K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 20, 2009 13:56 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

Tweety pisze:ktoś mógłby rzucić okiem na Strzelców 15 (Prądnik, chyba Czerwony, przychodnia) ponoć kręci się tam jakaś kocia bida

Jak się zwinę w paragraf jakimś cudem, to może udałoby mi się zerknąć dziś, mieszkam niedaleko, ale co to za bieda, jak wygląda no i gdyby była to co wtedy?

Patka, przychodnia na Strzelców 15 jest po prawej stronie jadąc od cmentarza jak się kończą te wysokie wieżowce to można skręcić w prawo, skręcasz i zaraz po lewej stronie jest budynek przychodni :) Bo ja nie gwarantuję, że mi się uda dzisiaj tam podejść.
Obrazek Obrazek
W sprawie banerków proszę o pw Obrazek

panikota

Od: Czw wrz 10, 2009 7:02

Post » Pt lis 20, 2009 15:31 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

sluchajcie jak podac tableke Dia Dog'n'Cat? w jakiej ilosci i jak dlugo, potrzebuje na maine coona :)
Obrazek

Patka_

Od: Czw lut 12, 2009 16:43

Post » Pt lis 20, 2009 15:41 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

Patka_ pisze:sluchajcie jak podac tableke Dia Dog'n'Cat? w jakiej ilosci i jak dlugo, potrzebuje na maine coona :)

BarbAnn wie i Miszelina, tak myslę

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Pt lis 20, 2009 15:49 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

Patka_ pisze:sluchajcie jak podac tableke Dia Dog'n'Cat? w jakiej ilosci i jak dlugo, potrzebuje na maine coona :)

Jedna tabletka jest na 20 kilo, ja podawałam 2 x dziennie po 1/4 tabletki (Feluś waży niecale 5 kg). Musisz przeliczyć wagę.

Wetka twierdziła, że dla zahamowania biegunki potrzeba minimum 3 dawek, a najlepiej 4. Podaje się 2 razy dziennie.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pt lis 20, 2009 16:11 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

Dżem dobry :)
nadaje z Piekar Ślaskich, z gosciny u kolezanki. melduje sie na watku na razie z doskoku jednakowoz sie melduje :)

Wczoraj mnie operowali, sztucznej soczewki nie trzeba bylo zakladac. Mam w oku olej i nakaz spania na brzuchu lub bokach. Nie wolno mi prawie nic robic, w zwiazku z czym zamierzam prawie nic nie robic i odpoczywac.
A tak na powaznie to schylanie, dzwiganie, podnoszenie, noszenie ciezarow itp odpada.

Operacje przezylam w narkozie, podobno to byl ostatni moment bo odwarstwienie siegalo pod srodek oka i moglo byc nieciekawie. Opieka fachowa, multum ludzi sie tam przewija (w ciagu jednego dnia w poradni przyszpitalnej przyjmuja ok 1000 osob z calej Polski, w roznym wieku).
Jedzenie nawet choc kolacje i sniadania byly zabojczo male. Ale od czego ma sie przyjaciol ;)

Oko zaczyna swedziec, pobolewac. Przez jakis czas bede wylaczona z ruchu ale czuje sie dobrze i okropnie tesknie za kotami i psem :)

Pozdrowienia dla wszystkich i dziekuej Wam bardzo bardzo bardzo za cieple slowa i wsparcie. To naprawde podnosi na duchu (zwlaszcza jak nie mozna sie podniesc z lozka).
dobrego dnia!
Najpiękniejszą muzyką przed snem jest mruczenie szczęśliwego kota...

solangelica

Od: Wto paź 28, 2008 23:10

Post » Pt lis 20, 2009 17:19 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

Patka_ pisze:
kussad pisze:
Gdzie znalazłaś taki hamak? Czy mogłabyś podac link?

http://allegro.pl/item811776720_poslani ... o_kot.html

Będzie ktoś zamawiał ??

Ja bym się chętnie podpięła pod zamówienie. Jakieś trzy sztuki by się przydały.....

edit_f pisze:potrzebuję porady:

co dawać do jedzonka dorosłemu kociakowi z problemami z trzustką.. Gandiś mój zaniemógł.. amylaza = 4346.. ponoć tysiąc to dużo.. dr Gubała takiego wysokiego poziomu nigdy nie widział :|

Hej ma bardzo wysoką amylazę.
W jakich jednostkach masz podany wynik ??

Norma amylazy u kota 433-1248 U/L

Sam wynik amylazy to stanowczo za mało by stwierdzić czy jest to zapalenie czy niewydolność.

Czy miał kot robioną lipazę i trypsynę oraz glukozę (przy problemach z trzustką często pojawia się cukrzyca)??

Czy był badany kał : enzymy trzustkowe, tłuszcz, strawność - szybko po zrobieniu kupy przez kota trzeba kał pobrać i jak najszybciej zanieść do badania. Upewniając się że od razu będzie badanie przeprowadzone

Dobrze by było jeszcze zrobić rtg i usg.
Wtedy będzie wiadomo co to jest dokładnie.

A co do żywienia często w małych ilościach np:

Eukanuba Intestinal Formula

Wskazania: Biegunki niespecyficzne, ostry / przewlekły nieżyt żołądka i jelit, stany zapalne jelit, zapalenie okrężnicy,
niewydolność trzustki, przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim (SIBO), zespół złego wchłaniania / zespół złego trawienia, błędy żywieniowe, zaparcia, zapalenie trzustki, choroba pasożytnicza, hiperlipidemia

Przeciwwskazania:
- Faza wzrostu
- Ciąża
- Laktacja

Hill's Feline i/d (intestinal diet)

Zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki.
Cel: Zapewnienie wysokostrawnej diety pacjentom ze zmniejszoną aktywnością enzymów trzustkowych.

Ostre zapalenie trzustki, bez hyperlipidemii.
Cel: Zapewnienie wysokostrawnej diety (o obniżonej zawartości tłuszczu) w przypadkach ostrego zapalenia trzustki bez hyperlipidemii po wstępnym karmieniu pozajelitowym. Karmić 3 do 6-ciu razy dziennie.

Kattovit High Fibre (Diabetic) puszka 175g - można podać jak będzie coś z poziomem glukozy ( nie norma a jeszcze nie cukrzyca)Ma zredukoiwaną ilość tłuszczu co ważne jest przy problemach z trzustką.

Trovet HLD dla kota

Dieta Trovet HLD (Highly Digestible Liverprotecting Diet) jest to kompletna i zbilansowana dieta przeznaczona dla kotów wymagających wysoce przyswajalnego, łatwo strawnego pokarmu.
Dieta Trovet HLD jest przeznaczona do terapii żywieniowej kotów z chorobami wątroby, trzustki i zaburzeniami przewodu pokarmowego.Specjalnie skomponowane składniki odżywcze zapewniają zwolnienie i zahamowanie procesu destrukcji tkanki wątrobowej i komórek trzustki.

Eurowet Amylan ( enzymy trawienne) - po konsultacji z wetem.

miszelina pisze:

Jedna tabletka jest na 20 kilo, ja podawałam 2 x dziennie po 1/4 tabletki (Feluś waży niecale 5 kg). Musisz przeliczyć wagę.

Wetka twierdziła, że dla zahamowania biegunki potrzeba minimum 3 dawek, a najlepiej 4. Podaje się 2 razy dziennie.

tak mi pisze na ulotce :

"Dawkowanie:
PSY- tabletkę można podawać oddzielnie lub z posiłkami. Przy i po ostrej biegunce: zgodnie z wagą: do 10 kg 2 x dziennie 1 tabletki, do 20 kg 2 x dziennie 1 tabletkę, powyżej 20 kg 3 x dziennie 1 tabletkę.

KOTY - tabletkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i podać wraz z pokarmem: zgodnie z wagą: do 3 kg 1 x dziennie 1/2 tabletki,
powyżej 3 kg 1 x dziennie 1 tabletkę. W razie potrzeby dawkę można podwoić.
Podczas podawania DIADOG należy zapewnić zwierzęciu stały dostęp do wody.
IT'S OVER

Etiopia

Od: Pt gru 09, 2005 11:26

Post » Pt lis 20, 2009 17:21 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

solangelica pisze:Dżem dobry :)
nadaje z Piekar Ślaskich, z gosciny u kolezanki. melduje sie na watku na razie z doskoku jednakowoz sie melduje :)

Wczoraj mnie operowali, sztucznej soczewki nie trzeba bylo zakladac. Mam w oku olej i nakaz spania na brzuchu lub bokach. Nie wolno mi prawie nic robic, w zwiazku z czym zamierzam prawie nic nie robic i odpoczywac.
A tak na powaznie to schylanie, dzwiganie, podnoszenie, noszenie ciezarow itp odpada.

Operacje przezylam w narkozie, podobno to byl ostatni moment bo odwarstwienie siegalo pod srodek oka i moglo byc nieciekawie. Opieka fachowa, multum ludzi sie tam przewija (w ciagu jednego dnia w poradni przyszpitalnej przyjmuja ok 1000 osob z calej Polski, w roznym wieku).
Jedzenie nawet choc kolacje i sniadania byly zabojczo male. Ale od czego ma sie przyjaciol ;)

Oko zaczyna swedziec, pobolewac. Przez jakis czas bede wylaczona z ruchu ale czuje sie dobrze i okropnie tesknie za kotami i psem :)

Pozdrowienia dla wszystkich i dziekuej Wam bardzo bardzo bardzo za cieple slowa i wsparcie. To naprawde podnosi na duchu (zwlaszcza jak nie mozna sie podniesc z lozka).
dobrego dnia!

Super że się odezwałaś
Fajnie że już po operacji.
Kuruj się pozdrawiam serdecznie.
IT'S OVER

Etiopia

Od: Pt gru 09, 2005 11:26

Post » Pt lis 20, 2009 18:54 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

SOl, tysiace kciuków za Ciebie i twoje oczko !! wracaj szybko :ok:
Obrazek

kosma_shiva

Od: Czw lip 03, 2008 16:56

Post » Pt lis 20, 2009 19:30 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

Tweety pisze:

BarbAnn wie i Miszelina, tak myslę

dawałam cwiartkę raz dziennie i z reki
Srebek jadł sam .
Teraz nie daję bo pani doktor zmieniła leki i jest ta sama substancja czynna ale inny wypelniacz i biegunek nie ma
:-)
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Pt lis 20, 2009 19:32 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

Kocimska obsłużona i to bardzo starannie: pranie zrobione, klatka Borków umyta i odkażona oraz zamknięta - czeka na nowego lokatora :lol: . Usunęłam nadmiar misek i kuwet, te ostatnie też wyszorowane i odkażone leżą na szafie.

Miałam okazję poznać Karaluch (bardzo mi miło), która razem z Lutrą przywiozła Wielkokota. Naprawdę olbrzym 8O Wielkoot zakwaterowany tymczasowo w klatce Ivanki, jeszcze nie całkiem doszedł do siebie i lamentuje nieco, mam nadzieję, że nie ściągnie nam na głowę lokatorów. Zwymiotował trochę, ale też troszkę podjadł gourmeta. Mieszka na razie w transporterze.

Borki i Pipi (której obecność mnie nieco zaskoczyła, w pierwszej chwili myślałam, że mam omamy) szlały po podłodze. Gapa i Miś oczywiście nieruchomo w klatce, chociaż Miś troszkę się odprężył i nawet usiadł na budce nadstawiając szyjkę do drapania pod brodą. Dobrze, że jutro oba idą do domu. :)

Aha, nie ma żadnego kontenera, poza tym Wielkokota, więc jutro koniecznie przyjedźcie z jakiś rezerwowym i po Misia i po Gapcię. A kontenerki proszę w miarę możliwości zwrócić - musi być przynajmniej jeden na wszelki wypadek.

To tyle :)
Ostatnio edytowano Pt lis 20, 2009 20:08 przez miszelina, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pt lis 20, 2009 19:48 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

W Arwecie są dwa. W ch jest co najmniej 2 + jeden prywatny. 1 u pana z prokocimia, jeden na rżące. W kotowozie jest jeden, ale drzwiczki wypadają :(.
Obrazek Obrazek

lutra

Od: Czw kwi 05, 2007 13:02

Post » Pt lis 20, 2009 20:12 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

Dziewczyny, b. proszę o ogłaszanie moich groszków pojedynczo, znaczy Do i Re. Opisy posłałam, a zdjęcia w mojej galerii.
Merci.
Obrazek Obrazek

lutra

Od: Czw kwi 05, 2007 13:02

Post » Pt lis 20, 2009 20:51 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

UWAGA, UWAGA !!

jak już tu kiedyś napisałam, chciałabym podjąć się stworzenia czegoś w rodzaju bazy danych wolontariuszy AFN'u oraz przyjaciół tejże fundacji.

Czsami jest tak, że nie wiadomo o kim się mówi, bo akurat używa się imienia, a my znamy się tylko po ksywie, tzn nowomodnie "po nicku" .

Chciałabym by każdy kto zgadza się na udostępnianie osobom trzecim swoich danych o przesyłanie do mnie pwlub maili z taką ilością danych ile chce.

Najważniejsze
imie, nazwisko, wiek, ile zarabia, z kim spi, gdzie pracuje od kogo łapówki bierze itd... :mrgreen:

a tak na poważnie, to

kto się jak nazywa, adres e-mail nr telefonu, może byc adres (ulica, albo dzielnica - to też się czasem przydaje)

Zrobię dokument excel i wyślę do każdego chętnego.

Proszę o jakieś pomysły !!

moj e-mail
kasinska.justyna@gmail.com lub lustyna_osekowska@o2.pl - to tak dla zmyły :ryk:
Obrazek

kosma_shiva

Post » Pt lis 20, 2009 22:03 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

jeszcze coś: KOCIMSKA

w pierwszym poście jest standardowy grafik wizyt na Kocimskiej.
W poniedziałek nie ma mjs - tyle wiem a jak z innymi dniami?
czy ten grafik jest aktualny?

Jeślio nie, proszę o update.
Chcę na kocimskiej zostawić kopię - często chce się komuś następującemu coś powiedzieć i nie wiadomo komu, bo się nie pamięta np. :oops: :oops: :oops:

standardowe dyżury na Kocimskiej:
Poniedziałek:
rano - Queen_ink
wieczór - MJS [od 26 października]/ kosmashiva
Wtorek:
rano - Jafusia
wieczór - Miszelina
Środa
rano - Milu
wieczór - Kosmashiva
Czwartek
rano - Milu
wieczór - Miszelina
Piątek
rano - Akima
wieczór - leone/ Noemik
Sobota
rano - wislackikot
wieczór - tweety
Niedziela
rano - wislackikot
wieczór - Leone
Obrazek

kosma_shiva

Post » Pt lis 20, 2009 22:08 Re: K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

kosma_shiva pisze:jeszcze coś: KOCIMSKA

w pierwszym poście jest standardowy grafik wizyt na Kocimskiej.
W poniedziałek nie ma mjs - tyle wiem a jak z innymi dniami?
czy ten grafik jest aktualny?

Jeślio nie, proszę o update.
Chcę na kocimskiej zostawić kopię - często chce się komuś następującemu coś powiedzieć i nie wiadomo komu, bo się nie pamięta np. :oops: :oops: :oops:

standardowe dyżury na Kocimskiej:
Poniedziałek:
rano - Queen_ink
wieczór - MJS [od 26 października]/ kosmashiva
Wtorek:
rano - Jafusia
wieczór - Miszelina
Środa
rano - Milu
wieczór - Kosmashiva
Czwartek
rano - Milu
wieczór - Miszelina
Piątek
rano - Akima
wieczór - leone/ Noemik
Sobota
rano - wislackikot
wieczór - tweety
Niedziela
rano - wislackikot
wieczór - Leone

wymienilam dyżury z milu. Milu jest teraz w piatkowe poranki a ja w środowe!
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam,
co i los zwierząt; (...)
jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego,
i oddech życia ten sam.

Akima

Od: Czw kwi 23, 2009 8:32

[poprzednia][następna]