Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kothka pisze:Biomill Chicken:
Węglowodanów: ok 40%! (dokładnie nie da się wyliczyć, bo nei ma dokładnej ilości włókna (jest tylko celuloza), w suchej masie będzie to ok 43%)
bloo pisze:kothka pisze:Biomill Chicken:
Węglowodanów: ok 40%! (dokładnie nie da się wyliczyć, bo nei ma dokładnej ilości włókna (jest tylko celuloza), w suchej masie będzie to ok 43%)
Przepraszam kothka, że zacytowałam tak tyci fragment z Twojej obszernej wypowiedzi, ale do niego się odniosę![]()
Jako uzupełnienie dodam, że zawartość węglowodanów w karmie kociej nie powinna przekraczać 8% (ośmiu procent!), nie 40...
Suche karmy bardzo rzadko mieszą się w tych normach (w zasadzie chyba tylko Ziwi), z tego też wynika, że sucha karma nie powinna być podstawą kociej diety![]()
7,5kg za 200zł za, powtórzę, średnio jakościową karmę to wciąż dużo za dużo.
kothka pisze:Tu jest małe podsumowanie w tabelce karm (bezzbożowych) z uwzględnieniem m.in ilości węglowodanów
Porównanie składów karm
ewkaa pisze:kothka pisze:Tu jest małe podsumowanie w tabelce karm (bezzbożowych) z uwzględnieniem m.in ilości węglowodanów
Porównanie składów karm
Marzę o takiej tabelce z dobrymi mokrymi karmami
kothka pisze:ewkaa pisze:kothka pisze:Tu jest małe podsumowanie w tabelce karm (bezzbożowych) z uwzględnieniem m.in ilości węglowodanów
Porównanie składów karm
Marzę o takiej tabelce z dobrymi mokrymi karmami
Zrobi sięTylko jest to dużo bardziej skomplikowane niż przy suchych
Klanka pisze:Zadnej karmy nie oplaca sie kupowac w malych ilosciach. Ja kupuje 7,5kg wory za 200zl. To jest malo miesa? To jaka karma Ty podajesz? Tez ja chce, jesli ma jeszcze wiecej miesa!!!
Harrusiowa pisze:_namida_ pisze:Czy ktoś próbował karmy Brit dla kociąt?
Da się to jeść?
Razem z Nutrą przyszedł Brit Kitten. Zdążyłam tylko otworzyć i powąchać - nie powiem, żeby zapach był jakiś zachęcający :/ Wzięłam na próbę 800 g, raczej dla kotów na dworze, ale wsypałam małą ilość granulek moim 3-miesięcznym diabełkom i jednak ominęły szerokim łukiem.
kothka pisze:Biomill Chicken:
Składniki:
Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) - (54% kurczak oraz indyk), ryż, tłuszcz drobiowy (kurczak oraz indyk), kukurydza, pszenica, gluten kukurydziany, pulpa buraczana, ryba, soja, minerały, hydrolizowana wątroba drobiowa, olej z wątroby dorsza, kiełki pszenicy, drożdże piwne,Dl- metionina, tauryna, mikroelementy, witaminy
Analiza składu:
Proteiny 29%, Tłuszcz 15%, Popiół (minerały) 6%, Celuloza 2%, NNKT Omega-6 2,2%, NNKT Omega-3 0,4%, VIOGERM 1%, Wapń 1%, Fosfor 0,7%, Magnez 0,09%, Witamina A 10000 Ui/Kg, Witamina D3 1500 Ui/kg, Witamina E (α – tokoferol)100mg/kg, Tauryna 1500mg/kg, Witamina C 75 mg/kg, Ekstrakt Yucca Shiedegera 400 mg/kg, Siarczan żelaza: Fe 140 mg/kg, Siarczan miedzi: Cu 12 mg/kg, Selen 200 mcg/kg,
Biomill Homecat:
Składniki:
Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) - (31% kurczak oraz indyk), mięso jagnięce (minimum 16%), gluten kukurydziany, tłuszcz drobiowy (kurczak i indyk), ryż, pulpa buraczana, kukurydza, soja, ryba, proteiny ziemniaczane, kiełki pszenicy, minerały, hydrolizowana wątroba drobiowa, olej z wątroby dorsza, zeolit, drożdże piwne, Dl- metionina, mikroelementy, witaminy
Analiza składu:
Proteiny 35%, Tłuszcz 12%, Włókno pokarmowe 10%, Popiół (minerały) 6,5%, Celuloza 5%, NNKT Omega-6 2,2%, NNKT Omega-3 0,4%, VIOGERM 1%, Wapń 0,9%, Fosfor 0,6%, Magnez 0,1%, Witamina A 10000 Ui/Kg, Witamina D3 1500 Ui/kg, Witamina E (α – tokoferol) 120mg/kg, Tauryna 1500mg/kg, Witamina C 75mg/kg, Ekstrakt Yucca Shiedegera 400 g, Siarczan żelaza: Fe 140 mg/kg, Siarczan miedzi: Cu 20 mg/kg, Selen 200 mcg/kg
Węglowodanów: ok. 28,5% (w suchej masie ok 31%)
Biomill Selective:
Składniki:
Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) - (57% kurczak oraz indyk), tłuszcz drobiowy (kurczak i indyk), ryż, pulpa buraczana, pszenica, gluten kukurydziany, soja, hydrolizowana wątroba drobiowa, ryba, kukurydza, minerały, proteiny ziemniaczane, jaja, kiełki pszenicy, olej z wątroby dorsza, Dl- metionina, tauryna, mikroelementy, witaminy.
Analiza składu:
Proteiny 32%, Tłuszcz 21%, Popiół (minerały) 6%, NNKT Omega-6 3,7%, NNKT Omega-3 0,7%, Celuloza 2%, VIOGERM 1%, Wapń 1%, Fosfor 0,7%, Magnez 0,09%, Witamina A 20000 Ui/Kg, Witamina D3 1500 Ui/kg, Witamina E (α – tokoferol) 150mg/kg, Ekstrakt z Żeń-Szenia 100 mg/kg, Tauryna 1500mg/kg, Witamina C 75mg/kg, Siarczan żelaza: Fe 140 mg/kg, Siarczan miedzi: Cu 20 mg/kg, Selen 200 mcg/kg.
Węglowodany: ok. 31% (W suchej masie ok 33,4%)
Wszystkie składy ze strony importera.
Wszystkie rzeczy, których nie ma prawa być w karmie dla kota są wytłuszczone. Jak dużo ich jest widać mniej więcej po ilości węglowodanów (mięso węglowodanów nie ma, więc ich ilość mówi trochę o ilości wypełniacza w karmie)
Zdecydowanie są na rynku karmy, które mają o wiele więcej mięsa, a przez to mniej niepotrzebnego (a czasem szkodliwego) wypełniacza:
ZiwiPeak, Power of Nature, WildCat, Orijen
Klanka pisze:Nie wymieniłaś tu Biomill Light, czyli jedynego, który kupujęi ma on 61% mięsa
Moim zdaniem jest to dużo, zauważyłam u kotów poprawę po tej karmie - bardziej żwawe, lśniące futro i zrzucenie nadmiernej ilości tłuszczyku. Jasne, są lepsze karmy i może je wypróbuję, ale póki co zostaję przy Biomillu
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510 i 53 gości