Lolek i Mela. Minął rok:-)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 09, 2009 19:51

MMKD, ale z tych norm, które podajesz wynika, że hematokryt i hemoglobina nadal są podwyższone, czyli może jeszcze jakieś lekkie odwodnienie?

Co do parametrów wątrobowych, to mojej Melce podskoczyły w ciągu 1,5 tygodnia tak:

alat: 29,5 :arrow: 132
aspat: 104 :arrow: 210

wetka zaleciła karmę hill's L/D, tę o której pisała kasia86. Oprócz tego dostawała sylimarol, a dziś pierwsza dawkę Ornipuralu (spytaj Eurydyki ewentualnie o ten lek, w wa-wie na pewno sporo osób i lecznic ma)

Wątroba sie regeneruje, także spokojnie :)

Essentiale jest b.dobry, ale jego nie powinno sie dawać bez kapsułki, a ja 8 m-cznemu kotu nie podam takiej duzej :?
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Pt sty 09, 2009 20:04

Wetka powiedziała, że takie minimalne podwyższenie hemoglobiny i hematokrytu nie jest groźne - i że najczęściej idzie ono w parze z podwyższonymi wskaźnikami wątrobowymi, erytrocytami i białkiem.

Daliśmy mu na razie hepatil - zgnieciony i rozmemłany z wodą, żeby zechciał go połknąć.
Co do heparegenu na razie się wstrzymamy, bo jednak chciałabym, żeby się wypowiedział ktoś kompetentny (wiem, że zaleciła go wetka, ale ja jej nie znam, a w zeszłym tygodniu, kiedy mały zatruł się skrzydłokwiatem, radziła telefonicznie, żeby mu tylko podać węgiel).

Niepokoi mnie też ten intestinal.
Napiszę na wątku la wątrobowców, tak jak radzicie.
pzdr :D
ObrazekObrazek
Obrazek

MMKD

Od: Nie paź 19, 2008 14:12

Post » Pt sty 09, 2009 20:10

Moja Bunia po tłustej karmie wymiotowała. Dlatego ma dietę i teraz wyniki ma prawie w normie. :)
My nie jesteśmy lekarzami, tylko przeżyliśmy już swoje ze swoimi kotami i doradzamy drugim. To są bardzo cenne informacje. Moi weci nie wiedzieli o Ornipuralu, dzieki forumowiczom uratował mojej kici życie.
Nic Ci nie narzucamy, chodzi nam tylko o dobro zwierzęcia.
Co do wyników to mojej kici też skaczą z tygodnia na tydzień, raz w górę, raz w dół. :roll:
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Pt sty 09, 2009 20:26

Dziękujemy za wszystkie rady. :D

Co do Ornipuralu wstrzymujemy się tylko dlatego, że to lek na poważne uszkodzenia wątroby. Z tego, co mówiły dwie niezależne wetki, nasze do takich nie należą (zwłaszcza należy zwracać uwagę na ALAT).

Jeśli wyniki AspAT-u i ALATu są spowodowane zatruciem + ew.lekami, na razie kazano nam odciążać maksymalnie wątrobę i poczekać, co będzie dalej.

Dlatego tak mi zależy na odpowiedzi w sprawie intestinala - czy nie zaszkodzimy Lolowi - na własne oczy widziałam jednak w tej książeczce reklamowej karm weterynaryjnych, że była mowa o wątrobie. Chciałam się tylko upewnić, czy czyjś kot to jadł w analogicznej sytuacji.
ObrazekObrazek
Obrazek

MMKD

Post » Pt sty 09, 2009 20:32

Generalnie przy chorej wątrobie najbardziej szkodliwy jest właśnie tłuszcz (sama mam za sobą 2 lata diety wątrobowej :wink: ), nie wiem jak to wygląda w przypadku l/d i intestinala. Moja Melka za hill'sami bytowymi nigdy nie przepadała,wolała rc, ale pasztet l/d jej zasmakował.
I na pewno chude, delikatnie gotowane mięsko będzie jak najbardziej odpowiednie przy chorej wątrobie.

Kciuki za Loleczka! niech szybko wróci do zdrowia! :D

milenap

Post » Pt sty 09, 2009 20:39

Skład intestinala:

Białko 32%
Tłuszcz 22%
Sole mineralne 7,8%
Włókno 5%
Nienasycone kwasy tłuszczowe 4,4%
Sód 0,5%
Potas 1%
Wartość energetyczna 4308 kcal/kg

W reklamie karmie wątrobowej RC dla psów jest napisane:

- Obniżony poziom miedzi przy podwyższonej ilości cynku zmniejsza akumulację miedzi w hepatocytach oraz uszkodzenie istoty międzykomórkowej spowodowanej cholestazą.
- Kompleks współdziałających przeciwutleniaczy spowalnia degenerację hepatocytów.
- Ograniczony poziom sodu zmniejsza nadciśnienie wrotne oraz ucieczkę płynów poza naczynia krwionośne.
- Wysoki poziom energii uzyskiwanej z tłuszczu, zapobiega nadmiernemu katabolizmowi białek, co ogranicza ryzyko rozwoju lub nasilenia encefalopatii wątrobowej.

Nic z tego wszystkiego nie rozumiem:-(

UWAGA: DOCZYTAŁAM SKŁAD SUCHEGO L/D HILLSA:
Analiza: Białka 29,6%; Tłuszcze 21,8%; Węglowodany 34,2%; Włókno (surowe) 1,7%; Wilgotność 7,5%; Wapń 0,83%; Fosfor 0,65%; Sód 0,22%; Potas 0,83%; Miedź 3,28 mg/kg; Magnez 0,08%; Kwasy tłuszczowe Omega-3 0,22%; Kwasy tłuszczowe Omega-6 3,31%; Tauryna 0,46%; L-Karnityna 925 mg/kg; Witamina A 35410 lU/kg; Witamina D 680 IU/kg; Witamina E 550 mg/kg; Witamina C 70 mg/kg; Beta-Karoten 1,5 mg/kg..

Jeśli chodzi o tłuszcze i białka, to wydaje mi się, że nie ma jakiejś wielkiej różnicy - chyba, że weglowodany odgrywają tu jakąś rolę...
Ostatnio edytowano Sob sty 10, 2009 1:20 przez MMKD, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek
Obrazek

MMKD

Post » Pt sty 09, 2009 22:33

MMKD przepisuje skład z puszeczki L/D:

białko ogólne 7,8%
tłuszcz surowy 5,8%
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe n-6 1,84%
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 0,38%
włókno 0,5%
wilgotnosć 75,6%
wapń 0,23%
fosfor 0,15%
sód 0,05%
potas 0,22%
magnez 0,018%

1 kg zawiera:
wit.A: 6550 IU
wit.D: 360 IU
wit.E: 147 mg
L-karnityna 250 mg
miedź (siarczan miedzi) 83 mg

kalorycznosci nie ma niestety

szukam jeszce o intestinalu,ale nie znalazłam nigdzie informacji o wskazaniach przy chorej wątrobie. Moja wetka twierdzi, ze rc nie ma karmy na watrobe.

milenap

Post » Pt sty 09, 2009 22:38

Ta informacja była w książeczce reklamowej, dotyczącej karm weterynaryjnych. W wątku wątrobowców znalazło się kilka osób, którym polecano intestinala jako zastępnik hills'a, którego koty nie chciały jeść.
Znalazła się tez jedna osoba (Kiri), która podawała Heparegen.
Strasznie się boję o małego Lolka. Najdłużej w swoim krótkim życiu był zdrowy 3 tygodnie:-(
ObrazekObrazek
Obrazek

MMKD

Post » Pt sty 09, 2009 22:44

Nie wiem, jak to jest naprawde :?

tutaj jeszcze coś o encefalopatii:

http://www.hcv.pl/tekstowe/leczenie_obj ... skosci.doc

i tutaj fajny artykuł o diecie przy watrobie, bardziej to zawiłe niż myslałam :? wynika, ze nie ma 1 wzorca diety

http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid ... 4EEDBCE65B

milenap

Post » Pt sty 09, 2009 22:52

Dzięki :D
ObrazekObrazek
Obrazek

MMKD

Post » Pt sty 09, 2009 23:14

podczytuje wątek ale calosci nie dam rady przeczytać
mam Szagiego, który niespodziewanie po kastracji rozchorowal sie bardzo (jeśli chcesz poczytać to wpisz w wyszukiwarkę Szagi )
w kluczowym momencie leczenia alat 2180, aspat równiez jakiś kosmiczny
tego czego się dowiedzialam od wetów:
i tak heparegen i hepatil to to samo, ale jeśli Twoja wetka zdecydowala że maję iść razem nie komentuje, widocznie uznala za potrzebne
ornipural to nic innego jak ornityna i aminokwasy - nie zaszkodzi na pewno, wielu wetów nie wie nic o ornipuralu stosuja natomiast polskie odpowiedniki. ornipural jest tak zrobiony, ze dziala skuteczniej niz polskie odpowiedniki i poprawia zdecydowanie prace wątroby.
Jakby co to posiadam, choć wyniki wątrobowe faktycznie są niezle i może na razie nie ma potrzeby
spróbuj karme hillsa l/d wątrobową to że Twoje koty hillsa nie jedzą nie znaczy że kot nie ruszy l/d ona jest bardzo smaczna
jeśli dodatkowo mokra karma to coś lekkostrawnego moze tacka recowery rc - też ponoć smaczna, hoc hills ma mokre l/d równiez to i wyglada i smakuje fatalnie - dobrze natomiast nadaje się do karmienia siła (to tak na wszelki wypadek)
zentonil jest dobry jesli chodzi o wątrobę podpytaj weta czy nie byłoby dobrze podać - dziala oslonawo podaje się na czczo 1 godz przed jedzenniem (najlepiej)

wyniki nerkowe są dobre - może wystarczyloby po prostu uroseptem troche przepłukac kota? nie wiem pogadaj z wetem

o pozostalych wynikach nic nie powiem ponieważ sie nie znam niestety

zapomnialam napisać że stryd wali w wątrobe i podwyższone wyniki wątrobowe moga byc po sterydzie
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Sob sty 10, 2009 1:07

A taki wariant: intestinal suchy + saszetki hills'a od czasu do czasu? (zrujnowaliśmy się już intestinalem:-( )

Nie do końca rozumiem, czy ten hill's w końcu smaczny, czy nie? Wszysy mówią, że ohydny...

Czy ten zentonil jest na receptę, czy mogę to kupić sama?

Dzięki za propozycję z ornipuralem - wiem, że to strasznie trudne do zdobycia :D Zobaczymy, co się będzie działo za te trzy tygodnie, jak podje hepatilu i tego drugiego. Decyzję niepewnej wetki potwierdził wet, któremu ufam. A więc na razie zostaniemy przy tym wariancie.

Steryd dostał tylko raz, kiedy omal nie padł, tydzień temu - jeden zastrzyk. Nie wiem, czy aż tak by to podziałało, zwłaszcza że cały czas był na kroplówkach. Pewnie bardziej naświnił tu skrzydłokwiat.

A po co urosept, skoro wyniki nerkowe są niezłe?
ObrazekObrazek
Obrazek

MMKD

Post » Sob sty 10, 2009 1:24

MMKD moja Mela je chętnie puszki l/d (puszeczka 156 g u mnie w lecznicy kosztuje 5 zł), nie wiem jak z suchym, bo nie mam.

Możesz Lolkowi gotowac chude mięsko, to mu na pewno nie zaszkodzi na wątrobe

milenap

Post » Sob sty 10, 2009 1:27

W krakvecie są za ok. 5 zł.

Długo gotowałam im obydwojgu indyczka z marchewką i płątkami owsianymi. Te wyniki są bezpośrednio po takiej diecie :-(

No nic, spróbuję puszkę i zobaczymy. W związku z tym my w tym miesiącu (i w nastęonym) nie będziem się leczyć:-)
ObrazekObrazek
Obrazek

MMKD

Post » Sob sty 10, 2009 1:35

MMKD, ale w animalii ta duża puszka to wersja l/d dla psów, z tego co mi mówiła wetka, to wiem, ze nie powinno sie stosować psich karm dla kota, nawet weterynaryjnych.

Tutaj masz wersję kocią: http://www.maxiboo.pl/product-pol-396-H ... -diet.html, nawet taniej niz mam w lecznicy

MMKD taka dieta z indyka na pewno nie zaszkodzi, to przecież musi minąć troche czasu nim wątroba sie zregeneruje. Ja bym powiedziała, ze te wyniki są takie dzieki tej diecie, mysle, ze byłyby gorsze w przypadku innej.

milenap

[poprzednia][następna]