Kuter w ds/Mizianka SZUKA domu/Bułek choruje/minęło 6mies :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 19, 2010 11:03 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

Never czy piszesz o tej niewidomej rezydentce ?

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Śro maja 19, 2010 11:08 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

nie piszę o białej głuchej rezydence :? niewidoma 2 lata temu bardzo chorowała, rokowania były złe, ale wyszła na prosta, co prawda wczoraj był bełcik, ale taki z kłebuszkiem sierści, więc wszystko pod kontrolą. Paradoskalnie najbardziej chorowita Zoe ma się dobrze, nie zaraziła się tez kk. Snieguła za to nigdy nie chorowała, i teraz zupełnie mi się rozłozyła... dzis albo jutro rano spróbuję się umówic na to rtg z kontrastem, usg umawiam na sobotę rano.

Never

Od: Czw lis 29, 2007 23:22

Post » Śro maja 19, 2010 11:09 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

U kotów podobno ciężko jednoznacznie zdiagnozować zapalenie trzustki. Robi się test kliszowy z kału na trypsynę - ale kupa musi być świeżutka (chyba 1 h po wydaleniu), z krwi robi się amylazę, ale ponoć nie daje to jednoznacznego rozstrzygnięcia. Poza tym są dwa rodzaje zapalenia trzustki, przy jednym w kupie jest niestrawiony tłuszcz, drugiego nie da się zdiagnozować za pomocą kupy. Leczenie też się różni.

Może zapytaj wetów o tę trzustkę, dwa razy miałam kota z zapaleniem trzustki (taki pech), Mysza męczyła się długo i zdiagnozowano mi ją dopiero w czwartej lecznicy, po laparotomii zwiadowczej :( U Szczurka diagnoza była dość szybka na szczęście. Główny objaw to były ciągłe wymioty (na początku byłam pewna, że to zakłaczenie).

Niezależnie od wszystkiego na pewno warto zrobić rtg (nawet zwykłe, bez kontrastu) i może usg?

A ciało obce nie musi zatykać jelit na amen, może tylko poważnie zwężać światło.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro maja 19, 2010 11:13 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

Dzieki, zapytam o ta trzustkę. Ale czy młody kot (3 lata), raczej dobrze karmiony moze mieć problemy z trzustką?
a rtg zrobię swoją droga, usg też. wetka sugerowała gastroskopię jeśli wyniki nic nie dadzą, ale to inwazyjne badanie :?

Never

Post » Śro maja 19, 2010 11:18 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

Chyba może, mój był młody, dobrze karmiony i miał :wink: Trzeba to rozważyć i tyle.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro maja 19, 2010 11:19 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

jeszcze jedno - ona bardzo schudła, w grudniu karmiłam tymczasy Convem z uwagi na pp, bardzio się bałam zeby reszta się nie pochorowała, nie limitowałam jedzenia - żadnego, więc i Sniegule też się przytyło przy okazji. Wazyła 6 kg kiedy byłam z nią podczas pierwszej choroby odmiziankowej (muszę sprawdzic kiedy to było, wtedy przywiozłam kontrolnie wszystkie koty). 2 tygodnie temu wazyła niewiele ponad 5 kg (poporsiłam o zważenie bo widziałam, ze zmizerniała), w ciągu ostatniego tygodnia schudła 20 dkg. Być moze przyczyną sa wymioty -w koncu przez nie mniej je..... Mogla wymiotowac ciut wcześniej, ja tego nie zauważyłam będąc w pracy, do wymiotów ciągoty mają Bułek i Mizianka, mogli zjeść :| i stąd nie zauwazyłam.

Never

Post » Śro maja 19, 2010 12:15 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

jakby co wklejam wyniki badań krwi, na koncu pomiędzy kreskami to oczywiście normy, wyniki Snieguły to pierwsze cyfry po nazwie wskaźnika.

Badanie Wynik Jedn. Norma
0006 AST (GOT) 35,0 U/L 6-44
0004 ALT (GPT) 62,0 U/L 20-107
0005 AP 20,7 U/L 23-107
0020 Glukoza 116,1 mg/dl 100-130
0023 Kreatynina 1,9 mg/dl 0,8-1,8
0021 Mocznik 47,3 mg/dl 25-70
0019 Białko całkowite 5,9 g/dl 6,0-8,0
0063 Albuminy 33,9 g/l 27-39
0016 Bilirubina całkowita 0,1 mg/dl 0,0-0,4
0009 GGTP 1 U/L 1-5
0003 alfa-amylaza 831,4 U/L 433-1248
0032 Sód 349,8 mg/dl 330-360
0029 Potas 15,4 mg/dl 16,0-22,0
Globuliny 25,1 g/l d
0045 Morfologia z rozmazem (do profilu)
L. Erytrocytów 10,62 mln/mm3 6,5-10,0
Hemoglobina 15,2 g/dl 8-15
Hematokryt 49,5 % 24-45
MCV 46,6 fl 40-55
MCH 14,3 pg 13-17
MCHC 30,7 g/dl 30-36
Płytki krwi 117 tys/mm3 100-400
Krwinki
obecne nieliczne zlepy płytek
L. Leukocytów 10,45 tys/mm3 10,0-15,0
Limfocyty 61 % 20-50
Monocyty 1 % 1-4
Kwasochłonne 0 % 2-12
Pałeczki 0 % 0-3
Segmenty 38 % 35-75

0137 T4
wynik badania nr.: 1005-S-46026
badany parametr wynik badania wartości referencyjne
T4 2.3 μg/dl - 0.9-2.9
Omówienie wartości T4:
T4 jest wskaźnikiem z wyboru do diagnozowania nadczynności tarczycy u kotów. Wartości w górnym zakresie
wyników prwidłowych są spotykane w przypadku wystąpienia choroby lub przy współistnieniu innej jednostki
chorobowej.
W tych przypadkach powinno się zbadać kolejną próbkę za 4-6 tygodni.

Never

Post » Czw maja 20, 2010 12:30 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

Byłam wczoraj u Kuterka, nie wiem czy mnie poznał, bardziej zaferowany był swoją współlokatorką, ktora wróciła z zabiegu pobrania krwi. Kuter fajny jak zawsze, zżarł prawie wszystko co przyniosłam. Ma fajną nową kuwetę z drzwiczkami, biega i pomiaukuje po calym domu. jedna rzecz ktora mnie zmartwiła to to, ze był zraniony w pyszczek, tzn zauważyłam ciemne przebarwienie i po głębszym przyjrzeniu się wygladało, jaby mial rozdarty kawałek do mięcha, ale już zarośnięty. moze rezydentka go podrapała? nie wiem, u mnie też 2 razy był okaleczony, z tym ze przez brata. Domek obiecał zabrać go do lekarza na oględziny. według mnie Kuter jest naprawdę szczęśliwy, aczkolwiek pewnie byłby szczęśliwszy mając więcej niż jedną kolezankę :mrgreen: no ale wszystkiego mieć nie mozna.

Wczoraj i dziś też będę rozmawiała na temat dofinansowania - chodzi mi głównie o pokrycie choć części kosztów ostatniego leczenia kk tymczasów, za ktore ostatnio zapłaciłam. Leczenie z kk i wzmacnianie 3 kotów + oględziny i wzmocnienie Zoe na wszelki wypadek to ok. 540 zł. To moje majowe wydatki na weta i na leki z lecznicy. Moja rezydentka w ciągu paru ostatnich dni to tylko 300 zł, drugie tyle przed nami :? Jesli odzyskam choć część z wydatków poniesionych w maju na tymczasy, będzie to dla mnie ratunek, bo przez ostatnie choroby moja rezydentkę leczę obecnie na krechę, niestety. I choć nie jest to dla mnie powód do dumy, zdrowie kotów jest wazniejsze niz moja ambicja. A Bułka czeka przecież diagnostyka i zabieg jeszcze...

Wczoraj Bułek przeszedł sam siebie, bo nie dosyc ze wysmarował piękną trasę od kuwety do mojego legowiska, to jeszcze zostawił całe g. na moim posłaniu.... Po posprzątaniu przyszła kolej na Zoe - zaczęła strasznie wymiotowac, dużo tego było. przez chwilę byłam perzkonana, ze tajemnicza choroba i ją zaatakowała. Na szczęście okazło się, ze w bełciku były kulki kłakowe, czyli wszytko ok. Sniegula nie dostała dziś środka p/wymiotnego, zobaczymy jak będzie. zaraz umawiam dalsze badania.

Never

Post » Sob maja 22, 2010 18:15 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

Ech ,żeby tak koty nie chorowały :roll: :roll:
już, już się wydaje ,że poukładałam a tu coś wyskakuje.
U Ciebie też tak widzę... :roll:
Trzymam kciuki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Pon maja 24, 2010 14:48 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

no jakoś niefajnie... nigdy tak nie było, jednak jak jest więcej kotow, rośnie ryzyko chorób.
Snieguła ma zapalenie żołądka, zaczyna się zapalenie trzustki (idzie od żołądka) Dostaje leki (codziennie chodzimy na zastrzyki domięsniowe), ale ciągle wymiotuje w nocy... sliną.
tak bym chciała cofnąc czas, zmienic to, co się wydarzyło... Dziś mija 5 miesięcy, a jak cały czas tak bardzo tęsknię....
Miziaka jest taka fajna, bawi się na fotelu sama z sobą tak zapamiętale, ze nie zauważa jak spada z tego fotela... czemu nikt jej nie chce?

Never

Post » Pon maja 24, 2010 18:48 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

Witam :) Trafiłam na to forum przypadkiem szukając paru informacji dla siebie i akurat znalazłam wątek poświęcony Bułkowi
i Kuterkowi. Zainteresował mnie szczególnie, bo widziałam kiedyś na jednej ze stron internetowych ogłoszenie o możliwości ich adopcji. Próbowałam z całych sił namówić mamę (bo niestety nie mieszkam jeszcze sama) na to,żeby przygarnąć chociaż jednego z nich, ale się nie udało, bo mam już jedną kicię w domu. Niemniej jednak Bułek i Kuterek utkwili mi mocno w pamięci i byłam ciekawa jak im się dalej powiedzie, a z tego forum bardzo dużo się dowiedziałam. Kuterek pewnie będzie szczęśliwy, tylko szkoda mi tego biednego Bułka :( A przy okazji, chciałam wyrazić wielkie uznanie dla Ciebie Never, bo jesteś wspaniałą opiekunką. Mam nadzieję,że już od tej pory wszystko będzie lepiej. Powodzenia i trzymam bardzo mocno kciuki!!!

kalipso

Od: Pon maja 24, 2010 18:35

Post » Śro maja 26, 2010 10:32 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

bez przesadyzmu, opiekunka ze mnie taka... nieobecna, bo nie ma mnie w domu przez cały dzień...Co do szczęścia.. Bułek chyba jest szczęśliwy, na pewno wtedy, kiedy tłucze Miziankę, a robi to dosyc często 8) Poza tym bardzo ją kocha i myje... Mizianka najczęściej kładzie mu lapę na głowie i w ten sposób na jakiś czas go blokuje, ale po chwili już sie kłębią..
Kuterek... chyba też jest zadowolony, choć nie ma takiej bliskiej kociej towarzyszki - tak żałuję, ze domek nie adoptował dwupaku... Kutereka z Bułkiem lub z Mizianką...

W długi weekend postaram sie zrobić jakieś fotki i filmy.

A tutaj link do bazarku na utrzymanie Bułcia i Mizia nki - konkretnie na mokre jedzenie dla nich i na żwirek, ktory idzie hurtowo. Torebka jest oczywiście ręcznie robiona, artystyczna i z kotem!
viewtopic.php?f=20&t=111810

Zastanawiam się ciągle nad tym jaki żwirek byłby dobry dla Bułka - jednak i nawet w tym drobnym zdarza mu się chyba kłaść, bo wychidzi potem z mokreymi i oblepionymi żwirkiem kilkutkami oraz z mokreym i oblepionym bokiem.... czyścić się nie daje - do tej pory porbowałam husteczką do dziecięcych dupek i wyrywał sie strasznie, wczoraj wzięłam ryżową szczotkę i wyczesałam go - nawet się podobało chyba...
Do tej pory nie nudało mi się go namówic na wysikanie się do specjalnego żwirku do pobrania moczu... już nie wiem jak go przekonać, a badanie trzeba zrobić.

Mizianka cały czas szuka domku - ma trochę dłuższe futerko, a nikt jej nie chce....

Never

Post » Sob maja 29, 2010 19:22 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

Ja właśnie chciałam zaadoptować Kuterka i Bułka i strasznie mi przykro że nie mogę :(
Ale z chęcią kupiłabym tą torbę :)
Tylko jestem od nie dawna na tym forum i nie wiem co mam robić, gdzie to zglosić?

Na razie wyraziłam swoją ochotę w linku który podałaś :)

Pozdrawiam.

kalipso

Od: Pon maja 24, 2010 18:35

Post » Pon maja 31, 2010 16:49 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

Dziękuję. Do adopcji jest Mizianka, miala robione usg, nie ma jajników, macica nieaktywna. To był domowy kot, wysterylizowany i wyrzucony pod Paluch.... :? Bułek na razie ma do naprawy dziąsła....

Never

Post » Pt cze 04, 2010 9:57 Re: Kuter w ds, Mizianka SZUKA domu, Bułek będzie operowany:(

Bułek byl w środę u okulisty - od czasu do czasu cieknie mu z oczu coś jak woda, nie moglam na to patrzeć. Wg doktora ma pozostałości po kk, podobnie dziąsła - to wynik kk i nie trzeba ich operować bo będą odrastać. Zgłupiałam zupełnie, idę do trzeciego weta, bo nie wiem co robić w tej sytuacji... Bułek będzie dostawał krople do oczu. Jutro idziemy do weta z Mizianką, znowu kicha, a z nią zaczyna BUłek i Snieguła... Zoe też wczoraj kichęła... nie wiem juz co robić :(

Never

[poprzednia][następna]