SCHRONISKO SOSNOWIEC - okropne przepełnienie!!!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 24, 2012 13:14 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

SZUKAM DT NIESKALANEGO PP DLA 5 MALUSZKÓW PIWNICZNYCH ALE NIE DZIKICH

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Śro paź 24, 2012 15:54 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

Ja dziś jednak nie pojechałam po surowicę. Dopiero wróciłam do domu. Nie wiem już sama, co myśleć.
Wszystkie zasady odnośnie działania przy pp znam, tylko tu wszystko jest inaczej. Chciałam po prostu zabezpieczyć się z każdej strony.
Podobno testy u innych niedawno zabranych kociąt wyszły negatywnie. Dziwne jest to, że np. Lukrecjusz robił kupe samą wodą i po dobie mu przeszło. Dziś zrobił całkiem twardą kupę, ma szalony apetyt i próbuje nawet biegać, jak go wypuszczam. Półroczny nie zaszczepiony Kosmitek nie miał jakiegokolwiek objawu. Mała buraska, która wymiotowała, zjadła sparzoną pierś z kurczaka i poszła spać. Przespała kilka godzin i na razie jest w porządku. dwa kociaki zrobiły kupy i nawet uformowane. Nagorsze są te zgony w ciągu doby.

Szczerze, to już wydałam kupę pieniędzy na paliwo, specjalne jedzenie i te wszystkie wizyty (szczególnie nocne). Jednak myślę, że warto byłoby surowicę kupić i każdemu zabieranemu kociakowi podawać. Jesli coś u mnie będzie przez noc nie tak, to jutro pojadę do Czech. Jesli nie, to na spokojnie poproszę Dorotę o kolejny bazarek na zakup surowicy, bo nie mam ochoty przeżywac ponownie tego koszmaru. Bazarek aktualny jest na karmę i mam jeszcze zaległą fakturę na Baycox.

Jaaga

Od: Pon lip 03, 2006 16:49

Post » Śro paź 24, 2012 16:48 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

u mnie zdecydowanie lepiej, kupa wprawdzie rzadka ale jedzą i sa ozywione. Pani Hylowa mowiła ze to jest infekcja jelitowa, która daje objawy jak FIP czy zatrucie. To znaczy szybko dochodzi do stanu zapalengo watroby, zażółcenie białek i zgon. Ja pamiętam ze w schronie w poprzednich sezonach to juz bylo, nawet myślałam ze ktoś truje koty

Filomen

Od: Sob lut 10, 2007 17:20

Post » Śro paź 24, 2012 17:09 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

Może zamiast czekać i ściągać surowicę z Czech podać na cito wszystkim potencjalnie zagrożonym surowice z krwi dawcy? Działa tak samo, a czas przy pp bardzo ważny. Można podawać kilka razy, a koszt na pewno mniejszy. Ilość zgonów i zachorowań także się ograniczy. Szczepienia i surowica to podstawa przy pp.

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Śro paź 24, 2012 17:22 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

Przy postaci nadostrej zgon faktycznie może nastąpić w ciągu kilku godzin, a jedynym objawem może być wiszenie nad miską z wodą.
Przy bardziej łagodnym przebiegu test niekoniecznie musi być pozytywny - zależy tez od momentu zrobienia testu i namnożenia wirusa w końcowym odcinku przewodu pokarmowego. Objawy też nie muszą być książkowe - tu polecam rozmowę z Stachurką z PJD. Jak do tej pory ma pełną wykrywalność parwo nawet przy bardzo nietypowych objawach. I stuprocentową skuteczność w leczeniu.

Natomiast tak już zupełnie poza konkursem, warto zbadać kupę na obecność pierwotniaków. Najlepiej taką zbieraną przez trzy dni. I najlepiej, jak to jest ta sraczkowata.

Surowicę warto mieć pod ręką. Jeszcze bardziej przydają się testy. A najbardziej szczepienia i dopracowana procedura na wypadek gdyby. I niezamiatanie pod dywan.

:ok:

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro paź 24, 2012 20:36 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

Filomen pisze:u mnie zdecydowanie lepiej, kupa wprawdzie rzadka ale jedzą i sa ozywione. Pani Hylowa mowiła ze to jest infekcja jelitowa, która daje objawy jak FIP czy zatrucie. To znaczy szybko dochodzi do stanu zapalengo watroby, zażółcenie białek i zgon. Ja pamiętam ze w schronie w poprzednich sezonach to juz bylo, nawet myślałam ze ktoś truje koty

a jak to leczyć?

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Czw paź 25, 2012 7:05 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

Myszka.xww pisze:Przy postaci nadostrej zgon faktycznie może nastąpić w ciągu kilku godzin, a jedynym objawem może być wiszenie nad miską z wodą.
Przy bardziej łagodnym przebiegu test niekoniecznie musi być pozytywny - zależy tez od momentu zrobienia testu i namnożenia wirusa w końcowym odcinku przewodu pokarmowego. Objawy też nie muszą być książkowe - tu polecam rozmowę z Stachurką z PJD. Jak do tej pory ma pełną wykrywalność parwo nawet przy bardzo nietypowych objawach. I stuprocentową skuteczność w leczeniu.

Natomiast tak już zupełnie poza konkursem, warto zbadać kupę na obecność pierwotniaków. Najlepiej taką zbieraną przez trzy dni. I najlepiej, jak to jest ta sraczkowata.

Surowicę warto mieć pod ręką. Jeszcze bardziej przydają się testy. A najbardziej szczepienia i dopracowana procedura na wypadek gdyby. I niezamiatanie pod dywan.

:ok:

Własnie jadę po surowicę. Mój lekarz tez mówił, że testy nie dają gwarancji, że wyjdzie dodatnio, a kosztują tak samo.

Małpka tak miała, że kiwała się przy misce. Była regularnie nawadniana, zabezpieczona lekami, a i tak umarła.

U mnie kupy były badane. Pierwotniaków nie było. Był i tak podawany Baycox na kokcydia i flubenol na lamblie. Z poprzednich 7 przeżyły 3.

Ja nie miałam przypadków objawów wątrobowych, np. zażółcenia. Wczoraj wieczorem ta mała, która rano miała wymioty zrobiła strasznie cuchnącą biegunkę. Tylko jak zwykle kupa jasna, bez śladu krwi.

Jaaga

Post » Czw paź 25, 2012 8:22 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

Nie musi być krwi, cuchnąca biegunka jest bardzo niepokojąca :(
Trzymam kciuki.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Czw paź 25, 2012 15:05 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

Już mają podaną surowicę. Myślałam, że to specjalnie dla kotów, a to surowica psia na parwo. Beznadziejna jest u nas sytuacja, że środek tak potrzebny i łatwo dostępny gdzie indziej, tu jest praktycznie nie do zdobycia. Jak zresztą wiele ważnych i nie do zastąpienia leków czy to weterynaryjnych, czy ludzkich.

Maja apetyt, ale tylko na pierś z kurczaka. Nie lubię podawać mięsa przy problemach jelitowych, ale one gotowej diety nie chcą. Oby już było dobrze.

Gdyby ktoś chciał surowicę, to mogę odsprzedać, bo kupiłam więcej.

Jaaga

Post » Czw paź 25, 2012 15:13 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

Drogie to jest ?

The Szops

Od: Sob lip 30, 2011 15:08

Post » Czw paź 25, 2012 15:14 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

Dla kotów już chyba w ogóle nie robią? Chodzi o Canglob czeski, tak? No to dla psów, ale w zasadzie to prawie to samo. Można spytać, skąd dokładnie to masz, z ctvet-u?
Obrazek

Axa76

Od: Śro wrz 24, 2008 13:56

Post » Czw paź 25, 2012 15:56 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

Kupiłam normalnie w przychodni :wink: . Na małe koty to tanio wychodzi. Jeszcze kupiłam surowicę na parwo i nosówkę, ta jest dwa razy droższa. Oczywiście tez można kotom podawać na pp.

Jaaga

Post » Czw paź 25, 2012 16:19 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

No rozumiem, że w przychodni, ale pytam, w której ;) Bo tam nigdy nie byłam, znam tylko z sieci ctvet, a chodzę po polskiej stronie.
Obrazek

Axa76

Post » Czw paź 25, 2012 16:31 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

Inaczej się chyba nazywała. Spisałam telefony wszystkich przychodni w mieście z internetu i wydzwaniałam. Bardzo fajna przychodnia, za dworcem autobusowym. Osobna poczekalnia dla kotów. Wiekszość fundacji kupuje w czeskich lub słowackich hurtowniach, dlatego napisałam, ze w przychodni, bo myslałam, że o to pytasz.

Jaaga

Post » Czw paź 25, 2012 16:45 Re: SCHRONISKO SOSNOWIEC - maleńsy szukają DT i kotka persic

Hmm, za dworcem to jest chyba tylko ta... http://www.ctvet.cz/ na Frydeckiej...
Obrazek

Axa76

[poprzednia][następna]