Klub Kotów Niewidzących i Niedowidzących

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 17, 2009 23:58

Przyznaję się do zaniedbania wątku. :oops: :oops: :oops:
Nadrobię. Mam też plany bazarkowe na wsparcie.
(i pomogę banerkami)

Na teraz zrobiłam banerek dla maluszka z pierwszej strony, ale on jeszcze nie ma wątku, więc jest tylko plik graficzny, a link trzeba będzie wstawić, jak będzie miał wątek. No chyba, że zlinkować na Klub po prostu?

mniejszy:
Obrazek
Kod: Zaznacz cały
[img]http://upload.miau.pl/3/214950m.jpg[/img]

średni:
Obrazek
Kod: Zaznacz cały
[img]http://upload.miau.pl/3/214954.jpg[/img]

(Jak będzie link to wstawię kod)
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

Post » Pon maja 18, 2009 15:21

Zaglądam, podrzucam
Obrazek Obrazek

:201461 :cat3: . . . . . NASZ KOCI BLOX http://kocidomtymczasowy.blox.pl/html

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Od: Wto gru 05, 2006 0:13

Post » Pon maja 18, 2009 15:42

no taaak, niektórzy maja slepaczki a nie zagladaja do klubu i myślą,że nie dojrzymy tego , ha :evil: :wink:
rzadko,nah, joshua_ada, ale cieszymy sie,że zaglądacie :D
dziekujemy za bannerek dla maluszka, prosimy zgłosic , jesli maleństwo bedzie miało watek swój i jak sie czuje?
proszę , kto moze, wstawić do podpisu bannerek-dzieki jashua_ada :ok:

prosimy jeszcze o głos w sprawie podziału funduszy na ten miesiac

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Pon maja 18, 2009 15:47

Mruczeńka1981 pisze:Stan Oczka jest bardzo zły,ponieważ schronisko zbyt długo zwlekało z operacją.Nie wiem,czy zwlekało to dobre słowo,ponieważ obawiam się,że nikt by się operacji nie podjął i koteczka umierałaby w wielkich cierpieniach :cry: Teraz pozostają tylko kciuki.
:cry:

alessandra

Post » Pon maja 18, 2009 16:06

Ja wiem, że zaniedbałam. Przyznaję się nawet bez bicia :P

Ale będę na bieżąco. Zwłaszcza, że potrzebujących bardzo dużo i coraz więcej. :( :( :(
Jak tylko wystawię bazarki, to podeślę linki. I mogę pomóc przy banerkach.
Tego maluszka mi bardzo żal :cry:
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

Post » Pon maja 18, 2009 20:20

alessandra pisze:
Mruczeńka1981 pisze:Stan Oczka jest bardzo zły,ponieważ schronisko zbyt długo zwlekało z operacją.Nie wiem,czy zwlekało to dobre słowo,ponieważ obawiam się,że nikt by się operacji nie podjął i koteczka umierałaby w wielkich cierpieniach :cry: Teraz pozostają tylko kciuki.
:cry:

Z dobrych wiadomości, Oczko miała dziś robione badania krwi, są dobre, więc jest szansa. Kicia ożywia się czując świeże powietrze, była nawet dziś na spacerku w ogrodzie. Mam nadzieję, że to będzie klucz do jej udanej rehabilitacji.
ObrazekSKARBONKA ZAPRASZA!!!

Kicia_

Od: Pt lut 29, 2008 20:33

Post » Pon maja 18, 2009 22:59

Słodkie maleństwo! Banerek śliczny!

Sercem ze wszystkimi maleńkimi bidusiami :ok: :ok: :ok: :ok: :1luvu: :flowerkitty: :flowerkitty: :love: :love: :love:
Obrazek Obrazek

izabeli

Od: Wto kwi 14, 2009 22:42

Post » Wto maja 19, 2009 9:34

Dziewczyny trudno mi się przebić przez wątek ale potrzebuję Waszej rady (jeśli gdzieś pisałyście o tym to dajcie znak a tam pobiegnę). Quarek (czyli moje kocisko kochane) miał wczoraj udar przez który stracił wzrok. Na razie (mam nadzieję, że uda nam się z tego wyjść) nie widzi. Jak mogę mu ułatwić życie? Nie przenosić, optymalnie ustawić dom, co jeszcze? Może jakieś takie praktyczne wskazówki o których na początku się zapomina, nie dostrzega a one mogą ułatwić mu życie. Bardzo proszę Was o pomoc i przepraszam za głupie pytania.

Malati

Od: Nie sie 19, 2007 12:20

Post » Wto maja 19, 2009 9:52

Nie stawiaj nic na sciezkach po ktorych chodzil. Jesli mial jakies ulubione miejsce wyzej to pomoz mu je teraz osiagnac i zejsc na dol. Ja bralam Kubusia i podsadzalam a potem trzymalam przy zeskoku. Po kilku probach wiedzial. Miejsca po ktorych moze sie wdrapac owinelam wykladzina dywanowa

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Wto maja 19, 2009 9:55

Kochane moje - dzieki bardzo za banerek dla malej Cynki.
Info o niej jest w moim zbiorczym `hospicyjnym` watku - niestety, nie mam kiedy zakladac i prowadzic watkow poszczegolnym kotom.

ALE.
Dobra wiadomosc jest taka, ze - przede wszystkim - Cynka wraz z rodzenstwem, ktore sukcesywnie dolapuje, pojedzie do CoolCaty. Tam przejdzie konieczne i niezbedne leczenie, zabiegi itp.
Poza tym, oko Cynki wyglada juz o niebo lepiej. Galka nie jest juz taka spuchnieta - mala moze zamknac powieki, a to sprzyja gojeniu.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Wto maja 19, 2009 10:10

Malati pisze:Dziewczyny trudno mi się przebić przez wątek ale potrzebuję Waszej rady (jeśli gdzieś pisałyście o tym to dajcie znak a tam pobiegnę). Quarek (czyli moje kocisko kochane) miał wczoraj udar przez który stracił wzrok. Na razie (mam nadzieję, że uda nam się z tego wyjść) nie widzi. Jak mogę mu ułatwić życie? Nie przenosić, optymalnie ustawić dom, co jeszcze? Może jakieś takie praktyczne wskazówki o których na początku się zapomina, nie dostrzega a one mogą ułatwić mu życie. Bardzo proszę Was o pomoc i przepraszam za głupie pytania.

Przede wszystkim to nie sa głupie pytania :evil:

Usunąć przeszkody z normalnej drogi Qua. Poza tym dokładnie rozejrzeć sie wokół i usuąć niebezpiecznerzeczy, które moga spaść. Bo Qua poczatkowo bedzie zagubiony i może sie obijac o różne rzeczy (a wtedy a to książka spadnie, a to bibelot czy cos innego).
Postaraj się na razie ograniczyć mu przestrzeń - do jednego pokoju. Niech dogłębnie pozna teren.
I niech ma tam wszystko od jedzenia po toaletę (kuweta przy łózku to nie taka straszna rzecz - przeżyjesz :wink: ).

Jak najmniej go wyręczaj, czyli nie przenoś, nie podsadzaj (chyba, ze sam będzie właził i zacznie spadać) i nie zsadzaj - sam musi poznać odległości i swoje możliwości.

I pamietaj, że Qua da rade, bo to silny facet. Przystosuje się, choć z duzym nakładem pracy.
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

Post » Wto maja 19, 2009 10:23

marcjanno bardzo dziękuję za rady. Lecę pędzę do domu i postaram się jeszcze raz na wszystko zerknąć.

Dziewczyny czyli radzicie, żeby jak On spał na niewysokim fotelu to dalej dawać mu tam spać? Jak mu pokazać wysokość z tego?

A jak w nocy ze spaniem? Dzisiaj chyba zrobiłam błąd ale bojąc się o niego (on jest po udarze i jego nerwy, mięśnie nie pracują dokładnie jak powinny) położyłam na dole łóżka kołdrę. Ale zmienię taryfę ulgową.

Swoją drogą odkryłam jak strasznie dużo niebezpiecznych miejsc mam w domu. Qua utknął pod moim biurkiem (znowu te okropne nerwy, niezbyt idzie mu chodzenie do tyłu), zablokował się przy biurku etc. Najchętniej założyłabym mu coś co go namierza.

Malati

Od: Nie sie 19, 2007 12:20

Post » Wto maja 19, 2009 10:35

dokładnie, Malati-nie ma głupich pytań i trzeba zadawać ich jak najwięcej :wink:

poniżej przypomne z 1 strony parę spraw z doświadczenia innych osób mających niewidome kotki, dodając do Marcjanny doświadczenia i mojego-kiedy przybył do mnie Rolfik :
3.Czego nie lubi kot niewidzący?!

- Nie znosi jak gwałtownie podnosi się go z podłoża na którym stoi, siedzi lub leży. Gwałtowna utrata gruntu jest dla niego większym stresem niż dla kota widzącego.
Bierzmy go na ręce powoli i łagodnie, żeby miał poczucie kontroli nad tym co się z nim dzieje. Szczególnie ważne, gdy kociak leży nam na kolanach, nie wolno go zsunąć od tak lub podnieść do góry, bo może wbić się wszystkimi czterema łapkami w kolanko.
Znam też widzące koty, które nie znoszą jak je się gwałtownie usuwa z kolan bez pytania.
- Jeśli kot ma resztki widzenia w oku tak jak np. Kawka pamiętajmy, że zbliżająca się z góry ręka wywołuje uczucie lęku. Kawka reaguje tak jak by coś na niego spadało poprostu. Wtedy lepiej głaski zaczynać od środka kota lub od dołu podbródka.

4. Na co należy zwrócić szczególną uwagę!Gdyby nie Frotka, pięciomiesięczna, doskonale widząca „zemsta nietoperza”, napisałabym, że to dotyczy głównie kotów niewidzących
- małe przedmioty ruchome na wyższych kondygnacjach takie jak:
szklanki z gorącymi i nie tylko płynami
talerze z jedzeniem itp.
Szansa, że kot niewidzący wskoczy w talerz z zupą stojący na stole jest teoretycznie większa niż dla kota widzącego. Piszę teoretycznie, bo Kawior nigdy się tego nie dopuścił a Frotka ciągle próbuje. Ale mam świadomość, że Frotka ma to zwyczajnie w nosie a Kawior nie jest pewien czy tam na pewno nic nie stoi. Uważać trzeba i tyle.
- kuchnia i włączone palniki - niebezpieczne dla każdego kota.

alessandra

Post » Wto maja 19, 2009 10:51

Malati pisze:Dziewczyny czyli radzicie, żeby jak On spał na niewysokim fotelu to dalej dawać mu tam spać? Jak mu pokazać wysokość z tego?

Niech tam śpi. Na 100% czuje sie tam bezpiecznie.
Jesli tylko możesz jakoś zamontować np. kocyk, tak by zwisał z siedzska na odłogę. W razie schodzenia Qua się z niego zsunie, albo spadając złapie pazurami.
Kołdra poniżej jak najbardziej! Dobry pomysł!
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

Post » Wto maja 19, 2009 14:19

Kciuki za Cynkę- dzielna słodzinka!
Myślę o niej cały czas, teraz mam lekcję, dzieci piszą sprawdzian a pani w internecie wypatruje wieści o Cynusi :-)

Ania_EN

Od: Śro kwi 04, 2007 21:53

[poprzednia][następna]