WAW-Mikunia. Bardzo smutno.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 29, 2012 16:25 Re: WAW-Mikunia.ROCZEK :)))) s.78 - DeeDee ma 6 Urodziny :))

cudne Twoje kociaste :love:
wszystkiego najlepszego dziewczynkom :D :1luvu:
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Czw maja 31, 2012 11:06 Re: WAW-Mikunia.ROCZEK :)))) s.78 - DeeDee ma 6 Urodziny :))

Nową umiejętnością w ktorej się rozsmakowala Mikunia jest ... polowanie :D :D :D Regularnie staje w szranki do polowania z Nutką i Notką oraz Milenką, podskakuje, koncentruje się itp. Z braku much i innych tego typu zyjątek dzisiaj (a zaczęła wczoraj wieczorem) upolowała kawałek woła... najpierw myslałam, ze chce zjeść i odkroiłam kawałek, ale nie wzbudził on żadnego zainteresowania - zainteresowanie wzbudził ten większy ktory został. Teraz słyszałam mlaskanie i zobaczyłam Mikę w ukryciu odgryzającą kawałeczki woła - upolowanego :D
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw maja 31, 2012 11:17 Re: WAW-Mikunia.ROCZEK :)))) s.78 - DeeDee ma 6 Urodziny :))

Nie zaglądacie do nas, ale my zajrzymy - najlepszego, DeeDee :1luvu: :piwa:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Sob cze 02, 2012 22:07 Re: WAW-Mikunia.ROCZEK :)))) s.78 - DeeDee ma 6 Urodziny :))

Widziałam u Miki dwa razy, moze zdarza się częściej, nie wiem. Skakanie i wygryzanie boczków oraz drapoanie ogonka - typowe zachowania dla zespołu falującej skóry. :roll: Dzisiaj rozmawiałam z wetką - muszę pokazać Mikę, bo to mogą być pchły, zatkane gruczoły okoołoodbytowe ale też zmiany zwyrodnieniowe w kręgosłupie. Może to też być stres. Co jest bardzo prawdopodobne - Mika bardzo nie moze się odnaleźć od momentu zamieszkania rodzinki, jest wystraszona, a raz bardzo mocno oberwała pazurem od Rudej Łapy. W nocy przychodzi do mnie spać, a dzisiaj to spała znaczną część nocy wtulona łebkiem pod moją pachą.

Ja jestem w kiepskiej formie wszelkiej więc od razu się zamartwiam, ale mam nadzieję, ze to tylko stres i szybko minie.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Nie cze 03, 2012 11:43 Re: WAW-Mikunia..roczek z kochana kicią :)zespół falującej s

Czy ktoś wie jak wyglądają zatkane gruczoły okoloodbytowe? Mikunia zademonstrowała mi pupę i wydaje mi się, ze nie jest tak jak zwykle - a te gruczoły tez mogą być przyczyną zfs. I w dodatku nie opróżnione mogą doprowadzić do bardzo bolesnego stanu zapalnego.

Marzenia11

Post » Nie cze 03, 2012 14:02 Re: WAW-Mikunia..roczek z kochana kicią :)zespół falującej s

no ale gruczoły się wyciska po prostu tylko smród jest niemożebny :oops:
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Nie cze 03, 2012 18:33 Re: WAW-Mikunia..roczek z kochana kicią :)zespół falującej s

smarti pisze:no ale gruczoły się wyciska po prostu tylko smród jest niemożebny :oops:

ja wiem tylko czy wiesz moze jak te gruczoły wyglądają gdy są zatkane? Byłabym spokojniejsza gdyby się okazało że być mozę są zatkane...a tak to się denerwuję. Postaram się w tym tyg pójśc z Miką ale obawiam się, ze to mało realne.

Marzenia11

Post » Śro cze 06, 2012 6:51 Re: WAW-Mikunia..roczek z kochana kicią :)zespół falującej s

Marzenia11 pisze:
smarti pisze:no ale gruczoły się wyciska po prostu tylko smród jest niemożebny :oops:

ja wiem tylko czy wiesz moze jak te gruczoły wyglądają gdy są zatkane? Byłabym spokojniejsza gdyby się okazało że być mozę są zatkane...a tak to się denerwuję. Postaram się w tym tyg pójśc z Miką ale obawiam się, ze to mało realne.

Moja kocica cały czas zwijała się w kłębek i lizała pod ogonem, robiła to bardzo często i nerwowo, Sama pupka nie wyglądała inaczej, tylko była niesamowicie wylizana. Wetka wycisnęła zawartość gruczołów i jest już rok wszystko w porządku.
Obrazek

kassja

Od: Czw lut 05, 2009 23:24

Post » Śro cze 06, 2012 13:23 Re: WAW-Mikunia..roczek z kochana kicią :)zespół falującej s

Marzenia czy sprawdzałaś jak wyglądają zęby i Miki?
Jedna z moich kotek miała napady takie że nagle podskakiwała, skóra na grzbiecie ruszała się, zaczynała lizać się bardzo nerwowo. Podbiegała trochę i znowu robiła to samo. Wyglądało to tak jakby ją coś gryzło.
Okazało się że ma bardzo popsute zęby. Ma w tej chwili tylko cztery kły reszta usunięta.
Po usunięciu zębów nie zdarza się jej takie zachowanie.
Obrazek

KITKA[*]28.03.2011 ŻUCZEK[*]17.04.2013 BUNIA[*]30.03.2015 BUBA [*] 12.10.2015 ZUZIA[*] 14.01.2018
RUDY MIŚ [*]1.08.2019 MAŁA[*] 11.04.2020

Do zobaczenia nasze kochane

ankacom

Od: Wto wrz 14, 2010 17:23

Post » Śro cze 06, 2012 17:09 Re: WAW-Mikunia..roczek z kochana kicią :)zespół falującej s

Dzięki wszystkim za rady i podpowiedzi. Na razie nie mam możliwości pójśc z Miką do wetki, ale siedzę ostatnio bardzo dużo w domu i nie widziałam kolejnych epizodów. A tamte trwały kilka minut dosłownie.
Na pewno zajmę się tym tematem - generalnie mika wymaga regularnych wizyt kontrolnych aby pilnowac uszka, miałam być w lutym jest czerwiec, nie byłam i nie wiem kiedy będę. Nie mam środków. tym bardziej, ze dzisiaj na cito wylądowałam u wetki z moją Milenką - istatnie dwie kupy z ogromną ilością krwi - ma stan zapalny jelita grubego, antybiotyk, zlecenie badania qpki, a potem zobaczymy co dalej, może to co zostało zrobione wystarczy. Dzisiejsza wizyta na krechę, a już musze zacząć spłacac dług.

Mika ma zęby fatalne - ma prawdopodobnie plazmocytarne i eozynofilowe zapalenie dziąseł. Mimo ze się przytula i śpi ze mną to nie jest to i nigdy nie będzie koteczka ktorej zajrzę w zęby, podam do pyska tabletkę, zakropię coś do ucha. tak nie będzie. No chhyba że kiedyś, za wiele lat... Stan pyska mam kontrolować po zapachu i ślinieniu się i jedzeniu. Natomiast mając 5 kotów w domu porównałam pupy i dzisiaj opisałam wetce jak to wygląda więc wszystko wskazuje na to że gruczoły są zatkane.

Na pewno moze dziać się coś z zębami.
Na pewno Mika jest zestresowana.
Może być reakcja alergiczna na karmę - ostatnio wprowadziłam odchudzającego RC.

jest kilka czynników dziejących się rownocześnie.

Na pewno muszę z nią pójśc do wetki na kontrolę.

Marzenia11

Post » Pt cze 15, 2012 0:18 Re: WAW-Mikunia..roczek z kochana kicią :)zespół falującej s

Nie widziałam więcej ataków u Miki ale też przez dłuższy czas Ruda Łapa dała jej spokój a i Mika nauczyła się ją omijać szerokim łukiem. Natomiast gdy tylko wczoraj Łapa ją pogoniła (ale bez wrzasków) to już widziałam jak MIka się bardzo ostro i nerwowo zaczęła drapać. Myślę, ze stres ma tu ogromne znaczenie.

A Mikunia pieszczoszkiem jest coraz większym i coraz częściej też domaga się po swojemu, czyli bardzo subtelnie, pogłaskania po główce i całuska w pycholek także w dzień, a nie tylko wtedy gdy razem sobie śpimy. Ostatnio coraz częściej się zdarza, ze cztery dziewczyny śpią razem ze mną, a dzisiaj to nawet było tak, że Mika leżała obok Nutki, Notki i Milenki :D

Marzenia11

Post » Sob cze 16, 2012 15:18 Re: WAW-Mikunia..roczek z kochana kicią :)zespół falującej s

ZFS jest najczęściej spowodowany stresem, w bardzo skrajnych przypadkach kot się chowa, nie chce jeść czy chodzić do kuwety, ma stany lękowe. Przerabiałam z Sible ZSF, zdarzało jej się myć co 5 minut, nawet przerywała zabawę czy jedzenie. Samo przeszło, teraz czasem zafaluje jej skóra ale nic poza tym. Falujaca skóra może też być od robaków.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Sob cze 16, 2012 15:27 Re: WAW-Mikunia..roczek z kochana kicią :)zespół falującej s

No własnie. Stres, robaki i kłaki - to chyba dominuje u mnie.
W efekcie-mika epizody z zfs lub po prostu nerwowym myciem się, Milenka - zpalenie jelita grubego, Nutka, Notka i Mika - krztuszenie się i przełykanie.
Już powinny być wyniki badań qpala Milenki więc zobaczymy.

Marzenia11

Post » Śro cze 20, 2012 0:23 Re: WAW-Mikunia..roczek z kochana kicią :)zespół falującej s

Już co najmniej od 2 tygodni MIkunia to w pełni mój domowy kot. Bez żadnych obaw robię z nią podczas zabawy czy innych "naszych rytuałów" :mrgreen: dokładnie to samo co z innymi rezydentkami - czochram po łebku, głaszczę po boczkach, podbiegam normalnie , wyciągam rękę itp.itd. a ona nawet tego oczekuje :wink: Poza tym gania się z rezydentkami, jest pierwsza do polowania na muchy i sprytna w zabawie w chowanego. Oczywiście idealnie reaguje na stukot pustych miseczek o siebie. :mrgreen:

Marzenia11

Post » Sob cze 30, 2012 22:26 Re: WAW-Mikunia..roczek z kochana kicią :)zespół falującej s

:D
Obrazek Obrazek

Mikunia coraz lepiej sobie radzi z Rudą Łapą i już nie ucieka w ogrmnym popłochu. Oczywiście kontakty są pod moim czujnym okiem i gdy tylko coś się "szykuje" od razu wchodzę z tekstem : Łapa.... Łaaapaaa... Ona dobrze wie, o co chodzi i wolnym krokiem się wycofuje. Niestety zdarza się jeszcze, ze porachunki są toczone podczas sprzątania przeze mnie kuwet.

Marzenia11

[poprzednia][następna]