PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięta...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 29, 2016 6:52 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

Frida [*] światełko dla Ciebie.
Obrazek

sonata

Od: Czw wrz 23, 2010 13:00

Post » Wto mar 29, 2016 7:15 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

[*]
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Wto mar 29, 2016 7:24 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

[*]
ObrazekObrazek

Romi85

Od: Wto lut 18, 2014 12:29

Post » Wto mar 29, 2016 8:08 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

Frido - śpij spokojnie[*]
Madie- świąteczny poniedziałek a tyle wyrwanego serca :(

zjawka

Od: Nie wrz 18, 2011 21:36

Post » Wto mar 29, 2016 10:18 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

Madie - bardzo mi przykro :cry:
Obrazek

MałgosiaZ

Od: Nie lut 06, 2011 20:40

Post » Wto mar 29, 2016 10:47 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

Dziękujemy za wsparcie. Ważne, że Frida już teraz nie cierpi. Wczoraj jej oczy mówiły, że jest źle. Cały czas było jej niewygodnie, cały czas chciałą jeść/pić, ale nie mogła.
Jestem szczęśliwa, że miałam ją u siebie. Wiem, że TŻ-ta też ruszyło.

To zdjęcie ze wczoraj, jak po metacamie udało jej się usnąć na chwile w normalnej pozycji, a nie na półstojąc.
Obrazek

Jak wracałam już sama do domu przyszedł mi na myśl fragment wiersza Twardowskiego:

"Odetchnij. Popatrz.
Spadają z obłoków małe wielkie nieszczęścia
Potrzebne do szcześcia..."

Tak jak Frida dla mnie.
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Od: Pon wrz 10, 2007 17:35

Post » Wto mar 29, 2016 11:08 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

Dzień dobry,
parę miesięcy temu adoptowałam z Palucha młodego kocurka. Na dokocenie, które okazało się dramatycznie nieudane, choć pierwszy miesiąc był bardzo obiecujący. Im pewniej nasz zuch się czuje na nowym terenie, tym gorzej traktuje rezydentkę. Poluje na nią, gdy ta wychodzi z kuwety, goni ją po całym (niedużym) mieszkaniu nie reagując na jej wyraźne protesty, na najdrobniejszą frustrację (na przykład zamknięte drzwi) reaguje sikaniem gdzie popadnie. Kot jest wykastrowany i przebadany, w kontakcie feliway, a dla nas Dużych napary z melisy, abyśmy nie nakręcali nerwowej atmosfery. Meble zabezpieczone folią remontową przed seryjnym osikiwaczem. Zastosowaliśmy już wszystkie porady dostępne w Internecie, ostatnia nadzieja w behawioryście. Teraz moje pytanie, które wolę zadać anonimowo, ponieważ jest mi wstyd, że w ogóle rozważamy taką opcję, żeby kota oddać. Czy schronisko przewiduje w regulaminie adopcji zmianę statusu z DS na DT? Czy jeśli okaże się, że jednak nie jesteśmy odpowiednim domem dla tego konkretnego kota ze wszystkimi jego potrzebami, możemy go ogłosić i wyszukać taki, który zapewni mu najodpowiedniejsze wg nas warunki? Powrót kota do schroniska jest, z naszego punktu widzenia, najgorszym z możliwych rozwiązań i liczymy na to, że schronisko podziela naszą opinię i przewiduje współpracę w tego typu sytuacjach?

kawkazszarlotką

Od: Pt sty 08, 2016 11:44

Post » Wto mar 29, 2016 11:14 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

Współczuję, Madie :(

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 7 >>

Post » Wto mar 29, 2016 11:25 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

Przeczytałam w nocy, przygniotła mnie ta informacja...
Friduniu... (**)(**)(**).
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Wto mar 29, 2016 12:01 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

Współczuję. (*)

kotydwa12

Od: Wto lut 09, 2010 17:24

Post » Wto mar 29, 2016 12:25 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

kawkazszarlotką pisze:Dzień dobry,
parę miesięcy temu adoptowałam z Palucha młodego kocurka. Na dokocenie, które okazało się dramatycznie nieudane, choć pierwszy miesiąc był bardzo obiecujący. Im pewniej nasz zuch się czuje na nowym terenie, tym gorzej traktuje rezydentkę. Poluje na nią, gdy ta wychodzi z kuwety, goni ją po całym (niedużym) mieszkaniu nie reagując na jej wyraźne protesty, na najdrobniejszą frustrację (na przykład zamknięte drzwi) reaguje sikaniem gdzie popadnie. Kot jest wykastrowany i przebadany, w kontakcie feliway, a dla nas Dużych napary z melisy, abyśmy nie nakręcali nerwowej atmosfery. Meble zabezpieczone folią remontową przed seryjnym osikiwaczem. Zastosowaliśmy już wszystkie porady dostępne w Internecie, ostatnia nadzieja w behawioryście. Teraz moje pytanie, które wolę zadać anonimowo, ponieważ jest mi wstyd, że w ogóle rozważamy taką opcję, żeby kota oddać. Czy schronisko przewiduje w regulaminie adopcji zmianę statusu z DS na DT? Czy jeśli okaże się, że jednak nie jesteśmy odpowiednim domem dla tego konkretnego kota ze wszystkimi jego potrzebami, możemy go ogłosić i wyszukać taki, który zapewni mu najodpowiedniejsze wg nas warunki? Powrót kota do schroniska jest, z naszego punktu widzenia, najgorszym z możliwych rozwiązań i liczymy na to, że schronisko podziela naszą opinię i przewiduje współpracę w tego typu sytuacjach?

morfologia, biochemia, mocz - nie raz!! oraz USG układu moczowego?
Bo co do zachowania to faktycznie behawiorysta się przyda
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Wto mar 29, 2016 12:32 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

Dodatkowo obroża dla rezydentki jak najszybciej. Niezależnie od tego czy kocurek zostanie na stałe czy do czasu znalezienia nowego domu.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Wto mar 29, 2016 12:41 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

Mysza pisze:morfologia, biochemia, mocz - nie raz!! oraz USG układu moczowego?
Bo co do zachowania to faktycznie behawiorysta się przyda

Tak, to miałam na myśli pisząc, że jest przebadany. Mamy dobrego lekarza, który nie stawia diagnoz na oko czy po samym badaniu palpacyjnym.

kawkazszarlotką

Post » Wto mar 29, 2016 12:49 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

Marzenia11 pisze:Dodatkowo obroża dla rezydentki jak najszybciej. Niezależnie od tego czy kocurek zostanie na stałe czy do czasu znalezienia nowego domu.

Próbowaliśmy obroży feromonowej, ale ona nie toleruje niczego na szyi, dlatego pozostaliśmy przy feliwayu podłączanym do kontaktu i takim w sprayu. Pomaga trochę, ale nie eliminuje problemu.

kawkazszarlotką

Post » Wto mar 29, 2016 12:55 Re: PALUCH 14. Czekamy na szansę dla Gerbera i Marity...

A co to znaczy nie toleruje? Jak się zachowuje?
Kalmvet w kapsułki do podawania, Karma Royal canin calm, feliway w sprayu dodatkowo, do pryskania jej legowisk i ulubionych miejsc (ale nie wtedy gdy siedzi tam kot).

Marzenia11

[poprzednia][następna]