karmiac dobra karma, wydajesz mniej wbrew pozorom, zobacz wyliczenie jopop ;) popatrz wydalas na siedem kotow ok. 150 PLN
ja wydalam w tym miesiacu 123 na Orijena, 225 na Acane i do tej pory na saszetki i puszki ok 100 zl, Leonardo zostalo mi jeszcze z poprzedniego zakupu, wiec nie licze
150 : 7 = 21, 5 mniej wiecej na kota
448 : 30 = 15 tez mniej wiecej na kota ;)
tymczasikow na razie nie licze, bo wciaz maja karme, z ktora do mnie przyjechaly dokupilam im tylko kilka puszek i miesko do gotowania, jednak to nie sa stale moje koty, wiec w kalkulacji uwzglednic ich nie moge

i pytanie : kto wydal wiecej na zarcie w przeliczeniu na jednego kota? :D

tig_ra

Post » Wto cze 19, 2007 23:26

Tig_ra
Jeśli potrafisz wykarmić swoje koty saszetkami (mając ich 35), to ja nie mam nic do dodania.
Jestem pod wrażeniem. (choć to porównanie do whiskasa zbędne, nie korzystam)
I jeśli chodzi o oszczędzanie to jedna sugestia: saszetki są bardzo drogim rozwiązaniem jeśli je uwzględniasz.( produkcja przerasta sam towar) nie polecam.

Wydaję od 190 do 230zł na około dwa miesiące (mam trzy kociaki), do tego dochodzi piasek!!!
ale na szczęście przez taki pokarm mam mniej w kuwetach. (oszczędzam przez to na piasku)
Używam Royala, Hilsa lub Bosch-Sanabel to karmy sprawdzone (przez dziesiątki tysięcy przewodów pokarmowych kotów)

Podaję to co najlepsze, ale z rozsądkiem.
Nie dawno przyszło na świat moje dzieciątko, więc wiadomo koszta się zwiększyły, do tego wszystkie opłaty, raty,samochód...itd
...wiadomo żżżycie!!!!...
Nie ulegam wszystkiemu co jest dobrej jakości, wybieram to na co mnie stać.

Dla każdego konsumenta dobierany jest odpowiedni TOWAR,
opisany, dopasowany tak by znalazł swojego właściciela!
Naturalnie napędzana spirala marketingowa.
Im większy wybór tym lepsza sprzedaż.

Ty wybierasz, ty decydujesz.

A tak z ciekawości:
Napisz coś więcej o karmie Orijena.
Kto jest producentem?
gdzie jest pakowana?
w jakiej części polski ją sprzedają?
kto jest dystrybutorem?
Jaki jest asortyment tego produktu?
Obrazek

aGula1810

Od: Pt cze 01, 2007 23:18

Post » Śro cze 20, 2007 0:18

Orijena robi Acana czyli prodkcja kanadyjska info na www.acana.com.pl
ObrazekObrazek

Rilla&Vivat

Post » Śro cze 20, 2007 0:28

karmiac dobra karma, wydajesz mniej wbrew pozorom, zobacz wyliczenie jopop ;) popatrz wydalas na siedem kotow ok. 150 PLN
ja wydalam w tym miesiacu 123 na Orijena, 225 na Acane i do tej pory na saszetki i puszki ok 100 zl, Leonardo zostalo mi jeszcze z poprzedniego zakupu, wiec nie licze
150 : 7 = 21, 5 mniej wiecej na kota
448 : 30 = 15 tez mniej wiecej na kota ;)
tymczasikow na razie nie licze, bo wciaz maja karme, z ktora do mnie przyjechaly dokupilam im tylko kilka puszek i miesko do gotowania, jednak to nie sa stale moje koty, wiec w kalkulacji uwzglednic ich nie moge

oki tylko ja wydałam 134 a gdzie kupujesz orijena bez dopłaty za wysyłkę??? kidyś zamawiałam acanę z ich strony i nie płaciłam za dostawę a teraz każda wysyłka to 15 zł]
ObrazekObrazek

Rilla&Vivat

Post » Śro cze 20, 2007 0:31

:oops: :oops: teraz coś się zmieniło znów zero za dostawę nie kumam
a zastanawiałam się nad orijenem zanim nutrę zamówiłam tylko czy się sprawdzi jak imją zostawię na tydzień, nie kontroluję wtedy ile który je
ObrazekObrazek

Rilla&Vivat

Post » Śro cze 20, 2007 0:37

aGula1810 pisze:Tig_ra
Jeśli potrafisz wykarmić swoje koty saszetkami (mając ich 35), to ja nie mam nic do dodania.
Jestem pod wrażeniem. (choć to porównanie do whiskasa zbędne, nie korzystam)
I jeśli chodzi o oszczędzanie to jedna sugestia: saszetki są bardzo drogim rozwiązaniem jeśli je uwzględniasz.( produkcja przerasta sam towar) nie polecam.

nie doczytalas :) saszetkami karmie dwie kotki, ktore lubia mokra karme, reszta je suche oraz od czasu do czasu mieso gotowane z odrobina ryzu...

aGula1810 pisze:Wydaję od 190 do 230zł na około dwa miesiące (mam trzy kociaki), do tego dochodzi piasek!!!
ale na szczęście przez taki pokarm mam mniej w kuwetach. (oszczędzam przez to na piasku)
Używam Royala, Hilsa lub Bosch-Sanabel to karmy sprawdzone (przez dziesiątki tysięcy przewodów pokarmowych kotów)

powiem szczerze, ze Orijen jest sporo tanszy od RC, a nieporownywalnie lepszy, mnie wlasnie na karmienie Royalem nie stac, bo jest to karma niskich lotow za bardzo wygorowana cene :roll:
sanabella tez kiedys karmilam, bo koty ja lubily, lecz uznalam, ze jezeli za mniejsze pieniadze moge kupic karme o wyzszej zawartosci miesa i przy okazji nie zawierajacej wypelniaczy, to wybieram Orijena :)

aGula1810 pisze:Podaję to co najlepsze, ale z rozsądkiem.
Nie dawno przyszło na świat moje dzieciątko, więc wiadomo koszta się zwiększyły, do tego wszystkie opłaty, raty,samochód...itd
...wiadomo żżżycie!!!!...
Nie ulegam wszystkiemu co jest dobrej jakości, wybieram to na co mnie stać.

otoz niekoniecznie, jak wczesniej zauwazylam...
za 2 kg Royala placisz 57-59 PLN, natomiast za 2,5 kg Orijena - 52 8)

aGula1810 pisze:Dla każdego konsumenta dobierany jest odpowiedni TOWAR,
opisany, dopasowany tak by znalazł swojego właściciela!
Naturalnie napędzana spirala marketingowa.
Im większy wybór tym lepsza sprzedaż.

Ty wybierasz, ty decydujesz.

zgadza sie
dlatego zadecydowalam i wybralam cos, co jest warte swojej ceny, ma super sklad, koty chetnie jedza, a ja mam pewnosc, ze dostarczam im wszystkiego, co jest im niezbedne

aGula1810 pisze:A tak z ciekawości:
Napisz coś więcej o karmie Orijena.
Kto jest producentem?
gdzie jest pakowana?
w jakiej części polski ją sprzedają?
kto jest dystrybutorem?
Jaki jest asortyment tego produktu?

W tej karmie nie ma zadnych podzialow wiekowych, rasowych czy podzialu na plec oraz umaszczenie :roll: jest odpowiednia dla wszystkich kotow zdrowych niezaleznie od rasy, wieku oraz tego czy kot ma biala koncowke ogona czy nie ... swoja droga czekam az Royal zacznie sprzedawac karmy przeznaczone "specjalnie_ dla_ kotow_ czarnych_z_bialymi_wasami_i_jedna_biala_lapka" :evil:

tu, np. -> http://www.krakvet.pl/index.php?cPath=26_41_359
mozesz kupic Orijena, wprawdzie nie ma tego, ktory ja kupuje w 7 kg torbach, ale jest 2,5 kg
producentem jest kanadyjski koncern Champion Petfoods Ltd. produkujacy takze Acane
wiecej informacji znajdziesz tu :
http://www.orijen.pl/page.php?p=orijen i tu :
http://www.orijen.pl/www/userfiles/File ... _paper.pdf

tig_ra

Post » Śro cze 20, 2007 0:39

Ja tam mam prostą, sprawdzoną metodę. Raz na miesiąc, kupuję 2kg RC (albo, dla odmiany kilka różnych, dobrych paczek po 400g), ile to jest? 60zł załóżmy (50+).
Wystarczy.
Mimo to, przy okazji zwykłych zakupów to kupię jakąś saszetkę, to wątróbkę, to filet z kurczaka .. na rachunku ze sklepu tego niemal nie widać, przy innych produktach :P

Prawdą jest natomiast, że przy SPOREJ ilości futrzatych domowników zaczynają się schody. Ta kwestia pozostaje dla mnie niewiadomą i nie podejmę rękawicy :)

orson

Od: Sob paź 28, 2006 9:21

[poprzednia][następna]