Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 25, 2012 18:36 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

PumaIM pisze:U mnie było najpierw ocieplenie styropianem, a potem siatka. Alpinista bez problemu wbił kotwy w ścianę przez ocieplenie. Podobnie sąsiad ma zamontowany daszek nad balkonem - kiedy robiono ocieplenie, wszystkie daszki i inne instalacje musiały być zdjęte.
Jak juz bedzie po negocjacjach to kupie kotwy- masz siatke rozpieta na samych kotwach - ile ich dalas?
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Nie mar 25, 2012 18:41 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

U mnie nie przebijał się przez ocieplenie, kołki są wbite w styropian co 15cm, jeden kołek wytrzymuje 80kg.
ObrazekObrazek

@Freak

Od: Wto maja 31, 2011 18:41

Post » Nie mar 25, 2012 18:49 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Musiałabym wyleźć i policzyć - a ledwo pranie pozbierałam, tak mnie rzuca od kataru :(

Na tych kotwach rozpięta jest linka stalowa, mocno naciągnięta. Wzdłuż ściany, potem na tym samym poziomie nad balustradą, a na samej balustradzie przyśrubowana listwa alunimiowa z dziurkami, też z przewleczoną linką, którą można takim dynksem poluzować, zdjąć z haczyków i potem z powrotem nałożyć i dokręcić.

Tu jest galeria ich stronki: http://www.siatkadlakota.com/galeria_SiatkaDlaKota.html = pierwszy obrazek mojego balkonu :lol:

Siatka dobra i mocna, i mało widoczna, ale gdyby kot chciał gryźć, to by pewnie przegryzł, bo cieniutka :roll:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Nie mar 25, 2012 19:45 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Estetycznie wykonane- nie sprawdza sie siatka z trixie- na razie zbieram informacje,by jak przyjdzie pora nie bylo problemu :P rudy lubi sie hustac w siatce-robi sobie cos w rodzaju hamaku z siatki ;)
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Pon mar 26, 2012 0:10 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

O, i fota w dolnym rzędzie, druga od lewej, to też mój balkon 8) Nawet nie wiedziałam, że wisi w ich galerii - ale nie mam nic przeciwko temu :wink: To dobra ilustracja, że siatka jest ledwo widoczna, taka zupełnie nieważka konstrukcja z cienkich linek i cieniutkiej siatki. Linki ponoć wytrzymują do 250 kg.

Z moich panów żaden się nie husta i nie wspina - z podłogi nie sposób wskoczyć, bo balustrada zajęta listwą i siatka prawie z brzegu, a ze stołu to w zasadzie mogliby gryźć, ale nie mają takich inklinacji - siedzą sobie na brzegu, czasem opierając się łapkami o balustradę, i obserwują życie osiedlowe 8)
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon mar 26, 2012 9:30 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

My będziemy siatkować taki tarasik (dolny)... Wymiary? prawie 9m długości, 2,4m szerokości, 2,60m wysokości

Obrazek
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon mar 26, 2012 12:08 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

LINAREM odmówił osiatkowania mojego balkonu, bo nie mieszkam w Krakowie, a raptem 1km od granicy miasta. :?
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto mar 27, 2012 8:32 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Mieszkam w Katowicach i udalo mi sie namierzyć super gościa co mi zainstalowal super siatkę na balkonie. Ponieważ naszukałam się namiaru na taka osobę/firmę bo na Śląsku chyba trudno kogos takiego znaleźć - podzielę się namiarem.
Otóż Pan ma numer telefonu 694687543 i to wszystko co mogę podać, bo zapomnialam nazwiska :) Wystarczy jednak rzucić hasło "siatki antykotne" i dalej idzie gładko :)
(Pan sam jest właścicielem MCO więc drobnica typu dachowce i inne tycie kotki nie ma szans w starciu z jego instalacją)

Cena przystępna, pomiar w sobotę, montaż w poniedziałek, siatka zainstalowana profesjonalnie i solidnie, mało widoczna, bardzo estetyczna, oczka chyba 4 x 4 cm, wykonana z jakiegos specjalnego tworzywa w kolorze piaskowym. Polecam gorąco bo Pan jest naprawdę wart zatrudnienia. Aha, wydaje się dość mobilny i zaangażowany w misję siatkowania balkonów więc sądzę że nie ogranicza się do Katowic, tylko działa szerzej.
Eunice i Szura i Red :)

Komm in mein Boot
die Sehnsucht wird
der Steuermann

Eunice

Od: Śro mar 30, 2005 8:06

Post » Wto mar 27, 2012 9:28 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Jakiś czas temu zabezpieczyłam balkon (niestety mam mały :( ) i 2 okna i jestem bardzo zadowolona z firmy, wykonania, tylko zaczęła mnie martwić pewna rzecz - budynek mam ocieplony więc kołki sa wbite prawdopodobnie w styropian.
Czy jeśli jakiemuś kotu przyjdzie do głowy wspiąć się to czy nie wyrwie tych kołków i nie poleci razem z siatką? Dotyczy to okien. Zrobiono mi siatkę tak, aby koty mogły chodzić po zewnętrzym parapecie.

Wklejam kilka fotek, jak to zostało zrobione:
okna:
Obrazek
Obrazek

i balkon:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Podoba mi się że w rogach nie ma metalowych kątowników, tylko grubsza żyłka mocno naciągnięta, kiedys miałam kątowniki i wyglądało to o wiele gorzej.
Oczka mam 4x4
ObrazekObrazek

Jagooda

Od: Czw wrz 08, 2011 12:47

Post » Wto mar 27, 2012 10:33 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Jagooda pisze:Jakiś czas temu zabezpieczyłam balkon (niestety mam mały :( ) i 2 okna i jestem bardzo zadowolona z firmy, wykonania, tylko zaczęła mnie martwić pewna rzecz - budynek mam ocieplony więc kołki sa wbite prawdopodobnie w styropian.
Czy jeśli jakiemuś kotu przyjdzie do głowy wspiąć się to czy nie wyrwie tych kołków i nie poleci razem z siatką? Dotyczy to okien. Zrobiono mi siatkę tak, aby koty mogły chodzić po zewnętrzym parapecie.

Wklejam kilka fotek, jak to zostało zrobione:
okna:
Obrazek
Obrazek

i balkon:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Podoba mi się że w rogach nie ma metalowych kątowników, tylko grubsza żyłka mocno naciągnięta, kiedys miałam kątowniki i wyglądało to o wiele gorzej.
Oczka mam 4x4

nic Ci nie wyleci, wypadnie czy się nie urwie - jeden kołek ma wytrzymałość 80kg. ta sama firma robiła mój balkon, przetrwał już sezon i ani drgnęło, linki wciąż dobrze napięte, kołki jak wbite w beton. Moje koty łażą jak pająki po siatce i nic się nie dzieje.
ObrazekObrazek

@Freak

Od: Wto maja 31, 2011 18:41

Post » Wto mar 27, 2012 10:40 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

A ja przyznam, że bym się trochę obawiała. Kołek wbity w gruby styropian pomalowany warstwą farby raczej nie wytrzyma większego napięcia? Bo nie o wytrzymałość kołka tu chodzi tylko o prawdopodobieństwo wyrwania się kołka z kawałkiem, kruchego i łamliwego, styropianu.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Wto mar 27, 2012 11:17 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Eunice pisze:Mieszkam w Katowicach i udalo mi sie namierzyć super gościa co mi zainstalowal super siatkę na balkonie. Ponieważ naszukałam się namiaru na taka osobę/firmę bo na Śląsku chyba trudno kogos takiego znaleźć - podzielę się namiarem.
Otóż Pan ma numer telefonu 694687543 i to wszystko co mogę podać, bo zapomnialam nazwiska :) Wystarczy jednak rzucić hasło "siatki antykotne" i dalej idzie gładko :)
(Pan sam jest właścicielem MCO więc drobnica typu dachowce i inne tycie kotki nie ma szans w starciu z jego instalacją)

Cena przystępna, pomiar w sobotę, montaż w poniedziałek, siatka zainstalowana profesjonalnie i solidnie, mało widoczna, bardzo estetyczna, oczka chyba 4 x 4 cm, wykonana z jakiegos specjalnego tworzywa w kolorze piaskowym. Polecam gorąco bo Pan jest naprawdę wart zatrudnienia. Aha, wydaje się dość mobilny i zaangażowany w misję siatkowania balkonów więc sądzę że nie ogranicza się do Katowic, tylko działa szerzej.

Dobrze wiedziec- moze on mi rozwiaze problem :lol: - bedzie rozumial co to znacyz 3 letni mutant hustajacy sie w siatce ,jak w hamaku :ryk: ,moje mco jest cwane :wink:

A ragdolka ma gen wałesacza i uciekacza :roll: - musze db pilnowac-moze uda mi sie sensownei osiatkowac okno-teraz tak mnie wnerwia znaczacy kocur ,ze juz nawet od podworka chyba kolejne okno osiatkuje :twisted:

anulka111

Post » Wto mar 27, 2012 13:13 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Boo pisze:A ja przyznam, że bym się trochę obawiała. Kołek wbity w gruby styropian pomalowany warstwą farby raczej nie wytrzyma większego napięcia? Bo nie o wytrzymałość kołka tu chodzi tylko o prawdopodobieństwo wyrwania się kołka z kawałkiem, kruchego i łamliwego, styropianu.

No właśnie o to mi chodziło :roll: . Nie myślałam o tym, ale ktoś o tym napisał na forum kotów brytyjskich i tutaj też, no i zaczełam sie trochę martwić, ale i tak okien chyba nie będe zostawiać otwartych jak nikogo nie ma w domu - tylko sam balkon.
Sama siatka i kołki to są mocne, wiem.
Na razie żaden się nie wspina, ale to dopiero początek sezonu okienno-balkonowego :(
ObrazekObrazek

Jagooda

Od: Czw wrz 08, 2011 12:47

Post » Wto mar 27, 2012 15:43 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Czy ktoś z Was wie, czy do osiatkowania niezabudowanego tarasu wymagana jest jakaś zgoda?
W sensie - taras nie ma dachu, to ostatnie piętro, więc trzeba będzie zrobić konstrukcję pod siatkę - ale czy taki manewr wymaga zgody?
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Wto mar 27, 2012 17:08 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

tajdzi pisze:Czy ktoś z Was wie, czy do osiatkowania niezabudowanego tarasu wymagana jest jakaś zgoda?
W sensie - taras nie ma dachu, to ostatnie piętro, więc trzeba będzie zrobić konstrukcję pod siatkę - ale czy taki manewr wymaga zgody?
Jak mieszkanie jest Twoje to bym siatkowala i nie pytala

anulka111

[poprzednia][następna]