SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 02, 2011 10:23 Re: SPIS KARM dla Kota

Dziękuje:)

a mogłabyś mi polecić jakąś karmę dla kota domowego w miarę rozsądnej cenie?

Dodam, że kociasty nie ma żadnych problemów z wagą itp ;)

Madzioolenka

Od: Pon wrz 12, 2011 10:11

Post » Nie paź 02, 2011 11:01 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja mogę polecić Taste of the wild, Orijena - te karmy je mój kot, dodatkowo dostaje suplementowane mięso, ryby. Wybierając karmę patrzę na zawartość mięsa (i jakie to mięso), czy są zboża, później ile jest białka, tłuszczy i węglowodanów ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Nie paź 02, 2011 11:37 Re: SPIS KARM dla Kota

Witam! :)
Jestem tu nowa.
Chciałabym, żebyście mi powiedziały proszę, czy dobrze karmię moją kotkę (1,5 roku, badania dobre, wysterylizowana) :roll: :?:

Z karm suchych dostawała przez długi czas RC (BabyCat/Kitten/Sterilised). Trochę tu poczytałam i od tamtej pory przestawiłam kotkę na bez-zbożówki. Wypróbowałyśmy m.in. TOTW, Applaws, WildCat, Acana.
Najbardziej do gustu przypadł kotce i mnie Orijen kurczakowy i tym teraz karmię.

Z mokrymi mam duży problem. Kotka od urodzenia jadła saszetki RC. Gdy postanowiłam przestawić ją na coś lepszego zaczęła się wojna. Evangers, Animonda Carny, Blue Buffalo, Applaws, Herrmanns Bio - wszystko nie smakowało, brakowało sosu jak w RC. Nie pomogły moje prośby, mieszanie karmy, przegłodzenie kota przez noc, nic.
Poddałam się, teraz zrobiłam drugie podejście i stanęło na tym, że Animonda Vom Feinsten Select i Cosma Thai jest ok i to teraz daję.

Moje próby barfowania też przegrałam, kot odmówił jedzenia i tyle. Pozostaje mi podawanie suchej i mokrej karmy gotowej. Czy może być więc ten Orijen i Animonda VFS/Cosma Thai :?: Czy mogę jej to i tylko to podawać i nie zmieniać karmy?

Mam nadzieję, że o to też mogę w tym wątku zapytać - czy do tej diety też potrzebne jest podawanie witamin/suplementów? Daję kotce Multivital Cat, ewentualnie Felvital tran/tauryna, ale boję się, że czy jeżeli karma jest dobra, to czy nie przedawkujemy witamin :?:

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam :wink:

So_nia

Od: Sob wrz 03, 2011 19:20

Post » Pon paź 03, 2011 14:24 Re: SPIS KARM dla Kota

So_nia pisze:Witam! :)
Jestem tu nowa.
Chciałabym, żebyście mi powiedziały proszę, czy dobrze karmię moją kotkę (1,5 roku, badania dobre, wysterylizowana) :roll: :?:

Z karm suchych dostawała przez długi czas RC (BabyCat/Kitten/Sterilised). Trochę tu poczytałam i od tamtej pory przestawiłam kotkę na bez-zbożówki. Wypróbowałyśmy m.in. TOTW, Applaws, WildCat, Acana.
Najbardziej do gustu przypadł kotce i mnie Orijen kurczakowy i tym teraz karmię.

Z mokrymi mam duży problem. Kotka od urodzenia jadła saszetki RC. Gdy postanowiłam przestawić ją na coś lepszego zaczęła się wojna. Evangers, Animonda Carny, Blue Buffalo, Applaws, Herrmanns Bio - wszystko nie smakowało, brakowało sosu jak w RC. Nie pomogły moje prośby, mieszanie karmy, przegłodzenie kota przez noc, nic.
Poddałam się, teraz zrobiłam drugie podejście i stanęło na tym, że Animonda Vom Feinsten Select i Cosma Thai jest ok i to teraz daję.

Moje próby barfowania też przegrałam, kot odmówił jedzenia i tyle. Pozostaje mi podawanie suchej i mokrej karmy gotowej. Czy może być więc ten Orijen i Animonda VFS/Cosma Thai :?: Czy mogę jej to i tylko to podawać i nie zmieniać karmy?

Mam nadzieję, że o to też mogę w tym wątku zapytać - czy do tej diety też potrzebne jest podawanie witamin/suplementów? Daję kotce Multivital Cat, ewentualnie Felvital tran/tauryna, ale boję się, że czy jeżeli karma jest dobra, to czy nie przedawkujemy witamin :?:

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam :wink:

Moim zdaniem karmy wybrałaś dobre - i suchą i mokrą, fajnie, że udało się odzwyczaić od rc :) jeżeli chodzi o witaminy to ja kotom ich nie podaję i dobrze się trzymają, są zdrowe, szczerze mówiąc nie wiem więc, czy są potrzebne, ale być może tak, sama chętnie się dowiem ;) tak na zdrowy rozsądek wydaje mi się tylko, że jeśli jakieś określone witaminy są w karmie, to nie ma potrzeby ich podawać dodatkowo osobno :)

Klanka

Od: Czw wrz 22, 2011 17:21

Post » Pon paź 03, 2011 17:23 Re: SPIS KARM dla Kota

http://www.barfnyswiat.org/ - Dziewczyny poczytajcie sobie o kocich zapotrzebowaniach :wink:

Jest tam też spis polecanych karm mokrych i suchych :wink:

bloo

Od: Pon cze 02, 2008 18:01

Post » Pon paź 03, 2011 19:10 Re: SPIS KARM dla Kota

Dziękuję za stronkę, na pewno poczytam. :)
Tak jak już pisałam, próbowałam barfować, ale kota surowe mięso w ogóle nie interesuje... :evil:
A spisu karm mokrych nie widzę :oops: a zasugerowałam się tematem tego wątku i myślałam, że mogę zapytać...

So_nia

Post » Pon paź 03, 2011 19:48 Re: SPIS KARM dla Kota

jeśli chodzi o foszenie w związku z brakiem sosu, tośmy to już z Bolesławem przerabiali. Rozwiązaniem okazało się wyprodukowanie tegoż sosu poprzez dodanie wody i rozpaćkanie pasztetu. A Bolesław sos mieć musi i basta, nawet gotowany kurak musi pływać w rosole.

Zaś do do witamin - jeśli karma je zawiera, to nie ma sensu podawać dodatkowo. Orijen jest zdaje się super-ekstra zbilansowany i tak dalej, więc nie trzeba.

guzik

Od: Wto sie 12, 2008 23:37

Post » Pon paź 03, 2011 20:00 Re: SPIS KARM dla Kota

guzik pisze:jeśli chodzi o foszenie w związku z brakiem sosu, tośmy to już z Bolesławem przerabiali. Rozwiązaniem okazało się wyprodukowanie tegoż sosu poprzez dodanie wody i rozpaćkanie pasztetu. A Bolesław sos mieć musi i basta, nawet gotowany kurak musi pływać w rosole.

Zaś do do witamin - jeśli karma je zawiera, to nie ma sensu podawać dodatkowo. Orijen jest zdaje się super-ekstra zbilansowany i tak dalej, więc nie trzeba.

:wink:
Brak sosu to główny powód nie jedzenia. Próbowałam:
- dolewania wody (kotka polizała i tyle),
- podgrzewania 3 sekundy w mikrofalówce, żeby z galaretki zrobił się sos (powąchała, niedobre),
- zrobienia specjalnego sosu/rosołu dla kota i dodanie go do np. Herrmanns Bio (zjadła sos, karma została),
- 'wygrzebywania' z saszetki Royal Canin sosu i dodawania (zjadła sos i domagała się do tego kawałeczków RC, jak odkryła, że pod sosem jest "tylko" Applaws).
Poddaję się...
Chciałabym tylko wiedzieć czy obecna dieta: Orijen + Animonda VFS/Cosma Thai jest lepsza niż Whiskas/RC (znaczy: to wiem, ale czy jest na tyle dobra, żeby można było powiedzieć, że kot jest dobrze karmiony?), ale wiem, że diecie barf nie dorówna...

So_nia

Post » Pon paź 03, 2011 20:12 Re: SPIS KARM dla Kota

So_nia - czy kotka ma suche non stop w misce ? Jak długo próbowałaś z barfem ? Czy próbowałaś "dosmaczać" mieszanki z surowego mięsa tym co kotka lubi ? Tj. np. pasta na kłaki, suszona kocia miętka, saszetka RC czy jakimś innym przysmakiem ... ? Czy kotka była naprawdę przegłodzona ?

:)

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Pon paź 03, 2011 20:24 Re: SPIS KARM dla Kota

karola7 pisze:So_nia - czy kotka ma suche non stop w misce ? Jak długo próbowałaś z barfem ? Czy próbowałaś "dosmaczać" mieszanki z surowego mięsa tym co kotka lubi ? Tj. np. pasta na kłaki, suszona kocia miętka, saszetka RC czy jakimś innym przysmakiem ... ? Czy kotka była naprawdę przegłodzona ?

:)

:wink:
Suche miała non stop w misce, teraz dostaje 2-3x dziennie wg zaleceń na opakowaniu Orijen + mokra karma 2x dziennie.
Z barfem próbowałam ok. 10 razy z tym, że nie była to idealna mieszanka barfowa, a osoby początkującej. Dodałam saszetkę, RC został zjedzony, mięsko zostało...
Hmm kilka razy nie dałam jej nic do jedzenia popołudniu i całą noc - rano wolała nic nie jeść niż zjeść np. Applaws.
Ostatnio miała problemy z niestrawnością, w pierwszy dzień nic nie jadła, na drugi dzień miała zaleconą przez weta głodówkę, w trzecim dniu dostała Herrmanns, ale czekała pod miską, kiedy dam RC.
Niedawno znalazłam tą Animondę i Cosmę i mam tylko ogromną nadzieję, że jest lepsza niż RC a kotka bardzo tą karmę polubiła, aż zaczęłam się zastanawiać czy tam nie ma jakichś polepszaczy smaku, bo nie możliwe, żeby tak chętnie jadła :ryk:

So_nia

Post » Pon paź 03, 2011 20:33 Re: SPIS KARM dla Kota

A może podpowiecie mi jak dawkować kocurowi mojego taty karmę. Zamówiliśmy Sanabelle Adult, do tej pory Zbój jadał na ogół Whiskasa (wiem, wiem.. ale trzeba było stopniowo przestawiać i tatę i kota...). Ogólnie kocun wybredzioch trochę.
Kot waży...7 kilo O_o Jest wieeelki. Zdecydowanie trzeba go odchudzić. Według tabelki producenta
waga ciała : dawka dzienna w gramach

3-4 kg: 45-60 g

4-5 kg: 60-75 g

5-6 kg: 75-90 g

6-7 kg: 90-105 g

Od razu zejśc do tych dajmy na to.. 75 gram? Czy stopniowo? Kot codziennie trochę polata, ale szału u niego z ruchliwością nie ma.
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Pon paź 03, 2011 20:37 Re: SPIS KARM dla Kota

Saszetki RC są drogie i skład mają do bani, także dobrze, że to odstawiłaś.

A surowe mięso kroiłaś czy mieliłaś ? Na początek dobrze zrobić mielonkę i dodać jej niewielką ilość do karmy którą kot lubi. I stopniowo zwiększać. Mam 3 koty, jeden pro-mięsny od maleńkości, dwa reagujące do niedawna na mięso jak na największą obrzydliwość jaka istnieje, a mimo udało mi się całą trójcę przestawić na barfa. I wszystkie trzy zajadają się mięchem z apetytem. Tylko stopniowo, powoli, ale konsekwentnie ;) . Może jeszcze nie wszystko stracone ? ;) Gotowa karma to zawsze gotowa karma, przetworzona, w jakiś sposób konserwowana, a ilość odżywczych składników zwykle niewystarczająca.

karola7

Post » Pon paź 03, 2011 20:42 Re: SPIS KARM dla Kota

karola7 pisze:Saszetki RC są drogie i skład mają do bani, także dobrze, że to odstawiłaś.

A surowe mięso kroiłaś czy mieliłaś ? Na początek dobrze zrobić mielonkę i dodać jej niewielką ilość do karmy którą kot lubi. I stopniowo zwiększać. Mam 3 koty, jeden pro-mięsny od maleńkości, dwa reagujące do niedawna na mięso jak na największą obrzydliwość jaka istnieje, a mimo udało mi się całą trójcę przestawić na barfa. I wszystkie trzy zajadają się mięchem z apetytem. Tylko stopniowo, powoli, ale konsekwentnie ;) . Może jeszcze nie wszystko stracone ? ;) Gotowa karma to zawsze gotowa karma, przetworzona, w jakiś sposób konserwowana, a ilość odżywczych składników zwykle niewystarczająca.

kroiłam :roll:
spróbuję zmielić i zmieszać z animondą :-)
dziękuję za rady :-)

So_nia

Post » Pon paź 03, 2011 21:07 Re: SPIS KARM dla Kota

So_nia, ta Animonda jest zupełnie ok, o ile dobrze pamiętam jej skład, Cosma takoż w porządku. Do tego Orijen, czyli zupełnie na wypasie, nie ma czym się martwić, jeśli o wybór jedzenia idzie :) Grunt, żeby kocie służyło.

guzik

Od: Wto sie 12, 2008 23:37

Post » Pon paź 03, 2011 21:15 Re: SPIS KARM dla Kota

Tyle, że zwykle patrzy się tylko na ilość mięsa w karmie, a nie analizuje się ile jest tłuszczu, białka, tauryny, fosforu itd itd. A to wszystko jest bardzo istotne. Ja karmiłam wcześniej mokrym Schesirem, wydało mi się, że to super karma, bo nie mielonka, ładnie pachnąca, wyglądająca, na oko fajny skład, jeszcze informacja na opakowaniu, że jest w pełni zbilansowana, że nie używają odpadów po uboju. No super ogólnie rzecz biorąc. Dopiero jak poprosiłam na forum barfa o analizę składu to się okazało, że owszem jako przysmak od czasu do czasu można dać, ale absolutnie nie pokrywa zapotrzebowania kota na większość składników odżywczych.

karola7

[poprzednia][następna]