160 Kotów Szczecin Prosimy o Wsparcie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 17, 2009 21:14

O matkoboska i w ogóle. Niech to się w końcu odmieni... :?

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Śro cze 17, 2009 21:30

no wlasnie kiedy sie ten wredny los odwroci :?

wiora

Od: Czw sty 24, 2008 0:19
Lokalizacja: leszno:) /Baile Atha Cliath/Malta-Ibi patria, ubi bene

Post » Śro cze 17, 2009 23:58

Istna pisze:Ano - zimno i mokro...
Moja (domowa) kicia ma problemy hmm z tą odwrotna stroną jedzenia - wczoraj ją potraktowałam olejkiem rycynowym i po tygodniu udało jej sie wreszcie opróżnić brzuszek ale nie chciałabym jej tego częściej robić... Ona jada wyłącznie (WYŁĄCZNIE) surowe miesko - różni weci różnie mówili - jedni ze to bardzo dobrze bo kot zwierzę mięsożrne, inni że właśnie niedobrze bo wielu rzeczy jej w organiźmie brakuje. Na uzupełnianie mozemy tylko jechać na zastrzyk z witamin bo mała absolutnie niczego do pyszczka nie weźmie poza świerzutkim surowym mięskiem. Te jakby nieco mniej świerze my jemy :? Ostatnio kupiłam poidło-fontannę i cud nad cudy czasem chlipnie wody - do tej pory nie widziałam, żeby piła.
...

Kiedyś narzekałam u weta na kolejnego kota niejadka i usłyszałam mniej wiecej to:
Kot wygląda dobrze, więc wystarcza mu to co spożywa.
Gdyby jadł wszystko, co dostaje, to byłby szerszy niż dłuzszy.
Widocznie kot jest mądrzejszy od właścicieli skoro zjada tylko tyle ile uzna za słuszne, a nie to wszystko co mu ludzie podsuwają pod pysio.

Od tej pory przestałam dogadzać niejadkom, jeśli dobrze wyglądają.

Co do kocich kłopotów z wypróżnianiem się to ja bym doradzała zamiast olejku rycynowego zastosować zwykłą, parafinę spożywczą z apteki w płynie (nie mylić z mietową parafiną). Wystarcza lekko skropić karmę np. mięsko i cała reszta przechodzi gładko podobnie jak u ludzi.
Nie powinno się tylko przedawkować, bo można przedobrzyć i wywołać biegunkę.

Co do jedzenia wyłącznie surowego mięsa, to ja bym jednak nie dała za wygraną i powalczyła trochę, aby zmienić nieco jej upodobania np. dała polizać odrobinę masła, śmietany, jogurtów, twarożków, ciasta, a nawet innych potraw np.budyniu, zupy ze śmietaną, gotowanej, smażonej czy wędzonej ryby. Wiem, że część z tych potraw wcale nie jest polecana dla kotów, ale chodzi o to, aby kot odkrył całe bogactwo różnych smaków, a nie żeby był karmiony tym na codzień.
Kiedyś uczyłam kociaki jedzenia suchej karmy polewając ją jogurtem i pomogło. Najpierw lizały jogurt, a potem gryzły chrupki.

NOT

Od: Wto wrz 02, 2008 23:26

Post » Czw cze 18, 2009 7:40

NOT z agiisem- s już doszłyśmy do porozumienia i agiss-s mi pomoże z przewiezieniem tego, tak że dzięki damy radę ale Tobie i tak bardzo dziękuję za chęci, jeżeli masz kontakt z Panią Izą to mogłabym Cię prosić żebyś dała jej znać że koło 17.30 agiis-s powinna być :) u niej
Obrazek
"pomarańczowa trójka" by Agata Krych

Obrazek

Corrado

Od: Pt paź 17, 2008 22:01

Post » Czw cze 18, 2009 9:41

problemy trochę przygniotły, ale nie spadać ;) hop, do góry :)
Obrazek

anakolada

Od: Nie gru 07, 2008 18:49

Post » Czw cze 18, 2009 10:24

nie spadamy :wink:
do gory idziemy :lol:

wiora

Post » Czw cze 18, 2009 13:31

hopsamy :wink:

wiora

Post » Czw cze 18, 2009 14:14

Kya, podziekowania od p. Izy.
Dzisiaj poszuka i obejrzy tą działkę.
Mówiła, że chyba wie, o którą działkę chodzi.
Jeszcze niedawno ludzie żądali za nią 6500zl.

Kotka sterylizowana w poniedziałek ma sie dobrze w domu p.Izy.
Apetyt jej dopisuje.
Jest lekko zdziwiona taką formą wczasów dla rekonwalescentek.
Wypuszczona w teren będzie dopiero po niedzieli.

NOT

Post » Czw cze 18, 2009 15:40

swiatelko w tunelu :roll:
oby jak najszybciej sie wszystko poukladalo :)

wiora

Post » Czw cze 18, 2009 19:15

Może ja pesymistka do potęgi, ale jeszcze nie widzę żadnego światełka, bo skąd 6,5 tys? ... :?

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Czw cze 18, 2009 21:11

hop
Obrazek
"pomarańczowa trójka" by Agata Krych

Obrazek

Corrado

Od: Pt paź 17, 2008 22:01

Post » Czw cze 18, 2009 22:11

Megana pisze:Może ja pesymistka do potęgi, ale jeszcze nie widzę żadnego światełka, bo skąd 6,5 tys? ... :?

Teraz ponoć jest to tylko 5.000zł.
Pani Iza takiej forsy nie wyłoży. To pewne.
Ponoć jest ktoś zainteresowany, aby COŚ Z TYM ZROBIĆ.
Nie znam szczegułów, więc nie będę się wymądrzać.

Światełko w tunelu widzę:
* monitor załatwiony od Jureczka. Dzięki mu za to.
* Krzesełko do komputera załatwiła Corrado, a przewiezie agii-s.
* Jest nadzieja, że miasto teraz nie podpisze umowy o zrównanie terenu z wykonawcą i tym samym termin zrównania działek przesunie się nieco, co nam da czas na sterylizację pozostałych kotek.
* Sucha karma z Vivy dojdzie w tym tygodniu. Pilnuje tego agii-s.
* Pieniążki za bazarki od Wiory powinny dotrzeć w tym tygodniu.
* Jest prawdopodobne, że p.Iza ponaprawia to co trzeba do konca tygodnia i na nowo poprowadzi swój wątek.

NOT

Post » Czw cze 18, 2009 22:43

ja mam drobnostkę, ale dopiero we wtorek mogę na szybko podrzucić, albo zostawić w centrum do odebrania (Wały Chrobrego), w Szczecinie.

Kupiłam swoim kociaków suchą karmę - ale małe jej nie je, a duże ignoruje... Nie wiem czemu :roll: wybredne jakieś są chyba. A karma nowej firmy, dwie paczki (jedna napoczęta - otworzona tylko), jakosciowo ponoc na poziomie RC. u mnie będzie leżeć, a może u Izy albo u kogos innego właśnie się przyda... Wprawdzie to tylko niecały kilogram, ale po co ma się marnować. no więc przywiozę we wtorek i jak ktoś byłby w centrum, albo w tygodniu moglby odebrac - to albo przekażę, albo zostawię do odebrania w firmie. Sama niestety nie wyrobię się nijak czasowo, zeby osobiscie zawieźć :/

Jayin

Od: Sob paź 18, 2003 20:11

Post » Pt cze 19, 2009 5:53

Jayin pisze:ja mam drobnostkę, ale dopiero we wtorek mogę na szybko podrzucić, albo zostawić w centrum do odebrania (Wały Chrobrego), w Szczecinie.

Kupiłam swoim kociaków suchą karmę - ale małe jej nie je, a duże ignoruje... Nie wiem czemu :roll: wybredne jakieś są chyba. A karma nowej firmy, dwie paczki (jedna napoczęta - otworzona tylko), jakosciowo ponoc na poziomie RC. u mnie będzie leżeć, a może u Izy albo u kogos innego właśnie się przyda... Wprawdzie to tylko niecały kilogram, ale po co ma się marnować. no więc przywiozę we wtorek i jak ktoś byłby w centrum, albo w tygodniu moglby odebrac - to albo przekażę, albo zostawię do odebrania w firmie. Sama niestety nie wyrobię się nijak czasowo, zeby osobiscie zawieźć :/

daj znać gdzie - w poniedziałek jest "akcja krzesło" to mogę podjechać i do ciebie :)

agiis-s

Od: Pon sty 29, 2007 14:18

Post » Pt cze 19, 2009 8:44

agiis - wyślę ci SMS, jak już dotrę tam :-)

Jayin

Od: Sob paź 18, 2003 20:11

[poprzednia][następna]