Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
John pisze:No wiec finansowo ja na pewno nie dam rady, bo akurat sa ferie i moje dochody sa wtedy znikome...
Ale moze znajdzie sie jeszcze jakas dobra dusza?
marivel pisze:John pisze:No wiec finansowo ja na pewno nie dam rady, bo akurat sa ferie i moje dochody sa wtedy znikome...
Ale moze znajdzie sie jeszcze jakas dobra dusza?
niezbyt dobra, ale .....
PcimOlki pisze:AnielkaG pisze:o Pcim na anestezjologii też się zna, szacun. Alfa i omega, geniusz!
Tak Analko, zna się. Doceniam twój szacunek.->AnielkaG pisze:Tylko że "zatory dróg moczowych " (! genialne tłumaczenie)to jest zupełnie coś innego niż niewydolność nerek, bo widać geniusz jednak poliglotą nie jest. Postrenal ARF to jest ZANERKOWA niewydolność nerek, spowodowana np. kamicą.
Acute renal failure can be prerenal, intrinsic (primary), or postrenal in origin.
The term acute renal failure is commonly used to refer to acute intrinsic renal failure (AIRF), but prerenal and postrenal causes also should be considered.Postrenal Acute Renal Failure:
Causes:
a. Bilateral renal obstruction.
(1) Urolithiasis.
(2) Bilateral ureteral or urethral obstruction.
(3) Urethral plugs in cats.
b. Uroabdomen (rupture of urinary tract with accumulation of urine).
Pathogenesis:
a. Obstruction results in failure to filter waste products due to back pressure in the nephron.
b. Uroabdomen results in recycling of waste products across the peritoneum.
Zadanie domowe:
1. Dowiedz się jaki jest procentowy udział kamicy w zatorach cewki moczowej u kocurów.
2. Sprawdź w literaturze, czy cewka moczowa i moczowody są zaliczane do dróg moczowych.
3. Przetłumacz zdanie: "Bilateral renal obstruction".
4. Przeanalizuj kiedy kamica skutkuje ARF.
5. Wyjaśnij na czym polega różnica między ARF a AIRF.
6. Naucz sie pisać z sensem.Twoje niedbalstwo jest twoją sprawą. Nie bardzo wiem, czym tu się chwalić.AnielkaG pisze:...I niedalej jak wczoraj użyłam ZAKAZANYCH leków u pacjenta z zanerkową ONN. O Boziu!
Użytkownicy przeglądający ten dział: alessandra, elmas, Google [Bot] i 114 gości