Uwaga! nagroda za informację

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 30, 2009 10:31

Luszaar pisze:
PcimOlki pisze:
milaw pisze:Zobaczcie też co napisł do Policji prawnik

Masz zgodę na publiczne udostępnianie danych osobowych?

Nie! :evil: Dziękuję LimLim za wykasowanie ich.

To ja napisałem tego maila. Odzew był znaczny. Ostatecznie Komendant Wojewódzki Policji napisał mi 3 lipca, że przeprowadzono postępowanie wyjaśniające i ustalono, że dziennikarz wyjął z kontekstu słowa rzeczniczki Policji w sposób sugerujący, że Policja nie chce działać w tej sprawie z urzędu (a wcale tak nie było). Niestety to się często zdarza dziennikarzom nie znającym języka prawniczego i konsekwencji jego niedokładnego cytowania... :(

Co jednak bardziej interesujące, p. Komendant napisał mi tak:

Osoby, które zainteresowały się przedmiotowym zdarzeniem i zaangażowały w nie (okoliczni mieszkańcy, przedstawicielka TOZ), nie dopełniły społecznego obowiązku popełnienia przestępstwa, wynikającego z art. 304 § 1 kpk, przez co w znacznym stopniu przyczyniły się do braku możliwości niezwłocznego zabezpieczenia śladów (dowodów) na miejscu ujawnienia martwego zwierzęcia, a pewne ich działania wręcz uniemożliwiły w ogóle ich zabezpieczenie.

Zapamiętajcie te słowa. :( Jeżeli społeczeństwo nie chce współdziałać z policją, to niestety skutki są łatwe do przewidzenia. A wystarczy wiedzieć, że gdyby policjant ewentualnie wykręcał się od wykonania odpowiednich czynności, to można złożyć na niego skargę do przełożonego dyscyplinarnego. Jeżeli natomiast policja nie przeprowadza z urzędu istotnych dowodów, to strony postępowania (np. pokrzywdzony, TOZ) mogą składać wnioski dowodowe (np. o przeprowadzenie dowodów ze śladów zapachowych (tu pomaga pies ;) ) czy nawet materiału genetycznego), których odrzucenie jest możliwe tylko w niektórych, ściśle określonych przypadkach. No i oczywiście trzeba pamiętać, że miejsce czynu najlepiej pozostawić nietknięte aż do zebrania śladów (przypuszczam, że o to chodziło Komendantowi w końcówce ww. wypowiedzi).

Nie rozumiem...
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Czw lip 30, 2009 10:37

Spójrz na szósty post na czwartej stronie.

Luszaar

Od: Pt sty 04, 2008 9:18

Post » Czw lip 30, 2009 10:44

A, w sensie, to pogrubione. Każdy ma obowiązek poinformowania organów ścigania o wiadomym mu przestępstwie. Obowiązek ten nazywa się "społecznym", gdyż co do zasady nie ma żadnej sankcji w przypadku jego niedochowania.

EDYCJA

Aaaaaaaaaaa, zjadło mi część zdania, sorry, zaraz poprawię. Chodzi o oczywiście o obowiązek zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, a nie obowiązek popełnienia przestępstwa. :lol:
Ostatnio edytowano Czw lip 30, 2009 10:48 przez Luszaar, łącznie edytowano 1 raz

Luszaar

Od: Pt sty 04, 2008 9:18

Post » Czw lip 30, 2009 10:47

Luszaar pisze:A, w sensie, to pogrubione. Każdy ma obowiązek poinformowania organów ścigania o wiadomym mu przestępstwie. Obowiązek ten nazywa się "społecznym", gdyż co do zasady nie ma żadnej sankcji w przypadku jego niedochowania.

EDYCJA

Aaaaaaaaaaa, zjadło mi część zdania, sorry, zaraz poprawię.

Tak, o to mi chodzilo.
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Post » Czw lip 30, 2009 11:54

Przeczytałam tylko fragment... okropne :placz:

Prędzej będę szukać osób które np kradną kwatki z cmentarza i sprzedają bo nie mają środków na życie (częsta obserwcaja, zdjęcia, zbieranie dowodów itp.) niż poszukiwanie sprawcy tak brutalnego czynu.... wiem coś o tym bo studiuję prawo już czwarty rok, miałam sporo praktyki i dużo widziałam...... :evil:

Kiki022

Od: Czw lip 23, 2009 20:22

Post » Czw lip 30, 2009 12:01

Chyba przestanę tu zaglądać. Co rusz jakieś wieści, które potem mnie gnebią i dołują. Mam dosyć :crying: :crying: ! To nie na moje stargane nerwy.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw lip 30, 2009 12:17

Zakocona pisze:Chyba przestanę tu zaglądać. Co rusz jakieś wieści, które potem mnie gnebią i dołują. Mam dosyć :crying: :crying: ! To nie na moje stargane nerwy.

Ja tak mam na codzień i taką sobie pracę wybrałam w przyszłości. Naoglądałam się przestępców praktycznie i teoretycznie, że póżniej miałam taką fazę, że każdy spotkany na ulicy człowiek był dla mnie mordercą 8O Takie wieści gnębią i dołują ale trzeba wziać się w garść i postarać pomóc. Dużo ludzi nie będzie chciało tutaj zaglądać ponownie bo cała sprawa jest dość brutalna :evil: ale im więcej ludzi tym więcej pomysłow i większa pomoc....

Kiki022

Post » Czw lip 30, 2009 12:20

Ja poważnie myślałam z tym detektywem.... Skoro pieniądze są... A inne drogi zawiodły, co szkodzi spróbować.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Czw lip 30, 2009 12:25

Agulas74 pisze:Ja poważnie myślałam z tym detektywem.... Skoro pieniądze są... A inne drogi zawiodły, co szkodzi spróbować.

Skoro uzbierała się spora kwota a nikt nie wskazał przestępcy to dobry pomysł z tym detektywem (tylko dobrym bo zdarzają się naciągacze). Kotek masakrycznie cierpiał a ktoś miał niezły ubaw z tej rzezi. nie można tej sprawy tak zostawić.

Kiki022

Post » Czw lip 30, 2009 20:36

Luszaar pisze:....
Aaaaaaaaaaa, zjadło mi część zdania, sorry, zaraz poprawię. Chodzi o oczywiście o obowiązek zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, a nie obowiązek popełnienia przestępstwa. :lol:

Heh...a ja palę rdzenie nad "spolecznym obowiązkiem popełnienia przestępstwa". Doszedłem już do tezy, że społeczeństwo, aby czuć sie bezpieczne, musi mieć Policję. Brak przestępsw może skutkować redukcją bliską stanu likwidacji, więc kazdy obywatel ma obowiązek popełnienia jakiegoś przestepstwa w ciagu określonego przedziału czasu. :wink:

Kiki022 pisze:.....
Kotek masakrycznie cierpiał a ktoś miał niezły ubaw z tej rzezi. nie można tej sprawy tak zostawić.

Możesz podeprzeć domniemanie?
Ostatnio edytowano Czw lip 30, 2009 20:42 przez PcimOlki, łącznie edytowano 1 raz

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw lip 30, 2009 20:41

PcimOlki pisze:

Heh...a ja palę rdzenie nad "spolecznym obowiązkiem popełnienia przestępstwa". Doszedłem już do tezy, że społeczeństwo, aby czuć sie bezpieczne, musi mieć Policję. Brak przestępsw może skutkować redukcją bliską stanu likwidacji, więc kazdy obywatel ma obowiązek popełnienia jakiegoś przestepstwa w ciagu określonego przedziału czasu. :wink:

Podobnie zrozumialam.

Dorota

Post » Czw lip 30, 2009 21:20

PcimOlki pisze:

Kotek masakrycznie cierpiał a ktoś miał niezły ubaw z tej rzezi. nie można tej sprawy tak zostawić.

Moje domniemanie jest jak najbardziej wzruszalne. A wnioskuję tak po samym artykule... jeśli ktoś torturuje kotka i nawet go nie dobija tylko kot sam wykrwawia się na śmierć to widocznie ma z tego przyjemność bo ja inne opcji nie widze....

Kiki022

Post » Czw lip 30, 2009 21:22

PcimOlki pisze:

Moje domniemanie jest jak najbardziej wzruszalne. A wnioskuję tak po samym artykule... jeśli ktoś torturuje kotka i nawet go nie dobija tylko kot sam wykrwawia się na śmierć to widocznie ma z tego przyjemność bo ja inne opcji nie widze....

Kiki022

Post » Pt lip 31, 2009 8:19

Ramka po prawej.

Obrazek

Nieznany Swiat nr 8 (2009), s. 47.

Dorota

Post » Pt lip 31, 2009 8:42

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1348,title, ... caid=187b1

kolejna historia :(

tu policja jednak coś zrobiła. może dlatego, że właścicielka kota zglosiła?
Obrazek

ksiezna_kluska

Od: Wto lut 03, 2009 17:04

[poprzednia][następna]