Klub Kotów Niewidzących i Niedowidzących

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 08, 2009 16:56

śliczne te Twoje futerka, z przyjemnoscią przyjmujemy tę sniegową panienkę(myśle,że spzreciwu nie będzie :wink: )-niestety, z biegiem lat kotki niektóre tracą wzrok, moja kuzynka ma koteczkę , która zupełnie nie widzi juz -jakas zaćma starcza, czy coś w tym rodzaju, operacja nie na wiele zdałaby się, po roku najpóźniej znów byłoby to samo...
ale Frytka dobrze sobie radzi?

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Czw sty 08, 2009 17:31

Wydaje mi się, że Frytka conieco widzi. Tylko nie zwężają się jej źrenice, więc może widzi nieco gorzej. Na ile - nie wiem. Ale reaguje na ruch, na inne koty. Gdy tylko zobaczy innego kota - natychmiast fuczy.
To taki mały wypłoszek, jest chuda, dobrzr, że w Polsce policji dla zwierząt nie ma ;)
No, żartuję - szkoda. No cóż, niektóre zwierzaki wraz z wiekiem chudną. Mój piesek z 10 kilo schudł, tylko, że był bardzo puchaty, więc nie było widać.
Frytka miała 3 razy operację na nowotwór (u swojej dawnej pani), ma usuniętą listwę mleczną - nie ma cycuszków. A teraz chyba jej nowy guzek się robi :|
Acha, Frytka ma nierówne źrenice, takie jakby poszarpane. Nie mają pięknego, owalnego kształtu.

Ewa_Anna

Od: Wto paź 16, 2007 15:28

Post » Pon sty 12, 2009 15:40

jutro rano Rozalka będzie miała operację: m.in sterylka i wycięcie resztek jednego z oczek; nie zdecydowałam się na zaszycie oczodołów; mam zamiar zrobić ponowny test na FIV, mało prawdopodobne, żeby wynik był inny, ale zobaczymy; napiszę co i jak, po operacji
0.40 24.12.2010 Justynko [*] Śpij Spokojnie Nasze Słoneczko Kochane

Obrazek

KarolinaS

Od: Pt kwi 06, 2007 18:02

Post » Pon sty 12, 2009 16:00

dlaczego nie zamierzasz zaszywać jej oczodołów?

puss

Od: Czw lis 09, 2006 13:24

Post » Pon sty 12, 2009 16:14

po postach kilku osób doszłam do wniosku, że rzeczywiście, jak ktoś chce adoptować ślepego kota, nie będzie się wzdrygał na widok pustych oczodołów, które źle nie wyglądają, z drugiej strony jesli ktoś nie chce, to nie zaadoptuje nawet z zaszytymi oczami;
mój wet twierdzi, że absolutnie nie ma takiej potrzeby i że jest to kwestia tylko i wyłacznie estetyczna; jego zdaniem nic tam się już nie będzie działo, a z drugiej strony nie można wykluczyć samego ew. ropienia po zaszyciu;
tak więc stwierdziłam, że sama estetyka to niezbyt dobre uzasadnienie zaszycia...(zresztą tak, jak napisałam i te oczodoły nie wyglądają źle i odstręczająco)

dlaczego pytasz?

Obrazek

KarolinaS

Post » Pon sty 12, 2009 16:49

my z Loteczka tez sie zglaszamy :oops: . nasz watek :
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=79866&highlight=

Julka_

Od: Pt maja 18, 2007 17:26

Post » Pon sty 12, 2009 18:25

witaj Julka w klubie :D Lotka jest tak pięknym czarnym welurkiem, że prosimy o wstawienie jej zdjęć takze tutaj-Julciu, nie bądź chitrus i podziel sie ślepaczkiem-pomiziac nie mozemy, ale chociaz oczy ucieszymy Twoja łobuziaczką :wink:
oczywiście wpisujemy na listę i czekamy na parę słów o wybrykach Lotki :ok:

Karolinko, trzymamy wielkie kciuki za operację Rozalki, na dobre wiadomości po testach i pzresyłamy dużo, dużo ciepłych mysli :ok:

alessandra

Post » Pon sty 12, 2009 19:35

dzięki alessandrze przeczytałam cały watek, teraz zamierzam zabrać sie za część pierwszą.

Omiś nie ma jednego oczka, taki już trafił do schroniska w Pabianicach, potem przeprowadził sie do mnie. Jest najbardziej niegrzecznym kotem świata, a brak jednego oczka w niczym mu nie przeszkadza :twisted:

Oto Omiś

Obrazek

a tu parę ostatnich zdjęc Omara wraz z resztą bandy

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=81 ... &start=150

będziemy Was wiernie podczytywać :D

Nah

Od: Czw wrz 07, 2006 20:48

Post » Pon sty 12, 2009 20:30

Moja Zuza jednooka też jest okropnie charakterna :lol:
Obrazek

dzidzia

Od: Śro sty 10, 2007 15:15

Post » Wto sty 13, 2009 13:51

Rozakla po operacji, tak jak pisałam bez zaszywania, ale oczyszczone wszystko i usunięte fragmenty ziarnicujące ( :?: )

test na fiv potwierdzony :cry:

Obrazek

KarolinaS

Post » Wto sty 13, 2009 15:12

Oto Jura Wichura :P

Obrazek

[URL=http://imageshack.us]Obrazek

Obrazek

No i pozwolę sobie sama siebie zacytować:
marcjannakape pisze:
Agness78 pisze:Jura jest cudowny 8O :D :1luvu: Nie mogę się napatrzeć....

Ja też :P
I cały czas mi szczeka opada, jak uświadomię sobie, że on nie widzi.
Bo tego praktycznie na codzień się nie zauważa - jedynie jak go przeniosę i ma moment dezorientacji w terenie. Poza tym jest normalnym brojącym kociakiem.
A najlepsze jest jak wdzięcznie usiądzie na przeciw człowieka, uniesie mordeczkę i przekrzywia główke gdy się do niego mówi. Tak jakby widział 8)
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

Post » Wto sty 13, 2009 15:15

KarolinaS pisze:fragmenty ziarnicujące ( :?: )

Czyli odpowiadające za regenracje i narastanie tkanki. Jak to nie ziarnicuje to rany sie nie goją, a jak odbywa sie to za szybko to też źle.
Tyle wiem.
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

Post » Wto sty 13, 2009 15:32

Nah pisze: Jest najbardziej niegrzecznym kotem świata, a brak jednego oczka w niczym mu nie przeszkadza :twisted:

ha, skąd my to znamy :roll: kiedys myślałam,że czarnuszki to takie łobuzy-u mnie koksik dawał czadu od kurdupelka, ale od czasu życia ze ślepaczkiem, twierdzę,ze te czarnuszki wcale nie sa takie złe 8) :wink:
wiesz, Nah, ja tam nie chcę dobijać cię, ale Omar nie dosć,że wyjatkowy z tym oczkiem, to jeszcze czarnuszek :mrgreen:
a że moja teoria w sobie cos ma-wystarczy popatrzeć na wyczyny małego Wichury u Marcjanny- i , jam to, nie chwaląc sie, poniekąd do tego przyczyniła :s1:

alessandra

Post » Wto sty 13, 2009 15:34

KarolinaS pisze:Rozakla po operacji, tak jak pisałam bez zaszywania, ale oczyszczone wszystko i usunięte fragmenty ziarnicujące ( :?: )

test na fiv potwierdzony :cry:

Karolinko, głowa do góry, testy testami, ale życie czasem daje nam dobre niespodzianki-najwazniejsze,że Rozalka dobrze sie czuje :ok:

alessandra

Post » Wto sty 13, 2009 15:36

dzidzia pisze:Moja Zuza jednooka też jest okropnie charakterna :lol:

a gdzie Ty sie Dzidziu uchowała, że jeszcze nie ma Was na pierwszej stronie? 8O
czekamy na Zuzy zdjęcie i parę słów, a ja dopisuję do listy klubowiczów (Zuza jest na zawsze?) :wink:

alessandra

[poprzednia][następna]