SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 11, 2013 22:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

gpolomska pisze:[...]
Co do ilości zjadanego jedzenia - koty na barfie zwykle po pewnym czasie mniej jedzą (bardzo wartościowe jedzenie dostarczające wszystkiego); [...]

Powiedz to mojemu łaciatemu :roll: Wciągnie wszystko co zobaczy, i najwyżej jak przesadzi to zwróci :?
Maupa pisze:[offtop]
Lifter pisze:nigiri-sushi (tez z surowa ryba) to moglbym jesc codziennie,

innego sushi nie trawię. glony są obrzydliwe i tak, ja je czuję, nawet najcieńszego glona w najlepiej zrobionym sushi, wiem, bo próbowałam. :ryk:
także piątka!
[/offtop]

Bracie, siostro :love: W tym roku odkryłam nigiri i żyć bez tego nie mogę, przynajmniej raz na tydzień obowiązkowo :mrgreen: Glony, te do owijania, mi nie przeszkadzają, maki też bym żarła, ale nigiri to jest to, co Pumy lubią najbardziej :twisted: A, głony w postaci sałatki wakame to jak najbardziej.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Czw wrz 12, 2013 6:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No wiesz, zdarzają się koty z gatunku "zeżrę nawet nogę od stołu, byle przez paszcze przelazło" - niejednokrotnie mają to na tle psychicznym. Ale jeśli kot miał tylko braki składników, to po pewnym czasie przystopuje (to jak z ludźmi: jedni jedzą, bo są głodni, a inni z różnych powodów nie związanych z głodem i wtedy potrafią zjeść każdą ilość).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Czw wrz 12, 2013 6:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

PumaIM pisze:
gpolomska pisze:[...]

Bracie, siostro :love: W tym roku odkryłam nigiri i żyć bez tego nie mogę, przynajmniej raz na tydzień obowiązkowo :mrgreen: Glony, te do owijania, mi nie przeszkadzają, maki też bym żarła, ale nigiri to jest to, co Pumy lubią najbardziej :twisted: A, głony w postaci sałatki wakame to jak najbardziej.

Zamow zatem sashimi - to nigiri w formie ekstremalnej - bez ryzu. :) Tzn. grube platki lososia, tunczyka, np. ryby maslanej itd. a do tego sos sojowy i wasabi. Moj kot zawsze mnie potem bardzo starannie obwachuje po twarzy, jak wroce z knajpki, z mina wyrazaja ogolna blogosc. Tzn. kot ma taka mine, a ja pewne tez.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Czw wrz 12, 2013 9:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Fakt, powinnam spróbować :P Wasabi jest dla mnie ciut za ostry, wolę płatki marynowanego imbiru. Obwąchiwanie przez wąsiastą mordychę po powrocie z knajpki dowolnej kuchni też przerabiamy :lol:

Tadzik z jednej strony na pewno ma jakieś ukryte urazy, bo został znaleziony jako na pół zagłodzone kocię w lutym pod lecznicą wet, ale z drugiej strony, skoro już mu się w zasadzie utrwaliło, że głodu nie ma i nie będzie, to raczej jest jego indywidualna żywiołowość i ciekawość - wszystkiego spróbować i jak dobre to się napchać. Zawsze krąży kiedy się coś w kuchni je i głodnym wzrokiem wpatruje w te salcesony i inne szynki, z którymi Stary spożywa kanapki, i zawsze musi dostać kawałeczek. I do talerzy się pcha, żeby chociaż liznąć sosu (to raczej mu się perswaduje ręcznie, zdejmując kocura na podłogę). A mięcho rąbie, dopóki jest w misce - jeśli Funio ma gorszy apetyt, to wyżera i jego. A nie powinien za dużo żreć, bo po pierwsze trochę za gruby jest, a po drugie jak za dużo białka to mu mocznik skacze, tak trochę niebezpiecznie na granicy. A ja już na wstępie stwierdziłam, że żadne RC nerkowe (ani urinary zresztą), tylko raczej dieta MŻ (i pasta zakwaszająca) :wink:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Czw wrz 12, 2013 18:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Odnośnie diety kotów z cukrzycą z jednego z moich ulubionych blogów pisanych przez lek.wet.:
The sooner one starts the diabetic cat on a low-carbohydrate diet, the better. By “low-carb,” I mean a diet that provides less than 10% of the calories as carbohydrate.
[...]
To achieve these low carbohydrate levels, we must formulate a homemade diet or feed a canned food.

I jak się to ma do karmy suchej dla kotów z cukrzycą? Oczywiście odesłanie do materiału, który znalazłam szukając czegoś zupełnie innego, ale warto poczytać catinfo.org (prowadzona przez innego lek.wet. nie wciskającego wszystkim chrupek).

Kolejny ciekawy wątek o epidemii otyłości wśród kotów, gdzie czytamy o szkodliwości otyłości u zwierząt. No i o diecie wysokobiałkowej nisko węglowodanowej jako kluczu do walki z otyłością (szczególnie polecane dla wielbicieli chrupek). I co nieco o faktach dotyczących żywienia kotów - cytacik:
[...]
What this list clearly points out that is that cats are not designed to eat carbohydrates as a source of metabolic energy. Instead, cats are metabolically adapted for higher protein metabolism and lower carbohydrate utilization. Therefore, why aren't we all recommending diets (low carb, higher protein) that better meet their needs, and feed cats what they were designed to eat?

Z innych ciekawostek - sztuczki marketingowe Hill'sa, gdzie raz karma jest lekiem (dla klientów) lub "tylko jedzeniem" (dla zdobywania zatwierdzeń).

Coś o hyperkalcemii u kota (jest wspomniane o przedawkowaniu wit. D)
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pt wrz 13, 2013 13:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Czy wie ktoś taki % fosforu ma Animonda Carny ? :roll:
Kupiłam pakiet 400g z indykiem i krewetkami i nie wiem czy mogę dać też Kubusiowi.
Nigdzie nie mogę znaleźć składniki analityczne w szerszym składzie. Nawet na puszcze nie ma :evil:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Pt wrz 13, 2013 14:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

PumaIM pisze:Fakt, powinnam spróbować :P Wasabi jest dla mnie ciut za ostry, wolę płatki marynowanego imbiru.

Imbir tez do tego daja.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Pt wrz 13, 2013 14:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ile mogę trzymać kota bez jedzenia? :)

Serio się pytam. W dalszym ciągu uparcie próbuję namówić Eryka na mokre żarcie, ale nie jest tym zachwycony. I nie wiem za bardzo kiedy się ugiąć i dać mu chrupki, skoro nie chce mokrego.
Mokre testuję różne, lepsze, gorsze, pasztety, mielonki, ma pełen wybór. Tylko skubany nie chce jeść :roll: Kiedyś miał fazę na tuńczykowe żarcie, ale mu przeszło i już nie chce.
Aha, dodawanie wody do suchego i dodawanie mokrego do suchego nie działa, kot tego nie chce jeść.

No więc przez jaki czas mogę go trzymać bez chrupek i podstawiać mokre pod nos, żeby zjadł? A kiedy się ugiąć i dać mu chrupki?
Nie chcę, żeby mu siadła wątroba z braku żarcia :(

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Pt wrz 13, 2013 14:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Po ok 2 - 3 dniach dochodzi do niewydolności wątroby.
jak dobrze pamiętam :roll:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Post » Pt wrz 13, 2013 14:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No właśnie, tez pamiętałam 2 dni.

Więc po 12 godzinach zwykle dostaje swoje chrupki :roll: Ale coś czuję, że w ten sposób, to on się nigdy nie nauczy jeść mokrego.

Yagutka

Post » Pt wrz 13, 2013 14:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Yagutka pisze:No właśnie, tez pamiętałam 2 dni.

Więc po 12 godzinach zwykle dostaje swoje chrupki :roll: Ale coś czuję, że w ten sposób, to on się nigdy nie nauczy jeść mokrego.

Nawet w małych ilościach po pół łyżeczki ?
Może konsystencja mu nie pasuje, smak.

Zmam koty co tylko na gourmeta się rzucają, a inne są beeeee 8O
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Pt wrz 13, 2013 14:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

a jak z ludzkim jedzeniem ?
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Pt wrz 13, 2013 15:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Miraclle pisze:
Nawet w małych ilościach po pół łyżeczki ?
Może konsystencja mu nie pasuje, smak.

Zmam koty co tylko na gourmeta się rzucają, a inne są beeeee 8O

No właśnie nie wiem, co mu nie pasuje :roll:
Testuję różne karmy - mam sporo, bo kupowałam hurtem też dla drugiego kota, więc mam co testować. Mielonki, pasztety itp.
Kiedyś pasował mu tuńczyk - ale ostatnio już mu nie pasuje.
Kiedyś jadł w miarę chętnie Felixa i Gourmet a la Carte, ale ostatnio już mniej chętnie.
Zjadł też parę puszek/saszetek z kurczakiem w postaci takich pasków, ale potem już nie chciał.

Do tego jest to kot bojaźliwy, więc jak w trakcie jedzenia coś się stanie, nie wiem, drugi kot podejdzie albo zadzwoni telefon, kot się przestrasza i idzie od miski.

Wpadłam na pomysł, żeby na czas posiłku izolować go od drugiego kota i zamykać go z miską w jednym pokoju, żeby drugi kot mu nie podjadł. Ale nie wiem, czy to dobry pomysł pod względem psychologicznym?

Mięsa normalnego też nie chce jeść.

Aha, do tego jest to kot, który najchętnie je w nocy, a w nocy jak zostawiam mokre żarcie na wierzchu, to nie wiem, który kot to zjadł :roll: Więc niewykluczone, że w nocy coś podżera, ale to i tak jest mało, bo drugie tyle powinien jeść w ciągu dnia (jak drugi kot).

Yagutka

Post » Pt wrz 13, 2013 15:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

a je śmietanę lub wylizuje oliwę?
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt wrz 13, 2013 15:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa pisze:a je śmietanę lub wylizuje oliwę?

Tego nie próbowałam.
Próbowałam z mlekiem, bo drugi kot nabiał toleruje (nie ma biegunek), więc raz na parę miesięcy coś dostawał.
Probowałam też dawać Salmopet (olej z łososia), to wyliże jeden palec i tyle.
Lubi pasty witaminowe i odkłaczające - zjada z palców. Gdzieś wyczytałam, że można dodać taką pastę do wody, żeby zwiększyć spożycie wody przez kota, ale u niego to nie działa, takiej wody z pastą nie chce.

Natomiast samej śmietany czy oliwy nie testowałam. A co by to dało, gdyby lubił?

Aha, na jakiej śmietanie i oliwie testować?

Yagutka

[poprzednia][następna]