SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 11, 2014 18:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kontaktowalam sie jakis tydzien temu z importerem i dostalam informacje ze PoN ma byc po 10 maja czyli teoretycznie juz zaraz.

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

Post » Nie maja 11, 2014 18:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

http://www.kuchniapupila.pl/ - tutaj można kupić PoNa, koleżanka w zeszłym tygodniu zamówiła wersję Fee's Favourite i przesyłka już dawno przyszła:)

Muhikons

Od: Nie lis 10, 2013 10:59

Post » Nie maja 11, 2014 20:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Muhikons pisze:http://www.kuchniapupila.pl/ - tutaj można kupić PoNa, koleżanka w zeszłym tygodniu zamówiła wersję Fee's Favourite i przesyłka już dawno przyszła:)

Widzę tylko wersję z brązowym ryżem i to niedostępną. :(
Też czekam na PoN-a jak na zbawienie, bo moim Orijen się znudził. Kupiłam w Kościanie na wystawie małe opakowanie Monge na kule włosowe i na razie im mieszam. Jeden kot jakoś je, ale to kukurydzianka i chciałabym jak najszybciej wrócić do samej bezzbożówki.
Z mokrym też bunt - dwa miesiące temu zamówiłam w Zooplusie 10 rodzajów puszek w różnych smakach - nic im nie przypasiło, wszystko lądowało w koszu. Wczoraj uległam i kupiłam Shebę - myślałam, że zjedzą razem z miską, tak im smakowało. I co ja mam z tymi stworami zrobić?
Na chwilę obecną jeden je głównie mięso bez suplementów a drugi prawie samo suche.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Pon maja 12, 2014 6:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mam pytanie trochę może dziwne, ale nurtuje mnie to od jakiegoś czasu.W związku z tym ogólnym potępianiem karm ze zbożami zaczęłam dość dokładnie czytać skład karm kupowanych moim futrzakom.Zauważyłam, że owszem wiele firm zrezygnowało ze zbóż ale w zamian wprowadziło w zamian ziemniaki, ryż, buraki,groch itp.Psy np. ziemniaków nie trawią, a ma jak to się ma z kotami? Ktoś sprawdzał to czy trawią np, ziemniaki czy groch? Bo może się okazać za jakiś czas, że w pogoni za bezzbożówkami zaczniemy karmić koty kartoflami a mięso dalej pozostanie dodatkiem.
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Pon maja 12, 2014 10:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Aaaśka Ja na razie karmię kurczakowym PoN, który udało mi się jakiś czas temu dorwać. Kilka dni temu zaczęłam dosypywać do codziennej porcji tak po 5-7 g rybnego Orijena, żeby się mojemu hrabiemu nie znudziło. Micia szaleje za tym zapachem 8)

Niestety, i u mnie dobre mokre puszki sobie leżą i czekają na lepsze czasy :evil: Nawet nie próbuję otwierać nowych smaków, bo kocur zje raz lub dwa i odwraca się ogonem od miski :roll: Przypuszczam, że dopiero na zimę do nich wrócimy, jak M będzie naprawdę głodny, bo myszy i ptaki się skończą :wink:
Podsuwam mu saszetki Winstona, ale też nie zawsze je szamie do końca. Robię to głównie po to, by mu dostarczać więcej wody, którą namiętnie dolewam i robię sosik, a także by podać mu olej z łososia lub siemię lniane.
Wczoraj, w akcie desperacji, zamówiłam 3 saszetki CatzFinefodd, bo jednak chcę go karmić dobrym mokrym. Drogie to cholerstwo, w ogóle się nie opłaca w porównaniu do puszki, ale może chociaż w takiej formie będzie to tolerował? :roll:

Hitem jest natomiast u M surowe mięso podawane na kolację: wołowina i cielęcina naprzemiennie :) Ugotowany kurzy filet d**y nie urywa :mrgreen: Mieliśmy pierwszą próbę z małym skrzydełkiem z kurczaka, ale pomiział je, poprzeciągał po podłodze i zostawił :evil: Będziemy jeszcze z tym walczyć za jakiś czas :twisted:

Salem 11 Z tego, co pamiętam: "najlepsze" ziemniaki z tych wszystkich dodatków. Jeśli się mylę, niech mądrzejsze głowy mnie poprawią :wink: Gdzieś tu o tym było: wróć się kilka stron wcześniej, a na pewno znajdziesz to info :)
Tylko 3 karmy nie posiadają ŻADNYCH zbędnych wypełniaczy: ZiwiPeak, Power of Nature i WildCat.

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Pon maja 12, 2014 12:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Najlepszym sposobem na grymaszące zwierzaki jest je po prostu przegłodzić. Stosowałam to w stosunku do swoich psów i teraz stosuję wobec kotów. W naturze drapieżniki nie jadają 3 razy dziennie. Zdarza się, że czasami nie jedzą 2-3 dni.Tak więc naszym pupilom nie zaszkodzi 1 dniowy post, za to bardzo poprawi apetyt. Zanim posypią się na mnie gromy, że głodzę zwierzęta, konsultowałam z lekarzem weterynarii.Moje zwierzaki nie grymaszą przy misce, chociaż wolą zdecydowanie świeże mięsko od najlepszej puszki. :catmilk:
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Pon maja 12, 2014 13:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A mnie wet absolutnie zabronił trzymać koty bez jedzenia dłużej niż jeden dzień, szczególnie, że oba moje futra są po przejściach.
Próbowałam wiele razy przetrzymać je od rana do wieczora, ale nic to nie dało. Gdy w misce było to, czego nie lubią, powąchały i szły spać. W porze następnego posiłku przybiegały do misek i gdy w dalszym ciągu nie było tego, co lubią, znowu szły spać. I tak w kółko.
Wydaje mi się, że niepotrzebnie zaczęłam kombinować z kocim żarciem. Nie tak dawno obydwa jadły i mięso, i dobre suche, i średnie mokre. Zachciało mi się lepszego mokrego i się zbuntowały.
Dzisiaj muszę zrobić kolejne zamówienie i kompletnie nie wiem, co kupić, żeby znowu wszystko nie wylądowało w koszu. :?

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Pon maja 12, 2014 13:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Jak kot nie chce jeść dobrej puszki, to dodaj na wierzch coś co lubi. W ostateczności można zawsze posypać rozkruszoną chrupką. Jak poczuje znajomy zapach to zacznie jeść, z czasem może zaskoczy i będzie jadł bez wspomagaczy ;)

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Pon maja 12, 2014 13:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

saphirith1987 pisze:Kontaktowalam sie jakis tydzien temu z importerem i dostalam informacje ze PoN ma byc po 10 maja czyli teoretycznie juz zaraz.

Dzwoniłam właśnie do Modern Pet, PoN najszybciej będzie w czerwcu :(

Więc otwartym zostaje pytanie co zamiast? Któryś Wild Cat? Dużo oni tego topinaburu tam dają?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pon maja 12, 2014 14:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Boo pisze:
saphirith1987 pisze:Kontaktowalam sie jakis tydzien temu z importerem i dostalam informacje ze PoN ma byc po 10 maja czyli teoretycznie juz zaraz.

Dzwoniłam właśnie do Modern Pet, PoN najszybciej będzie w czerwcu :(

Więc otwartym zostaje pytanie co zamiast? Któryś Wild Cat? Dużo oni tego topinaburu tam dają?

W czerwcu? 8O Ło matko :?

Satirra U nas sprawdzało się do pewnego momentu dosypywanie po 3-4 chrupki. Potem kot regularnie pokazywał mi faka :mrgreen:

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Pon maja 12, 2014 15:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Niestety wychodzi na to, że na PoNie nie można polegać. Jestem wściekła bo przechodzenie z TotWa na PoNa dużo nas kosztowało i czasu i Gąbkowych pawi :( Ale do TotWa nie chce wracać.

Ponieważ muszę uważać na fosfor bo mam kilkunastoletniego, w miarę zdrowego, seniora i kilkunastoletnią, nerkową, seniorkę to najwłaściwszy wydaje mi się WildCat Karoo:

http://zdrowypiesek.pl/karma-dla-kotow- ... trawa.html
http://www.wildcat-katzenfutter.de/karo ... ildcat.php

Czy dobrze myślę? Bo w analizowaniu karm to jestem noga :?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pon maja 12, 2014 16:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czy ktoś używa ciągiem (więcej niż pół roku) karmy Royal Canin Calm ? Czy mieszacie karmy czy podajecie tylko ten jeden rodzaj? :)

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Pon maja 12, 2014 16:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Boo mi zostało jakieś 1.4kg z 2kg paczki suchego PoN meadowland mix, jeśli chcesz, mogę ci odstąpić. Ja przeszłam całkowicie na mokre i od tego czasu mała na suchą reaguje rozwolnieniem, dlatego raczej jej nie zużyję. Do czerwca przy dwóch kotach ci i tak nie starczy, ale zawsze coś. Worek co prawda był otwarty już jakiś czas temu, ale przed chwilą wąchałam zawartość i śmierdzi tak samo jak na początku :wink:

Boo pisze:Niestety wychodzi na to, że na PoNie nie można polegać. Jestem wściekła bo przechodzenie z TotWa na PoNa dużo nas kosztowało i czasu i Gąbkowych pawi :( Ale do TotWa nie chce wracać.

Ponieważ muszę uważać na fosfor bo mam kilkunastoletniego, w miarę zdrowego, seniora i kilkunastoletnią, nerkową, seniorkę to najwłaściwszy wydaje mi się WildCat Karoo:

http://zdrowypiesek.pl/karma-dla-kotow- ... trawa.html
http://www.wildcat-katzenfutter.de/karo ... ildcat.php

Czy dobrze myślę? Bo w analizowaniu karm to jestem noga :?

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

Post » Pon maja 12, 2014 21:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Salem 11 pisze: może się okazać za jakiś czas, że w pogoni za bezzbożówkami zaczniemy karmić koty kartoflami a mięso dalej pozostanie dodatkiem.

W zasadzie masz rację. Obserwując np. swoje koty mam wrażenie, że lepiej trawią ryż od ziemniaków. Mimo to stosuję bezzbożówki, bo po prostu mają tych dodatków zazwyczaj mniej (choć niektóre mają sporo i tych nie kupuję).

sapririth1987 jeśli Boo nie będzie reflektować, to ja chętnie odkupię PONa. W razie czego pisz na PW.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Wto maja 13, 2014 17:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

od jakiegoś czasu obserwuje karmę TOTW Rocky Mountain i z każdym nowym zamówieniem ziarenka karmy są coraz mniejsze.. Właśnie zamówiłam nowy wór ale mam pozostałości z zamówienia sprzed pół roku i ziarenka karmy zmniejszyły się niemal o połowę. W rezultacie moje koty zamiast gryźć to połykają te kuleczki.
Czemu się tak dzieje, że TOTW robi się coraz mniejszy?? I czy połykanie zamiast rozgryzanie ma jakieś znaczenie oprócz tego, że zęby się sie nie czyszczą?

Natruszka

Od: Czw maja 30, 2013 19:47

[poprzednia][następna]