Jessie,
radziłabym Ci w późniejszym czasie zrobić badania pod kątem PKD.
Co się stało to się nie odstanie.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Tak uważasz Rudensjo? Znam dobrze tą sprawę i wiem, że hodowczyni wypowie się w tym wątku. Udajesz na forum osobę niedoinformowaną a wręcz oszukaną. Podaj pełne prawdziwe imię kocurka i datę urodzenia. Po wyjaśnieniach hodowczyni każdy będzie mógł sobie sprawdzić jego pochodzenie, które Ty bardzo dobrze znasz. Dobrze wiesz, że przyczyną śmierci Twojego kocurka była wada rozwojowa. Dodam, ze to był 1 kociak z około 50 kociąt po tym samym reproduktorze a 1 z 13 kociąt tej samej pary. Twój kocurek urodził się w drugim miocie tej pary. Czy to błąd hodowczyni? Koty po tych rodzicach odnoszą sukcesy wystawowe i Twój kocurek był jedynym przypadkiem wad rozwojowych, które ujawniły się dość późno już poza hodowlą. Doskonale wiesz, że hodowczyni żywo interesuje się losem kociąt i była z Tobą w kontakcie. Wiem, że o problemach zdrowotnych kota rozpisywałaś się najpierw na forum zamiast skontaktować się z hodowczynią. Wiem, że hodowczyni bardzo przeżyła śmierć Twojego kocurka i że miałyście pewne ustalenia, co do otrzymania drugiego. Gdyby to zależało ode mnie to nie powinnaś dostać drugiego kocurka z tej hodowli a już na pewno darmo. Postąpiłaś nie fair wobec hodowczyni, której hodowla jest na 100% legalna i prowadzona niezwykle prawidłowo i z miłością do kotów. O czym doskonale wiesz.
Z tego co pisze Wojtek to jest to niewłaściwe. Prawdopodobnie On zawsze wydaje rodowody i tylko rodowody. Potem pewnie robi co jakiś czas naloty na domy, w których są kocięta z Jego hodowli i sprawdza czy nie są nielegalnie rozmnażane. Możliwe też, że naiwnie wierzy w uczciwość ludzką.
Zapytaj Rudensji kiedy zauważyła, że z kocurkiem jest coś nie tak. Zapytaj o to co powiedział wet robiący sekcję i co otrzymała na piśmie. Jesteś specjalistką od wad rozwojowych?
Basia_D pisze:Kropka,
metryka potwierdza pochodzenia psa.
Z metryką udajesz się do ZK i na jej podstawie wyrabiasz rodwód - który daje możliwośc wystawiania psa i wyrobienia odpowiedniej licencji aby mógł zostać reproduktorem lub suką hodowlaną.
mirka_t pisze:Basia_D pisze:Kropka,
Z metryką udajesz się do ZK i na jej podstawie wyrabiasz rodwód - który daje możliwośc wystawiania psa i wyrobienia odpowiedniej licencji aby mógł zostać reproduktorem lub suką hodowlaną.
Jeśli właściciel psa nie wyrobi rodowodu, bo nie ma zamiaru wystawiać ani rozmnażać psa to czy pies będzie rasowy?
kropka75 pisze:Myszka.xww pisze:Pytalas, czy musisz wyrobic rodowod. Dlatego zapytalam, czy ktos Cie zmusza.Albo inaczej - jeśli mam metrykę, a rodowodu nie wyrobię, to mam psa rasowego, mogę jeździć na wystawy, mogę robić z niego reproduktora, rozmnażać itd, czy nie i muszę najpierw wyrabiać rodowód?
Może tak będzie konkretniej.
O, to jest konkretne pytanie.
Zeby moc uczestniczyc w wystawach (pies, nie Ty) trzeba najpierw wyrobic rodowod. Metryka jest czyms w rodzaju.... hmmm... aktu urodzenia.
Sprobuj wziasc kredyt na dom tylko na podstawie aktu urodzenia![]()
Chyba mamy zupełnie inny sposób czytania i pisania, bo nic a nic się nie rozumiemy.Nie pytałam czy muszę wyrabiać rodowód, tylko po co mam to robić, jeśli znaczy to samo co metryka.
![]()
Ale widzę, że nie dokładnie to samo jednak i zaczynam jarzyć powoli.![]()
Reasumując: żeby mieć małe rasowe futrzaki psiego gatunku trzeba mieć psa z rodowodem (i z metryką, ale to już oczywiste od początku). Nie ma opcji: pies ma metrykę, więc jest rasowy, więc jego potomstwo też jest rasowe. Dobrze dumam teraz?![]()
Ps. Małe dziecko przypisane jest rodzicom.Udałam, że nie ma tego tematu, bo właśnie ten fakt wykorzystują pseudohodowcy - powołują się na rodowód rodziców i sprzedają koty/psy bez papierów. Więc to chyba nie jest dobry argument?
![]()
Myszka.xww pisze:Zeby moc uczestniczyc w wystawach (pies, nie Ty)
No wiesz co?Taka durna to ja aż nie jestem.
![]()
mirka_t pisze:Basia_D pisze:Kropka,
Jeśli właściciel psa nie wyrobi rodowodu, bo nie ma zamiaru wystawiać ani rozmnażać psa to czy pies będzie rasowy?
Myszka.xww pisze:Bynajmniej nie uwazam Cie za durnaTy mozesz uczestniczyc w wystawach bez rodowodu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Marmotka, puszatek i 103 gości