SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 29, 2011 18:25 Re: SPIS KARM dla Kota

Betelgeuse pisze:Hej, możecie mi doradzić jakąś skuteczną karmę odkłaczającą?

Generalnie moja kota dostaje na zmianę Bosch Sanabelle Sensitive i Best Choice - też Sensitive.
Do tego dla urozmaicenia - żołądki kurczakowe (serca są niejadalne :roll: ), wołowina, ryba, czasem puszki Sheba i Gourmet i czasem tuńczyk z puszki, ale nie za często, bo to jednak słone.
Taką odkłaczającą karmę dawałabym jako dodatek do zwykłej.

Dostaje pastę Malt Soft Gimpeta, ale może te inne są skuteczniejsze, jak np. Bazo Pet?

Zdarzają się jednak zwroty jedzeniowe - nieprzetrawione chrupki. Wet powiedział, że to kwestia zakłaczenia.
Ostatnio faktycznie mi się dziewczyna zakłaczyła, ale już wszystko dobrze, jednak nie chcę żeby to się powtórzyło, wymęczyła się bidula i schudła przez te braki apetytu.

A może posiejesz kotce trawę? Ja bym najpierw próbowała naturalnego sposobu. Bazo Pet jest chyba lepsza, jakąś bardzo dobrą polecała mi tamiska, może znajdę nazwę to zeedytuję. A jak nie to może ona pomoże :)

A Sheba i Gourmet to słabe mokre, a bardzo drogie jak na taki skład (mówię o tych spotykanych w zoologicznych i marketach, nie spotkałam innych, ale może się mylę- chyba Gourmet ma serię lepszych). W tej samej cenie znajdziesz super mokrą karmę, a nawet tańszą.
Pozdrawiam ;)
Kasia i Molly :)
Obrazek Obrazek

Szukam pilnie pracy w Poznaniu! :)

kasia90

Od: Nie gru 05, 2010 22:51

Post » Czw wrz 29, 2011 18:38 Re: SPIS KARM dla Kota

kasia90 pisze:
A może posiejesz kotce trawę? Ja bym najpierw próbowała naturalnego sposobu. Bazo Pet jest chyba lepsza, jakąś bardzo dobrą polecała mi tamiska, może znajdę nazwę to zeedytuję. A jak nie to może ona pomoże :)

A Sheba i Gourmet to słabe mokre, a bardzo drogie jak na taki skład (mówię o tych spotykanych w zoologicznych i marketach, nie spotkałam innych, ale może się mylę- chyba Gourmet ma serię lepszych). W tej samej cenie znajdziesz super mokrą karmę, a nawet tańszą.
Pozdrawiam ;)

Próbowałam już kiedyś z trawką, ale jakoś tak szału nie było.
Wiem, że Sheba i Gourmet nie są jakieś super dobre, ale to tylko na zasadzie przysmaku, dodatku i nie za często. Czasem też jakąś Animondę kupię. Zdecydowanie wolę jej dawać wołowinę, żołądki czy kurczaka.

W sumie przewód pokarmowy czasem jej się oczyszcza-jestem przeszczęśliwa jak znajdę zwrot ze zbitych kłaków :D
Jednak po ostatnim zakłaczeniu, mam wrażenie, że coś robię niewystarczająco...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ryśka, Tośka i Tomcio Paluszek

Betelgeuse

Od: Pon gru 12, 2005 19:47

Post » Czw wrz 29, 2011 18:51 Re: SPIS KARM dla Kota

Tamiska polecała Bezo Pet, podobno genialna jest. U mnie jest szał na trawę, jak wyjdzie na smyczy to pierwsze co robi to je trawę :P ale nie ma problemu z zakłaczeniem. A wyczesujesz ją często?
Kasia i Molly :)
Obrazek Obrazek

Szukam pilnie pracy w Poznaniu! :)

kasia90

Od: Nie gru 05, 2010 22:51

Post » Czw wrz 29, 2011 19:02 Re: SPIS KARM dla Kota

u moich kotow pasty nie pomagaly, byly wymioty dosc czeste i z duza iloscia klakow, super sie sprawdzil iams hairball: raz na jakis czas kupuje wieksza paczke i podaje zamiast standardowej karmy i problem z klaczkami praktycznie nie istnieje :)

zyta555

Od: Wto lip 08, 2008 1:26

Post » Czw wrz 29, 2011 20:06 Re: SPIS KARM dla Kota

kasia90 pisze:Tamiska polecała Bezo Pet, podobno genialna jest. U mnie jest szał na trawę, jak wyjdzie na smyczy to pierwsze co robi to je trawę :P ale nie ma problemu z zakłaczeniem. A wyczesujesz ją często?

Spróbuję Bezopeta i Iamsa hairbala.
Muszę po prostu do niej dopasować najlepszą metodę. Każdy kot pewnie reaguje inaczej.

Staram się wyczesywać tak często jak się da, tylko, że ona za tym nie przepada.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ryśka, Tośka i Tomcio Paluszek

Betelgeuse

Od: Pon gru 12, 2005 19:47

Post » Czw wrz 29, 2011 20:25 Re: SPIS KARM dla Kota

Jeśli miałabym polecać pastę to BezoPet, jednak najpierw bym spróbowała z metodami naturalnymi jak np. mielone siemię lniane do mokrej karmy i np. olej z łososia do karmy. Dają piękny poślizg :)

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Pt wrz 30, 2011 15:39 Re: SPIS KARM dla Kota

A próbował ktoś Beaphar?

Klanka

Od: Czw wrz 22, 2011 17:21

Post » Sob paź 01, 2011 13:08 Re: SPIS KARM dla Kota

Mam pytanko, jako że jestem początkującą kociarą, ale do rzeczy.
Mój kocurek ma 2 lata jest wysterylizowany i dotąd podawałam mu karmę sanabelle bosha sensitive oraz hair&skin, dostawał też RC, ale po nim strasznie się sypał, więc wróciłam do sanabelle.
Niestety obecny stan portfela zmusza mnie do poszukania czegoś tańszego. Myślałam o karmie (suchej) Bewi Cat albo Brekekies (słyszałam jednak że ma sporo barwników). Byłabym wdzięczna za rady w tym temacie.

Zmielone siemię normalnie dosypane do karmy? Czy trzeba zagotować?
Przepraszam za ignorancję, ale do tej pory stosowałam jedynie trawkę ze średnim skutkiem i pastę gimpeta.

emi_81

Od: Wto sty 25, 2011 15:54

Post » Sob paź 01, 2011 13:24 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja bardzo polecam BezoPet, wyeliminowała całkowicie problem zakłaczania się u mojego Tikru, który wcześniej miał z tym problemy bardzo często. Jedyny minus to to, ze nie chce jej jeść z tubki - trzeba mieszać z jedzeniem.

Jouluatto

Od: Wto mar 03, 2009 14:38

Post » Sob paź 01, 2011 17:39 Re: SPIS KARM dla Kota

Mam pytanie do bardziej oczytanych.
W kwestię karm próbowałam się już kilka razy wczytać, ale mi nie wychodzi...

Czym najlepiej byłoby dokarmiać koty żyjące na zewnątrz (w grę wchodzi tylko suche). Chodzi o to, żeby karma była:
- w miarę tania (czyli tak ok. 100zł za 10 kg)
- w miarę odżywcza, bo to w końcu koty biegające, mają dużo ruchu, muszą też mieć tłuszczyk (zima idzie)
- w miarę uniwersalna - niektóre koty są młodze, inne stare

Oczywiście wiadomo, że jak karma będzie tania, to nie będzie super odżywcza, ale tak drogą kompromisu?
A może kupić jedną tańszą, jedną lepszą i pomieszać? Jak myślicie? I jeszcze się zastanawiam, czy nie lepiej kupić karmę dla kociąt? Jest chyba najbardziej wartościowa.

behemotkot

Od: Wto maja 04, 2010 9:14

Post » Sob paź 01, 2011 17:43 Re: SPIS KARM dla Kota

Sanabelle na zooplus miesci się w tej cenie - ja uważam, ze to bardzo dobra karma.

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Sob paź 01, 2011 17:55 Re: SPIS KARM dla Kota

magaaaa pisze:Sanabelle na zooplus miesci się w tej cenie - ja uważam, ze to bardzo dobra karma.

Od czasu do czasu ją kupuję. :) Tylko zastanawiam się, jaki rodzaj na zimę? Czy mój pomysł z karmą dla kociąt jako bardziej odżywczą i dla wszystkich jest kumaty? ;)

behemotkot

Od: Wto maja 04, 2010 9:14

Post » Sob paź 01, 2011 17:56 Re: SPIS KARM dla Kota

No nie wiem - Nutra Nuggets Professional for Cats? Duże worki (3-7,5 kg), jak się podzieli, to wychodzi jakieś 10-13 zł za kg. Piszą: "dla dorosłych aktywnych kotów, kotek w ciąży i karmiących oraz kociąt". Co do prawdziwej jakości - może by się wypowiedział ktoś, kto miał z tym bezpośrednio do czynienia?
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Sob paź 01, 2011 18:50 Re: SPIS KARM dla Kota

witam, jestem nowa na kocim forum - mam nadzieję, że wybrałam dobry wątek dla mojego pytania:)
chciałam się zapytać co sądzicie o tej karmie : NUTRA GOLD Indoor?

Pozdrawiam:))

Madzioolenka

Od: Pon wrz 12, 2011 10:11

Post » Sob paź 01, 2011 20:44 Re: SPIS KARM dla Kota

behemotkot pisze:
magaaaa pisze:Sanabelle na zooplus miesci się w tej cenie - ja uważam, ze to bardzo dobra karma.

Od czasu do czasu ją kupuję. :) Tylko zastanawiam się, jaki rodzaj na zimę? Czy mój pomysł z karmą dla kociąt jako bardziej odżywczą i dla wszystkich jest kumaty? ;)

Ja bym wybrała taką posiadającą więcej tłuszczu w składzie, bez specjalnego rozgraniczenia na dorosłe i kocięta. Wydaje mi się, że któraś z tych: Sanabelle, K9 (ktoś ją kiedyś polecał, jeśli dobrze pamiętam, skład wydaje mi się podobny do Sanabelle), NUTRA NUGGETS Maintenance lub Professional (ta ma największą procentową zawartość tłuszczu) była by całkiem dobra ;)

Madzioolenka
Skład Nutry
Skład:
mięso z kurczaka (18%), mieso z łososia (16%), mączka z kurczaka, pełnoziarnisty ryż brązowy, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszanką tokoferoli), płatki owsiane, pełnoziarnisty ryż biały, ziemniaki (3%), jęczmień, proso, mięso z indyka (3%), mięso z kaczki (3%), siemię lniane, produkty pochodne jaj, naturalny dodatek smakowo-zapachowy z kurczaka, marchew (1%), groszek zielony (1%), wodorosty (1%), jabłka (1%), sproszkowany owoc żurawiny (1%), wyciąg z ziela rozmarynu (1%), suszona nać pietruszki (1%), szuszony korzeń cykorii, tauryna, witaminy i minerały.

Niewielka zawartość mięsa (na plus przemawia to, że jest podany rodzaj mięsa), obecność zbóż (a ich powinno być jak najmniej), bardzo wysoka zawartość węglowodanów, bo aż 32,5% a to kotu może nie służyć...
Ogólnie wg mnie karma średnia, jeśli ktoś by mnie o nią spytał to bym jej nie poleciła ;) u mojego kota nie stosowałam
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

[poprzednia][następna]