(2)WAW.. Tato (*)..Milenka kończy 10 LAT !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 23, 2015 14:37 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... tęsknię, bardzo, Tato (*), święt

SZOK
własnie przed chwilą się dowiedziałam, na godzinę przed wyjazdem, ze nie mam opieki dla kotów-pani przez cztery dni może przyjść RAZ.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro gru 23, 2015 14:44 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... tęsknię, bardzo, Tato (*), święt

w całej Warszawie ktoś musi się znaleźć
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Śro gru 23, 2015 15:20 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... tęsknię, bardzo, Tato (*), święt

Marzenko, wbrew okolicznościom, życzę Tobie i Twoim Bliskim przede wszystkim spokoju i oddechu od trudności i bólu dnia codziennego.
Niech będzie świetliście i świątecznie

Obrazek
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt gru 25, 2015 12:55 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... tęsknię, bardzo, Tato (*), święt

Wszystki odwiedzającym Mikę, Mutkę, Notkę, DeeDee i Milenkę, czytającym, piszącym, wspierającym dobrym słowem, finansowo, rzeczowo, kciukami, ciepłymi myslami zyczę jak najlepiej i jak najwięcej dobra płynącego ze świata, od ludzi od Losu.
niech Wam przybędzie tego, czego potrzebujecie najbardziej. Zdrowia, kasy, miłości, zyczliwości, realizacji marzeń...
I przepraszam za wszelkie swoje słabości, marudzenia, potknięcia... Wybaczcie i bądźcie ze mną i z nami.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Pt gru 25, 2015 19:55 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... tęsknię, bardzo, Tato (*), święt

Dobrego zdrowia Wam wszystkim! :201461
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie gru 27, 2015 22:59 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... tęsknię, bardzo, Tato (*), święt

Trafiłam na Twój wątek i ... zaczytałam się. Muszę odpocząć , bo oczy bolą bardzo.
Wrócę.
Zdrowia, spokoju ducha.

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Wto gru 29, 2015 8:45 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... tęsknię, bardzo, Tato (*), święt

I po świętach.
Wracałam do domu z duszą na ramieniu.
Futerka ok, Mika w swojej , dobrej (TFU!) formie, ale stęsknione bardzo. Notka drugą noc ze mną śpi , a wczoraj nie odstępowała mnie na krok przez cały dzień. Nawet jak wychodziłam do przyszła do przedpokoju i zadzierająć łepek miauczała.
Milenka raz dziennie przynajmniej min 10 minut udaje ragdolla. Biorę ją na ręce , a ona wdrapuje mi się na ramięi uwiesza. Ja ją głaszczę, ona mruczy. Notka siada obok moich nóg i pomiaukuje. DeeDee w napięciu wpatruje się we mnie i czeka aż w końcu do niej podejdę. I tak się kręci.

Wczoraj Mice zrobiłam kroplówkę. Zamowiłam leki - tran i famogast. Miałam jeszcze dwie kapsułki tranu z tamtego roku, gdy dawałam DeeDee.
Leczenie Miki to dla mnie też w tym momencie szukanie jak najlepszych sposóbów podawania tabletek.
Te kapsułki tranu dałam - jedną z karmą nerkową - nie tknęła. Ale ze śmietanką - tak. Dotąd dawałam jej ze śmietanką renagel. Na razie nie chciałam łączyć, zeby wiedzieć jak nie zje to czego. Po zjedzeniu tranu dałam druga porcję z renagelem - nie zjadła. Czyli dwie porcje śmietanki pod rząd to za duzo. Trzeba będzie to rozłożyć. Albo połączyć. I jeszcze mieć pomysł na podawanie famogastu. Najpierw spróbuję czy ma jakiś smak.
Wszelkie WQasze pomysły na podawanie leków trudno obsługiwalnym kotom są na wagę złota. Poproszę. :ok:
kwestia azodylu jeszcze jest - Neskka powiedziała, ze warto rozważyć.
Rozważam, ale tu jest większy problem, bo nie można otwierac kapsułi i dawać go z jedzeniem.
Czyli trzeba do pysia. Dwa razy dziennie. Muszę jej dopytać, czy otwaqrcie kapsułki i wymieszanie z jedzeniem jest w ogóle bez sensu, czy działanie będzie, ale znacznie mniejsze. Jak choć trochę się da to kupię - to bardzpo drogi lek, bo 990 kapsułek to koszt 300-400zł :!: Kolejny czynsz będzie musiał zaczekać. Macie jakies sposoby na podanie kapsułki trudno obsługiwalnemu kotu? Dla mnie na ten moent to jedynie łapanka. Mogę jej podawać podczas kroplówki, bo i tak kota złapana. Nie podejdę do niej jak śpi, ani w innym mmomencie, bo Mika przede mną ucieka. Jest bardzo czujna. Nawet jak siedzi na kolanach a ja ją głaszczę to w momencie, gdy cos jej zaczynam ajstrowac przy pyszczku wyrywa się i po niej. Naprawdę trudno mi ją utrzymać. Przerabiałam to z pastą na kłaki. Tyle że tu miałam rozwiązanie, ze jak Mika wcisnęła się do budki na ścianie to łapę pasta i tak jej mogłam wysmarować. z włożeniem tabletki do pyszczka w tej sytuacji może być dużo trudniej.

Kroplówki, famogast i tran to zalecenia Neski. I dieta nerkowa.
Ze swojej strony dodałam renagel.
muszę znaleźć sposoby a potem wpaśc w pewien rytm.
Wet zalecała też dodawanie wody do jedzenia. Już wiem, ze za dużo też nie mogę, przynajniej od razu - wczoraj dodałam, dzisiaj mniej a Mika nie zjadła. Dopiero drugą porcję, z odrobina wody zjadła. Tzn po swojemu - czyli trochę. Pewnie za jakiś czas znów troszkę zje.

Marzenia11

Post » Śro gru 30, 2015 17:11 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... tęsknię, bardzo, Tato (*), święt

Trzymajcie za mnie kciuki też.
Chyba nabieram dystansu i pomaleńku się uspokajam i zaczynam działać.
Chciałabym, aby Mika też się uspokajała pomału i zaakceptowała pewną zmianę w jej życiu, a mianowicie poranne podawanie leków. Niestety nie udało mi się tak jak bym chciała i jak być powinno, aby to iało sens, podawac jej leku i tranu w śimetance czy czymś innym. W efekcie po wczorajszym dniu pełnym napięcia, gdy chodziłam za nią z róznymi miseczkami i specyfikami, a ona uciekała przede mną i się chowała, uznałam, ze lepiej jest ją codziennie łapać, szybko podać leki i mieć spokój. Przestać o tym myślec, chodzić za nią itp. itd.
Mam nadzieję, ze ona też to zaakceptuje. Dzisiaj była zdziwiona, ze po kroplówce była jeszcze jakaś druga część. Nie było łatwo i udało się połowicznie - wypluła renagel po kilkurotnym podaniu, ale tran i famogast został w kocie.
trzeba zrobić z tego rutynowe, sprawne i jak najkrótsze działanie. A potem koniecznie musi być nagroda, podana zaraz po wypuszczeniu.
Chcę w tym wytrwać i chcę, aby Mikka to zaakcep0towała.
To moje życzenia noworoczne.
I żeby pozostałe futerka jakoś ogarnąć czyli zrobić to co wiem, ze trzeba było już zrobić, czyli porządek w paszczy Nutusi oraz wymaz z paszczy DeeDee.
I zeby był ten spokój ducha w nas wszystkich.
I pieniądze. Na życie, na koty, na spłatę długów, zeby w końcu się zaczęło spłacanie a nie zaciąganie nowych.
I zebym w końcu sama trafiła na diagnostykę swoją. Bo jest co robić.
A kuracja, którą zacznę po powrocie od Mamy okazała się skuteczna.

Zupełnie innego posta miałam napisać. A wyszło to co jest.
Chce pozytywnie mysleć, bo z tego między innymi też wynika spokój.
Podejmuję kolejną w tym roku próbę ufając, ze po kilku dniach życie mi nie dokopie tak jak to było dotąd i nie wpędzi w jeszcze więszego doła niż wcześniej...

I żeby się wyniki poprawiały bądź zatrzymały.

Marzenia11

Post » Śro gru 30, 2015 17:29 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... z nadzieją w Nowy Rok, bez Taty

Tego Ci życzę i jeszcze więcej dobrego.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon sty 04, 2016 15:31 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... z nadzieją w Nowy Rok, bez Taty

I po śiętach i sylwestrach.
Wróciłam w sobotę. W niedzielę sobotnia kroplówka i leki. Dzisiaj same leki.
Odpadło podawanie wprost do pysia - Mika pluje a ja nie daję rady z szerokim otwarciem jej pyszczka.
Dzisiaj rozpuściłam renagel i famogast w strzykawce - o wiele lepiej i szybciej , ale to też muszę usprawnić, gdyż Mia się strasznie ślini (tak chyba działa famogast) i wyslinia część renagelu na pewno, a nie wiem ile w tym też było fammogastu. Tran łyka, widac lubi. Potem myjąc się ma całe futerko tranowe :wink:

Może ktoś z Was wie:
-czy renagel mozna rozpuszczać w ogóle i ile czasu może być rozpuszczony?
-co zrobić aby Mika się tak oropnie nie śliniła po tym renagelu z famogastem?

W tzw międzyczasie czytam nerkowe wątki i na wiele pytań już znalazłam odpowiedź, ale na te ((jeszcze) nie. Może toś wie?

Mikuś w dobrej formie, pije, sika, nawet je, po swojemu co chwile po troszku.
Pomysł z łapaniem i podawaniem wszystkiego raz dziennie rano okazał się być dużo lepszym niż chodzenie za kotą pół dnia z miską w której z jedzeniem są zmieszane leki.
Powinna jej na dniach zrobić badanie moczu. Juz się denerwuję choć staram się tłumaczyć sobie, że to i tak nic nie zmieni a ja robię wszystko co mogę. Przynajniej taką mam nadzieję. :ok:

Marzenia11

Post » Pon sty 04, 2016 16:05 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... z nadzieją w Nowy Rok, bez Taty

Jeśli ślini się po famogaście, może nie podawaj go z renagelem, jest za drogi na marnotrawienie
Jedyny sposób dla mnie to obmaślić tabletkę/kapsułkę i palec, i podając energicznie popchnąć głębiej. Pysio się otworzy, jak naciśniesz naraz oba stawy żuchwowe. Trochę to brutalne, ale jak ma być ceną za życie...

taizu

Post » Pon sty 04, 2016 16:11 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... z nadzieją w Nowy Rok, bez Taty

taizu pisze:Jeśli ślini się po famogaście, może nie podawaj go z renagelem, jest za drogi na marnotrawienie
Jedyny sposób dla mnie to obmaślić tabletkę/kapsułkę i palec, i podając energicznie popchnąć głębiej. Pysio się otworzy, jak naciśniesz naraz oba stawy żuchwowe. Trochę to brutalne, ale jak ma być ceną za życie...

no to może nie trafiłam w te stawy, ale naciskałam i nic. Mika zaciska szczęki na maksa - zresztą kkiedys w gabinecie trzymana przeze mnie wetce też nie pozwoliła otworzyć pysia, aby wrzucić tabletkę na odrobaczanie.
A może ten famogast do tranu wrzucać?
A myślisz że śmietanka może złagodzić ten smak? Spróbuje jutro.
I na ile wczesniej mozna rozpuścic renagel? Czy tuz przed podaniem?
Ja ten ośliniony renaglel wrzucam do karmy, tyle że nie ma potem pewności , tóra kocica zjada. :roll: Wiedząc że zarówno Milena (kreatynina 2 w sierpniu) jak i Nutka (1,9) ogą być potencjalnymi nerkowcami no to jak którąś z nich to chyba nie zaszkodzi.
Jeszcze się zastanawiałam nad takim rozwiązaniem - ale chyba to jest przekombinowane i medycznie bez sensu - żeby w dniu, wktórym Mika ma kroplówkę dawac jej do portu solbertyl, a w dni niekroplówkowe famogast. A controloc tez jest gorzki? Bo działanie ma takie samo (blokujące).

Marzenia11

Post » Pon sty 04, 2016 16:16 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... z nadzieją w Nowy Rok, bez Taty

Niestety nie umiem odpowiedzieć na te pytania

taizu

Post » Pon sty 04, 2016 19:30 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... z nadzieją w Nowy Rok, bez Taty

Ja niesmaczne leki podaję prosto do pyska otoczone pastą Malt-soft. Przylepiam sobie taką otoczoną do palca, którym łatwo manewrować, wsuwam i bez ślinienia się tabletka ląduje w kocie
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Wto sty 05, 2016 10:58 Re: (2) WAW-Mikuś nerkuś... z nadzieją w Nowy Rok, bez Taty

Ze śmietanką jest zdecydowanie lepiej. :wink: :ok:

Marzenia11

[poprzednia][następna]