Kącik moich pytań.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 15, 2010 14:44 Re: Kącik moich pytań.

Sądzę, że Applaws jest lepszy.
Co do TOTWu to u mnie starcza na ok. pół roku. Ale moja kotka jest mała, ma ok. 2.5kg tylko. I do tego je czasem jeszcze mięso.

Loonka

Od: Śro maja 27, 2009 10:36

Post » Nie sie 15, 2010 16:40 Re: Kącik moich pytań.

Yhy, rozumiem.:)
Zastanowię się nad Applawsem i TOTW.

Tens

Od: Pt cze 11, 2010 9:36

Post » Pon sie 16, 2010 8:44 Re: Kącik moich pytań.

Tens,

ja bym uwazala na karmienie kotka tylko samym suchym - koty maja wrazliwy uklad moczowy, tendencje do struwitow - suche + surowe mieso - to dobra dieta - samo suche - niekoniecznie... teraz problemy z ukladem moczowym maja juz bardzo mlode koty, wiec uwazaj, zeby nie wyladowac za pare miesiecy u weta, ktory wymysli specjalna diete, zeby rozpuszczala kryształki - to taniej nie wyjdzie!!

Co do dobrej karmy, ktora jest w przystepnej cenie, polecam ACANA Grasslands :ok: :ok:

Nie pamietam czy pokazywalam ten drapak (ja taki kupilam jako drugi drapaczek w naszym domu - pierwszy jest duzy):
http://animalia.pl/produkt,10182,52,Tri ... as_(Espejo)_wys._69_cm,_beżowy_.html

- ma stabilną podstawę, wiec w trakcie drapania nie bedzie sie kiwal, nie upadnie kotkowi na glowe
- gruby palik o srednicy 9,5 cm
- podstawe wylozoną miekkim materialem

Przychylam sie do tego co napisaly wczesniej dziewczyny - jesli chcesz nie wydawac duzo pieniedzy, to zrezygnuj z kocyka, z misek - są to rzeczy, ktore kupisz duzo taniej gdzie indziej. Lepiej zaoszczedzony pieniadz wydac na lepszą karmę, badz na porządniejszy drapak, bo to w przyszlosci sie oplaci - rzadszymi wizytami u weta, niepodrapanymi meblami :) :ok:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Pon sie 16, 2010 9:00 Re: Kącik moich pytań.

Nie kupowalabym tez kuwety krytej

- po pierwsze koty czesto boja sie drzwiczek, te drzwiczki trzeba zdejmować, a dla takiej malej kici drzwiczki to bedzie tylko dodatkowe utrudnienie w dotarciu do wc, wiec moze sie zrazic i nie chciec korzystac z kuwety,
- po drugie mniej wygodnie sie taka kuwete sprzata, bo trzeba zdejmowac górę, zeby wyrzucic nieczystosci, czyli sprzata się dluzej i rzadziej, a to kot lubi miec super czysto w kuwecie (zwlaszcza jak jest rozpieszczony jedynak),
- po trzecie taka kuweta jest drozsza.

Kuweta dla kota powinna być:
- przestronna, bo koty lubią sie mościc, kopac w zwirku,
- miec wysokie brzegi, zeby zwirek nie wylatywal z kuwety jak kot bedzie zakopywal urobek, poza tym koty roznie trzymają dupki w trakcie zalatwiania sie, wiec im wyzszy brzeg, tym lepiej, bo nie bedziesz znajdywala siuu czy kuuu poza kuwetą (najlepsze sa kuwety z jedną scianą wysoką, a drugą nizszą, ale nie moge takiej znalezc w Animalii, jest tylko taka wielka, ktorą ją posiadam, ale przy jednym kocie wystarczy mniejsza)

Tu jest przykladowa kuweta, ktora spelnia podstawowe wymagania, do tego ludzie bardzo ją chwalą (kupujac w Animalii patrz zawsze na komentarze pod produktem - to pomaga wybrac przedmiot, z ktorego bedziesz zadowolona):
http://animalia.pl/produkt,8322,40,Yarr ... Fun_z_ramką.html

tillibulek

Post » Pon sie 16, 2010 9:06 Re: Kącik moich pytań.

no i jeszcze jedno mi sie przypomnialo, daj sie najpierw oswoic kici z domem, zwlaszcza, ze ona jest teraz bardzo malutka, to nawet zdrowotnie bedzie dla niej bezpieczniej jak zaczniesz ją powoli wyprowadzac dopiero po drugim szczepieniu - na razie nie kupowalabym obrozki

licz sie z tym, ze jak nauczysz kicie wychodzic, to moze potem ostro sie tego domagac, moze sie z tego zrobic problem

poza tym w nowym miejscu nie puszczaj jej od razu luzem, przyzwyczajaj stopniowo, no i tam gdzie kicia bedzie najpierw najlepiej w ogole jej nie wyprowadzaj, niech poczuje, ze dom jest miejscem, ktorego powinna sie trzymac (tak jak wczesniej pisalam)

tillibulek

Post » Sob sie 28, 2010 14:21 Re: Kącik moich pytań.

Już wszystko kupiłam i na razie jestem bardzo zadowolona z zakupów.
Jest tylko jeden problem, gdy mnie nie było kupili karmę Royal Canin Kitten Persian 32 (jakaś pani im mówiła, że taka pasuje nawet dla 'zwykłych' kotków). Ja biorę dachowca i nie wiem, czy można podawać taką karmę dla perskich kotów? Bardzo proszę o odpowiedzi!

Dziś o 18:00 biorę kicię. :)

Tens

Od: Pt cze 11, 2010 9:36

Post » Sob sie 28, 2010 14:41 Re: Kącik moich pytań.

Nie zaszkodzi jej :wink:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Śro wrz 08, 2010 9:26 Re: Kącik moich pytań.

Przepraszam, że nie odpowiedziałam nt. suchej karmy, akurat 14go wyjechałam na urlop :) ale widzę, że już inni za mnie odpowiedzieli :ok:
Jak tam kicia? Jak przebiega oswajanie się z nowym domkiem? Wrzuć jakieś zdjęcia :) Pozdrawiam!

elu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:44

[poprzednia]