SPIS KARM DLA KOTA część 7

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 07, 2021 20:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Tylko że ci najmniej odpowiedzialni ludzie zapewne nie odpowiadają na pytania w ankietach. Bo skoro to "tylko kot", to kto będzie na kota marnował czas w ankietach?
To muszą być ludzie, którzy głęboko wierzą, że w Whiskasie jest mięso, a oni tak się troszczą o swojego mruczka, że wybierają to, co dla niego najlepsze. Czyli najlepszą karmę z reklam, bo zawiera wszystko, co kotu potrzebne.

Mnie interesuje połączenie sformułowania: "wysoka zawartość mięsa" z wyborem Whiskasa. Bo tak ujęte zagadnienie sugeruje, że ktoś wiedział, po co robi ankietę.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Nie mar 07, 2021 23:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

O rany...
Jakość badania faktycznie extra... Kitekata z KitKatem pomylili... no dobrze, czepiam się dodatkowo, to zwykła literówka, no ale w nazwie własnej...

Sporo ludzi mówi też "mój poprzedni kot też to jadł i żył długo"...
Oj...
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Śro mar 10, 2021 12:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

A co sadzicie o tej karmie Nature's Protection ? Skład jest chyba ok, ja się jeszcze dobrze na tym nie znam.Czy koty chętnie ja jedzą .
https://allegro.pl/oferta/nature-s-prot ... 0248450731

Znalazłam taki ranking karm i trochę sie zdziwiłam ,ze Grau jest średniej jakości karma a moje koty ja chętnie jedzą i jak miały problemy z brzuszkami to po niej nie było sensacji w kuwecie
Obrazek

alinkaka

Od: Sob sty 27, 2018 21:54

Post » Śro mar 10, 2021 13:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

alinkaka pisze:A co sadzicie o tej karmie Nature's Protection ? Skład jest chyba ok, ja się jeszcze dobrze na tym nie znam.Czy koty chętnie ja jedzą .

skład:/według Twojego linka

Skład:
mięso i składniki pochodzenia zwierzęcego (50% wołowina, 20% jagnięcina), minerały 1%, 0,1% klinoptylolit pochodzenia osadowego (1g568), oleje i tłuszcze (0,1% olej lniany).

czyli co jest w tej karmie? raczej nic szczególnego -
np tutaj można poczytać http://blog.kocimietka.pl/2015/08/co-to ... zenia.html
lub tutaj https://www.przewodnikpokarmach.pl/skla ... rowersyjne
MIĘSO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO.
Trzeba powiedzieć, że obecność tego składnika nie musi być postrzegana jako całkiem zła, gdyż obejmuje wszystkie składniki, od najlepszych po najgorsze. Niestety termin ten, kryje w za sobą najczęściej więcej produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, niż pełnowartościowego mięsa. Producenci nie podają też, jak się rozkładają procentowo obydwa produkty. Jest więc składnikiem bardzo ryzykownym i należy go unikać. Generalnie, wszystkie określenia typu - mięso i pochodne mięsa, mięso i produkty mięsne; mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego bądź przemysłu mięsnego, mają na celu zatuszowanie kiepskiego składu karmy i odradzamy korzystania z produktów, zawierających w składzie tego typu składniki. Nawet jeśli użyto do produkcji mięsa, to nie wiadomo jaka jest jego rzeczywista ilość (może 1%, a może 5%?), w stosunku do pozostałych składowych, czyli mięsnych odpadów, a tym bardziej..jaka jest jego jakość
.

a karma wcale tania nie jest, biorąc pod uwagę ze nie wiadomo co jest w składzie bo kosztuje ok 15 zł za 1 kg (porównując np. z podrobami normalnie w sklepie mięsnym -ok 7 /8 zł za 1 kg za żołądki, czy serca) -
Wiem, ze to sie inaczej liczy -bo karma mokra jest tylko do wyłożenia na miseczkę (bez wysiłku żadnego) , ale może jednak warto czasem pomyśleć, że się płaci 15 zł za 1 kg jakiś odpadów (plus zanieczyszcza środowisko kolejnymi puszkami).

A np piersi z kaczki (świeże ze skorą, w tesco, takie dla ludzi) można trafić po 22 zł za 1 kg. Moje koty bardzo lubią. Tez jem. Za 22 zł jest ok 5 piersi -czyli 4 .50 za pierś - taniej niż puszka, a naprawdę konkretne jedzenie.I zawiera dużo dobrych rzeczy.
Może czasem dla odmiany zamiast takich puszek lepiej kupic kotom piersi z kaczki, albo naprawdę mięso z indyka czy wołowiny. Lub podroby -tez bez wysiłku można podać (bez krojenia) bez puszki, tylko ręce trzeba umyć i kocie miseczki po zjedzeniu.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro mar 10, 2021 13:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Moje na szczęście jedzą dużo i chętnie mięsko,podroby .Mam problem tylko z suplementacją i na razie daję im do każdej porcji mięsa Witaminy Pokusa GreenLine Multivit Cat.Nie chce całkiem rezygnować z puszek ze względów wyjazdowych.
Widzę ,ze te wszystkie rankingi maja się nijak do rzeczywistości.Z tego wynika ,ze Grau powinien się znaleźć w tej pozycji najlepsze niż średnie a nie to Nature's 8O

alinkaka

Post » Śro mar 10, 2021 13:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Najbezpieczniej dawać puszki, które mają napisane w składzie -co dokładnie w nich jest.
Zasadniczo w puszkach są odpady , bo te odpady z kategorii III można przerabiać na pasze ( dla zwierząt niezjadanych przez ludzi) - a jeśli ktoś kupuje - no to produkują. Kotów się nie je -więc taka karma z odpadów nie jest szkodliwa dla ludzi.
Pewnie nie byłoby by w tym nic złego gdyby cena tych karm była adekwatna do zawartości.

Patmol

Post » Śro mar 10, 2021 14:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Patmol pisze:Najbezpieczniej dawać puszki, które mają napisane w składzie -co dokładnie w nich jest.

Szkoda ,że tak mało tych karmy i nie są reklamowane jak te odpady i kukurydza :evil:

alinkaka

Post » Czw mar 11, 2021 21:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

alinkaka pisze:A co sadzicie o tej karmie Nature's Protection ? Skład jest chyba ok, ja się jeszcze dobrze na tym nie znam.Czy koty chętnie ja jedzą .

Znalazłam taki ranking karm i trochę sie zdziwiłam ,ze Grau jest średniej jakości karma a moje koty ja chętnie jedzą i jak miały problemy z brzuszkami to po niej nie było sensacji w kuwecie
Obrazek

No ktoś pojechał ostro z karmami filetowymi na samej górze. Np. Josera Filet to: filet z kurczaka 40%, bulion z kurczaka 39%, kurczak (zawiera serca i wątróbkę), tłuszcz z kurczaka, minerały. Czyli podajemy dużo mało wartościowego dla kota mięsa. Lepsze byłoby to z nóżek.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Sob mar 13, 2021 20:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

A co możecie powiedzieć o karmie mokrej Tundra , zwłaszcza o tych monobiałkowych. Zamówiłam sobie dzisiaj w kocimiętce, po 2 sztuki saszetek, żeby wypróbować.Gdzies tam sobie wyczytałam , że są ok. , ale może ktos z Was karmi nimi swoje koty?
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Sob mar 13, 2021 23:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Myszorek pisze:A co możecie powiedzieć o karmie mokrej Tundra , zwłaszcza o tych monobiałkowych. Zamówiłam sobie dzisiaj w kocimiętce, po 2 sztuki saszetek, żeby wypróbować.Gdzies tam sobie wyczytałam , że są ok. , ale może ktos z Was karmi nimi swoje koty?

Ja dawałam: tę z jeleniem; tę z indykiem (mono) i tę z królikiem i kurczakiem.
Z jeleniem pierwsza kupiona seria pachniała pięknie, druga zwyczajnie, trzecia śmierdzi.
Zgłosiłam reklamację sklepowi (nie kocimiętce), sklep producentowi. Producent nie uznał reklamacji.
Nie kupuję już karmy Tundra.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Nie mar 14, 2021 7:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Ja już nie analizuję składów bo niestety z tych lepszych poza musem My star nie nie chcą. I już przestaję próbować z nowymi bo to wyrzucanie kasy. Także koty mnie wychowały :)

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Nie mar 14, 2021 11:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

aga66 pisze:Ja już nie analizuję składów bo niestety z tych lepszych poza musem My star nie nie chcą. I już przestaję próbować z nowymi bo to wyrzucanie kasy. Także koty mnie wychowały :)

A które karmy lubią?

Patmol

Post » Nie mar 14, 2021 19:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Ha, dobre pytanie :) Jedynie wchodzi mus My star a Kitka czasem mus Gourmeta. Mięso rzadko chcą choć codziennie podaję i staram się dawać różne rodzaje, mieszam albo nie. Żółtka nie chcą, śmietanki też nie, serka Bielucha nie, gotowanego mięsa też nie. Z suchego najlepiej Royal Canin, inne stoi i się kurzy, może i dobrze zresztą. Zazdroszczę ludziom co mają jedzące koty.

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Nie mar 14, 2021 20:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

My Star to lepsza karma? Myślałam, że kiepska. Moje tylko tę karmę, Miamore i Cosmę jedzą bez wybrzydzania. Od czasu do czasu jakiś smak Feringi, CCF lub Granatapet, ale zwykle większość ląduje w koszu, więc już tylko czasami, jak jest promocja, kupuję. Też się poddałam. Na szczęście jedzą też codziennie surowe mięso i dobrą suchą, i żyją już oba u mnie ponad 10 lat bez żadnych (odpukać) większych problemów.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Nie mar 14, 2021 21:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Odnosnie tego surowego miesa,to przemrazacie je ,a potem rozmrazacie?,hce sprobowac przynajmniej raz dziennie jakas surowizne podac moim bezdomniaczka.Ja dzisiaj zapodalam Grau garnek lasucha,kocurek powachal ,zakrecil dupka i nic.Musialam jemu chrupek dorzucic,bo nie tknal.Tylko tak sie zadtanawiam,bo jak nie doje dodaje mu chrupki,czy on sie juz tak nie wycwanil i nie czeka na chrupeczki,albo smaczek .
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

[poprzednia][następna]