SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 17, 2013 15:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Pewnie, ale dużo pisania, fotką będzie łatwiej:

(miniaturka, klik po duże, czytelne)
Obrazek
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw paź 17, 2013 22:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nie byłoby dużo pisania, bo nie podali wapnia, fosforu i potasu na opakowaniu, tylko magnez. Wszystko to jest na zooplusie.
Podobna do tej karma tego producenta to sensible no-grain , więc można chyba przyjąc zbliżone parametry 2,45% wapń i 1,5% fosfor.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Pt paź 18, 2013 8:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Jakby kogoś interesowało - na niemieckiej stronie Catz Finefood dodali szczegółową analizę i np. dla wołowina & kaczka (ulubiony smak Magnolki) jest:
- Wapń 0,2-0,3%
- Fosfor 0,15-0,25%
- Sód 0,2-0,3%
- Magnez 0,03-0,04%
- Potas 0,17-0,25%
- Wilgotność 80%
co daje w suchej masie odpowiednio:
- Wapń 0,2-0,3% => 1-1,5%
- Fosfor 0,15-0,25% => 0,75 => 1,25%
- Sód 0,2-0,3% => 1-1,5%
- Magnez 0,03-0,04% => 0,15-0,2%
- Potas 0,17-0,25% => 0,85-1,25%
czyli te podawane wcześniej 0,25%P i 0,3%Ca to max.

Jeżeli będziecie porównywać do karm suchych, to pamiętajcie o przeliczeniu i dla nich na suchą masę; dla przykładu Orijen:
- Wapń 1,4-1,7%
- Fosfor 1,1-1,4%
- Sód 0,4%
- Magnez 0,09%
- Potas 0,9%
- Wilgotność 10%
- Wapń 1,4-1,7% => 1,55 - 1,89%
- Fosfor 1,1-1,4% => 1,22 - 1,55%
- Sód 0,4% => 0,44%
- Magnez 0,09% => 0,1%
- Potas 0,9% => 1%

Applaws czy PoN nawet nie liczą, to wyjdą gorzej. W TOTW Rocky Mountain znalazłam tylko wapń i fosfor (1,9%Ca i 1,%2P oraz wilgotność 8% => 2,06%Ca i 1,3%P w suchej masie).

Co do zapotrzebowania kotów na różne minerały i witaminy - tutaj jest lista linków do poszczególnych pierwiastków i witamin.

Dla wapnia (kot dorosły) jest 0,5-0,9% suchej masy; dla fosforu - 0,4-0,8% suchej masy; magnez - 0,04% suchej masy (i tu jest uwaga: duża podać wapnia i fosforu utrudnia wchłanianie magnezu z jelit, więc faktycznie wchłaniana ilość a ta obecna w karmie to dwie różne rzeczy); potas - 0,6% suchej masy; sód - 0,2% suchej masy i tu jest zaznaczone, że o ile zwierzę ma dostęp do wody, to niełatwo jest przedawkować sód, bo po prostu będzie więcej piło (co wykorzystują producenci karm, szczególnie suchych z tzw. kompleksem antystruwitowym, czyli dodanym sodem w celu pobudzenia pragnienia, bo właśnie woda jest ważna, żeby nie dochodziło do zagęszczenia moczu i tworzenia się mnóstwa kamieni - patrz pkt. C tego postu).

Stosunek potasu do sodu powinien być w zakresie 1,2-1,8:1,0. Wapń do fosforu: 1,1-1,2:1 jest optymalnie, ale zakres dopuszczalny jest od 1:1 do 2:1 (aczkolwiek ten górny lubi kończyć się wysokim wapniem we krwi /nie tylko wysoki fosfor jest zły/ i problemami - dlatego im bliżej optymalnego, tym lepiej).

Z ciekawostek:
1) na wspomnianej stronie z podanymi ilościami witamin i minerałów w jednym z artykułów jest tekst: "karmienie przygotowywaną w domu dietą mięsną świadczy o dużej trosce o zwierzaka, ale nie każdy ma na to czas i ochotę, a wiele zwierzaków MOŻE latami dobrze funkcjonować na karmach gotowych";
2) z katalogu badań vetlabu przy pozycji "badanie kału na strawność" - zaleca się co najmniej trzy dni przed badaniem karmić kota pożywieniem na bazie mięsa (albo jednak białka z mięsa nie da się zastąpić białkiem z piór i roślin, albo w tym labie matoły pracują... jestem za wersją 1);
3) skąd takie polecanie RC... pierwszy dzień na uczelni oraz o korelacji "piękne futro -> dobre zdrowie"

A tak poza tym - miłego dnia wszystkim :-)
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pt paź 18, 2013 10:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:Jakby kogoś interesowało - na niemieckiej stronie Catz Finefood dodali szczegółową analizę i np. dla wołowina & kaczka (ulubiony smak Magnolki) jest:
- Wapń 0,2-0,3%
- Fosfor 0,15-0,25%
- Sód 0,2-0,3%
- Magnez 0,03-0,04%
- Potas 0,17-0,25%
- Wilgotność 80%
- Wapń 0,2-0,3% => 1-1,5%
- Fosfor 0,15-0,25% => 0,75 => 1,25%
czyli te podawane wcześniej 0,25%P i 0,3%Ca to max.

Tak , tak zakres Ca 0,2-0,3 i fosfor 0,15-0,25 ładnie wygląda, tyle, że to jest zakres dla wszyskich CFF. Spryciarze :ryk:
Granata Pet jest uczciwsza i podaje dla każedj puszki osobno i też dla smaku z rybą jest ten dolny zakres , natomiast dla wiekszości (wszystkich mięsnych) jest tam Ca 0,29%, P 0,24% więc już wysoko jak na mokre karmy.
Patrząc na skład CFF podobny do GP można w 99,99% załozyć , że dla tego smaku kaczki jest podobnie Ca=0,29% P=0,24% czyli górny zakres.
Te widełki np. Ca 0,2-0,3 to nie są jak w Orijenie widełki dla konkretnej karmy (bo są w Cff zbyt szerokie!), ale zakresy dla wszystkich puszek!
Jakby większosć puszek była bliżej dolnych wartości, nie podawali by zakresów tylko konkretne watości.

Dużo lepiej mają i bezbożowe winstony Ca 0,24 i P 0,20 i nawet animonda carny Ca 0,26 i P 0,20.
Można zapytać producenta i powinen odpowiedzieć jak jest dla poszczególnych smaków Cff (różny skłąd, więc duże różnice).
Przykładowo zapytałem Rossmanna o Winstony i dostałem 3-stronicową tabelę ze wszystkimi karmami mokrymi i konkretne watości Ca, P, Na dla każdego produktu i smaku oddzielnie , a zakres jest naprawdę szeroki. Co ciekawe im gorsza i tańsza kama (mająca też zboża, cukry itd. a więc już zupełne smiecie) to Ca i P duże większe mimo mniejszej zawartości produktów odzwierzęcych. Moje paszteciki mają najmniejsze minerały i to mi wystarczy :ok:

Dokładna analiza minerałów TotW jest na stronie importera animal sevice. Ja zrezygnowałem z Tow na rzecz Orijena po Ca 1,9%.
http://www.animal.com.pl/Rocky-Mountain,4,7
Orijen z karm suchcych bezbożowych ma najlepsze parametry.
Podobnie ma Acana, ale mniej mięsa i białka więc przewaga Orijena (dlatego niestety cena wyższa, i chyba za wysoka worków 2kg jak na jakość karmy).

Co do Porta Heaven to ja nie komentowałem zawartości Ca i P, bo staram sie nie oceniać sposobu karmienia innych.
Oczywiste jest, że karma przekracza wszelkie dopuszczalne normy, dlatego producent ich nie podaje na opakowaniu, a dla karm suchych podawanie Ca i P jest normą (robią to nawet producenci tanich marketówek).
Bierze sie to pewnie z badzo dużego dodatku mączki kostnej wapniowo-fosforowej, stąd taka niska cena w porównaniu z Orijenem i Acaną.

Futro musi być ładne po Porta Heaven, bo dowalili cynku i biotyny. (w sumie orijen mógłby też dodac trochę biotyny, a nie tylko bazować na naturalnych składnikach)
Podobnie robi RC, do swoich naprawdę śmieciowych karm z przewagą zbóż i soji (tzw białko o wysokiej strawialności jak piszą) dorzuca nadmiar tych minerałów, by futro dobrze prezentowało sie na wystawach. A potem koty chorują na jelita, nerki i dostają kolejne RC od wetów z tą sama śmieciowa zawartościa, ale z jakmiś lekami i nawet jest poprawa. :D

Ikerka

Post » Pt paź 18, 2013 10:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Mnie w Orijenie zastanawia w sumie tylko jedno... Po kiego grzyba oni tak strasznie rozdzielają to wszystko w składzie? Mięso z kurczaka, mięso z kurczaka odwodnione, śledź, suszony śledź, wątróbka, suszona wątróbka... Czy ktoś kiedyś przeliczył, ile tego wszystkiego jest faktycznie (czyli po odjęciu wody)? To całe rozdzielanie znamy głównie z gorszych jakościowo karm, gdzie rozdzielają powiedzmy kukurydzę i gluten kukurydziany, żeby mogli wcisnąć to mięso na jakąś wyższą pozycję.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pt paź 18, 2013 11:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Bell, w wielu karmach nawet nie masz odwodnione, tylko "kurczak". Co do Orijena - jakby tam było 80% mięsa jak piszą (po dodaniu tak po prostu to wychodzi 80%, ale jak słusznie podejrzewasz - coś tu nie tak)., to żeby karma miała 17-20% węglowodanów, to reszta poza tym mięsem to musiałyby być prawie same węglowodany, a nie warzywa i owoce ;-) dla przykładu marchew ma ok. 9% węglowodanów, pomidor - ok. 4%, a ziemniak - ok. 18%. To teraz pomyśl co jest w karmach, które nie mają jak Orijen 17% węglowodanów tylko ponad 30% (w tym bezzbożowy granata pet). To stara sztuczka nawet w karmach typu RC: w składzie jest kurczak, a po nim skrobia kukurydziana - sugerowałoby, że mięsa więcej; pomijając, że to raczej pióra i inny odpad, to nawet gdyby to było świeże mięso, to mamy łącznie ok. 25% białka i tłuszczu oraz ok. 75% wody, czyli suchej masy mamy tak naprawdę 1/4, a skrobia kukurydziana ma znikomo mało wody i prawie czysty węglowodan.

Dla przykładu - jak weźmiemy 1kg piersi kaczki bez skóry i 1kg ziemniaków, to mamy:
- łączna masa: 2kg
- woda z ziemniaka (80% wody) to 800g plus woda z mięsa (75% wody) to 750g = razem mamy 1550g (zostaje suchej masy 450g);
- białka mamy z ziemniaka 15g (1,5%) oraz z kaczki 200g (20%) = razem 215g;
- tłuszczu mamy z ziemniaka pomijalnie mało oaz z kaczki 40g (4%) = razem 40g;
- do tego z ziemniaka 1,5% błonnika - łącznie 15g;
- węglowodany z kaczki brak, a z ziemniaka 180g (18%);
No to mamy w suchej masie:
- białko: 47,8%
- tłuszcz: 8,9%
- węglowodany: 40%
jeśli dodamy trochę tłuszczu (np. 100g), to będziemy mieli suchej masy 550g, a tłuszczu 140g i wtedy w suchej masie:
- białko: 39,1%
- tłuszcz: 24,5%
- węglowodany: 32,3%
jak damy do tego 10% wody (jak mają mokre karmy), to otrzymamy skład na opakowaniu:
- białko: 35%
- tłuszcz: 22%
- węglowodany 29%

I taka mniej więcej jest granata pet adult kaczka (sucha) ;-)

Co do Catz Finefood - jakbyś doczytał skład, to byś wiedział, że dokładnie nie będzie podane, bo składniki są podawane "około"; poza tym... i tak wiesz swoje - jak przedstawiciele RC ;-) po pierwsze liczy się fosfor i wapń w SUCHEJ MASIE, bo karmy mają różną zawartość wody, po drugie ważna jest też zawartość białka w suchej masie, a po trzecie - jakość tego białka: najlepiej przyswajalne ma jajo, później drób, ryby i na końcu wołowina i inne duże zwierzęta, przy czym mięso ma lepsze białko niż odpady (bardziej dostępne dla organizmu). Ponadto dka nerek bardziej zabójcze od sporo wapnia jest za mało wody (kocie ofiary z plynami ustrojowymi tak jak kot je zjada mają oonad 70%). Patrz na ogół, a nie czepiaj się jednego parametru jeśli chcesz dobrze dla kotów (chyba, że chodzi Ci tylko o przekonanie siebie lub kogoś, że wybrana karma jest dobra, bo i tak nią karmisz, bo się opłaci; nie mówię, że jest zła - nie przyglądałam się jej jeszcze, ale zacznij analizować kompleksowo i szukaj optimum ogólnie, a nie najlepszej karmy ze względu np. tylko na wapń).
Ostatnio edytowano Pt paź 18, 2013 12:08 przez czarnekoty123, łącznie edytowano 1 raz
...

czarnekoty123

Post » Pt paź 18, 2013 11:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Już sobie to przeliczyłam tak mniej więcej, zakładając, że mięso, ryby i jaja mają około 75% wody (źródło: http://portalaktywni.pl/aktualnosci/zaw ... ozywczych/), a dla chrząstki przybliżoną wartość znalazłam 60%, to powinno być coś w tym stylu:

Odwodnione mięso z kurczaka 20%, suszona wątróbka z kurczaka 1%, suszony śledź 4%, suszone mięso z indyka 5%, suszona wątróbka z indyka 0,75%, suszone jaja 0,75%, suszony sandacz bez ości 0,75%, suszony łosoś 3,75%, suszone drobiowe serca 0,75%, chrząstki drobiowe 1,2%... i dalej olej z wątróbek i tłuszcz z wątróbek... itd.

Czyli w gotowym Orijenie, jako karmie suchej, mamy składników mięsnych po zsumowaniu jakieś 40%. Może ciut więcej, bo Orijen te 10% wilgotności ma. Ale na plus - piszą "mięso", "wątróbka", "serca" itd., więc przynajmniej mamy pewność, że śmieci tam nie będzie ;) ale wtedy na przykład soczewica mogłaby trochę podskoczyć w składzie.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt paź 18, 2013 12:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

@gpolomska
Lubiłem czytać twoje analizy (bo sam też je lubię robić prywatnie), zamieszczasz ciekawe linki do stron, zawsze mozna sie czegos nowego dowiedzieć.
Nie rozumiem jednak tych ciągłych drobnych uszczypliwości typu RC ostatnio i wczesniej też, jak tylko sie z czymś nie zgadzasz. Ja wogóle nie mam pojęcia co uważają agenci RC, nigdy nie miałem z nimi do czynienia.
I jestem zdecydowanie otwarty na argumenty i fakty i wyciągam wnioski.

Co do CFF to po prostu napisz do producenta , by podał Ci minerały poszczególnych puszek i powinien to zrobić. Ja do niemców piszę głównie po angielsku, bo niemiecki znam gorzej i odpowiadają (zwykle po niemiecku), ale wartości bez trudu wychwycisz.
Wartośc około to może być 1,4-1,7% jak w Orijenie, bo to różnica 0,3%/1,55%= 20% różnicy co do zakresu.

A w CFF np. dla P 0,15-0,25% oznacza różnicę 0,1 czyli 0,1/0,2 (średnia)= 50% zakresu wahań. Sorry ale poszczególna puszka nie ma takiego wahania składu, bo skład mięsny puszki wymienają dokładnie.

Porównaj jak podaje GP (oddzielnie Ca i P dla każdej puszki)
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... pet/348792
a jak CFF (dla wszystkich 50% widełki, czyli jasno wynika, że zakresy są dla wszyskich puszek, bo poszzcególne puszki się różnią)
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... iet/364051

Sam mam próbne 6 puszek CFF, GP nigdy nie kupowałem, więc jest to sucha moja ocena, nie jestem "emocjonalnie" związany z żadną z tych niemieckich karm.

Obydwa Orijeny mam dokładnie przeanalizowane, ale zostawię to dla siebie, bo znów bedziesz szukać dziury w całym. Popatrz tylko, że w tym nowym główny produkt roslinny to soczewica (potem ziemniaki i groch), która ma podobnie jak groch az 20% białka i 60% węglowodanów.

Ikerka

Post » Pt paź 18, 2013 16:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ikerka, po prostu strasznie szybko piszesz "wnioski ogólne" jak przy Orijenie, że jest zły dla futra itd. - nie lubię czegoś takiego ;) ale spoko - postaram się być mniej zgryźliwa :piwa: dobrze, że jesteś otwarty na argumenty - tylko chyba masz tę zdolność, co ja: pisania tak, że wychodzi na odwrót niż myślisz :oops:

Nie piszę do producenta, bo dla mnie to mało istotne - Magnolia dostaje raz kiedy, a nawet gdyby była wersja najgorsza, to i tak wychodzi lepiej niż suche bezzbożowe zarówno w zakresie wapnia i fosforu, jak i zawartości węglowodanów (no i tu białko jest 100% mięsne); granata bardziej mi się podobała z kilku powodów, ale jak pisałam - Magnolia ma swoje zdanie na temat nasion granatu w środku. Jakby nie patrzeć, mokre karma i tak zawsze będzie plusem, bo ma więcej wody - wolałabym karmić przeciętnym mokrym niż super suchym: kot to drapieżnik i mięsożerca, który wsuwa ofiarę jak leci (tutaj na końcu są dwa filmiki pokazujące, jak stołuje się kot, jeśli ma możliwość); dla nerek mniej paskudne będzie więcej wapnia i fosforu niż niedobory wody (kot ma we łbie zakodowane, że nie lubi dużo pić, a pragnienie odczuwa bardzo słabe - konkretne na etapie jak się już nadaje do podania kroplówki); żeby nie powtarzać tego, co pisałam gdzieś indziej, to zachęcam do przeczytania tego.

Co do tego Winstona - nie umiem znaleźć konkretnego składu - możesz jakiś przepisać plus analizę?

Bellemere, jakby kot jadł normalnie, to nie jadłby suchej masy tylko składniki z wodą - jak zaprojektowała natura; załóżmy, że komponujemy Orijena z chudego mięsa (75% wody, 20% białka, 5% tłuszczu), smalcu gęsiego (bo ma 100% tłuszczu - łatwiej będzie liczyć) oraz warzywo-owoca (w skrócie "roślina") o ilości węglowodanów 10% i 90% wody (owoce mają więcej niż warzywa - dlatego są bardziej kaloryczne).
W suchej masie mamy:
- białko: 42% / 0,9 = 46,7%
- tłuszcz: 20% / 0,9 = 22,2%
- węglowodany + włókno (zdecydowanie z roślin): 17% + 3 % = 20% / 0,9 = 22,2%
popiół zakładamy, że ze wszystkiego mniej więcej po równo.
Po przeliczeniach (daruję już tutaj) wychodzi, że aby uzyskać taki skład z naszego mięsa, smalcu i roślinek, trzeba użyć odpowiednio:
- 50,6 % mięsa świeżego,
- 2,2 % smalcu (jak to jest normalny tłuszcz taki przy mięsie, to więcej, bo ma wodę),
- 47,2% roślin.

Jakby nie patrzeć, ma się to nijak do marketingowego 80% składników zwierzęcych i 20% roślinnych jeśli założyć składniki świeże; ale jak mięso liczymy z wodą, a roślinki po odwodnieniu, to już taki ładny marketing wyjdzie.

Każdy producent stosuje tricki i prześcigają się w tym, kto lepiej oszuka. A my musimy kombinować, żeby te oszustwa jak najmniej zaszkodziły zwierzakowi.

Odnośnie w/w udziału w suchej masie - skład myszy przewiduje w suchej masie 3-8% węglowodanów, 55-60% białka i 23-35% tłuszczu; kot nie je samych myszy - je jaszczurki inne takie, które często mają jeszcze mnie węglowodanów, bo jedzą małe żyjątka a nie owoce, trawy itp., więc ogólna zawartość węglowodanów w suchej masie po uwzględnieniu "nie tylko myszy" waha się w zakresie 1-5%.

Teraz dla przykładu Magnolciowy CFF wołowina & kaczka:
11,1 % białka, 6,4% tłuszczu, 0,3% błonnika, 1,9% popiołu i 80% wody, a z wyliczeń węglowodany 0,4% (na podstawie reszty składników) - po przeliczeniu daje to w suchej masie:
- białko: 11,1% / 0,2 = 55,5%
- tłuszcz: 6,4% / 0,2 = 32%
- węglowodany: 0,4% / 0,2 = 2%

CFF to średnia półka, a bez problemu mieści się w prawidłowym składzie suchej masy i wilgotność z zapasem (ofiary mają tak 70-77% w całości z krwią, mózgiem, oczami, limfą itp.).

Orijen jest już dość drogą karmą, a się nie mieści. Oczywiście są karmy suche lepiej wpasowujące się w niskie węglowodany (i tak się nie mieszczą, ale mają poziom do 10%), ale poziom wapnia i fosforu znacznie wyższe. Nie ma idealnej karmy suchej - są tylko mniej lub bardziej złe; mokre są już zdecydowanie bliżej (nawet zwykłą marketówka ma choć wody ile trzeba, a jak się rzuca kotu trochę mięsa do tego, to nie jest tak tragicznie jak straszą dystrybutorzy jedynej słusznej karmy), a niektóre idealnie wpasowują się we wszystkie parametry (ziwi peak nie - drogi, a nawet mokry ma dość dużo minerałów; feringa i terra faelis niektóre smaki już tak). A gdzie tu analiza sodu, potasu i ich stosunku, zawartości witamin, kwasów omega itp.? A teraz jeszcze poprawka na przyswajanie przez danego konkretnego kota?

Dlatego karma karmą, a bez obserwacji i badań profilaktycznych nie ma szans (dla zdrowego kota raz w roku powinno wystarczyć - łącznie z jonogramem, bo czasami morfologia i biochemia dobre, a w jonogramie masakra, co w krótkim czasie zemści się na nerkach - wtedy już w morfologii i biochemii też zobaczymy, ale za późno, bo już będą nieodwracalne uszkodzenia).
...

czarnekoty123

Post » Pt paź 18, 2013 16:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska - a o co konkretnie w tym jonogramie poprosić? Właśnie w przyszłym tygodniu wybieram się z jedną z moich kotek na przegląd (trzy i pół roku, na oko zdrowa). A mój wet do zbyt rozmownych nie należy i jak konkretnie nie będę się czegoś domagać, to zrobi pewnie tylko morfologię.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Pt paź 18, 2013 16:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Jak się to wszystko widzi, to można wpaść w paranoję. Sama się o nią już czasem podejrzewam. No nic, nadal uważam Orijena za jeden z najlepszych wyborów, jeśli chodzi o suchą karmę, przynajmniej wiem, co w nim siedzi (nie muszę go podejrzewać o jakieś pióra, rogi czy kopyta), no i w miarę przyzwoity jest ten wapń i fosfor.

A co do Feringi - ona też jest taka zwarta jak CFF? Czy bardziej jak mus, jak PON czy podobno Terra Faelis? No i zerknęłam w jej analizę ostatnio, i dodatku tauryny ma tylko 100mg/kg. Jasne, że tauryna jest jeszcze w samym mięsie i podrobach, ale czy to nie za mało?

Edit: To chyba musiała być pomyłka na zooplusie, bo sprawdziłam jeszcze raz i jest napisane, że ma dodatkowo 1000mg tauryny. Soreczki ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt paź 18, 2013 18:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Aaaśka pisze:gpolomska - a o co konkretnie w tym jonogramie poprosić? Właśnie w przyszłym tygodniu wybieram się z jedną z moich kotek na przegląd (trzy i pół roku, na oko zdrowa). A mój wet do zbyt rozmownych nie należy i jak konkretnie nie będę się czegoś domagać, to zrobi pewnie tylko morfologię.

Wapń, fosfor, potas i sód to minimum; u mnie do tego jest od razu chlor i magnez. Przy czym fosfor w normach ma spory zakres, ale dla kotów starszych powinien być niższy niż górna norma (wg University of Texas Health Science Center):
koty w wieku do 2 lat → 4,5 - 6,7 mg/dl
koty od 2 do 12 lat → 4,5 - 5,5 mg/dl
koty powyżej 12 lat → 2,7 - 4,5 mg/dl

Dodatkowo iloczyn wapnia i fosforu nie powinien przekraczać 55-60 (jeśli przekracza, to trzeba dawać wyłapywacz fosforu nie zawierający wapnia, np. alusal i stosować mniej wapnia w diecie; jeśli nie przekracza, a tylko fosfor jest wysoki - wystarczą skorupki wapnia lub wersja "dla wielbicieli leków" - ipakitine, który ma dokładnie to, co skorupki czyli węglan wapnia).

Bellemere, u mnie po wzięciu wszystkich "za i przeciw" wyszło, że najlepiej Orijen (15g) plus mokre bez warzyw itp.; tyle, że mój plan (dać na noc chrupki, żeby pospać te 7-8h, bo mokre lub mieszanka oznacza max. 5h i "głodna, daj coś") poszedł się szybko paść, bo Magnolii się nawet te chrupki szybko odwidziały. TOTW też był przez pewien czas, a całkiem na początku acana wild prarie przez kilka dni jak była na etapie "zjem wszystko... no prawie". Teraz jak nie jest mokrym, to można zapomnieć. Co do tamtych mokrych - musisz popytać tych, co karmią, ale jeśli dobrze kojarzę, to też mielonki (po testach z puszka/saszetka nawet nie brałam, bo są tylko w puszkach i to po 200g - dla Magnolki z puszki jest fuj i koniec... ma to po mnie :P ).
...

czarnekoty123

Post » Pt paź 18, 2013 18:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Magnolka jest niesamowita - wie kotek, co dobre ;) większość kotów chyba jednak lubi chrupki, tak jak moja Luna, która w sumie mokrego mogłaby w ogóle nie jeść, byle tylko jej ukochane kuleczki leżały w misce ;)

A Feringę sprawdziłam w grafice w Google - zbita mielonka. To u nas raczej odpada niestety, a szkoda, bo cena całkiem w miarę.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt paź 18, 2013 18:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska - dziękuję za odpowiedź. :)

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Pt paź 18, 2013 18:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Magnolia nie lubi chrupek, bo jej raczej nikt tym nie karmił nigdy; ale mięso w każdej ilości (surowe lub gotowane) oraz surowe żółtka plus mokre - prawdopodobnie tym właśnie ją karmiono; wg osoby, która kotami zajmuje się od lat (w tym dziczkami i była u mnie trochę czasu słuchając o nawykach Magnolii), to ona była co najmniej kotem wychodzącym o ile nie dzikim i stosunkowo niedawno przygarniętym (moja wet też o tym mówiła) - stąd bieg za furkoczącymi piórkami (oczywiście niefarbowanymi) czy szurającym czymś przypominającym to tak - jak najbardziej, a laser lub zabawki z grzechotkami to sobie mogę sama pogonić (a wiele kotów za tym szaleje). Co by nie powiedzieć, to wychodzi jej to na zdrowie - wyniki nerkowe (kreatynina, fosfor) w dolnej normie, wątroba idealna.

Koty jedzą chrupki, bo od małego je dostają; poza tym kot wtedy może sobie skubać, kiedy ma ochotę, a do tego producenci robią taki myk, że wszystko pakują do środka chrupka, a na wierzchu rozpylają tłuszcz, który tak przyciąga kota - o ile kotu nie przeszkadza konsystencja (twarde do łupania i suche), to będzie go to mocno ciągnęło; nawet w daniach dla ludzi tłuszcz plus odpowiednia obróbka zwykle mocno poprawia smak (vide gotowana pierś kurczaka i kurczak z rożna). Tak jak z dziećmi - jeśli rodzice od małego dają tylko suszone owoce i bez słodyczy czy czipsów, dziecka nie będzie do tego ciągnęło; jak dają cukierki (a cukier dość mocno uzależnia) lub czipsy (aromaty itp. robią swoje), to będzie je ciągnąć.

Co do karm "nie mielonek" - pisałam Ci już kiedyś o feline porta21 kurczak w sosie własnym (jest i w saszetkach, i w puszkach - konsystencja jak tamta saszetka z tuńczykiem i wołowiną) - fosfor i wapń maleńkie, wystarczy dodać tłuszcz (np. skórę z kurczaka, którą Luna lubi) i trochę tauryny (bo witaminy i minerały są), a uzyskujesz całkiem fajną karmę; analiza: białko 14.0 %, tłuszcz 0.5 %, włókno surowe 0.1 %, popiół surowy 2.0 %, wapń 0.12 %, fosfor 0.1 %, magnez 0.0095 %, wilgotność 79.0 % (czyli na dolnych normach wapń i fosfor); jak dodasz do 100g karmy 25g skóry z kurczaka, to dojdzie Ci 9,5g tłuszczu i 2,5g białka, 4mg wapnia i 18,5mg fosforu czyli będzie OK; no i do tego 100-150mg tauryny by się przydało.
...

czarnekoty123

[poprzednia][następna]