Będzie ktoś zamawiał ??
Ja bym się chętnie podpięła pod zamówienie. Jakieś trzy sztuki by się przydały.....
edit_f pisze:potrzebuję porady:co dawać do jedzonka dorosłemu kociakowi z problemami z trzustką.. Gandiś mój zaniemógł.. amylaza = 4346.. ponoć tysiąc to dużo.. dr Gubała takiego wysokiego poziomu nigdy nie widział

Hej ma bardzo wysoką amylazę.
W jakich jednostkach masz podany wynik ??Norma amylazy u kota 433-1248 U/L
Sam wynik amylazy to stanowczo za mało by stwierdzić czy jest to zapalenie czy niewydolność.
Czy miał kot robioną lipazę i trypsynę oraz glukozę (przy problemach z trzustką często pojawia się cukrzyca)??
Czy był badany kał : enzymy trzustkowe, tłuszcz, strawność -
szybko po zrobieniu kupy przez kota trzeba kał pobrać i jak najszybciej zanieść do badania. Upewniając się że od razu będzie badanie przeprowadzone Dobrze by było jeszcze zrobić rtg i usg.
Wtedy będzie wiadomo co to jest dokładnie.
A co do żywienia często w małych ilościach np:
Eukanuba Intestinal Formula Wskazania: Biegunki niespecyficzne, ostry / przewlekły nieżyt żołądka i jelit, stany zapalne jelit, zapalenie okrężnicy,
niewydolność trzustki, przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim (SIBO), zespół złego wchłaniania / zespół złego trawienia, błędy żywieniowe, zaparcia,
zapalenie trzustki, choroba pasożytnicza, hiperlipidemia
Przeciwwskazania:
- Faza wzrostu
- Ciąża
- Laktacja
Hill's Feline i/d (intestinal diet)Zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki.
Cel: Zapewnienie wysokostrawnej diety pacjentom ze zmniejszoną aktywnością enzymów trzustkowych.
Ostre zapalenie trzustki, bez hyperlipidemii.
Cel: Zapewnienie wysokostrawnej diety (o obniżonej zawartości tłuszczu) w przypadkach ostrego zapalenia trzustki bez hyperlipidemii po wstępnym karmieniu pozajelitowym. Karmić 3 do 6-ciu razy dziennie.
Kattovit High Fibre (Diabetic) puszka 175g - można podać jak będzie coś z poziomem glukozy ( nie norma a jeszcze nie cukrzyca)Ma zredukoiwaną ilość tłuszczu co ważne jest przy problemach z trzustką.
Trovet HLD dla kota Dieta Trovet HLD (Highly Digestible Liverprotecting Diet) jest to kompletna i zbilansowana dieta przeznaczona dla kotów wymagających wysoce przyswajalnego, łatwo strawnego pokarmu.
Dieta Trovet HLD jest przeznaczona do terapii żywieniowej kotów
z chorobami wątroby, trzustki i zaburzeniami przewodu pokarmowego.Specjalnie skomponowane składniki odżywcze zapewniają zwolnienie i zahamowanie procesu destrukcji tkanki wątrobowej i komórek trzustki.
Eurowet Amylan ( enzymy trawienne) - po konsultacji z wetem.
miszelina pisze:Patka_ pisze:sluchajcie jak podac tableke Dia Dog'n'Cat? w jakiej ilosci i jak dlugo, potrzebuje na maine coona

Jedna tabletka jest na 20 kilo, ja podawałam 2 x dziennie po 1/4 tabletki (Feluś waży niecale 5 kg). Musisz przeliczyć wagę.
Wetka twierdziła, że dla zahamowania biegunki potrzeba minimum 3 dawek, a najlepiej 4. Podaje się 2 razy dziennie.
tak mi pisze na ulotce :
"Dawkowanie:
PSY- tabletkę można podawać oddzielnie lub z posiłkami. Przy i po ostrej biegunce: zgodnie z wagą: do 10 kg 2 x dziennie 1 tabletki, do 20 kg 2 x dziennie 1 tabletkę, powyżej 20 kg 3 x dziennie 1 tabletkę.
KOTY - tabletkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i podać wraz z pokarmem: zgodnie z wagą: do 3 kg 1 x dziennie 1/2 tabletki,
powyżej 3 kg 1 x dziennie 1 tabletkę. W razie potrzeby dawkę można podwoić.
Podczas podawania DIADOG należy zapewnić zwierzęciu stały dostęp do wody.