Miś i Ryś - koty z chorobą addisona, dźwięki relaksujące...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 10, 2019 23:34 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - po operacji :)

Wizyt i rozmów przedadopcyjnych - wiem. Ale jeśli nie byłaś pierwszą osobą do odbierania telefonów tylko już kimś w następnym etapie, to "najciekawsze" przed Tobą 8) Chyba że źle rozumiałam wcześniejsze posty.
"Pierwszy front" ma telefony o 3 i 4 rano. Ma też zapytania, czy kota można upiec. Albo wysłać pocztą.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Śro gru 11, 2019 0:05 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - po operacji :)

Stomachari pisze:Wizyt i rozmów przedadopcyjnych - wiem. Ale jeśli nie byłaś pierwszą osobą do odbierania telefonów tylko już kimś w następnym etapie, to "najciekawsze" przed Tobą 8) Chyba że źle rozumiałam wcześniejsze posty.
"Pierwszy front" ma telefony o 3 i 4 rano. Ma też zapytania, czy kota można upiec. Albo wysłać pocztą.

albo, że potrzebuje kota jutro rano w Olsztynie, kot jest w Poznaniu, a jest godzina 23.
My ( w sensie Miauwy) już nie podajemy telefonow w ogłoszeniu, pierwszy kontakt jest tylko przez maile. To zniechęca największych oszołomów, a tych mniejszych łatwiej odsiać. Rozmowa telefoniczna to dopiero po wstępnej weryfikacji, szkoda po prostu czasu i nerwów

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Śro gru 11, 2019 2:15 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - po operacji :)

Blue pisze:
maczkowa pisze:Blue, tu nie chodzi o to, by bagatelizować chorobę, ale by nie eksponować na pierwszym miejscu jej najgorszych skutków. Poza tym zamieszczenie w ogłoszeniu masy medycznych informacji nie ma o tyle sensu, że do wiekszości ludzi nie dotrze

Naprawdę zamieściłam w tym ogłoszeniu masę medycznych informacji i eksponowałam jej najgorsze skutki? :strach: W którym miejscu? 8O
Absolutnie tego tak nie odbierałam, uwzględniając to na co chory jest Ryś.
może nadużyłam środków wyrazu z tą masą :) |Chodzi o to, że ogłoszenie trzeba kierować do zwykłego czytacza. Tobie, bo znasz tak chorobę Rysia, jak i masz dużą wiedzę medyczną wydaje Ci się, że to absolutne minimum, ale z punktu widzenia człowieka, który chce przygarnąć kota i tej wiedzy nie ma- jest tego dużo. Mam w gronie znajomych dużo ludzi, którzy mają koty, mieli je od zawsze. Ludzi naprawdę wykształconych- niemedycznie, nieweterynaryjnie, ale wykształconych. Z moją naprawdę skromną w porównaniu z Twoją wiedzą wynikającą z czytania forów, z tego, że parę kotów chorych przeszło przez moje ręce w związku z czym czytam, czytam, czytam i często wpadają mi w oczy informacje także związane z inymi chorobami, objawy, metody leczenia różnych lekarzy robię niemal za wyrocznię, bo wiem sporo więcej niż każdy z nich- a ja mam swiadomość, jak niewiele wiem. Tu chodzi o propozcje tego co Tobie jest wiadome, a tego, co wie i, przez co jest w stanie przebrnąć i przyswoić przy pierwszym czytaniu zwykły człowiek.
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Śro gru 11, 2019 7:36 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - po operacji :)

maczkowa pisze: Tobie, bo znasz tak chorobę Rysia, jak i masz dużą wiedzę medyczną wydaje Ci się, że to absolutne minimum, ale z punktu widzenia człowieka, który chce przygarnąć kota i tej wiedzy nie ma- jest tego dużo.

Podywaguję sobie :) - nie w celu negowania Twoich słów ale w sumie jakiegoś zadziwienia które mnie ogarnęło. Mam chwilę więc sobie popiszę - może mi się rozjaśni w głowie ;)
Bardzo dużo czasu spędzam wśród osób chorych psychicznie, bo taka moja praca i pasja, ale najwidoczniej zaczęłam tracić świadomość tego co się dzieje z ludźmi zdrowymi :roll: . Z Waszych reakcji wynika że nie jesteś odosobniona w swoim zdaniu.

Szukam domu kotu z przewlekłą, dożywotnią chorobą która jest zdiagnozowana, leczenie ustalone, ale to jednak choroba poważna.

W ogłoszeniu napisałam o tym że kociak ma ch. addisona, że choroba jest zdiagnozowana a główne jej zagrożenie to brak diagnozy i leczenia (to była informacja dla tych którzy wpiszą nazwę choroby do wyszukiwarki), leczenie proste a na dowód mam dorosłego kota z tą chorobą którego mogę okazać. Ryś poza tym że musi brać codziennie tabletkę jest okazem zdrowia i radości.

Czy NAPRAWDĘ jest to ilość informacji na temat choroby -kot ma ją w bonusie od losu i mieć będzie, ona nie zniknie od tego że nie będę o tym pisała - która przytłacza przeciętną osobę szukającą kota i to w dodatku taką którą powinnam brać pod uwagę (pomijam osoby szukające kotów do stodoły czy na prezent dla wnuczki tudzież inne takie historie)?

Czy po kliknięcie w ogłoszenie ze zdjęciem kota które zwróciło czyjąś uwagę bo zwierza dla siebie szuka i po zobaczeniu czegoś więcej niż: "rudy, niekłopotliwy kociak szuka domu, dowiozę" - przeciętny wartościowy (taki któremu zechciałabym Rysia dać) "czytacz" ucieka z krzykiem bo tekstu nie ogarnie i właściwie go nie interesuje wiele?

Cóż, być może macie rację - być może nieco jestem poza orbitą obecnego społeczeństwa :roll:
Nie mówię że nie ;)
Ale mam wielką nadzieję ze aż tak przerażająco to nie wygląda.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro gru 11, 2019 8:30 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - po operacji :)

Myślę, że można spojrzeć na to z innej strony.
Ludzie nie czytają ogłoszeń uważnie, nie czytają do końca, nie rozumieją tego, co czytają.
Więc ogłoszenie z dużą ilością informacji samo w sobie może być takim sitem.
Jeśli już ktoś przeczyta uważnie i przyswoi wszystkie informacje z ogłoszenia, i mimo to będzie zainteresowany kociakiem, to warto z taka osobą porozmawiać :)
A oszołomów na pewno i tak nie zabraknie :)
Napisanie najpierw o chorobie, tak jak to zrobiła Blue, powinno od razu zniechęcić osoby, które i tak nie przebrnęłyby przez dalsze rozmowy.
Tak więc...chyba nie warto tracić energii na dyskusje o ogłoszeniu :), lepiej poczekać, co czas pokaże :)
A zmienić treść można w każdej chwili, za tydzień czy miesiąc.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Śro gru 11, 2019 8:50 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - po operacji :)

Kaziu - dziękuję :)
Póki co - tekst zmieniłam, zobaczymy czy to coś zmieni w temacie odzewu na ogłoszenie, co tam, poeksperymentuję sobie :)
Mam komfortową sytuację bo Ryś w klatce nie siedzi, noża na gardle nie mam, poczekamy spokojnie na to co los przyniesie.

Blue

Post » Śro gru 11, 2019 8:53 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - po operacji :)

Sek w tym, Kazia, ze Blue nie ma odzewu na ogloszenie, ktore wstawila. Czyli mozna powiedziec, ze czas juz pokazal.
Blue, taki mamy swiat. Jest ogrom informacji, z kazdej strony, umysl jest przebodzcowany. Stad ma tendencje do skracania. Zobacz ilez jest juz powszechnie akceptowanych zarowno w mowie jak i pismie skrotiw. Zapisac na razie, jest nara, zamiast pozdrawiam jest pozdro lub pzdr. W ogromie ogloszen, rudych kotow tez jest sporo, ta tendencja tez jest. I trzeba ja brac pod uwage.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro gru 11, 2019 9:01 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - po operacji :)

Marzenia11 pisze:Sek w tym, Kazia, ze Blue nie ma odzewu na ogloszenie, ktore wstawila. Czyli mozna powiedziec, ze czas juz pokazal.
A jak długo wisi ogłoszenie?
No nie wiem...ja raczej nie spodziewałabym się, że dom dla Rysia znajdzie się w ciągu kilku dni...niestety :(
No i, tyle razy było tu pisane, że lepiej nie dawać kotów ludziom na święta...żeby się nie okazały chwilowym prezentem pod choinkę. A przecież to ten czas właśnie mamy.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Śro gru 11, 2019 9:47 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - po operacji :)

Kazia pisze:
Marzenia11 pisze:Sek w tym, Kazia, ze Blue nie ma odzewu na ogloszenie, ktore wstawila. Czyli mozna powiedziec, ze czas juz pokazal.
A jak długo wisi ogłoszenie?
No nie wiem...ja raczej nie spodziewałabym się, że dom dla Rysia znajdzie się w ciągu kilku dni...niestety :(
No i, tyle razy było tu pisane, że lepiej nie dawać kotów ludziom na święta...żeby się nie okazały chwilowym prezentem pod choinkę. A przecież to ten czas właśnie mamy.

Większośc domow dla kotów nie znajduje się w kilka dni - kotow jest ogrom do adopcji, szukających zdecydowanie mniej i stąd mogą wybierać. I będą wybierać. I będą się kierowac ogłoszeniem - tytułem, zdjęciami.. Początkiem ogłoszenia. Blue, zapewne znane Ci są terminy "efekt świeżości" i "efekt pierwszeństwa" plus to, że w badaniach jest udowodnione, jak ludzie czytają, w sensie jak przebiega ich koncentracja na tekście. Pomijając to co napisałam wcześniej to też rózne procesy poznawcze mają tu znaczenie.
A jeśli chodzi o adopcje okołoświąteczne to fakt, tu na miau nie są popularne, ale trzeba brać pod uwagę też to, że ludzie decydują się na adopcję w tym czasie właśnie dlatego, żę są wiele dni wolnych w domu i moga je poświęcić na nowego członka rodziny.. więc tutaj bym nie generalizowała jednak..
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Śro gru 11, 2019 9:53 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - po operacji :)

Blue pisze:[
Szukam domu kotu z przewlekłą, dożywotnią chorobą która jest zdiagnozowana, leczenie ustalone, ale to jednak choroba poważna.

czyż nie jest to kwintesencja? zawarte wazne informacje w jednym zdaniu?

Ja bym napisała tak:

"Rysio ma zdiagnozowaną chorobę Addisona. To niegroźna dla innych zwierząt i ludzi choroba związana z produkcją hormonu. Ma ustalone leczenie które, polega na podawaniu raz dziennie małej taniej tabletki i trzeba to robić do konca jego życia."

Marzenia11

Post » Śro gru 11, 2019 14:35 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - po operacji :)

Mamy czas - popróbujemy różnych sposobów. Póki co, Rysio nie wzbudza zainteresowania ani u chętnych do adopcji ani dziwaków z nadmiarem wolnego czasu. Tudzież innych osobników. Najwidoczniej moja pisanina nawet ich odstrasza :twisted:
Na szczęście możemy poeksperymentować, a czy dobry domek trafi się teraz, czy za miesiąc a może później - mam ten komfort że mogę sobie na ten luksus pozwolić. On ma u nas dobrze, nam też robi dobrą robotę bo wprowadził fajne ożywienie do nieco ospałego stadka. Przyjdzie czas to ktoś go pokocha :1luvu:
A ja mam już pomysł na kolejne ogłoszenia, poza netem, to mi chyba lepiej jednak wychodzi :)

Blue

Post » Śro gru 11, 2019 14:51 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - lek podziałał wspaniale!

Obrazek

Ryś jest przepiękny :love: :love: :love: :love: :love:
zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia, a na tę fotkę nie mogę się napatrzeć :1luvu:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro gru 11, 2019 15:01 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - po operacji :)

Trzymam kciuki za znalezienie odpowiedniego i odpowiedzialnego domu dla Rysia. Może byłaby dla niego większa szansa na dom w środowisku weterynarzy albo lekarzy?
Pamiętam, że kiedy ogłaszałam mojego tymczasa Gucia FeLV+, zadzwoniła tylko jedna osoba. Jak się okazało w trakcie rozmowy, nie doczytała, że Gucio ma białaczkę, choć w ogłoszeniu była wyraźna informacja na ten temat.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Śro gru 11, 2019 15:28 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - lek podziałał wspaniale!

mir.ka pisze:Ryś jest przepiękny :love: :love: :love: :love: :love:
zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia, a na tę fotkę nie mogę się napatrzeć :1luvu:

Ja też tą fotkę szczegolnie lubię :) Nie dlatego ze pokazuje zniewolonego Rysia :) Ale to Ryś tuż po operacji, w kołnierzu, a taki dzielny, mający za nic trudności, pełen radości życia, energii, ta fotka pokazuje chwilę, ja widziałam całokształt tego czasu. To taka esensja charakteru Rysia :)

fili pisze:Trzymam kciuki za znalezienie odpowiedniego i odpowiedzialnego domu dla Rysia. Może byłaby dla niego większa szansa na dom w środowisku weterynarzy albo lekarzy?

To jest wlasnie mój nowy pomysł :)
Porozwieszanie ogloszeń w lecznicach, i naszej i innych, by potencjalny chętny miał czas je spokojnie przeczytać i ewentualnie po chwili dopytać się weta o rzeczywistość z takim kochanym ale oryginalnym kotem :)

Byc może nie dla mnie portale ogłoszeniowe z zapotrzebowaniem na ogloszenia pisane w telegraficznym skrócie. Acz zobaczymy. Rozsylamy wici ;)

Za kciuki dziękujemy bardzo :)

Blue

Post » Czw gru 12, 2019 11:57 Re: Miś i Ryś - choroba addisona - po operacji :)

Ryś na tym zdjęciu wygląda jakby grał w serialu Domek na prerii <3
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

[poprzednia][następna]