FFA Łódź 812+542 - nowy wątek, zapraszamy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 02, 2011 17:47 Re: Łódź 812+21 - kot bezłapek, kotka rodząca :(

ojej :(
napisz Aniu czy kotuni się udało...... :(
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Śro mar 02, 2011 17:59 Re: Łódź 812+21 - kot bezłapek, kotka rodząca :(

Biedna koteńka, mam nadzieję, że uda się jej pomóc.
To rozumiem czyja kotka, domowa, tak ? 8O
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Czw mar 03, 2011 9:26 Re: Łódź 812+21 - kot bezłapek, kotka rodząca :(

Kotka domowa, przygarnięta z podwórza, siedmioletnia.
Ludzie bardzo prości i biedni - do tej pory wydawali kociaki na wieś, przekonani, że zapewniają im dobre życie.
W domu mają jeszcze kilka kotów - nie wiem ile, wszystkie z podwórza, wg pani z 5 do adopcji. Wszystko nie wycięte :( A nam kasy brak :(

Kotka miala jeszcze 6 płodów... poród przedwczesny, pierwszy kociak poroniny..

Klatka na pracowym parkingu stoi, wczoraj wieczorem zagościł z niej potężny krówek - łagodny i wyrażnie niezadowolony z nagłego ograniczenia wolności :D
Wkrótce wróci na swój teren nieco lżejszy i posrebrzony :mrgreen:

Bura koteczka z niewładną łapką - gadułka, raczej łagodna - do końca tygodnia musi opuścić lecznicę... P O M O C Y ! ! !
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw mar 03, 2011 15:10 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

Rany... az chcialoby sie powiedzic, ze pomoge ale jak to zrobic majac w domu 12 kotow z grzybica ?

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Czw mar 03, 2011 15:33 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

Miodalik pisze:Rany... az chcialoby sie powiedzic, ze pomoge ale jak to zrobic majac w domu 12 kotow z grzybica ?

Dzięki Ci :1luvu:
Ale po grzybicy :mrgreen:

A tak naprawdę, to najbardziej kotom (i nam :wink:) pomagają sterylki :ok: - chiałabym by te miejski juz ruszyły, ale raczej daleka droga...
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Pt mar 04, 2011 8:47 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

Wczorajszy dzień pelen wrażeń.
Ale najpierw

Krówek parkingowy Obrazek

I Manola z zepsuta łapką Obrazek Obrazek

Oba pięknie dziękują anonimowej Cioci za wielki prezent - dzięki niej spokojnie dali się wykastrować, a Manola może zostać kilka dni w szpitaliku - mała jeszcze nie czuje się najlepiej… Kochana anonimowa Ciociu – milion całusów od kociaków :1luvu: :1luvu:

Krówek nie chciał wyjść z lecznicowej klatki, już na miejscu w samochodzie otworzyłam kontener - wylazł, usiadł mi na kolanach – wyraźnie nie spieszyło mu się d domu..
Ale jest w dobre formie, potężny, waleczny (ślady na głowie) - więc pewnie ten jego domek może niezgody z formowymi standardami (kastracja), ale jest….

Natomiast Manola szuka dt / ds - w weekend musi być z lecznicy zabrana..

kalewala

Post » Pt mar 04, 2011 12:26 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

Uliczka o pięknej kwiatowej nazwie, domki z lat 60tych, ogródki. W jednym z nich 8-10 dzikich kotów mieszkających w pomieszczeniu piwnicznym. I perspektywa kolejnych kotów – bo wiosna…
Z mieszkańcami rozmawiałam już w grudniu, mieli koty łapać, ale pewnie były pilniejsze sprawy, dopiero kocie pieśni przypomniały o łapankach.
We wtorek z klatkami czekałyśmy z opiekunką dwie godziny - koty niegłodne, bo regularnie karmione interesowały się nowymi „meblami”, ale nie aż tak, by wejść.
Więc ustaliłyśmy, że pani w środę wieczorem zamknie koty w ich piwnicznej sypialni, przyjadę po pracy w czwartek, to rudno, połapię dzikie beste ręcyma

I przyjechałam.

Koty na dworze.

Na szczęście nie nakarmione.

Podałyśmy posiłek - weszły 3. Pani zamknęła je razem ze mną, zaczęłam łapać. Jeden spruł przez źle zabezpieczone okienko. Dwa dały się zapakować w kontener – chyba kocurki.

Obrazek

Kolejne podejście, po poprawce w okienku – weszło jedno. Jakoś dala radę złapać i zapchać w kontener, ale nie ryzykowałam otwarcia i dopakowania kolejnego – zbyt dzikie i agresywne. Chyba kotka,

Obrazek

I ostatnie podejście – bo tylko trzy kontenery miałam. Dwa małe i drobne, a podobno roczne, podobno panny.

Obrazek

Uszczęśliwiłam nimi lecznicę

Zostawiłam łapkę – późnym wieczorem złapało się jeszcze cos, zostały dwa – na pewno matka większości tego stada. Pani ma je zamknąć i dzwonić do mnie – nalegałam, chociaż pani po przeżyciach chyba chce odpocząć.

Zobaczymy.

Statystykę uzupełnię po identyfikacji płci.
Ostatnio edytowano Pt mar 04, 2011 12:51 przez kalewala, łącznie edytowano 1 raz

kalewala

Post » Pt mar 04, 2011 12:28 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

nawiasem mówiąc śliczne te koteczki.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pt mar 04, 2011 12:40 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

Femka pisze:nawiasem mówiąc śliczne te koteczki.

Białas mi się podoba :1luvu:
Na szczęście dzikie - naprawdę dzikie. Nawet pani, ktora je karmi, nie może poglaskać.

kalewala

Post » Pt mar 04, 2011 12:54 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

Kontynuacja męczącego dnia:

Dzisiaj znalazłam ten wątek

viewtopic.php?f=1&t=124944&p=7172806#p7172806

Wczoraj wieczorem, prawie padająć (uzasadnienie - post wyżej) odebralam telefon od Atki z W-wy - Atka była końcem łańcuszka, który zaczął się od łodzianki - siostry Madzik (?). Przez Poznań dotarł do Atki do W-wy, od Atki do Łodzi do Georg-inii, która dała Atce mój nr, więc Atka zadzwoniła i opowiedziała o kociakach.

Pierwsza myśl – uśpić, ślepe, jeszcze z pępowinami – znaczy 2-3 dniowe.

A potem, zanim zadzwoniła opiekunka kociaków, zaczęłam szukać kogoś, kto jednak spróbuje je wykarmić…

No i w końcu rozmawiayśmy z bardzo sympatyczną i konkretną p.Kingą, która znalazła maluszki. Karmi je, to jej pierwsze kociaki, potrzebowała tylko kilku praktycznych porad.
Na razie dawała mleko dla niemowląt, jadły chętnie.
Ogrzewała.
Ale chyba nie masowała pupek, bo kociaki wypróżniały się samodzielnie – czyli nadmiar się z nich wylewał.
Kociaki silne i aktywne.

Pewnie dziś p.Kinga podejdzie z nimi do weta, kupi kocie mleczko, bo ludzkie jest za mało odżywcze dla kociaków, i będzie opiekować się nimi dalej.
W razie pytań / problemów - będziemy pomagać.

Wiem, że te kociaki tak naprawdę powinny być uśpione, bo nadmiar kotów itp. I pewnie gdybym takie znalazła – uśpiłabym, bo nie mam możliwości wykarmienia.
Ale cieszę się jak głupia, że mają szansę na życie. Bo mają. Jeśli są zdrowe – odchować to w sumie nie taka wielka sztuka, trzeba tylko czasu i cierpliwości.
Ostatnio edytowano Pt mar 04, 2011 12:58 przez kalewala, łącznie edytowano 1 raz

kalewala

Post » Pt mar 04, 2011 12:56 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

annskr pisze:

He, he mnie też ten przystojniaczek od razu wpadł w oko :D

edit: i ja się cieszę, że dzieciaki dostały swoją szansę, bardzo trzymam kciuki za te maluchy :ok:
Ostatnio edytowano Pt mar 04, 2011 13:01 przez pisiokot, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

pisiokot

Post » Pt mar 04, 2011 13:00 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

pisiokot pisze:
annskr pisze:

He, he mnie też ten przystojniaczek od razu wpadł w oko :D

kompletnie się nie znacie :roll:
te bure dziewczynki są najpiękniejsze :lol:
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pt mar 04, 2011 13:04 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

annskr pisze:Pewnie dziś p.Kinga podejdzie z nimi do weta

Ania, ale po co do weta ? ja bym się bała z takimi dziecinkami, w lecznicach niestety pełno wirusów i drobnoustrojów (w końcu zdrowe zwierzaki tam nie trafiają), niech p. Kinga siedzi z nimi w domu. Skoro jedzą, dają radę ...
Ja bym się bała, że coś złapią.
Obrazek

pisiokot

Post » Pt mar 04, 2011 13:31 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

pisiokot pisze:
annskr pisze:Pewnie dziś p.Kinga podejdzie z nimi do weta

Ania, ale po co do weta ? ja bym się bała z takimi dziecinkami, w lecznicach niestety pełno wirusów i drobnoustrojów (w końcu zdrowe zwierzaki tam nie trafiają), niech p. Kinga siedzi z nimi w domu. Skoro jedzą, dają radę ...
Ja bym się bała, że coś złapią.

Ja bym poszła...
A na pewno po mixol.
Zresztą masz racje - zadzwonię do niej, uprzedzę.

kalewala

Post » Pt mar 04, 2011 14:43 Re: Łódź 812+24 - PILNY DT/DS dla kotki bezłapki !!!!!

annskr pisze: A na pewno po mixol.

Po mixol niech idzie, ale bez kotów.
Ja mam ciągle w pamieci różne paskudztwa, które się przytrafiały nieszczepionym malcom (m.in. pp) w sytuacjach, gdy głównym podejrzanym była właśnie lecznica.
Obrazek

pisiokot

[poprzednia][następna]