Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
monika74 pisze:...
imawerol to koncentrat mi dał wet 20cm i z tego wyszedł litr zawiesiny to chyba jedyny sensowny i wydajny preparat bo wszelkie maści czy lamsilat w spreyu to starcza u mnie dosłownie na raz
NOT pisze:Co do usypiania, to nie widzę powodu dlaczego mam wypierać się swoich zasad.
Uważam, ze ma Pani prawo mieć swoje, odrębne poglądy.
Ja jednak byłam wtedy zdziwiona, że Pani nie uśpiła miotu (który obecnie jest u Edyty), gdyż kociaki były ślepe, matka dzika, chora i tym samym nie należało obciążać ją macierzyństwem, tylko zacząć ją intensywnie leczyć. W rezultacie kociaki i matka chorowały przez cały czas pobytu u Pani (kilka tygodni) i dopiero , gdy Edyta je zabrała to zostały wyleczone.
iza71koty pisze:Co do miotu u E-dity, to ja sama napisałam ze trzeba Maluszki odizolować od kotki, bo nie rokują przy niej dobrze. Są jednak wyleczone, szczęsliwe a dwa juz mają nowe domki.Nie uspałam ich, bo jak już pisałam jestem temu przeciwna.Nie zabierałam ich po to z dziury w ziemi, gdzie kotka miała gniazdo ,zeby je uśpić. Ale żeby dać im szansę.A to ze kotka była dzika i zabiedzona, niewiele zmienia w moim stosunku do niej.To nie jej wina, żeby ją jeszcze dodatkowo krzywdzić.
NOT pisze:monika74 pisze:...
imawerol to koncentrat mi dał wet 20cm i z tego wyszedł litr zawiesiny to chyba jedyny sensowny i wydajny preparat bo wszelkie maści czy lamsilat w spreyu to starcza u mnie dosłownie na raz
Jestem tego samego zdania.
Jeśli kociaków jest mało, to można przejść na szczepionki.
Trzykrotne podanie szczepionki na ogół gwarantuje wyleczenie.
Przy większej ilości kociaków koszt dla mnie jest zbyt duży i dlatego stosuję tabletki.
"Tak krawiec kraje, jak mu materii staje". Niestety.
e-dita pisze:...
Zgadzam się z NOT, że ślepe mioty należy poddawać eutanazji. Nie wiedziałam, że kociaki, które mam u siebie były jeszcze ślepe jak zostały znalezione. Naszym zadaniem jest ograniczanie bezdomności i wiem, że to brzmi bezwzględnie, ale w obecnej sytuacji jaką mamy w Szczecinie i chyba całej Polsce usypianie ślepych miotów jest koniecznością.
A ta konkretna piątka cały czas ma problemy z nawracającym katarem niestety.
...
Jednak w sytuacji jaka jest, uśpienie tego miotu byłoby dobrym rozwiązaniem. Oczywiście, że maluchy są szczęśliwe i znajduję im (wcale nie łatwo) nowe domy, ale nie opuszcza mnie myśl, że gdyby w tamtym momencie została podjęta inna decyzja (czyli eutanazja) być może kilka innych kociąt, urodzonych w jakiejś piwnicy lub błąkających się po ulicy dostałoby szansę na lepsze życie.
iza71koty pisze:
Chciałam zapytać NOT ile kosztuje taka potrójna akcja szczepienia dla jednego kociaka? I kiedy konkretnie sie to przeprowadza? Po leczeniu lekami czy zamiast?
NOT pisze:e-dita pisze:...
Zgadzam się z NOT, że ślepe mioty należy poddawać eutanazji. Nie wiedziałam, że kociaki, które mam u siebie były jeszcze ślepe jak zostały znalezione. Naszym zadaniem jest ograniczanie bezdomności i wiem, że to brzmi bezwzględnie, ale w obecnej sytuacji jaką mamy w Szczecinie i chyba całej Polsce usypianie ślepych miotów jest koniecznością.
A ta konkretna piątka cały czas ma problemy z nawracającym katarem niestety.
...
Jednak w sytuacji jaka jest, uśpienie tego miotu byłoby dobrym rozwiązaniem. Oczywiście, że maluchy są szczęśliwe i znajduję im (wcale nie łatwo) nowe domy, ale nie opuszcza mnie myśl, że gdyby w tamtym momencie została podjęta inna decyzja (czyli eutanazja) być może kilka innych kociąt, urodzonych w jakiejś piwnicy lub błąkających się po ulicy dostałoby szansę na lepsze życie.
Ten miot kwalifikował się do uśpienia nie tylko dlatego że był ślepy, ale również dlatego, że matka była chora.
Z doświadczenia wiem, że kociaki od chorych kocic są wątłego zdrowia czasami przez całe życie.
Na pewno nie będą tryskac radoscią nowi właściciele, gdy odkryją że trafił się im chorowity kot.
Miałam kiedyś 2 kocice właśnie od matki, która je osierociła chorując wcześniej i niestety kociaki były słabe, chorowite i dożyły tylko do 4 lat.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], muza_51, puszatek, squid i 115 gości