Zbieraj znaczki nie koty! DO ZAMKNIĘCIA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 28, 2010 13:53 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Kicorek pisze:Moje pytanie chyba umknęło, więc powtórzę.

Jakie warunki trzeba spełniać, żeby adoptować kota z Bezpiecznej Przystani?

I jeszcze jedno.
Czy koty do adopcji są ogłaszane tylko na stronie fundacji czy jeszcze gdzieś indziej?

Podopieczni Fundacji trafiają pod jej opiekę głównie na skutek bezmyślności, beztroski, braku odpowiedzialności lub brutalności człowieka, czasem z ważnych powodów losowych.
Znajdujemy zagubione koty domowe, porzucone kotne kotki i kocięta, nie wykastrowane na czas kocury i kotki w rujce, porzucone psy. Ratujemy życie zdrowych kotów i psów domowych, przyniesionych do lecznic weterynaryjnych w celu uśmiercenia (najczęstszy powód: alergia dziecka, śmierć opiekuna, znudzenie się opieką nad zwierzęciem) lub porzuconych.

Nie musimy nawet niekiedy wychodzić z domu – znalezione czy niepotrzebne już w domu zwierzę przynoszą do nas.
Los każdego kota i psa, który trafia pod opiekę Fundacji leży nam bardzo na sercu. Poświęcamy wiele czasu i energii na zabiegi profilaktyczne, leczenie, wyżywienie i ich pielęgnację, bardzo się z każdym związujemy emocjonalnie.
Czujemy się odpowiedzialni za ich los – przecież w „imieniu” kota lub psa podejmujemy najważniejszą decyzję w ich życiu – decyzję o adopcji – powierzając los uratowanej i kochanej przez nas istoty opiece prawie obcych nam ludzi.

* Ponieważ nadrzędnym celem adopcji jest polepszenie losu doświadczonych i skrzywdzonych wcześniej kotów i psów, szukamy osób wrażliwych, serdecznych, troskliwych i odpowiedzialnych.
* Czekamy na kandydatów do adopcji z rejonu Warszawy i bliskich okolic.
* Psy adoptujemy tylko na towarzysza człowieka – nie adoptujemy psów: do pracy, na łańcuch, do boksu.
* Koty adoptujemy tylko do mieszkań z zabezpieczeniem siatką metalową otworów: okna i balkonu. Nie adoptujemy kotów do domów z ogrodem.
* Rozmowa telefoniczna kandydata do adopcji zwierzęcia z przedstawicielem Fundacji jest pierwszym etapem adopcji – ma charakter wywiadu czy ankiety. Zadajemy pytania, które pozwalają nam na podjęcie właściwej decyzji, poznajemy w ten sposób kandydatów do adopcji. Udzielamy odpowiedzi na zadane pytania, dotyczące danego zwierzęcia, doradzamy jak dobrać do przedstawionych warunków odpowiedniego psa lub kota, oraz jak zapewnić mu optymalną opiekę.
* Spotkania z kandydatami do adopcji psa lub kota odbywają się po wspólnym telefonicznym uzgodnieniu terminu.
Zobacz: Spotkania adopcyjne w Fundacji >>>
* Przy adopcji zwierząt z Fundacji obowiązuje podpisanie Umowy Adopcyjnej przez nowego opiekuna – kandydatem do adopcji zwierzęcia może być tylko osoba pełnoletnia i osobiście zainteresowana adopcją.
* Większość dorosłych kotów adoptowanych przez Fundację jest wysterylizowana lub wykastrowana, dorosłe suki są wysterylizowane (wyjątek: stan zdrowia uniemożliwiający zabieg w czasie przebywania zwierzęcia pod opieką Fundacji).
* Przy adopcji kociaka lub szczeniaka płci żeńskiej osoba adoptująca zobowiązuje się w Umowie Adopcyjnej do sterylizacji dorosłego zwierzęcia (ok. 1 roku życia).

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro lip 28, 2010 14:15 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

O, nie znalazłam :oops:
Dzięki, Jana :D

Czyli nie są to jakieś kosmiczne warunki, tylko rozsądne (bez złotych klamek, porcelanowych talerzy itp.) :)
Ale adopcji było strasznie mało, przynajmniej w zeszłym roku. Jak jest w tym?

I czy zwierzaki są ogłaszane tylko na stronie czy jeszcze gdzieś?
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Śro lip 28, 2010 14:27 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Wymierne efekty pracy Fundacji to adopcje bezdomnych zwierząt:

* rok 2006: 15 kotów i 26 psów
* rok 2007: 39 kotów i 26 psów
* rok 2008: 50 kotów i 14 psów
* rok 2009: 16 kotów i 9 psów

Jest dział 'Znalazły dom' i tam w tym roku są 4 koty i 2 psy.

Kicor, przejrzyj porządnie stronę fundacji :twisted:

Jana

Post » Śro lip 28, 2010 14:39 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Co się czepia? :twisted:
Zeszły rok znalazłam przecież.

Strasznie mało, naprawdę Warszawa jest taka słaba, jeśli chodzi o odpowiedzialne domy? 8O :?

Jana, Ty powinnaś wiedzieć, bo ja dawno wypadłam z obiegu :P

Kicorek

Post » Śro lip 28, 2010 14:52 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

to jest strasznie malo na 1 osobe? 8O
która ma takie wyniki? no pomijam rozdawaczki ...
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Śro lip 28, 2010 15:52 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Czy w 2008 roku było więcej osób?

I czy koty są gdzieś indziej oprócz strony fundacji?

Kicorek

Post » Śro lip 28, 2010 17:10 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Ja kiedyś robiłam Allegro, raz, ale nie wiem, czy to coś dało.
Obrazek
Devon, Gizmo i Dzidzia

Jowita

Od: Wto paź 19, 2004 19:35

Post » Śro lip 28, 2010 18:00 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Maryla pisze:to jest strasznie malo na 1 osobe? 8O

Według niektórych mało. 8)
A w obliczu Twojego zdziwienia, wychodzi mi na to, że Mirka nie dość że kolekcjonerką jest, to jeszcze rozdawaczką - 103 adopcje.

Już choćby ten przykład wskazuje, jak stronniczy potrafimy być w swoich ocenach. [I to nie do Ciebie Marylo, o tę stronniczość piję.]

:oops: Dane mi się pomichlały - w tym roku 16.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro lip 28, 2010 18:22 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Agn pisze:A w obliczu Twojego zdziwienia, wychodzi mi na to, że Mirka nie dość że kolekcjonerką jest, to jeszcze rozdawaczką - 103 adopcje.

Tyle adopcji, ale w ciągu ilu lat?

Jana

Post » Śro lip 28, 2010 18:28 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Jana pisze:
Agn pisze:A w obliczu Twojego zdziwienia, wychodzi mi na to, że Mirka nie dość że kolekcjonerką jest, to jeszcze rozdawaczką - 103 adopcje.

Tyle adopcji, ale w ciągu ilu lat?

Pięciu? :wink:
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Śro lip 28, 2010 18:30 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Agn pisze:
Maryla pisze:to jest strasznie malo na 1 osobe? 8O

Według niektórych mało. 8)
A w obliczu Twojego zdziwienia, wychodzi mi na to, że Mirka nie dość że kolekcjonerką jest, to jeszcze rozdawaczką - 103 adopcje.

Już choćby ten przykład wskazuje, jak stronniczy potrafimy być w swoich ocenach. [I to nie do Ciebie Marylo, o tę stronniczość piję.]

:oops: Dane mi się pomichlały - w tym roku 16.

Agn, a na czym ta stronniczość polega? Ja bardzo dobrze pamiętam deklaracje z marca tego roku, kiedy komornik stał u drzwi:

mirka_t pisze: Chcę zmniejszyć ilość kotów w domu do maksymalnie 30 sztuk. Taka ilość kotów w moim domu jest prawie niewidoczna.

Agn pisze: A przecież wystarczy trochę poczekać. Niech Mirka oddaje koty w takim tempie jak dotychczas - ok. 20 rocznie. Najdalej za rok najprawdopodobniej zejdzie do tej założonej trzydziestki. Wystarczy, że nie będzie przyjmowała kolejnych nowych i nie zostanie obarczona zwrotami z adopcji [tu ryzyko jest małe, bo takich zwrotów ma niewiele].

Owszem Mirka wyadoptowała już 16 kotów w tym roku, ale także 16 przyjęła. I nie były tylko zwroty z adopcji.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Śro lip 28, 2010 18:37 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Dobra. Mi się już odechciało.
Nie mam zamiaru po raz kolejny udowadniać, że tempo i system adopcji każdy ustala i wypracowuje sobie sam.
Dla porównania - 51 kotów u Mirki i 81 w BP. Kryteria, że jest czysto i ogarnięte - takie same; i w jednym i w drugim domu był ktoś z forum [nie jedna osoba]. Kryteria adopcyjne na podobnym poziomie - u Mirki - "wyśrubowane i abstrakcyjne", a w BP - oparte na racjonalnych przesłankach.
Mirka - źle; BP - dobrze.

W sumie, to ciągle nie rozumiem o co niektórym chodzi?

Agn

Post » Śro lip 28, 2010 18:41 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Moim zdaniem w obu tych domach jest dużo za dużo kotów.

A kolekcjonerstwo nie kojarzy mi się tylko z zagłodzonymi, chorymi zwierzętami.

Jana

Post » Śro lip 28, 2010 18:45 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Jana pisze:Moim zdaniem w obu tych domach jest dużo za dużo kotów.

A kolekcjonerstwo nie kojarzy mi się tylko z zagłodzonymi, chorymi zwierzętami.

Super.
Wniosek jest jeden - niezależnie od kontekstu [stan kotów, poziom opieki nad nimi, czystość w domu itpd.]:
"dużo kotów - źle; mało kotów - dobrze."

W sumie spoko - nie ma to jak jasne kryterium.
I co z tego?

Agn

Post » Śro lip 28, 2010 18:56 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Jeszcze zalezy, ile czasu te koty w DT przebywaja. I jaki jest procent "tymczasow", ktore przebywaja od paru lat.

Edit: literowka
Ostatnio edytowano Śro lip 28, 2010 19:04 przez Birfanka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

[poprzednia][następna]