Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 29, 2011 20:21 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Prakseda pisze: Hurtownie zabierają pudła. Szpitalom zostają dosłownie sztuki. Sama pracowałam w dystrubucji leków, trochę znam rynek. Wtedy w ciagu roku zbierałam po kilkadziesiąt.

A może jest też tak, że w przeciwieństwie do Ciebie, mało komu chce się "w to bawić". Odkładać pudła na bok, potem powiadamaiać zainteresowanych, by odbierali.

Prakseda, podwarszawska hurtownia, z której przywoziłysmy pudła twierdzi, że już nie dostają leków w takich pudłach. Sądzisz, że mijają się z prawdą i nie chce się im zbierać i powiadamiać?
Nie czekając na powiadomienia sama się dowiadywałam, u samej góry, i niestety klapa.
Obrazek Obrazek

:201461 :cat3: . . . . . NASZ KOCI BLOX http://kocidomtymczasowy.blox.pl/html

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Od: Wto gru 05, 2006 0:13

Post » Pon paź 03, 2011 10:40 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Przypadkiem trafiłam w ten wątek, i nasuwa mi się taka myśl : jak wy robicie wentylację w tych pudłach? Używałam takiego małego styroboksa ostatnio, co prawda do innych celów ale potrzebne było zachowanie odpowiedniej temperatury + wilgotności, i z wilgotnościa i jej regulacją było bardzo ciężko.. A koty przecież będą w to chuchać.

loeb

Od: Pon lip 05, 2004 17:45

Post » Pon paź 03, 2011 10:50 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

jak wy robicie wentylację w tych pudłach

jest otwór wejściowy
polar, który jest w środku nie chłonie wilgoci, ale jak jest bardzo mokro na dworzu trzeba wszystko wyjąc, wysuszyć wnętrze i włożyć suchy polar
AnielkaG

Post » Pon paź 03, 2011 10:56 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

loeb pisze:Przypadkiem trafiłam w ten wątek, i nasuwa mi się taka myśl : jak wy robicie wentylację w tych pudłach? Używałam takiego małego styroboksa ostatnio, co prawda do innych celów ale potrzebne było zachowanie odpowiedniej temperatury + wilgotności, i z wilgotnościa i jej regulacją było bardzo ciężko.. A koty przecież będą w to chuchać.

Jak jest minus 15 na zewnątrz, to koty są przewentylowane aż nadto. :wink:
Przeciez jest otwró wejściowy, pudelko nie jest szczelnie zamkniętą bryłą.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Śro paź 19, 2011 13:44 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Witam mam pod blokiem bezdomnego kota którego ktoś wyrzucił jakoś na wiosnę. Obserwowałam go całe lato i on nie odszedł spod naszego bloku.
Teraz jest już w nocy naprawdę zimno dlatego chciałabym mu dać budkę żeby mógłsię do niej chować zimną. Przepraszam za grubiaństwo ale nie mam czasu czytać całęgo tematu, przeczytałam tylko pierwszy post. Czy ktoś zamawia w Poznaniu więcej budek żebym mogła sobie jedną kupić? Bo 9 budek to totalnie bez sensu jest kupować dla jednego kota. Jeśli tak proszę koniecznie namiary, a jeśli nie to może ktoś zna firmę która sprzeda mi tylko jedną budkę? A może ktoś w Poznaniu sam robi te budki? Nie chciałabym żeby ten kot zamarzł, jest cały czarny i ma zielone oczy a jego cecha charakterystyczna to skrócony ogon. Niosę mu jedzenie, ale w tej chwili jedzenie i świeża woda to za mało, on musi mieć ocieploną budkę. Proszę o jakieś porady skąd wziąć taką styropianową budkę? Co jeszcze mogę dla tego kota zrobić?
Pozdrawiam, Natalia Sakowska

Lottie

Od: Wto lip 28, 2009 10:37

Post » Czw paź 20, 2011 9:02 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Lottie, w MAKRO sprzedają takie pudła, pojemność 62 litry, cena 35 złotych za sztukę. Jak potrzebuję na szybko, to tylko tam kupuję. Takie pudłą są blisko działu spożywczego, przy chłodniach i mrożonkach. Są różnej wielkości, ale najlepsze jest to o pojemności 62 litrów, mniejsze zą za niskie. Ocieplasz je dodatkowo, wycinasz otwór wejściowy i owijasz - ja owijam czarną folią stretch. Do oklejania końcówek i krawędzi - taśma montażowa (taka srebrna). Roboty przy takim pudełku pół godziny a efekt taki, jaki być powinien.

Jeszcze na allegro sprzedają pudełka:

http://allegro.pl/pudelko-pudelka-styro ... 79823.html

ale tam cena transportu to drugie tyle, nie opłaca się kupować jednej sztuki. Najlepiej znaleźć dostęp do MAKRO.

Acha, ocieplasz też styropianem, może być taki pięciocentymetrowy, w płytach 1 metr na 50 cm, w każdym markecie budowlanym do dostania. Docinasz na wszystkie boki, i dopiero potem wycinasz otwór i owijasz całość.
Obrazek

Afatima

Od: Nie mar 02, 2008 12:33

Post » Sob paź 22, 2011 15:41 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Hej dzięki za link. Tanie to nie jest, ale postaram się kupić. Dostałam też na PW link do gotowych kocich domków, nie ukrywam że nie jestem złota rączka i takie rozwiązanie jest najlepsze. W tej chwili kotek ma domek z pudełka kartonowego oklejonego foliowym workiem na śmieci, gdzie do środka włożyłam kocyk i teraz podaje mu jedzenie obok tego domku żeby się przyzwyczaił. Włożyłam mu nawet do środka pokrojony plasterek szynki żeby zechciał do niego wejść, ale zauważyłam że plasterek znikł, jednak ten kot tam chyba nie siedzi, bo kocyk nie jest ani troszkę wygnieciony :(. Myślę że on na noc ma jakąś inną kryjówkę bo inaczej by chyba dawno zamarzł??? Wczoraj zauważyłam że przyszedł nowy kot, też cały czarny ale taki jakby bardziej gruby niż ten "mój" z krótkim ogonem i przegonił go na moich oczach :(.

PS. Aha do jedzenia podaje mu kocią karmę dla małych kotów bo chcę żeby trochę przytył, jest dość chudy.

Lottie

Post » Pon paź 24, 2011 11:32 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Znalazłam stronkę pana Banackiego od kocich domków, chyba wcześniej nie miał własnej strony.

http://www.budadlapsa.com.pl/ofertakot.html
Obrazek

Afatima

Post » Pon paź 24, 2011 12:42 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Słuchajcie jestem załamana, mój domek który zrobiłam z kartonu owiniętego folią bąbelkową i folią worka na smieci z kocykiem w środku znikł. Podejrzewam że to dozorczyni, bo ona co poniedziałek chodzi pod blokiem i sprząta śmieci (choć "sprząta" to za dużo powiedziane o niej......). Ona nie lubi zwierząt, ani psów ani kotów, podejrzewam że to ona go zabrała bo znikł dopiero dziś a stał tam od czwartku... A tylko ona chodzi w poniedziałki pod balkonami. I co ja mam zrobić, czy takich budek nie wolno stawiać na osiedlu czy wolno a ona nie miała prawa tego domku ruszyć???? Chcę kupić ten styropianowy domek, ale jaki jest tego sens, jak ja wydam 80zł a ona to wywali???

Lottie

Post » Wto paź 25, 2011 11:57 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Lottie, może poszukaj jakiegoś bardziej zacisznego miejsca. Jeśli baba ma takie podejście, będzie wyrzucać każdy zrobiony domek.
Obrazek

Afatima

Post » Śro paź 26, 2011 11:27 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Hej czy jest ktoś z Torunia lub z Warszawy kto ma pudło styromaxu P537 do odsprzedania (odbiór osobisty bez kosztów przesyłki)?
Bo mnie sytuacja nieco krytyczna: na bardzo niedostępnym dla ludzi ogródku obok w sąsiadującym domu urodziły się małe kotki
i zrobiłam im domek bardzo skromny ale za mały i ma za chude ścianki (2cm) ich jest 3 + mama i dwa się tylko mieszczą
potrzebne mi większe pudło w rozsądnej cenie.

Ps. czy ktoś używa pudeł na mrożonki 62l z makro za 34 zł i wie jaka jest grubość ścianki i czy kot się do nich zmieści ??

piano

Od: Śro paź 26, 2011 11:15

Post » Śro paź 26, 2011 13:13 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Ja używam tych pudeł, zmieści się nawet gruby kot i jeszcze kot, grubość ścianki 3 cm, więc dodatkowo ocieplam i owijam stretchem. Otwór wycinam na dłuzszym boku możliwie jak najwyżej, 15x15.
Kurcze, niestety ja z daleka :(
Obrazek

Afatima

Post » Śro paź 26, 2011 17:29 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Czyli kupujesz te z makro?
Jeśli są tak duże to super może i ich matka się zmieści w porządniejszym domku.
Dziś byłam te kotki zobaczyć i wygląda to średnio: bardzo są stłoczone jeden kot mały wystaje przez tą dziurę wejściową i ma w dodatku chore oko (chyba je stracił) a dwa pozostałe
leżą prawie na nim i są schowane.
Dałam im za mało polaru... teraz widzę ale bałam się że sie nie zmieszczą.
A najgorsze że nigdzie nie można kupić tego pudła styropianowego szybko bo do makro potrzebna jest karta i dopiero w piątek uda mi się spotkać z osobą która ma tą kartę.
Kotki wogóle nie dają się złapać, strasznie się boją. Nie można im nawet zrobić fotki żeby poszukać dla nich miejsca adopcyjnego. Matka chyba nadal karrmi te kotki mlekiem.
A na ogródek gdzie one sobie mieszkają musiałam się włamać. Z drugim domkiem też pewnie będę musiała.

Ps jak ociepla się taki domek 3cm?
Okleja płytami styropianowymi za pomocą pianki montażowej? Gdzie takie płyty można tanio kupić?
Ile powinny mieć cm?

piano

Post » Śro paź 26, 2011 18:17 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

W marketach można kupić płyty styropianowe. Moga być 8 albo 10 najwyżej. Maja wymiary 50x100.
W zależności jaki duży domek chcesz zrobic można kupic 5 płyt i wykroić z tego piękny domek z przedsionkiem
Tu instrukcja wykonania
viewtopic.php?f=1&t=119441&start=30

Ja też korzystam z tych rad.
Mam płyty, kupiłam folię kiszonkową i pianke do sklejania.
Jeszcze potrzebuję 2 kawałki styropianu i pochwalę sie.

Jeśli nie masz narazie nic innego to wystarczy zrobic pudło w pudle. Między dać choćby tacki styropianowe, żeby zrobic poduszkę powietrzna między pudłami i włożyc to do dużego worka foliowego.
Tylko koniecznie otwór wysoko - bedzie cieplej.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro paź 26, 2011 18:46 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Fajne te budki z tego linku :) porządnie wyglądają a ja dopiero początkująca, obawiam się barku szczelności w budce którą wykonywałamtą techniką dlatego chce kupić w makro to pudło 3 cm i obkleić płytami.
Interesuje mnie gdzie można te płyty qpić najtaniej w którym z marketów LM Obi czy castorama a może brico
i gdzie można qpić najtaniej piankę? Ona ma właściwości klejące?
Albo daszek?
Bo ten mój pierwszy domek nie ma daszka, nic mi się na daszek nie nadawało skąd brać materiały na daszek?
albo jak tą folią owinąć bo na rysunku wygląda to bardzo dobrze a mi w praktyce wyszło jakoś dziwnie.

piano

[poprzednia][następna]