SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 18, 2011 17:34 Re: SPIS KARM dla Kota

Karma ZiwiPeak kosztuje 34 zł za 400g i występuje w takich opakowaniach lub jest wersja próbkowa za bodajże 12,50 zł za 113g Dziczyzna i Ryba.

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Nie wrz 18, 2011 17:41 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja sie pochwale, ze w koncu koty skonczyly paczke Ziwi. Kiedy michy sa puste (na noc juz nie dosypuje, wredna jestem) to nawet ZiwiPeak jest jadalny :twisted:
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Czw wrz 22, 2011 17:24 Re: SPIS KARM dla Kota

Hej, a ja polecam Biomill. Zaczęłam nim karmić koty jak musiałam zmienić kotce dietę, bo po ciąży i sterylizacji strasznie przytyła. Teraz nie ma śladu po tłuszczyku, a mamusia jest bardziej ruchliwa (nie tak jak synek, ale też czasem mysz do domu przyniesie :P). http://keko.pl/pl/karma-sucha-dla-kota- ... t-2kg.html to jest ta karma, ja oczywiscie kupuje 7kg wory, bo wygodniej ;) a ogólnie z dobrych karm polecam też Acanę, Orijen, Trovet

Klanka

Od: Czw wrz 22, 2011 17:21

Post » Pt wrz 23, 2011 22:38 Re: SPIS KARM dla Kota

ezzme pisze:potrzebuję rady :)
czym karmić młodego persowatego kocura (ok. 3 lata) i starą kocicę(12 lat) z poważnymi skłonnościami do zaparć itd?
kocica dostawała RC Obesity na zaparcia, najpierw jako jedyną karmę, później jako dodatek do bytowej., teraz próbuje RC Fibre. oboje chętnie jedzą RC Persian, ale generalnie zasada jest, że w drugiej misce jest lepsze.
myślałam o jakiejś bezzbożowej na której nie zbankrutuje, już te weterynaryjne cholernie drogie, i dodatek czegoś dla kocicy.
na razie wypróbowałam Applaws i kocur prawdopodobnie po tym miał biegunkę :| koty mamy próbowały TOTW i wszystko ok, ale one to raczej takie bezproblemowe :wink:

może: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... 31605#more ?

Dobrym rozwiazaniem jest 1stchoice sensitive, duzo lepszy od RC a cenowo wychodzi taniej tutaj dokladniej o niej : http://animalia.pl/produkt,15459,1st_Ch ... ve_Stomach.

pozdrawiam
Obrazek

Największe zło to tolerować krzywdę.
— Platon

Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. - Emile Zola

lawinka

Od: Nie mar 16, 2008 15:42

Post » Pt wrz 23, 2011 23:03 Re: SPIS KARM dla Kota

Na zaparcia dobre jest mielone (nie w całości) siemię lniane- szczypta do karmy, a także olej z łososia lub dodatek papki z warzyw do diety w ilości wagowej ok. 3-5% masy całego pożywienia (nie można podawać cebulowatych i tych powodujących wzdęcia)

Co do suchych karm to najlepiej wybrać te, które rzeczywiście w składzie mają dużo mięsa i nie zawierają zbóż. Koty to zwierzęta mięsożerne i w ich diecie nie powinny występować: ryż, kukurydza, pszenica, białka roślinne i inne takie udziwnienia.

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Wto wrz 27, 2011 9:59 Re: SPIS KARM dla Kota

ezzme pisze:potrzebuję rady :)
czym karmić młodego persowatego kocura (ok. 3 lata) i starą kocicę(12 lat) z poważnymi skłonnościami do zaparć itd?
kocica dostawała RC Obesity na zaparcia, najpierw jako jedyną karmę, później jako dodatek do bytowej., teraz próbuje RC Fibre. oboje chętnie jedzą RC Persian, ale generalnie zasada jest, że w drugiej misce jest lepsze.
myślałam o jakiejś bezzbożowej na której nie zbankrutuje, już te weterynaryjne cholernie drogie, i dodatek czegoś dla kocicy.
na razie wypróbowałam Applaws i kocur prawdopodobnie po tym miał biegunkę :| koty mamy próbowały TOTW i wszystko ok, ale one to raczej takie bezproblemowe :wink:

może: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... 31605#more ?

Moje koty po karmach bezzbozowych zawsze biegunkowały.
Ostatecznie karmię je karmą sanabelle i po niej nie ma żadnych problemów.
Zatwardziałek pers Matwiej dostaje RC Fibre Response (to specjalna karma przeciwko zaparciom).
:kotek:
Ostatnio edytowano Wto wrz 27, 2011 17:17 przez magaaaa, łącznie edytowano 2 razy

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Wto wrz 27, 2011 10:44 Re: SPIS KARM dla Kota

Klanka pisze:Hej, a ja polecam Biomill. Zaczęłam nim karmić koty jak musiałam zmienić kotce dietę, bo po ciąży i sterylizacji strasznie przytyła. Teraz nie ma śladu po tłuszczyku, a mamusia jest bardziej ruchliwa (nie tak jak synek, ale też czasem mysz do domu przyniesie :P). http://keko.pl/pl/karma-sucha-dla-kota- ... t-2kg.html to jest ta karma, ja oczywiscie kupuje 7kg wory, bo wygodniej ;) a ogólnie z dobrych karm polecam też Acanę, Orijen, Trovet

U mnie BioMill wyladowal w smieciach. Kupy byly po nim beznadziejne.

Discordia

Post » Wto wrz 27, 2011 16:29 Re: SPIS KARM dla Kota

No co Ty, nie wierzę 8O u mnie kupy sa ok, dodatkowo o czasu, kiedy jedza Biomill koty sa bardziej zwawe, siersc im lsni, Bambinka schudla sporo. No ale kazdy kot jest inny. Moze Twojemu akurat nie odpowiadala ta karma, a moze niefortunnie zbiegly sie w czasie jakies inne czynniki i beznadziejne kupy nie byly spowodowane karma ;)

Klanka

Post » Wto wrz 27, 2011 16:33 Re: SPIS KARM dla Kota

Na niekorzysc BioMilla przemawia tez fakt, ze mozna go tutaj kupic w kazdym markecie. Dobre karmy trzeba zamawiac przez net.

Discordia

Post » Śro wrz 28, 2011 11:01 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja nie widziałam Biomilla jeszcze w żadnym markecie (a tak z ciekawości, gdzie widziałaś?). Niemniej jednak trochę mnie rozśmieszyło Twoje stwierdzenie. To, że karma znajduje się w sklepie stacjonarnym w żaden sposób nie oznacza, że jest ona zła, tylko że najzwyczajniej w świecie asortyment danego sklepu jest taki a nie inny :P Nie wiem, jakie jeszcze masz wyznaczniki dobrej karmy, ale moim głównym jest skład. A skład Biomilla akurat jest BARDZO dobry. Uwagę zwraca już zawartość mięsa. A mogę się zapytać, jaką karmę kupujesz? :)

Klanka

Post » Śro wrz 28, 2011 11:13 Re: SPIS KARM dla Kota

Kupuje Orijena, jak mozna poczytac pare stron wczesniej walcze tez z nielubieniem ZiwiPeak. A w jakich marketach widzialam (spojrz na lokalizacje?)? Obi, Migros, Prodega - zaden z nich nie jest sklepem zoologicznym, ani tym bardziej specjalistycznym. W Polsce Orijena w sklepie stacjonarnym dostaniesz (ostatnio jak bylam, to kupilam 400g gram na sprobowanie dla kotki Cioci), tutaj mozesz zapomniec. Jak mialam problem przez kilka dni, co dac kotom jesc, bo jedna paczka zarcia sie skonczyla, a druga jeszcze nie przyszla. Kupilam wtedy w zoologicznym karme z najwyzszym procentowym udzialem miesa (42% :roll: ), oczywiscie o bezzbozowych nie slyszeli, koty mialy sraczke a ja komore gazowa w mieszkaniu :roll:

Discordia

Post » Śro wrz 28, 2011 14:53 Re: SPIS KARM dla Kota

No tak, Orijen dobra karma :) Ale dalej nie rozumiem czemu twierdzisz, że Biomill zła. Ma ponad 60% mięsa - to jest bardzo dużo! Więc moim zdaniem jedna z lepszych karm.

Klanka

Post » Śro wrz 28, 2011 15:40 Re: SPIS KARM dla Kota

Klanka pisze:No tak, Orijen dobra karma :) Ale dalej nie rozumiem czemu twierdzisz, że Biomill zła. Ma ponad 60% mięsa - to jest bardzo dużo! Więc moim zdaniem jedna z lepszych karm.

Dużo? Nie. Przede wszystkim - niewystarczająco.

Składniki:Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) - (54% kurczak oraz indyk), ryż, tłuszcz drobiowy (kurczak oraz indyk), kukurydza, pszenica, gluten kukurydziany, pulpa buraczana, ryba, soja, minerały, hydrolizowana wątroba drobiowa, olej z wątroby dorsza, kiełki pszenicy, drożdże piwne,Dl- metionina, tauryna, mikroelementy, witaminy

Podkreślenie moje.
To co jest zaznaczone nie powinno znaleźć się w diecie kota, a po składzie widać, że jest tego dużo.
Poza tym: co to za cena? 8O
80zł za dwa kilo bardzo przeciętnej karmy? I ludzie łapią się na takie coś?

bloo

Od: Pon cze 02, 2008 18:01

Post » Śro wrz 28, 2011 16:29 Re: SPIS KARM dla Kota

Zadnej karmy nie oplaca sie kupowac w malych ilosciach. Ja kupuje 7,5kg wory za 200zl. To jest malo miesa? To jaka karma Ty podajesz? Tez ja chce, jesli ma jeszcze wiecej miesa!!! :D

Klanka

Post » Śro wrz 28, 2011 16:32 Re: SPIS KARM dla Kota

aha, nie wiem, skad wzielas sklad, ale to nie sklad biomilla :) oto on - Składniki: Mięso drobiowe ( 62% kurczak oraz indyk) tłuszcz drobiowy (kurczak oraz indyk), kukurydza, zboże, gluten kukurydziany, pulpa buraczana, sproszkowane całe jajko , hydrolizowana wątroba drobiowa, olej z wątroby dorsza, kiełki pszenicy, Tauryna, Dl metionina, witaminy

Klanka

[poprzednia][następna]