SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 28, 2011 17:12 Re: SPIS KARM dla Kota

Biomill Chicken:
Składniki:
Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) - (54% kurczak oraz indyk), ryż, tłuszcz drobiowy (kurczak oraz indyk), kukurydza, pszenica, gluten kukurydziany, pulpa buraczana, ryba, soja, minerały, hydrolizowana wątroba drobiowa, olej z wątroby dorsza, kiełki pszenicy, drożdże piwne,Dl- metionina, tauryna, mikroelementy, witaminy

Analiza składu:
Proteiny 29%, Tłuszcz 15%, Popiół (minerały) 6%, Celuloza 2%, NNKT Omega-6 2,2%, NNKT Omega-3 0,4%, VIOGERM 1%, Wapń 1%, Fosfor 0,7%, Magnez 0,09%, Witamina A 10000 Ui/Kg, Witamina D3 1500 Ui/kg, Witamina E (α – tokoferol)100mg/kg, Tauryna 1500mg/kg, Witamina C 75 mg/kg, Ekstrakt Yucca Shiedegera 400 mg/kg, Siarczan żelaza: Fe 140 mg/kg, Siarczan miedzi: Cu 12 mg/kg, Selen 200 mcg/kg,

Węglowodanów: ok 40%! (dokładnie nie da się wyliczyć, bo nei ma dokładnej ilości włókna (jest tylko celuloza), w suchej masie będzie to ok 43%)

Biomill Homecat:
Składniki:
Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) - (31% kurczak oraz indyk), mięso jagnięce (minimum 16%), gluten kukurydziany, tłuszcz drobiowy (kurczak i indyk), ryż, pulpa buraczana, kukurydza, soja, ryba, proteiny ziemniaczane, kiełki pszenicy, minerały, hydrolizowana wątroba drobiowa, olej z wątroby dorsza, zeolit, drożdże piwne, Dl- metionina, mikroelementy, witaminy

Analiza składu:
Proteiny 35%, Tłuszcz 12%, Włókno pokarmowe 10%, Popiół (minerały) 6,5%, Celuloza 5%, NNKT Omega-6 2,2%, NNKT Omega-3 0,4%, VIOGERM 1%, Wapń 0,9%, Fosfor 0,6%, Magnez 0,1%, Witamina A 10000 Ui/Kg, Witamina D3 1500 Ui/kg, Witamina E (α – tokoferol) 120mg/kg, Tauryna 1500mg/kg, Witamina C 75mg/kg, Ekstrakt Yucca Shiedegera 400 g, Siarczan żelaza: Fe 140 mg/kg, Siarczan miedzi: Cu 20 mg/kg, Selen 200 mcg/kg
Węglowodanów: ok. 28,5% (w suchej masie ok 31%)

Biomill Selective:
Składniki:
Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) - (57% kurczak oraz indyk), tłuszcz drobiowy (kurczak i indyk), ryż, pulpa buraczana, pszenica, gluten kukurydziany, soja, hydrolizowana wątroba drobiowa, ryba, kukurydza, minerały, proteiny ziemniaczane, jaja, kiełki pszenicy, olej z wątroby dorsza, Dl- metionina, tauryna, mikroelementy, witaminy.

Analiza składu:
Proteiny 32%, Tłuszcz 21%, Popiół (minerały) 6%, NNKT Omega-6 3,7%, NNKT Omega-3 0,7%, Celuloza 2%, VIOGERM 1%, Wapń 1%, Fosfor 0,7%, Magnez 0,09%, Witamina A 20000 Ui/Kg, Witamina D3 1500 Ui/kg, Witamina E (α – tokoferol) 150mg/kg, Ekstrakt z Żeń-Szenia 100 mg/kg, Tauryna 1500mg/kg, Witamina C 75mg/kg, Siarczan żelaza: Fe 140 mg/kg, Siarczan miedzi: Cu 20 mg/kg, Selen 200 mcg/kg.
Węglowodany: ok. 31% (W suchej masie ok 33,4%)

Wszystkie składy ze strony importera.

Wszystkie rzeczy, których nie ma prawa być w karmie dla kota są wytłuszczone. Jak dużo ich jest widać mniej więcej po ilości węglowodanów (mięso węglowodanów nie ma, więc ich ilość mówi trochę o ilości wypełniacza w karmie)

Zdecydowanie są na rynku karmy, które mają o wiele więcej mięsa, a przez to mniej niepotrzebnego (a czasem szkodliwego) wypełniacza:
ZiwiPeak, Power of Nature, WildCat, Orijen

kothka

Od: Wto lis 09, 2004 12:50

Post » Śro wrz 28, 2011 17:28 Re: SPIS KARM dla Kota

kothka pisze:Biomill Chicken:

Węglowodanów: ok 40%! (dokładnie nie da się wyliczyć, bo nei ma dokładnej ilości włókna (jest tylko celuloza), w suchej masie będzie to ok 43%)

Przepraszam kothka, że zacytowałam tak tyci fragment z Twojej obszernej wypowiedzi, ale do niego się odniosę :wink:

Jako uzupełnienie dodam, że zawartość węglowodanów w karmie kociej nie powinna przekraczać 8% (ośmiu procent!), nie 40...
Suche karmy bardzo rzadko mieszą się w tych normach (w zasadzie chyba tylko Ziwi), z tego też wynika, że sucha karma nie powinna być podstawą kociej diety :mrgreen:

7,5kg za 200zł za, powtórzę, średnio jakościową karmę to wciąż dużo za dużo.

bloo

Od: Pon cze 02, 2008 18:01

Post » Śro wrz 28, 2011 17:39 Re: SPIS KARM dla Kota

bloo pisze:

Przepraszam kothka, że zacytowałam tak tyci fragment z Twojej obszernej wypowiedzi, ale do niego się odniosę :wink:

Jako uzupełnienie dodam, że zawartość węglowodanów w karmie kociej nie powinna przekraczać 8% (ośmiu procent!), nie 40...
Suche karmy bardzo rzadko mieszą się w tych normach (w zasadzie chyba tylko Ziwi), z tego też wynika, że sucha karma nie powinna być podstawą kociej diety :mrgreen:

7,5kg za 200zł za, powtórzę, średnio jakościową karmę to wciąż dużo za dużo.

Zgadzam się z Tobą absolutnie :mrgreen: Max 5-8%

Oprócz Ziwi jeszcze Power of Nature Natural Cat Meadowland Mix ma 8% węglowodanów

Tu jest małe podsumowanie w tabelce karm (bezzbożowych) z uwzględnieniem m.in ilości węglowodanów
Porównanie składów karm

kothka

Post » Śro wrz 28, 2011 17:43 Re: SPIS KARM dla Kota

kothka pisze:Tu jest małe podsumowanie w tabelce karm (bezzbożowych) z uwzględnieniem m.in ilości węglowodanów
Porównanie składów karm

Marzę o takiej tabelce z dobrymi mokrymi karmami :wink:

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Śro wrz 28, 2011 17:47 Re: SPIS KARM dla Kota

ewkaa pisze:
kothka pisze:Tu jest małe podsumowanie w tabelce karm (bezzbożowych) z uwzględnieniem m.in ilości węglowodanów
Porównanie składów karm

Zrobi się :lol: Tylko jest to dużo bardziej skomplikowane niż przy suchych

kothka

Post » Śro wrz 28, 2011 17:49 Re: SPIS KARM dla Kota

kothka pisze:
ewkaa pisze:
Porównanie składów karm

Zrobi się :lol: Tylko jest to dużo bardziej skomplikowane niż przy suchych

:ok:

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Śro wrz 28, 2011 20:07 Re: SPIS KARM dla Kota

Klanka pisze:Zadnej karmy nie oplaca sie kupowac w malych ilosciach. Ja kupuje 7,5kg wory za 200zl. To jest malo miesa? To jaka karma Ty podajesz? Tez ja chce, jesli ma jeszcze wiecej miesa!!! :D

Woow... Niezła cena jak za taką niską jakość... Powiem jedno: bardzo przepłacasz... Dla porównania 7,5 kg worek karmy bez zbóż Applaws kosztuje średnio ok 130zł, a 6,8 kg karmy bez zbóż TOTW kosztuje średnio około 120 zł, a mają o wiele mniej węglowodanów i są lepszej jakości.

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Śro wrz 28, 2011 20:23 Re: SPIS KARM dla Kota

Harrusiowa pisze:
_namida_ pisze:Czy ktoś próbował karmy Brit dla kociąt?
Da się to jeść? ;)

Razem z Nutrą przyszedł Brit Kitten. Zdążyłam tylko otworzyć i powąchać - nie powiem, żeby zapach był jakiś zachęcający :/ Wzięłam na próbę 800 g, raczej dla kotów na dworze, ale wsypałam małą ilość granulek moim 3-miesięcznym diabełkom i jednak ominęły szerokim łukiem.

No niestety u mnie też nie cieszyło się powodzeniem. Zostało zjedzone dopiero po wymieszaniu z Royalem.

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

Post » Czw wrz 29, 2011 7:58 Re: SPIS KARM dla Kota

Składniki:
Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) - (54% kurczak oraz indyk), ryż, tłuszcz drobiowy (kurczak oraz indyk), kukurydza, pszenica, gluten kukurydziany, pulpa buraczana, ryba, soja, minerały, hydrolizowana wątroba drobiowa, olej z wątroby dorsza, kiełki pszenicy, drożdże piwne,Dl- metionina, tauryna, mikroelementy, witaminy

Analiza składu:
Proteiny 29%, Tłuszcz 15%, Popiół (minerały) 6%, Celuloza 2%, NNKT Omega-6 2,2%, NNKT Omega-3 0,4%, VIOGERM 1%, Wapń 1%, Fosfor 0,7%, Magnez 0,09%, Witamina A 10000 Ui/Kg, Witamina D3 1500 Ui/kg, Witamina E (α – tokoferol)100mg/kg, Tauryna 1500mg/kg, Witamina C 75 mg/kg, Ekstrakt Yucca Shiedegera 400 mg/kg, Siarczan żelaza: Fe 140 mg/kg, Siarczan miedzi: Cu 12 mg/kg, Selen 200 mcg/kg,

Biomill Homecat:
Składniki:
Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) - (31% kurczak oraz indyk), mięso jagnięce (minimum 16%), gluten kukurydziany, tłuszcz drobiowy (kurczak i indyk), ryż, pulpa buraczana, kukurydza, soja, ryba, proteiny ziemniaczane, kiełki pszenicy, minerały, hydrolizowana wątroba drobiowa, olej z wątroby dorsza, zeolit, drożdże piwne, Dl- metionina, mikroelementy, witaminy

Analiza składu:
Proteiny 35%, Tłuszcz 12%, Włókno pokarmowe 10%, Popiół (minerały) 6,5%, Celuloza 5%, NNKT Omega-6 2,2%, NNKT Omega-3 0,4%, VIOGERM 1%, Wapń 0,9%, Fosfor 0,6%, Magnez 0,1%, Witamina A 10000 Ui/Kg, Witamina D3 1500 Ui/kg, Witamina E (α – tokoferol) 120mg/kg, Tauryna 1500mg/kg, Witamina C 75mg/kg, Ekstrakt Yucca Shiedegera 400 g, Siarczan żelaza: Fe 140 mg/kg, Siarczan miedzi: Cu 20 mg/kg, Selen 200 mcg/kg
Węglowodanów: ok. 28,5% (w suchej masie ok 31%)

Biomill Selective:
Składniki:
Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) - (57% kurczak oraz indyk), tłuszcz drobiowy (kurczak i indyk), ryż, pulpa buraczana, pszenica, gluten kukurydziany, soja, hydrolizowana wątroba drobiowa, ryba, kukurydza, minerały, proteiny ziemniaczane, jaja, kiełki pszenicy, olej z wątroby dorsza, Dl- metionina, tauryna, mikroelementy, witaminy.

Analiza składu:
Proteiny 32%, Tłuszcz 21%, Popiół (minerały) 6%, NNKT Omega-6 3,7%, NNKT Omega-3 0,7%, Celuloza 2%, VIOGERM 1%, Wapń 1%, Fosfor 0,7%, Magnez 0,09%, Witamina A 20000 Ui/Kg, Witamina D3 1500 Ui/kg, Witamina E (α – tokoferol) 150mg/kg, Ekstrakt z Żeń-Szenia 100 mg/kg, Tauryna 1500mg/kg, Witamina C 75mg/kg, Siarczan żelaza: Fe 140 mg/kg, Siarczan miedzi: Cu 20 mg/kg, Selen 200 mcg/kg.
Węglowodany: ok. 31% (W suchej masie ok 33,4%)

Wszystkie składy ze strony importera.

Wszystkie rzeczy, których nie ma prawa być w karmie dla kota są wytłuszczone. Jak dużo ich jest widać mniej więcej po ilości węglowodanów (mięso węglowodanów nie ma, więc ich ilość mówi trochę o ilości wypełniacza w karmie)

Zdecydowanie są na rynku karmy, które mają o wiele więcej mięsa, a przez to mniej niepotrzebnego (a czasem szkodliwego) wypełniacza:
ZiwiPeak, Power of Nature, WildCat, Orijen

Nie wymieniłaś tu Biomill Light, czyli jedynego, który kupuję :) i ma on 61% mięsa :) Moim zdaniem jest to dużo, zauważyłam u kotów poprawę po tej karmie - bardziej żwawe, lśniące futro i zrzucenie nadmiernej ilości tłuszczyku. Jasne, są lepsze karmy i może je wypróbuję, ale póki co zostaję przy Biomillu :)

Klanka

Od: Czw wrz 22, 2011 17:21

Post » Czw wrz 29, 2011 8:06 Re: SPIS KARM dla Kota

Klanka - Kothce raczej chodziło o zawartość zbóż oraz wysoki poziom węglowodanów, który nie jest korzystny dla kotów, bo w naturalnym środowisku ich dieta zawiera do 10% węglowodanów ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Czw wrz 29, 2011 9:51 Re: SPIS KARM dla Kota

Klanka pisze:Nie wymieniłaś tu Biomill Light, czyli jedynego, który kupuję :) i ma on 61% mięsa :) Moim zdaniem jest to dużo, zauważyłam u kotów poprawę po tej karmie - bardziej żwawe, lśniące futro i zrzucenie nadmiernej ilości tłuszczyku. Jasne, są lepsze karmy i może je wypróbuję, ale póki co zostaję przy Biomillu :)

Na najistotniejsze nie zwróciłaś uwagi wcale :wink: 57% a 61% to raczej mikroskopijna różnica, tak samo jak mała będzie różnica w, i tak o wiele za dużej, ilości węglowodanów w karmie.
I twierdzę dalej, że karmy "light" to chwyt marketingowy - koty nie tyją od tłuszczów (których poziom w karmach suchych nie przekracza nomy), a od zbyt dużej ilości węgli. Więc niby co ma oznaczać opis "light" na karmie? Czyżby to, że producenci okroili substancje odżywcze, które są kotu potrzebne na rzecz tych, które są zbędne? :mrgreen: Dlaczego żaden z nich o tym nie wspomina? :wink:

bloo

Post » Czw wrz 29, 2011 13:42 Re: SPIS KARM dla Kota

Ok, jestem pewna, że wiecie więcej niż ja na ten temat ;) Ale biorąc pod uwagę to, że moje koty tak dobrze reagują na karmę i zauważyłam dużą poprawę podając ją, to chyba nie znaczy, że jest ona szkodliwa, a wręcz przeciwnie :)
PS. Młody (Popiołek) właśnie wbiegł do domu przeszczęśliwy z wielkim ptakiem w zębach... :P

Klanka

Post » Czw wrz 29, 2011 14:06 Re: SPIS KARM dla Kota

Jeżeli dawałaś im gorsza karmę wcześniej, to wiadomo - poprawiły się :)
Popiołkowi życzę smacznego, na pewno wyjdzie mu na zdrowie :mrgreen:

bloo

Post » Czw wrz 29, 2011 16:03 Re: SPIS KARM dla Kota

oj podawałam różne karmy. Nigdy nie podawałam jednak "łiskasów" itp :) Ten Orijen 7 świeżych ryb wygląda zachęcająco. Może np. zacznę podawać na zmianę z Biomillem?

Popiołka wygoniłam ze zdobyczą do ogrodu :)

Klanka

Post » Czw wrz 29, 2011 18:12 Re: SPIS KARM dla Kota

Hej, możecie mi doradzić jakąś skuteczną karmę odkłaczającą?

Generalnie moja kota dostaje na zmianę Bosch Sanabelle Sensitive i Best Choice - też Sensitive.
Do tego dla urozmaicenia - żołądki kurczakowe (serca są niejadalne :roll: ), wołowina, ryba, czasem puszki Sheba i Gourmet i czasem tuńczyk z puszki, ale nie za często, bo to jednak słone.
Taką odkłaczającą karmę dawałabym jako dodatek do zwykłej.

Dostaje pastę Malt Soft Gimpeta, ale może te inne są skuteczniejsze, jak np. Bazo Pet?

Zdarzają się jednak zwroty jedzeniowe - nieprzetrawione chrupki. Wet powiedział, że to kwestia zakłaczenia.
Ostatnio faktycznie mi się dziewczyna zakłaczyła, ale już wszystko dobrze, jednak nie chcę żeby to się powtórzyło, wymęczyła się bidula i schudła przez te braki apetytu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ryśka, Tośka i Tomcio Paluszek

Betelgeuse

Od: Pon gru 12, 2005 19:47

[poprzednia][następna]