Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Jaaga pisze:Kompletnie nikt z tych osób, którym dałas numer na akcji. Nie planujecie w najbliższym czasie czegoś podobnego?
Już właśnie rozmawiałam z Andrzejem, że to praktycznie nie mozliwe. Dwie osoby z moich ogłoszeń jedynie napisały wiadomość, choć wyraźnie w ogłoszeniu prosiłam o kontakt telefoniczny i zaznaczyłam, że nie odpowiadam na maile. Odpowiedziałam jednak i poprosiłam o zadzwonienie, ale już nikt sie nie odezwał. Ludzie chcą kota na kilkanaście lat, a szkoda im pieniędzy na rozmowę telefoniczną. Żałosne. Ja nie bedę wypisywać elaboratów po 5 razy dziennie przez tydzień, żeby póxniej kontakt się urwał.
Był ktoś w schronisku? Te pozostałe maluchy żyją? Może trzeba jechać je nakarmić?
aassiiaa pisze:Dziewczyny sprawdzone zasady postępowania przy pp napisane przed chwilą przez bardzo mądrą osóbkę (Myszka.xww dziękuję) wklejam poniżej, abyście wiedziały jak działać (teraz i w przyszłości).
Tam, gdzie koty nie były szczepione, lub szczepione były tylko raz, a nie ma w grupie źródła choroby - doszczepić.
Jeśli w grupie, gdzie chorują zwierzęta jest osobnik zaszczepiony tylko raz - obserwować. Jeden paw/sraczka - surowica.
Wszystkie koty nieszczepione w grupie, gdzie jest źródło, traktuje się jak zarażone - surowica.
Aha, jeszcze jedna ważna rzecz - jeśli są robione testy na parwo, a test wychodzi ujemy i poza sraczka, nawet krwawą, brak wymiotów to oprócz podania surowicy koniecznie i pilnie trzeba złapać kupę i przebadać na kokcydia w szczególności, a ogólnie na pasożyty i pierwotniaki, lamblie. Kokcydioza od strony pupy daje objawy podobne do parwo i też potrafi zabić.
Bardzo ważna rzecz - nie wolno dopuścić do zbytniego spadku temperatury przy chorym kocie. Lepsza jest wyższa, niż za niska. Jeśli termometr pokazuje 38-39 to nie jest źle. Jeśli pokazuje 37 i mniej to jest bardzo źle.
Jaaga pisze:Też mi się nie wydaje, żeby to była PP. Chociaz podobno sosnowieckie kociaki, które pojechały 2 m. temu do Bytomia na DT i poumierały miały podobno robiony test i wyszło PP.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot], Silverblue i 112 gości