Zanim trafiłam na forum

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 20, 2006 0:01

Anju, wystarczy pół godziny czytania i zgrzytam, bo "kociulek" zrobił "sioo", nie zrobił "koopalka", ale "brzusio" ma w sam raz do "mizianek" i jest "słodziusi". Dziewczyny z Forum nie mają mężów, chłopaków, partnerow ani konkubentów. Wszystkie mają TŻów.
Kotom się robi "sterylki" u "wetów". Ewentualnie "odjajczanie"
U pojedynczej forumowiczki to może ewentualnie dziwić, ale jako zjawisko globalne, powoduje u mnie zgrzytanie zębów.

Ka.ja

Od: Czw mar 16, 2006 0:11

Post » Czw kwi 20, 2006 0:14

Ka.ja pisze:Anju, wystarczy pół godziny czytania i zgrzytam, bo "kociulek" zrobił "sioo", nie zrobił "koopalka", ale "brzusio" ma w sam raz do "mizianek" i jest "słodziusi". Dziewczyny z Forum nie mają mężów, chłopaków, partnerow ani konkubentów. Wszystkie mają TŻów.
U pojedynczej forumowiczki to może ewentualnie dziwić, ale jako zjawisko globalne, powoduje u mnie zgrzytanie zębów.

Zajrzyj na jakieś forum dzieciowe, od "fasolek" i "dzidź" i "dzidziusiów się nie opędzisz. Przykład: "zajść w ciążę" - "zafasolkować".
To coś w rodzaju gwary środowiskowej.
Ja jej nie używam, ale u innych, jeśli stosowana z umiarem, mi nie przeszkadza.
Z TZ tami, to wygodne, bo można zasygnalizować, że jest się z kimś w jakims neutralnym kontekście (TŻ pojechał z kotami do weterynarza) bez wnikania w szczegóły stanu cywilnego. Nie każdy ma ochotę podawać o sobie komplet informacji.
Ostatnio edytowano Czw kwi 20, 2006 0:17 przez Kocurro, łącznie edytowano 1 raz

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Czw kwi 20, 2006 0:15

Ka.ja pisze:Anju, wystarczy pół godziny czytania i zgrzytam, bo "kociulek" zrobił "sioo", nie zrobił "koopalka", ale "brzusio" ma w sam raz do "mizianek" i jest "słodziusi". Dziewczyny z Forum nie mają mężów, chłopaków, partnerow ani konkubentów. Wszystkie mają TŻów.

są też małżowie
:wink:
Obrazek

O-l-g-a

Od: Śro sie 11, 2004 1:46

Post » Czw kwi 20, 2006 0:20

O-l-g-a pisze:

są też małżowie
:wink:
i żon-kille :lol:
Oj Kaja :) bynajmniej nie wszystkie i nie zawsze, patrz chociazby na moj poprzedni post w tym watku.
TZ to skrot ktory ma ulatwiac zycie, tym ktorzy nie maja ochoty na okreslanie statusu swojego zwiazku. Co do innych okreslen, to przezciez kazda spolecznosc posluguje sie okreslonym przez siebie kodem, widac to chociazby w rodzinie czy w grupie dobrych znajomych. W tej sytuacji albo zetrzesz zeby na amen (czego Ci absolutnie nie zycze 8) :strach: ), albo mam nadzieje przestanie Cie to tak razic.
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Czw kwi 20, 2006 8:26

skrót TZ uwazam, za genialny,
bo jak mam mówic?
konkubent???? 8O :strach: - z 997 mi sie kojarzy :lol:
Australia jest jak otwarte drzwi, za którymi majaczy błękit. Wychodzimy ze świata i wkraczamy w Australię.(D.H.L.)

Keti

Od: Pt wrz 13, 2002 11:44

Post » Czw kwi 20, 2006 8:48

Keti pisze:skrót TZ uwazam, za genialny,
bo jak mam mówic?
konkubent???? 8O :strach: - z 997 mi sie kojarzy :lol:

:ryk: :ryk: :ryk:

dobre :smiech3:
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Czw kwi 20, 2006 9:26

kiedy weszłam na forum nie używałam takich skrótów i gwary potocznej ale wcale mi to nie przeszkadza i uważam że to jest fajne i oryginalne, to jak nasz taki azyl ja czuje sie tutaj dobrze i inaczej a na codzień tak nie mówię , bo niemam z kim o tym rozmawiać ,a kiedy mówiłam o kotce rzeczy bardzo naturalne i nie przesadzone ,słyszałam że mam kota,wiec zaprzestałam ,a na forum jest super rozumiemy swoje obawy , troski i radości i niech tak zostanie :wink:

Monika L

Od: Śro wrz 21, 2005 14:53

Post » Czw kwi 20, 2006 9:48

Monika L pisze:kiedy weszłam na forum nie używałam takich skrótów i gwary potocznej ale wcale mi to nie przeszkadza i uważam że to jest fajne i oryginalne, to jak nasz taki azyl ja czuje sie tutaj dobrze i inaczej a na codzień tak nie mówię , bo niemam z kim o tym rozmawiać ,a kiedy mówiłam o kotce rzeczy bardzo naturalne i nie przesadzone ,słyszałam że mam kota,wiec zaprzestałam ,a na forum jest super rozumiemy swoje obawy , troski i radości i niech tak zostanie :wink:

niech tak zostanie :D :D :D
Schroniska dla zwierząt ,muszą być postrzegane ,jak wyrzut sumienia .
Kiarunia[i]
Myszaczek[i]
Dziurkacz[i]
http://www.ratujkonie.pl
Obrazek

iwona_35

Od: Sob lis 19, 2005 10:54

Post » Czw kwi 20, 2006 9:53

iwona_35 pisze:
Monika L pisze:kiedy weszłam na forum nie używałam takich skrótów i gwary potocznej ale wcale mi to nie przeszkadza i uważam że to jest fajne i oryginalne, to jak nasz taki azyl ja czuje sie tutaj dobrze i inaczej a na codzień tak nie mówię , bo niemam z kim o tym rozmawiać ,a kiedy mówiłam o kotce rzeczy bardzo naturalne i nie przesadzone ,słyszałam że mam kota,wiec zaprzestałam ,a na forum jest super rozumiemy swoje obawy , troski i radości i niech tak zostanie :wink:

niech tak zostanie :D :D :D

fajnie Iwonko sie rozumiemy :wink: :lol:

Monika L

Od: Śro wrz 21, 2005 14:53

Post » Czw kwi 20, 2006 10:30

Skoro szczerze, to proszę:
Przed zakoceniem uważałam,że pies jest super, a kot to samotnik, który chodzi swoimi drogami. Koty są zimne, złośliwe, czasami przyjdą poleżeć na kolanach człowieka, ale najchętniej drapią bo lubią.
Od listopada 2005, kiedy dzięki zrządzeniu losu stałam się "mamą" aż dwóch kociaków, mamy z mężem coraz większego "hopla" na punkcie kotów. Przyznaję, że na początku uważałam whiskasa za dobre jedzenie, sterylizację za potrzebną- dla naszej wygody, a wizyty u weta niezbędne jedynie z okazji szczepień i ew. choroby.
Od czasu czytania Forum wiem, że droższe karmy są zdrowe[ myślałam, że kupują je snobi ] i jedynie nimi żywię zwierzaki, pomimo uwag części otoczenia.Próbuję oduczyć dawania kotom mleka i resztek z talerza[tak samo i psu] "bo zawsze tak się robiło i było dobrze". Sterylizację uważam za niezbędną dla zdrowia zwierząt. Balkon osiatkowaliśmy, dzięki czemu koty cały dzień są bezpiecznie na dworzu. Mamy zamiar dać dom jeszcze innym kotom, ale wcześniej musimy przekonać resztę domowników.
A wogóle koty to ogromne przylepy i miziaki wbrew opiniom wszystkich niezakoconych. :!: :!: :!: :D :D :D

Hania66

Od: Pt mar 10, 2006 17:20

Post » Czw kwi 20, 2006 11:03

[quote="O-l-g-a"]zanim trafilam na forum poszlam na wystawe....i taki maly persio byl do sprzedania...
Hodowca, przemila osoba cierpliwie mi wyluszczyl, ze trzeba by cos wiedziec, przygotowac sie ( ja tego kota pod pache chialam :lol: ) i nie odmowil wprost, ale sprawil, ze poczulam sie jak nieodpowiedzialna nastolata :roll:

potem czytalam,
ksiazeczki
i kocie stronki
i podczytalam miau
i pojechalam po 1 kotka do schronu,
i juz wiedzialam, ze dwa lepiej niz jeden :lol:[/quote]

A cztery lepiej niz dwa;))))

gero

Od: Pon lut 20, 2006 23:05

Post » Czw kwi 20, 2006 11:13

Ka.ja pisze:Zanim trafiłam na Forum:
a) o osobach mówiących "kiciulek", "kociuś", "kiciunia" itp w najlepszym razie myślałam, ze są zdziecinniałe,
b) nie uwierzyłabym w to, że kilkadziesiąt osób na raz może ulec manii nazywania sików "sioo", a kupy "koopalem",
c) uważałam się za osobę przewrażliwioną i egzaltowaną.

Forum to kopalnia wiedzy, ale nic nie poradzę na to, że maniera wypowiedzi drażni mnie jak świerzb w uchu.

wszelkie zdrobnienia i eufemizmy (w kazdej sferze zycia) tak Cię drażnia?
Socjolekty są zjawiskiem powszechnym, typowym dla języka.

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Czw kwi 20, 2006 11:15

A teraz mozecie sie wszyscy smiac :lol: :lol: :lol:
WIEM KIEDY I W ODNIESIENIU DO KOGO UZYWANY JEST SKROT TŻ, ale nie mam zielonego pojecia od czego on powstał? :oops: :oops: :oops:
Ktos mnie oswieci?
bla

blaablaa

Od: Czw kwi 20, 2006 11:10

Post » Czw kwi 20, 2006 11:19

blaablaa pisze:A teraz mozecie sie wszyscy smiac :lol: :lol: :lol:
WIEM KIEDY I W ODNIESIENIU DO KOGO UZYWANY JEST SKROT TŻ, ale nie mam zielonego pojecia od czego on powstał? :oops: :oops: :oops:
Ktos mnie oswieci?
bla

Towarzysz/-ka Życia 8)
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Czw kwi 20, 2006 11:24

blaablaa pisze:A teraz mozecie sie wszyscy smiac :lol: :lol: :lol:
Ktos mnie oswieci?
bla

Ja początkowo myślałam, że to inicjały czyjegoś mężą :oops: , ale potem spotakałam w innych postach, aż ktoś mnie oświecił :twisted:

a TM w podpisach, też było zagadką :P
Żegnaj Kocio
Żegnaj Puniu
ŻEGNAJ PIMPELUSIU

bbd2

Od: Śro lut 01, 2006 14:31

[poprzednia][następna]