SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 28, 2014 19:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

no to w tym przedziale cenowym najlepszy będzie applaws.
bozita jest średnią karmą - jest mokra, ok, ale tak naprawdę z nieokreślonych składników. iams i miamor to samo. polecam catz finefood, granata pet i z droższych feringę; w pozostałych karmach szukaj smaków, które w składzie mają wypisane "mięso z" albo "podroby z", a nie mają zbóż.
co do suplementów, wypowiedzą się lepiej obeznane ode mnie ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Śro kwi 30, 2014 10:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Zapytałam o datę ważności tego Orijena, okazało się, że jest błąd w opisie bo już nie mają worków 7 kg, tylko nowe 6,8 kg, ale że cena atrakcyjna to wzięłam. Dziś przyszła paka, koty powąchały i poszły, nawet nie spróbowały :o
Mam nadzieję, że to dlatego, że nie są głodne, bo jak nie będą chciały tego jeść to będę musiała zamówić inną karmę.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Śro kwi 30, 2014 21:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kupiłam dziś wołowe z kością. Wołowe zjedzone, fajne i tłuściutkie, zostały kości. Też mocno tłuste. Nawet mocno-mocno. Zagotowałam je w średniej ilości wody. Bez niczego więcej. Mogę taką wodę dolewać kociastym do mokrego? Czy w ogóle bez sensu?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pon maja 05, 2014 21:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Drodzy forumowicze,
zwracam się do Was z ogromną prośbą o radę, bo ta moja kocica to mnie wykończy.
Ma 8 miesięcy, jest po sterylizacji...troszkę przytyła, ale nie na tyle, że trzeba odchudzać.

Ale mam problem z jedzeniem, zrobił się z niej straszny tadek-niejadek. Grymasi i wybrzydza przy jedzonku, zjada pół, czasem ciut więcej saszetki, a jak zostanie 'na potem' to już jej nie tknie, chociaż wygląda jak świeżutka.
Z suchą karmą na razie jest ok. Je Purina Pro Plan dla sterylizowanych kotów i Orijen.
Ale mokrej karmy dla kastratów nie chce jeść i już. Dawałam Royal -bleee, Animonda - na początku ok, po kilku puszkach - bleee.
Nie chciałam dawac karmy kitten, bo boję się, że utyje za bardzo, dlatego daję jej już karmę dla dorosłych - Animonda Rafine i vom fenstein - zjada ze smakiem, ale nie wiem czy to nie za wcześnie na karmę adult i czy jednak ta dla sterylizowanych byłaby lepsza?

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Wto maja 06, 2014 7:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kochani, mam pytanie i do tej pory sprzeczne opinie.
Meli ma ok. 3 lat (szacowane, znajda), u mnie jest od trzech tygodni i ma się świetnie, wysterylizowana, ogólnie zdrowa (nie licząc doleczanego jeszcze świerzbika).
Czy może jeść codziennie suchą karmę rybną (acanę konkretnie, ale ogólnie jest na bezzbożówkach)? Wydaje mi się że czuje się po niej lepiej niż po mięsnych chrupkach, no i nie wspomnę o tym że za nią szaleje bo jest typowym rybojadem. Nie je tego dużo - 30/40 g dziennie, reszta to mięsne puszki (najczęściej animonda) i czasami jakieś małe bonusy jeśli mam dobrej jakości mięso czy rybę pod reką. Pilnuję żeby piła. Czy taka ilość rybnej karmy codziennie może jej zaszkodzić?
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Wto maja 06, 2014 8:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ryba, jeśli ma zaszkodzić, to tylko surowa, a i to nie wszystkie gatunki (gdzieś w tym wątku był link, które ryby koty mogą jeść na surowo bez szkody). Gotowe karmy zawierają ryby termicznie przetworzone, temperatura rozkłada szkodliwy enzym tiaminazę (który rozkłada tiaminę, czyli vit. B i powoduje jej braki). Dobrze tylko byłoby się przyjrzeć proporcjom mikroelementów w składzie. Za czasów kiedy gotowe karmy u nas praktycznie nie istniały, kupowało się rybę i przed podaniem kotu się ją parzyło, czyli zalewało na parę minut wrzątkiem, właśnie żeby rozłożyć tiaminazę. Jak ma poza tym rozmaitość jedzenia, to niech sobie rąbie rybne przysmaki :D
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Wto maja 06, 2014 14:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dziękuję Puma!! Czego nie wiedziałam, to to, że tylko w surowej rybie jest ten enzym - to zapamiętam, to istotna informacja.
Mam 400g póki co, przy takiej konsumpcji powinna starczyć na 10 dni i poobserwuję. Jak będą problemy to zmienię... ale na takim etapie "wtajemniczenia" to już można dostać oczopląsu, każdy mówi co innego, na innej kociej grupie odsądzili tę biedną rybną acanę od czci i wiary... Zdam się na intuicję i obserwację koty, to chyba będzie najlepsze.
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Śro maja 07, 2014 23:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

servantez

Od: Czw lut 20, 2014 3:25

Post » Czw maja 08, 2014 11:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

W sklepie mięsnym widzialam wieprzowe języki, płuca, serca, nerki-czy mogę to kupić kotom i ugotować ? czy kot nie może jesc wieprzowiny?
Kotka Milka

Post » Czw maja 08, 2014 12:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Koty nie mogą jeść wieprzowiny, bo przenosi ona groźne wirusy Aujeszkyego. Tak, mięso jest badane, ale nie pod kątem tej choroby, bo nie zagraża ona ludziom, natomiast dla kotów jest śmiertelna. Lepiej drób, wołowinę, dziczyznę (oprócz dzika! Też świnia! ale np, sarna, bażant), jagnięcinę...
Obrazek
"Nie wiadomo, dlaczego wszyscy mówią do kotów „ty”, choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu" Michał Bułhakow "Mistrz i Małgorzata" rozdział 24

Lattusia

Od: Nie paź 20, 2013 9:17

Post » Pt maja 09, 2014 0:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Lattusia pisze:Koty nie mogą jeść wieprzowiny, bo przenosi ona groźne wirusy Aujeszkyego. Tak, mięso jest badane, ale nie pod kątem tej choroby, bo nie zagraża ona ludziom, natomiast dla kotów jest śmiertelna. Lepiej drób, wołowinę, dziczyznę (oprócz dzika! Też świnia! ale np, sarna, bażant), jagnięcinę...

Obecnie w Polsce prowadzony jest program likwidacji tej choroby. Miał się zakończyć w zeszłym roku, ale jeszcze nie dali rady.

KRAJE WOLNE OD CHOROBY:

AT Austria Wszystkie regiony
BE Belgia Wszystkie regiony
CY Cypr Wszystkie regiony
CZ Republika Czeska Wszystkie regiony
DE Niemcy Wszystkie regiony
DK Dania Wszystkie regiony
FI Finlandia Wszystkie regiony
IE Irlandia Wszystkie regiony
LU Luksemburg Wszystkie regiony
NL Niderlandy Wszystkie regiony
SI Słowenia Wszystkie regiony
SK Słowacja Wszystkie regiony
SE Szwecja Wszystkie regiony
UK Zjednoczone Królestwo Wszystkie regiony

W Polsce jest coraz lepiej. Zółte regiony są wolne od choroby.
Obrazek

Wiadomo, zawsze się może zdarzyć... Ale może już niedługo będzie można bez obaw :piwa: :kotek:

servantez

Od: Czw lut 20, 2014 3:25

Post » Nie maja 11, 2014 11:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Poleciłam znajomej przestawić pieska na karmę bezbożową i postanowiła to uczynić. Pies to chihuauha, właściewie to jeszcze szczeniak bo ma 8 miesięcy. I ma w związku z tym wielki problem, bo po dosypaniu do karmy tylko dwóch kuleczek bezbożowej karmy szczeniak dostał ostrej biedunki (11 razy w ciągu jednej nocy wypróżnienie a w dzień to już w ogóle sama żółta woda zamiast kału z niego wychodziła) . I teraz pytanie, jak ten mały żołądeczek przestawić na karmy bezbożowe??

Natruszka

Od: Czw maja 30, 2013 19:47

Post » Nie maja 11, 2014 11:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Po dwóch kuleczkach raczej tak ostrej reakcji by nie było.
Musiał zjeść więcej, albo coś zupełnie innego np na spacerze.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Nie maja 11, 2014 12:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Psy niekoniecznie muszą być na karmie bezzbożowej. W przeciwieństwie do kotów w procesie udomawiania ich układ pokarmowy zaczął przyswajać zboża pod warunkiem, że są dodatkiem a nie podstawą żywienia.Może być tak, że maluchowi braf nie szczególnie będzie pasował i nie ma sensu na siłę psiaka przestawiać.Może wystarczy dobra karma której podstawą jest mięso.
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Nie maja 11, 2014 18:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

W związku z brakiem w sklepach PoNa co będzie lepsze od TotWa, zwłaszcza jeśli chodzi o fosfor?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

[poprzednia][następna]