SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 11, 2011 14:26 Re: SPIS KARM dla Kota

Adult nie, dla kociąt miałam. Zabijały się o to :)
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Czw sie 11, 2011 15:17 Re: SPIS KARM dla Kota

Moje dziewczyny z mokrych uwielbiają Applaws ( z kurczakiem) , Schesir ( łosoś) i Porte . A są bardzo wybredne jeśli chodzi o mokre.
Tylko w przypadku tych karm miska jest wylizana do czysta.

Jeśli chodzi o suche to 'testuję' teraz Taste razem z Orijenem rybnym. Zdecydowanie dla moich dziewczyn smaczniejszy jest Taste.

Czy ktoś wie ile % mięsa ma Taste of the Wild?
Obrazek Asia 1.02.2010 (*)- śpij malutka:( Zawsze będziemy o Tobie pamiętać.
Obrazek Gosiek i Szarcia.Obrazek ZAPRASZAMY

anusia27

Od: Pt kwi 02, 2010 10:35

Post » Czw sie 11, 2011 15:23 Re: SPIS KARM dla Kota

gabi.cezar pisze:...
Obawiam się przez to czy dostarcza swojemu organizmowi odpowiednią ilość płynów jedząc tylko suche.
...

To może kup mu poidełko/fontanne?
Moje dziewczyny zdecydowanie więcej piją odkąd ją mają.

anusia27

Post » Czw sie 11, 2011 18:12 Re: SPIS KARM dla Kota

anusia27 pisze:
gabi.cezar pisze:...
Obawiam się przez to czy dostarcza swojemu organizmowi odpowiednią ilość płynów jedząc tylko suche.
...

To może kup mu poidełko/fontanne?
Moje dziewczyny zdecydowanie więcej piją odkąd ją mają.

Myślimy o fontannie dla Ludwika, ale obawiam się, że może nie być szału :?
On jest dość nietypowy jak na kota... :) - np. zasiałam mu na balkonie kocimietke- inne koty szaleja,
Ludwik jest niewzruszony :| , zabawki w postaci myszek, piłeczek też nie sa dla niego zbyt wielką atrakcją,
on woli ganiać te, przez siebie wyimaginowane :|
Jeżeli chodzi o mokre, to już WSZYSTKIEGO próbowałam, (łącznie z wpychaniem do pysia :roll: )
Kończy się zazwyczaj trzema lizkami sosiku i do widzenia . Te mięsne kawałki, jakby go w zęby gryzły :evil:
Wątek mojego płaskatego Ludwiczka: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=131964
Florjanka (*)
ObrazekObrazek

gabi.cezar

Od: Sob gru 19, 2009 18:21

Post » Pon sie 15, 2011 22:33 Re: SPIS KARM dla Kota

Moje zaczely ostatnio wcinac mokre Miamor. Probowalam przejsc z RC na Applaws powoli jesli o suche chodzu. Niestety, dla moich kotow Applaws to ... "kupa" :-(. Myszka jak tylko czuje zapach tej karmy to zagarnia po podlodze lapka jakby wlasna kupe zagrzebywala, a Maks skrzętnie i pieczołowicie omijał ziarna Applaws'a i wyjadał RC. Cóż... miałam czym nakarmić dzikie koty koło bloku. W ogole jesli chodzi o mokre jedzenie to moje kochaja surowa wolowine, moga ja jesc miskami ;).

Kiciuchna

Od: Śro kwi 27, 2011 23:41

Post » Wto sie 16, 2011 0:02 Re: SPIS KARM dla Kota

Czy zmieniać rodzaj karmy jeśli jedna z kotek skończyła właśnie 7 lat, a reszta (3 sztuki) ma od 1,5 do 2 lat i wszystkie jedzą głównie Acanę (wszystkie 3 smaki, co miesiąc inna) i mają tą karmę cały czas w miskach (nie jestem w stanie ich regularnie karmić bo nie zawsze jestem o tych samych porach w domu)? Dodatkowo dostają czasem Bozitę w puszkach oraz tuńczyka z dodatkami firmy Schesir (link: http://alejka.pl/schesir-w-bulionie-6-x ... abami.html ) - wybieram tylko te puszki które mają 70% tuńczyka ok. 25% rybnego bulionu i ok. 5% dodatków innych ryb, czyli są w 100% rybne. Mięso rzadko, bo nie lubią raczej.

Zastanawiałam się nad wprowadzeniem jakichś oddzielnych witamin np. w kroplach dla najstarszej kotki.

Niby powinna powoli przechodzić na karmę dla kotów starszych, ale... czarno to widzę, bo nie dam rady na pewno karmić oddzielnie kotów, co to to nie.

Co radzicie?

Na pewno jeszcze napadnę weterynarza z tym pytaniem, ale może ktoś coś praktycznego doradzi?

Tą Acanę wszystkie chętnie jedzą, dlatego póki co wolałabym z niej nie rezygnować, szczególnie, że ma dość dobry skład a i cenę nie powalającą. Na RC nie chcę przechodzić, bo jak dla mnie jest lekko badziewna, a do tego cholernie droga. Inne suche karmy też jakoś mi (i kotom) nie przypadły do gustu, choć nie wszystkie próbowaliśmy.

RC dla kastratów wcinają (dostałam kilka próbek od firmy), ale - jak wyżej (skład nie ten i cena średnio ładna).
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Wto sie 16, 2011 0:05 Re: SPIS KARM dla Kota

Moja seniorka Mooi odmawia jedzenia RC Mature (karmiona osobno) i z przyjemnością wsuwa Orijena.
Orijen jest polecany dla kotów w każdym wieku - moze to jakieś rozwiązanie?

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Wto sie 16, 2011 0:09 Re: SPIS KARM dla Kota

magaaaa pisze:Moja seniorka Mooi odmawia jedzenia RC Mature (karmiona osobno) i z przyjemnością wsuwa Orijena.

Acana też raczej jest dla kotów w każdym wieku, bo różni się tylko smakami, a podziału na "Kitten", "Adult" czy "Senior" nie posiada 8)

Aha - Orijen kiedyś próbowany u mnie, nie cieszył się powodzeniem :? Tzn. na pewno średnio chciała go jeść Sara o którą się rozchodzi (3 sierpnia skończyła 7 lat).
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto sie 16, 2011 0:12 Re: SPIS KARM dla Kota

To skoro Acana nie ma podziałów a służy to moze niech sobie jedzą na zdrowie?

magaaaa

Post » Wto sie 16, 2011 0:21 Re: SPIS KARM dla Kota

No ja też tak myślę, ALE chciałam się Was (w sensie forum 8) ) zapytać czy w związku z tym, że najstarsza kotka skończyła 7 lat podawać jej dodatkowo jakieś witaminy, minerały? Nie wiem, może coś wzmacniającego kości i stawy? Nie wiem czy starszy kot nie potrzebuje więcej witamin, nie ma problemu z ich wchłanianiem?

Obawiam się że weterynarz się tylko popuka w głowę i powie, żebym nic nie zmieniała i nie dodawała, bo nie ma po co ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto sie 16, 2011 17:07 Re: SPIS KARM dla Kota

Czy ktoś próbował karmy Grau? Znalazłam ją przez przypadek w zooplusie i porównałam jej skład z Hill'sem i Gourmetem, którymi karmię moje futro. Trochę się przeraziłam, bo mięsa w mięsie tam o wiele więcej 72%, a w Hill's 18%, a Gourmecie niby minimum 14%). Zastanawiam się, czy jest sens w to inwestować (sprzedają chyba tylko w wielopakach, np. 6 sztuk za 32 zeta, 200 g.), jest sporo droższa. Z drugiej strony niby się mówi, że karmy made in Tesco to szajs, ale w sumie te niby lepsze też są chyba słabe. Może w ogóle olać puszki i się na domowe przerzucić? Przynjamniej będę wiedziała co kotu daję.

adriannabu

Od: Nie lip 31, 2011 19:28

Post » Wto sie 16, 2011 17:07 Re: SPIS KARM dla Kota

Mam do Was prośbę - może ktoś wkleić zdjęcie Cosmy, Chodzi mi o zawartość puszki oczywiście , jak ona wygląda , a nie o samą puszkę :wink:
Przymierzam się do kupna tej mokrej karmy , ale dla moich dziewczyn najważniejsza jest struktura mokrej karmy.
Wyczytałam tylko , że jest ona w galarecie , ale czy w formie mięsnych paseczków jak np. Forte21?

Jeśli ktoś ma tę karmę i może zrobić zdjęcie to będę wdzięczna :kotek:

anusia27

Post » Wto sie 16, 2011 17:18 Re: SPIS KARM dla Kota

*anika* pisze:
magaaaa pisze:Moja seniorka Mooi odmawia jedzenia RC Mature (karmiona osobno) i z przyjemnością wsuwa Orijena.

Acana też raczej jest dla kotów w każdym wieku, bo różni się tylko smakami, a podziału na "Kitten", "Adult" czy "Senior" nie posiada 8)

Aha - Orijen kiedyś próbowany u mnie, nie cieszył się powodzeniem :? Tzn. na pewno średnio chciała go jeść Sara o którą się rozchodzi (3 sierpnia skończyła 7 lat).

a który rodzaj? u nas mniej smakował orijen 6 ryb (ten w niebieskim opakowaniu) chociaż zapach miał apetyczny i dla ludzi, ale koty jakoś jadły z musu.

tripti

Od: Wto mar 01, 2011 14:22

Post » Wto sie 16, 2011 17:25 Re: SPIS KARM dla Kota

Moje wsuwają orijena drobiowego z ekstazą w oczach :lol:

Dobra karma dla seniorów to Sanabelle.
Mooi tez bardzo chętnie wciąga.

magaaaa

Post » Wto sie 16, 2011 17:37 Re: SPIS KARM dla Kota

tripti pisze:
*anika* pisze:

a który rodzaj? u nas mniej smakował orijen 6 ryb (ten w niebieskim opakowaniu) chociaż zapach miał apetyczny i dla ludzi, ale koty jakoś jadły z musu.

Nie mam pojęcia, Orijena próbowałam ze 3 lata temu co najmniej. Ale pewnie kurczakowy (zazwyczaj taki smak zamawiam jako pierwszy chcąc wypróbować nową karmę).
edit: a całkiem możliwe że próbowałam i z kurczakiem i rybnego, ale koty średnio zachwycone były.

Sanabelle jadły przed Acaną, ale... widzę znaczącą różnicę na korzyść Acany.
Acany jedzą dużo mniej (więc szybciej ta karma nasyca) - teraz 7 kg Acany starcza na miesiąc dla 4 kotów, a wcześniejszej Sanabelle worek chyba 10 kg (ten największy) wystarczał.... też na miesiąc dla 4 kotów 8O
Po prostu teraz kupuję mniej, ale lepszej składowo karmy, a koty są zdrowe i syte. Cenowo wychodzi podobnie.

Chyba więc zostanę przy Acanie ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

[poprzednia][następna]