Samsonik[*]Tymczasy. Potrzebna karma, leki, budki na zimę.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 15, 2011 11:11 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

bardzo dziękujemy :1luvu:

niestety nadal Samosnik bardzo źle się czuje, nadal słabiusieńki, nadal ledwo chodzi i zatacza się, jeść nadal sam nie chce
wet nie mam tez już pomysłów jak mu pomóc i dlaczego tak się dzieje

Bolusiowi na skórze zrobił się wrzód, który pękł i się rozlał, tego jeszcze u niego nie grali :( rado byliśmy u lekarza
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Sob sty 15, 2011 11:14 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

Anna Rylska pisze:bardzo dziękujemy :1luvu:

niestety nadal Samosnik bardzo źle się czuje, nadal słabiusieńki, nadal ledwo chodzi i zatacza się, jeść nadal sam nie chce
wet nie mam tez już pomysłów jak mu pomóc i dlaczego tak się dzieje

Bolusiowi na skórze zrobił się wrzód, który pękł i się rozlał, tego jeszcze u niego nie grali :( rado byliśmy u lekarza

Co powiedział lekarz?

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Sob sty 15, 2011 11:23 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

na jaki temat?

wrzód to też alergia
ale nie wyklucza jakiś bakterii
Kotka padaczkowa u mojej mamy ma podobnie, trochę się drapie, gryzie, w najgorszym przypadku robi się wrzód

Anna Rylska

Post » Sob sty 15, 2011 11:25 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

Biedny, kochany Boluś :cry:

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Sob sty 15, 2011 11:38 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

Obaj są biedni
Samosnik bardzo wiele w swoim życiu przeszedł, miał kiedyś dom, który potraktował go jak śmieć i wyrzucił,
kot jadł kartofle , ogórki, resztki ze stołówki
Do nas już trafił w bardzo kiepskim stanie i od początku były z nim poważne problemy, plus straszne wychudzenie, wyniszczenie, zęby z kamieniem, który rozcinał od wewnątrz jamę ustną!
Ostatnio poważnie chorował ale wyszedł i było dobrze.
Ma takie nagłe załamania zdrowia, biegunka, która mija szybko, spadek wagi i totalna słabość :(
Było tak ( bez biegunki) przy kuracji cykloferonem, potem po ok. tygodniu zaczął wracać do formy ale teraz nic się nie działo - wszystko jak zwykle. Przytył, dużo mył się, był bardzo aktywny.
On nawet na odrobaczanie ( nie za każdym razem) reaguje osłabieniem - zatacza się wtedy, po prostu nie ma siły.

Boluś chociaż start miał bardzo dobry i też na początku nic kompletnie nie wskazywało, ze to będzie taki kociak.
Wet te wspomnial o leczeniu convenią, na wiadomo jak to jest.........poczekamy na badania, wyniki

Anna Rylska

Post » Sob sty 15, 2011 11:42 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

Wrzody przerabiam z Łapką co jakiś czas, z tym, że wet jej wtedy podaje steryd, kotka przestaje się drapać i zmiany szybko się goją. U Bolusia ta metoda odpada, skoro choruje na wątrobę. :(

Samsonik bardzo mnie martwi. Mów mu, Aniu, że musi jeść, bo jest cudownym kotkiem, bardzo dzielnhym i wszyscy go kochają i mu kibicują. Na pewno zrozumie! Kot rozumie, co sie do niego mówi.

weatherwax

Od: Pon lip 12, 2004 8:29

Post » Sob sty 15, 2011 13:10 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

Bidusie kochane. :1luvu:
Obrazek Obrazek

Moha

Od: Czw sty 06, 2011 0:05

Post » Sob sty 15, 2011 16:22 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

Samsoniku :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Bolusiu :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Niech już będzie lepiej :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Sob sty 15, 2011 16:26 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

weatherwax pisze:Wrzody przerabiam z Łapką co jakiś czas, z tym, że wet jej wtedy podaje steryd, kotka przestaje się drapać i zmiany szybko się goją. U Bolusia ta metoda odpada, skoro choruje na wątrobę. :(

Samsonik bardzo mnie martwi. Mów mu, Aniu, że musi jeść, bo jest cudownym kotkiem, bardzo dzielnhym i wszyscy go kochają i mu kibicują. Na pewno zrozumie! Kot rozumie, co sie do niego mówi.

Twoja kicia jest na hillsie suchym, prawda?

Z Bolusiem jest problem, bo ten kot wcale nie chce jeść suchego, tylko mokre saszetki ( a w skali miesiąca, dodając witaminy, leki, to robi się naprawę duża kwota), a dodatkowo szczęka jednak robi swoje, utrudnia mu jedzenie, wygląda może i uroczo, każdy kto go widzi, bardzo się dziwi ale to naprawdę przeszkadza.
Raz na jakiś czas zdarza się,że najdzie go na moczone suche ( z mokrym suchym średnio raz na tydzień robię podchody) ale to już święto wtedy jest!

Znowu Samsonik ma takie jelita, ze wymiotuje po suchym, jedyna karma po której tego nie robi jest purina gastro i alergiczna, a jak jest super dobrze, to i eukanuba - sam ją wtedy skubie namoczoną.
Każdą inną karmą suchą wymiotuje!

Nasz Rudi też jest alergikiem, on jednak bardzo lubi suche i tylko hillsowe, dla niego najlepsze.

Po nowym roku, po zmianie Vat ceny poszły strasznie w górę, szczególnie leki, a w mojej lecznicy jest czasami drożej niż w W-wie

Anna Rylska

Post » Sob sty 15, 2011 21:59 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

Aniu, moja kicia jest na Hills z/d suchym i puszkach. Dla kotów z nietolerancją pokarmową i alergią. Puszka waży 156 gramów i starcza mi na dwa dni dla dwóch kotów - to jest taki jakby pasztet, ale bardzo zbity i ja go rozrabiam z odrobinką wody. Może ja Ci wyślę w poniedziałek taką puszeczkę, sprawdzisz, czy Boluś chce to jeść. Puszka jest droga, kosztuje 5,20 PLN, ale gdyby starczała np. na 3 dni? Po otwarciu pakuję to, co zostalo w woreczek foliowy, żeby nie złapało lodówkowych zapachów i przechowuję w lodówce, a następnego dnia rozrabiam znów z ciepłą wodą. Niestety, po innych pokarmach Łapcia dostaje wrzodów, jeszcze wołowinkę toleruje, ale w małych ilościach i RC Hypoalergenic, ale to są tylko chrupki, nie ma mokrego.

weatherwax

Post » Sob sty 15, 2011 22:04 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: za Bolusia i Samsonka
Anna Kubica

Post » Sob sty 15, 2011 22:26 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

weatherwax dziękuje ale nie wysyłaj, moje koty tego nie jedzą, ja próbowałam każdą karmę już

Anna Rylska

Post » Sob sty 15, 2011 22:33 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

i niestety rządzi i służy mokre rc

Anna Rylska

Post » Sob sty 15, 2011 22:54 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

na alergię jest jeszcze eukanuba, to pasztet, u mnie nie smakował, tak jak hills
http://www.czterylapki.pl/kot/karmy_lec ... 1155034637

dobra sucha jest alergiczna ale bardzo droga :( - purina daje próbki ale nie oczywiście
http://www.czterylapki.pl/kot/karmy_lec ... 1025298355

a tu trovet na alergię -trovet daje próbki również
http://www.krakvet.pl/trovet-lamb-rice- ... 13043.html
http://www.krakvet.pl/trovet-rabbit-ric ... 13039.html

Anna Rylska

Post » Sob sty 15, 2011 23:23 Re: Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

Dzięki za namiary! Muszę to obadać, bo strasznie ubogą dietę mają te moje koty... :(
O tym trovecie już gdzieś słyszałam. Z Łapką jest tak, że strach coś nowego wprowadzać, równowaga jest bardzo krucha. Kiedyś masło zostało na stole i ona je polizała - nastęnego dnia juz miała krwawiący wrzód na karku, nie to białko dostało sie do organizmu. A przecież w porównaniu z Bolusiem ona jest super łatwa w prowadzeniu!

weatherwax

[poprzednia][następna]