MALWINKA Z RTOZ OD JOLUKA dt! już w swoim domku w Krakowie:)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 09, 2010 6:23 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! LECZYMY OCZKA! POTRZEBNA POMOC!

Słychać już coś o Niuni. Dlaczego przestała sikac :cry: Niunia :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Mój ukochany Biesik 3.04. - 16.12.09 za TM
Obrazek[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=110295&start=0]

IKA 6

Od: Pon mar 30, 2009 18:31

Post » Pt kwi 09, 2010 8:13 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! LECZYMY OCZKA! POTRZEBNA POMOC!

Dziewczyny - nie jest dobrze... :( :( :(

Niunia po przyjeździe nie wysiusiała się przez całą dobę - przedwczoraj zrobiła w kuwecie tylko kupkę, więc wieczorem dostała zastrzyk No-Spy, tak jak pisałam, wysiusiała się po nim i myśleliśmy, że już po temacie.
Ale niestety....

Wczoraj powtórka - kuweta przez cały dzień puściusieńka. Więc wieczorem biegiem do weta. Zastrzyk z nospy o 19:00 i efekt zerowy. Drugi raz wet o 21:30 - wyszliśmy od niego o 1:30.... Niunia nie załatwia się w ogóle - rtg pokazał jelita załadowane masą kałową i gigantyczny pęcherz - powiększony ze cztery razy.... Na rtg i usg nie widać niczego, co mogłoby być przyczyną. Malutka została znieczulona i scewnikowana - wetka ściągnęła przez cewnik ponad 100 ml moczu... Zostawiła jej podszyty cewnik na noc - do 5:00 przeżywałam horror utrzymania go na miejscu, bo w Niunię wstąpił tygrys i starała się go za wszelką cenę wyrwać. A kołnierz niestety wywoływał w niej ataki histerii - on już kompletnie odcina ją od świata, który bada tylko noskiem i wąsami, więc wpada w totalną panikę... :(

O 5:00 wycisnęłam przez cewnik odrobinę moczu - a po chwili niestety mała pozbyła się ustrojstwa niezależnie od szwów... :? - aż się boję myśleć, co będzie dzisiaj.....

W dodatku wczoraj wieczorem zaczęła dostawać dziwnych ataków paniki - jeszcze przed drugą wizytą w lecznicy nagle w pokoju, który już dobrze zna i przy nas, do których biegnie na dźwięk głosu, zaczęła parskać, tulić uszy, warczeć i uciekać tyłem przez cały pokój - tak jakby coś lub kogoś przerażającego zobaczyła. Wrażenie potworne - kot wpatrzony niewidzącymi oczkami w przestrzeń i panicznie przestraszony... :strach: Takie ataki powtórzyły się przez całą noc kilkanaście razy.

Poza tym, jak przynieśliśmy ją w nocy do domu - całkowicie już wybudzoną i chętną do pozbycia się dziwnego urządzenia z... - tylne nóżki zaczęły momentami odmawiać posłuszeństwa. Rozjeżdżały się na boki, zawijały bezwładnie pod brzuszek i mała ciągnęła tył albo się przewracała na bok... :cry: :cry: :cry:

To wszystko wskazuje chyba niestety na jakiś spory problem neurologiczny - zwieracze nie działają, moczu nie da się nawet wycisnąć, mimo że pęcherz prawie pęka. Do tego te dziwne zachowania i bezwład momentami.... :conf:

Zryczałam się przez noc nad nią jak bóbr :crying: :crying: :crying: Nie mogę na to patrzeć, bo przecież mieliśmy poprawić powiekę i kicia miała szukać domku. A tu jej cierpienie, nieznana choroba i ta nasza totalna bezradność. Musiałam dzisiaj pójść rano do pracy, chociaż jestem kompletnie nie nadająca się - ale postaram się jakoś wcześniej wyrwać - aż się boję, co zastanę w domu......... :cry: :cry: :cry:

Błagam - poradźcie coś........

joluka

Od: Nie gru 30, 2007 16:51

Post » Pt kwi 09, 2010 8:16 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! LECZYMY OCZKA! POTRZEBNA POMOC!

Klub Ślepaczkowy trzyma kciuki za Niunię :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pt kwi 09, 2010 8:24 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! LECZYMY OCZKA! POTRZEBNA POMOC!

O kurczę biedne maleństwo. Domyslam się też, co Wy przezyliście, serdecznie współczuję :(

Chyba wczesniej Niunia nie miała takich objawów... Może warto skonsultować sprawę z neurologiem? Np dr Lenarcik z SGGW? poszukam namiarów do niego...
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Pt kwi 09, 2010 8:28 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! LECZYMY OCZKA! POTRZEBNA POMOC!

Asiu, jestem załamana, nie wiem, co poradzić... brak mi słów. i pomysłu.. co to może być? co mozna zrobić?
zmienie temat, może zaproponuj brzmienie? może ktoś pomoże?
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Pt kwi 09, 2010 8:41 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! KATASTROFA!POTRZEBNA POMOC! s.8

Haniu - dziękuję za zmianę tematu.

Slapcio - dzięki za podpowiedź. To chyba dobry pomysł - poszukam zaraz jakiś namiarów na neurologów.

Dziewczyny - trzymajcie kciuki plizzzzz :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Bazyliszkowa droga - Wasz Klub jak zawsze niezawodny!!!!!! :1luvu:

joluka

Post » Pt kwi 09, 2010 8:44 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! KATASTROFA!POTRZEBNA POMOC! s.8

Asiu, trzymam bardzo mocno, jeśli będę mogła bardziej pomóc, daj znać, proszę...
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Pt kwi 09, 2010 8:48 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! KATASTROFA!POTRZEBNA POMOC! s.8

Bardzo polecany jako neurolog jest dr Lenarcik - Kilnika Małych Zwierząt SGGW, ul. Nowoursynowska, tel 022 59 36 104; podobno przyjmuje też tu: http://www.anima.waw.pl/zakres-uslug.php

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pt kwi 09, 2010 8:58 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! KATASTROFA!POTRZEBNA POMOC! s.8

Bazyliszkowa, Slapcio - bardzo dziękuję za namiary!!!!!! :1luvu:

joluka

Post » Pt kwi 09, 2010 12:36 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! KATASTROFA!POTRZEBNA POMOC! s.8

Na razie z najważniejszych dobrych wieści to jest qupal w kuwecie! :piwa:

Jesteśmy po telefonicznej konsultacji z neurologiem - zlecił podanie relanium, które w takich stanach ponoć znacznie lepiej rozluźnia niż no-spa. Dzwoniła też moja wetka, żeby dowiedzieć się, jak kicia spędziła noc.

Dzisiaj postaramy się zrobić badanie krwi i testy FIV/FELV, zbadany też będzie pobrany w nocy mocz.

Błagam trzymajcie kciuki, żeby wysiusiała się po relanium - bo przecież nie będziemy jej codziennie usypiać i cewnikować...... :strach: :(

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

joluka

Post » Pt kwi 09, 2010 13:30 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! KATASTROFA!POTRZEBNA POMOC! s.8

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Obrazek Obrazek
W sprawie banerków proszę o pw Obrazek

panikota

Od: Czw wrz 10, 2009 7:02

Post » Pt kwi 09, 2010 13:42 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! KATASTROFA!POTRZEBNA POMOC! s.8

Asiu, od nas masz PRZEOGROMNE!!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Pt kwi 09, 2010 14:28 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! KATASTROFA!POTRZEBNA POMOC! s.8

Biedna Niunia :cry: :cry: :cry:

Kciuki trzymam...

nika28

Od: Pt mar 21, 2008 21:15

Post » Pt kwi 09, 2010 17:12 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! KATASTROFA!POTRZEBNA POMOC! s.8

Przepraszam ,że nie wchodzę na wątek ale jestem w ciągłym kontakcie telefonicznym z Asią :cry:
W czasie pobytu u nas nic jeszcze nie wskazywało na takie objawy . Nie wiemy co może być przyczyną i jakie mieć podłoże. Niunia jest pod dobrą opieką i w końcu dowiemy się co się dzieje w jej wycieńczonym organizmie.
Ostatnio edytowano Pt kwi 09, 2010 17:15 przez andzelika1952, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek
Obrazek

andzelika1952

Od: Śro wrz 03, 2008 16:39

Post » Pt kwi 09, 2010 17:14 Re: NIUNIA Z RTOZ U JOLUKA W DT! KATASTROFA!POTRZEBNA POMOC! s.8

Koty mają taką delikatną psychikę...
Niunieczko, trzymaj się!
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

[poprzednia][następna]