Sol. 21.04.2012 (`) PROSZĘ O ZAMKNIĘCIE

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 12, 2012 22:42 Re: Sol z chorymi nerkami. Ciągle leczymy.

No cóż, trzymam kciuki, że wkrótce znajdzie się odpowiedź... :ok:

John

Od: Wto lis 30, 2010 18:23

Post » Nie sty 22, 2012 21:46 Re: Sol z chorymi nerkami. Ciągle leczymy.

No i jak, powiedzieli Ci cokolwiek? Nie dezertuj watka, niektorzy chca wiedziec! ;)

John

Post » Pon sty 23, 2012 19:53 Re: Sol z chorymi nerkami. Ciągle leczymy.

Cieszę się, że są osoby, które chcą widzieć. Sol zaczęła kaszleć:( Wydrapuje się ciągle tak samo.
W tym tyg. kończymy antybiotyki i powinniśmy zrobić badanie krwi i moczu. Bardzo proszę o pomoc w ich opłaceniu, sama nie dam rady...

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

Post » Wto sty 24, 2012 13:21 Re: Sol z chorymi nerkami. PROSZĘ O POMOC Z BADANIAMI

No wiec finansowo ja na pewno nie dam rady, bo akurat sa ferie i moje dochody sa wtedy znikome...

Ale moze znajdzie sie jeszcze jakas dobra dusza?

John

Post » Wto sty 24, 2012 15:58 Re: Sol z chorymi nerkami. PROSZĘ O POMOC Z BADANIAMI

:!:

Alex405

Post » Wto sty 24, 2012 18:58 Re: Sol z chorymi nerkami. PROSZĘ O POMOC Z BADANIAMI

John pisze:No wiec finansowo ja na pewno nie dam rady, bo akurat sa ferie i moje dochody sa wtedy znikome...

niezbyt dobra, ale ..... :mrgreen:

marivel

Od: Sob mar 21, 2009 12:48

Post » Śro sty 25, 2012 14:49 Re: Sol z chorymi nerkami. PROSZĘ O POMOC Z BADANIAMI

marivel pisze:
John pisze:No wiec finansowo ja na pewno nie dam rady, bo akurat sa ferie i moje dochody sa wtedy znikome...

niezbyt dobra, ale ..... :mrgreen:

:1luvu:

Alex405

Post » Śro sty 25, 2012 18:34 Re: Sol z chorymi nerkami. PROSZĘ O POMOC Z BADANIAMI

a może kotka drapie się nerwowo, jeden z moich kocurków miał taki okres, że wydrapywał sobie policzki aż do ran, miało to podłoże psychiczne, dostawał na uspokojenie Conwulex - taki syropek, podawany w strzykawce. Miał zespół falującej skóry, a początki drapania - nerwowo się rozglądał, biegał, zaczynał lizac, a potem drapał się do krwi. Po jakimś czasie ustąpiło.

marivel

Post » Śro sty 25, 2012 23:45 Re: Sol z chorymi nerkami. PROSZĘ O POMOC Z BADANIAMI

Myślałam o tym, bo ona drapie się od początku, ale wcześniej mogły to być pasożyty. ten syropek był na receptę? Ja kilka dni temu kupiłam Kalm-aid, ale dotychczas nie widze większych efektów.
Może to minie, ale ona ma ogólnie taką kiepską, odstającą, szorstką sierść bez połysku, mimo witamin.

Alex405

Post » Czw sty 26, 2012 18:47 Re: Sol z chorymi nerkami. PROSZĘ O POMOC Z BADANIAMI

convulex jest na receptę, w zeszłym roku dla ludzi był ze zniżką, dla zwierzaków na receptę od weta - nie. Bez zniżki kosztował ok. 10 zł. nie wiem jak jest teraz.
Nie jest gorzki, kociowi pomagał. Kalmu nigdy nie próbowałam.

marivel

Post » Wto sty 31, 2012 13:06 Re: Sol z chorymi nerkami. PROSZĘ O POMOC Z BADANIAMI

Dziękujemy bardzo Cioci Marivel za pomoc, dzięki której Sol będzie miała w tym tyg. zrobione badania i -mam nadzieję - szczepienie. Dziś zamierzałam oddać do analizy mocz, ale...panienka nie chciała nasikać, gdy zamknęłam ją w łazience :twisted:

Gdy ją wypuściłam, wskoczyła na łóżko i wtuliła się we mnie. Ona bardzo lubi ludzi, koty nieco mniej, choc to zależy od dnia.
Wczoraj zakropiłam jej za radą wetki stronghold, zobaczymy, czy będzie się mniej drapać.

Zastanawiam się, jak to się dzieje, że po trzech miesiącach pobytu w domu, wszystkożerna kotka zaczyna grymasić tak jak rezydenci? Cy nie mogło jej zostać to rzucanie się na każdą puszkę...teraz muszę kombinować: Kracio lubi to, a Morsik - tamto, Kleks nie je ryb, za to Tosia za nimi przepada, a Sol ma swoje smaki :mrgreen:
No i panoszy się dziewczyna jak u siebie:)

Alex405

Post » Wto sty 31, 2012 14:33 Re: Sol - wiejska kotka z chorymi nerkami

PcimOlki pisze:
AnielkaG pisze:o Pcim na anestezjologii też się zna, szacun. Alfa i omega, geniusz!

Tak Analko, zna się. Doceniam twój szacunek.

AnielkaG pisze:Tylko że "zatory dróg moczowych " (! genialne tłumaczenie) 8O to jest zupełnie coś innego niż niewydolność nerek, bo widać geniusz jednak poliglotą nie jest. Postrenal ARF to jest ZANERKOWA niewydolność nerek, spowodowana np. kamicą.
->
Acute renal failure can be prerenal, intrinsic (primary), or postrenal in origin.

The term acute renal failure is commonly used to refer to acute intrinsic renal failure (AIRF), but prerenal and postrenal causes also should be considered.

Postrenal Acute Renal Failure:

Causes:
a. Bilateral renal obstruction.
(1) Urolithiasis.
(2) Bilateral ureteral or urethral obstruction.
(3) Urethral plugs in cats.
b. Uroabdomen (rupture of urinary tract with accumulation of urine).

Pathogenesis:
a. Obstruction results in failure to filter waste products due to back pressure in the nephron.
b. Uroabdomen results in recycling of waste products across the peritoneum.

Zadanie domowe:

1. Dowiedz się jaki jest procentowy udział kamicy w zatorach cewki moczowej u kocurów.
2. Sprawdź w literaturze, czy cewka moczowa i moczowody są zaliczane do dróg moczowych.
3. Przetłumacz zdanie: "Bilateral renal obstruction".
4. Przeanalizuj kiedy kamica skutkuje ARF.
5. Wyjaśnij na czym polega różnica między ARF a AIRF.
6. Naucz sie pisać z sensem.

AnielkaG pisze:...I niedalej jak wczoraj użyłam ZAKAZANYCH leków u pacjenta z zanerkową ONN. O Boziu!
Twoje niedbalstwo jest twoją sprawą. Nie bardzo wiem, czym tu się chwalić.

PcimOlki, daruj sobie, AnielkaG to już wszystkie specjalistyczne egzaminy zdała na Akademii Medycznej.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Wto sty 31, 2012 16:02 Re: Sol z chorymi nerkami. PROSZĘ O POMOC Z BADANIAMI

dziewczynka pewnie wykombinowała, że ma już stały meldunek i już się tak nie stara podobac :-)

marivel

Post » Czw lut 02, 2012 10:43 Re: Sol z chorymi nerkami. PROSZĘ O POMOC Z BADANIAMI

no właśnie - to już długi meldunek....Niunia biega za mną, jest bardzo towarzyska. Jestem wściekła na ten mróz, bo jak mam jechać autobusem i metrem do wetki + pieszo ok. 7 min.?! Jutro spróbuję zawieźć siki, a jeśli pogoda się nie poprawi, to w pon. wezmę taksówkę...

Alex405

Post » Sob lut 04, 2012 18:15 Re: Sol z chorymi nerkami. PROSZĘ O POMOC Z BADANIAMI

Nie wiem, co napisać...Wynik moczu Sol jest dość kiepski, nawet gorszy od pierwszego, który miała zrobiony zaraz po przyjeździe do mnie. Jesteśmy po 6 tyg. antybiotykoterapii, miała już taki ładny wynik w grudniu, prawie w normie, a teraz....
ciężar właściwy - 1,015 (norma od 1,025) :!:
stosunek białka do kreatyniny b. wysoki - 1,22 :!:
erytrocyty - duuuużo więcej niż poprzednio 44-55 :!:
obecne barwiniki krwi,
pojawiły się pojedyncze kryształy

Nie wiem, na ile wynik któregoś z tych parametrów może być zmieniony przez fakt, że mocz był z nocy, a został oddany do laboratorium ok. 16, przedtem jeździłam z próbką na tym mrozie? Na wszelki wypadek w pon. rano powtórzę badanie.
Jestem załamana :(

Alex405

[poprzednia][następna]