Agn pisze:
A czym Banshee była szczepiona? Bo to też może mieć znaczenie.
Uciekła mi nazwa

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Agn pisze:
A czym Banshee była szczepiona? Bo to też może mieć znaczenie.
Agn pisze: Zresztą z tego, co wiem, to wet Mirki tego jednego malucha potraktował jako chorego na PP właśnie. Reszta nie miała objawów, więc została zaszczepiona. Teraz objawy ma kolejny kociak. Jest leczony, jak przy PP, bo przeciez test wyszedł dodatni.
mirka_t pisze:Dzisiaj rano zabrałam jego ciało do weta na sekcję a Wellę, Grzebyka i Koczka na leczenie. Po otwarciu powłok brzusznych Wałka nic szczególnego poza lekkim przekrwieniem z zewnątrz jelita cienkiego wet nie zauważył. Wewnątrz jelito było normalne. Szukając krwi o pojawieniu się, której powiedziałam wetowi doszedł do płuc. Były one zalane krwią. Wet wstępnie stawiał na powikłania po herpesie lub kalici. Poprosiłam o zrobienie testu na panleukopenię z kału zalegającego w jelicie grubym. Wynik wyszedł pozytywny. Ostateczna przypuszczalna przyczyna zgonu: panleukopenia wikłana herpesem lub kalici.
mirka_t pisze:Jana czytaj uważnie. Wet od początku uważał, że może być to pp. Sekcja wykazała, że zgon nastąpił z przyczyn niepasujących do pp, ale test potwierdził obecność wirusa. Wałek dostawał leki, które mój wet podaje przy pp.
jopop pisze:ROZPOZNANIE
Postać nadostra: brak objawów, kot umiera nagle.
Postać ostra: TYPOWE objawy to pieniste lub wodniste żółte wymioty oraz biegunka żółta lub zabarwiona krwią, cuchnąca. Temperatura początkowo wzrasta (do 41 stopni), a potem gwałtownie spada. Kot jęczy, często dusi się. Kot umiera w ciągu 1-2 dni.
Postać łagodna: TYPOWE objawy to wymioty i biegunka (jak w postaci ostrej) oraz osłabienie. Kot umiera w ciągu 5-6 dni.
O postaci TYPOWEJ jeszcze ten cytat:
"U pacjentow obserwuje sie zwykle brak apetytu, apatie, ospalosc oraz goraczke, ktora pojawia sie pomiedzy drugim a siodmym dniem od wystapienia pierwszych objawow. Wymioty pojawiaja sie po kilku dniach od wystapienia goraczki, moga zawierac zolc i nie maja zwiazku z posilkami. Biegunka jest ostatnim symptomem, kal moze zmieniac sie z wodnistego na krwisty. Wymioty w polaczeniu z biegunka stopniowo acz gwaltownie prowadza do odwodnienia. W badaniu palpacyjnym brzucha obserwuje sie powiekszone jelita oraz tkliwosc dotykowa".
UWAGA!!! Ostatnio wirus najprawdopodobniej zmutował i objawy są NIETYPOWE, takie jak:
- utrata apetytu
- osowiałość
- apatia
- stan zapalny błon śluzowych
- owrzodzenia brzegu języka, nadżerki
- przykulona pozycja, wiszenie nad miskami z wodą
- leżenie na brzuchu, podparte na mostku - pozycja minimalizująca ból brzucha
Objawy typowe pojawiają się wówczas dopiero po kilku dniach, gdy jest już zwykle za późno na leczenie!!!
W obrazie krwi przez pierwsze dwa dni nie widać żadnych zmian, lub widać leukocytozę (WZROST liczby leukocytów – białych krwinek), a dopiero później silną leukopenię (OBNIŻENIE liczby leukocytów). Nie istnieje inna możliwość wykrycia wirusa z krwi. EDIT: istnieją testy serologiczne i pcr z krwi, ale to niestety trochę trwa.
Niepokoić powinien też brak granulocytów w rozmazie, przy ogólnej leukopenii.
Pomocny jest natomiast test na obecność PARWOWIRUSA w kale, przeznaczony dla PSÓW. Ze względu na duże podobieństwo parwowirusów psich do tych wywołujących panleukopenię – wyniki są zazwyczaj miarodajne. Należy jednak pamiętać, że wirus pojawia się w kale dopiero po jakimś czasie, dlatego negatywny wynik testu NIE WYKLUCZA panleukopenii.
Od niedawna istnieją również testy wykrywające wirusa panleukopenii w kale, przeznaczone już specjalnie dla kotów. Podobnie jak przy testach pscich (na parwo) - wynik negatywny nie wyklucza choroby, natomiast pozytywny - potwierdza ją w 100%.
(...)
Agn pisze: [Wirus PP może być przenoszony latentnie.]
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Majestic-12 [Bot] i 698 gości