(2)WAW.. Tato (*)..Milenka kończy 10 LAT !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 29, 2015 0:26 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

Wiesz, często się bałam o Fasolkę, bo ona była tylko dwa razy szczepiona, w całym życiu, z którego mnóstwo czasu spędzała w gabinetach. A Fasol umarła na coś zupełnie niezwiązanego z ewentualnymi zarażeniami. Idę spać, bo już płaczę z tęsknoty za Fasolką.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon lis 30, 2015 15:49 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

Od kwietnia tego roku nereczki Miki się zdecydowanie zmniejszyły :|
W ciągu kilku miesięcy z wielkości 3,7-2,5 na ,3.2-3.3 - 2,2.
Przepływy w nerkkach są w normie.
Pomadto w kwietniu miąższ był ok, teraz jest nieznacznie zatarty, z zapaleniem przewlekłym.
Napiszcie mi, ze nawet z takimi nerkami można życ dłużej niż parę miesięcy....

Potem wkleję cały opis usg. Teraz się rozpadłam na kawałeczki i potrzebuję trochę czasu.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pon lis 30, 2015 15:58 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

Wątroba niepowiększona, miąższ nieznacznie stłuszczeniowy, regularny.
Powierzchnia płatów i krawędzie regularne. Pęcherzyk żółciowy wypełniony, układ żółciowy, układ naczyniowy wątroby bez zmian.
Śledziona niepowiększona, miąższ bez zmian.
Nerki rozmiarów prawidłowych, jednak ok 3,2-3,3x2,2cm, w-wa korowa ok 3-3,5mm, miąższ nieznacznie
hiperechogenny, nieznacznie zatarty, zapalnie przewlekle, powierzchnia nieznacznie nieregularna,
zróżnicowanie korowo rdzeniowe zachowane. Miedniczki nieznacznie hieperechogenne, brak złogów i cech zastojowych. Perfuzja prawidłowa, opór przepływu prawidłowy, RI ok 0,64. Nadnercza bez zmian ok 3,8mm śr. Moczowody nieposzerzone, bez uchwytnych zmian. Pęcherz moczowy miernie wypełniony, bez uchwytnych zmian w budowie, brak złogów, zagęszczeń. Cewka moczowa w widocznym odcinku nieposzerzona, bez uchwytnych zmian.

Macica niepowiększona, w szyjce ok 4mm, w rogach ok 3-3,8mm, bez rozpulchnienia, bez płynnej zawartości i cech przerostu torbielowatego. Jajniki niepowiększone, ok 6x3-3,5mm, bez uchwytnych zmian torbielowych.

Trzustka niepowiększona, miąższ nieznacznie hiperechogenny, poza tym bez zmian, przewód trzustkowy
nieposzerzony. Nieznaczny, przewlekły odczyn w okolicy i w krezce. Żołądek opróżniony, śluzówka nieznacznie hiperechogenna, zapalna przewlekle, ściana ok 3-4mm, poza tym w widocznych obszarach bez uchwytnych zmian, budowa warstwowa ściany zachowana. Perystaltyka widoczna, prawidłowa. Widoczne odcinki jelit cienkich z niewielką ilością hiperechogennej, płynnej treści, gazu, bez uchwytnych zmian, budowa warstwowa ściany zachowana. Perystaltyka widoczna, prawidłowa. Ściana jelita grubego w dostępnych obszarach bez uchwytnych zmian, w okrężnicy mierna ilość nieuformowanej treści, gaz, w prostnicy mierna ilość miernie i uformowanej treści, nieco gazu. Węzły chłonne krezkowe, wnęki wątroby, biodrowe wewnętrzne bez uchwytnych zmian. Brak płynu wolnego w jamie otrzewnej. Brak cech zastoju krążeniowego widocznych w łożysku naczyniowym jamy brzusznej.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Pon lis 30, 2015 19:10 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

Pewnie jeszcze można pożyć :1luvu:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon lis 30, 2015 19:25 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

taizu pisze:Pewnie jeszcze można pożyć :1luvu:

Tylko ile...
Podpowiedz mi, proszę, co mam robić? Kroplowki? )jakieś leki?
Martwię się, że w sumie w krótkim czasie te nerki się znacznie zmniejszyły.
Ale chyba też bezsensem jest usiąść i płakać...

Marzenia11

Post » Pon lis 30, 2015 22:10 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

Usiąść i płakać jest niejako bezsensem. Nie słyszałam o środkach zapobiegających zanikaniu nerek z wyjątkiem tych, które jakoś pomagają kotu funkcjonować na codzień: pilnowanie ciśnienia, wyłapywacze, nawadnianie...

taizu

Post » Czw gru 03, 2015 9:49 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

taizu pisze:Usiąść i płakać jest niejako bezsensem. Nie słyszałam o środkach zapobiegających zanikaniu nerek z wyjątkiem tych, które jakoś pomagają kotu funkcjonować na codzień: pilnowanie ciśnienia, wyłapywacze, nawadnianie...

Zagubiona lekko jestem.
Studiuję wątek dla nerkowców i inne z nerkowego podforum. Mega dużo inforacji i długie wątki, nie wiem kiedy dobrnę do końca :oops:
Zastanawiam się, czy włączać jakieś leki, np. lespewet albo wyłapywacz fosforu? Wprawdzie fosfor jest w okolicach 4,4 (dla nory 5,9) no ale wyczytałam, ze kot nerkowy powinien miec fosfor w okolicach polowy normy. Spróbowałam dać ice renalbet w karmie - nie tknęła, podobnie jak inne moje żarłoczki.
Co do kwestii jedzenia - Mika nie chce jeść renalowych karm. To znaczy zje je jako dodatek, gdy ma co innego w miseczce. W związu z tym myślę, co to znaczy nisobiałkowa karma? Ile białka ma być w mokrej karmie? Mika uwielbia Cosmę, Miamora dla seniorów - to ok? Ja się cieszę bo ((tfu, tfu) znów ma taki większy swój apetyt, sprzed ponad roku. Oby jak najdłużej; No i ewidentnie nie lubi wołowiny, a w zamian zjada pierś z kurczaka czy indyka.

Żyjemy sobie pomalutku. Jutro 4 tygodnie od odejścia Taty....

Marzenia11

Post » Czw gru 03, 2015 13:05 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

a co kazała dawać Mice Czubek?

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Czw gru 03, 2015 13:14 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

asia2 pisze:a co kazała dawać Mice Czubek?

renal

Marzenia11

Post » Czw gru 03, 2015 16:17 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

Zalecenia wet z dzisiaj, po wyniku usg;
-karma renal - Mika jej nie je
-Kroplowki bez zmian, czyli 4 w tygodniu, a miały być trzy
-Pronefra -podobno droga i nie wszystkie koty ją tolerują. Ktoś coś wie? Ma wyczuwalny smak czy można ją przemycic w karmie?

Marzenia11

Post » Czw gru 03, 2015 21:25 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

Pronefra i ipakitine to głównie węglan wapnia, czyli kreda. Smak mają... jak kreda. Niektórzy robią z niej zawiesinę i podają strzykawką do pysia, ważne, żeby tuż koło jedzenia: kilka minut przed, po albo razem z nim. Do każdego posiłku.
Jeśli dajesz wyłapywacz, nie musisz podawać karmy nerkowej, wystarczy zwykła.

taizu

Post » Czw gru 03, 2015 21:30 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

Dziękuję taizu.
Przy fosforze 4,4 wet nie mówiła nic o wyłapywaczu. Dawać? Z jedzeniem czy może być podczas kroplowki na przykład a po niej śniadanie?

Marzenia11

Post » Czw gru 03, 2015 23:01 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

Jestem zerem w dziedzinie ner ale zaglądam, czytam i... milczę. Bo co napisze mądrego :oops:
Jednak kciuki cały czas trzymam za was :ok:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt gru 04, 2015 11:30 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

ASK@ pisze:Jestem zerem w dziedzinie ner ale zaglądam, czytam i... milczę. Bo co napisze mądrego :oops:
Jednak kciuki cały czas trzymam za was :ok:

Dziękuję Ci.... nawet nie wiesz jakie to jest dla nie wazne... taka obecność i kciuki.... zwłaszcza teraz.

Marzenia11

Post » Pt gru 04, 2015 11:41 Re: (2) WAW-Mika PNN... bardzo trudno... Do zobaczenia Tato

Pronerfa jest właśnie wyłapywaczem fosforu.
Trzymam kciuki za Mikunię :ok:
Też mam kicię z malejącymi nerkami :(
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

[poprzednia][następna]