Kryształy w moczu-dylematy i porady.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 06, 2010 19:36 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

mon&CASPER pisze:czyli ten antybiotyk jest jak najbardziej wskazany zeby po cewnikowaniu nie bylo infekcji no i musze byc cierpliwa i biegac z mopem i srodkiem do czyszczenia wykladzin? :( a na kontrole mam isc we wtorek ale antybiotyku jeszcze planowo nie skoncze tzn Casper..

No niestety. Do likwidacji zapachu kociego moczu są rozmaite preparaty.
Ja np. używałam z powodzeniem środka do odplamiania tkanin kolorowych, zawierającego "aktywny tlen" (bez chloru).

Co do leczenia pęcherza - dobrze jest podawać kotu jakiś preparat z chondroityną i glukozaminą. Zapytaj o to jak pójdziesz na kontrolę.
Specjalnie dla kotów jest preparat Felissimo ale są też inne środki.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob lut 06, 2010 20:00 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

hmmm to mam jeszcze jedno pytanie odnosnie podania antybiotyku.. byly juz takie watki ogolne o podawaniu tabletek miedzy inymi na odrobaczanie (juz przeczytalam) ale antybiotyk to troche inna sprawa. jak lepiej jest podac w calosci czy rozkruszony i rozrobiony w wodzie? mam zamiar mimo wszystko podac w calosci ale chetnie poczytam co o tym sadzisz/cie

mon&CASPER

Od: Sob lut 06, 2010 0:59

Post » Sob lut 06, 2010 20:17 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Ja podawałam od razu do pychola. Pokruszoną tabletkę w jedzeniu koty wyczuwały natychmiast.
Obrazek

Agnieszka16

Od: Wto cze 19, 2007 10:52

Post » Sob lut 06, 2010 20:28 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

ok dzieki wielkie

mon&CASPER

Post » Sob lut 06, 2010 23:06 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Można obklieć masłem i wepchnąć do paszczy (można taką kulkę na chwilę włożyć do zamrażalnika aby masło zrobiło się twarde). Jest szansa, że się kot nie zorientuje.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Sob lut 06, 2010 23:32 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Maly problem, moje malo jest slone :D
to chyba niezbyt dobry pomysl. Mysle ze dam rade. To jest mala tabletka kociej amoksycykliny

mon&CASPER

Post » Nie lut 07, 2010 12:07 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

haha porazka na lini nie dosyc ze mnie ugryzl to mi sie jeszcze miedzy nogami wywinal... do teraz nie wiem jak to zrobil i wyplul tabletke (ta mala tableteczke). Ale nie popuszcze.. martwie sie tylko tym ze nadal nie je mokrej karmy ktora podobno jest lepsza dla niego?! no nie wiem zmieklam i dalam mu sucha..wydaje mi sie ze Casper wybral sucha.

mon&CASPER

Post » Nie lut 07, 2010 12:20 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Jak musiałam Brendzie -duża MCO - podawać antybiotyk i to dużą i gorzką tabletkę to ją po rozgnieceniu na proszek mieszałam z małą ilościa wody i podawałam do pyska strzykawką, zawinąwszy ją w ecznik, by uniknąć " łapoczynów". Tak w przyklęku, kot w ręczniku między moimi nogami. Piety skrzyżowane i lekki przysiad własnie na pietach, żeby kotecek nie zwiał do tyłu. Skoro amoksycyklina dla ludzi występuje w formie zawiesiny, więc chyba nic nie stoi na przeszkodzie by w takiej postaci podać ją kotu.

Jek

Od: Czw paź 23, 2008 19:18

Post » Nie lut 07, 2010 12:37 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

nastepnym razem bede modrzejsza..strzykawka jest dobra ale akurat nie mam wiec trzeba sobie radzic recznie :) Casper ma charakterek bez choroby jest jedyny w swoim rodzaju. chcialam dolaczyc zdjecie jak byl jeszcze maly w zasadzie kiedy do mnie trafil ale nie moge dolaczyc zdjecia w/g instrukcji mi nie wychodzi :(

mon&CASPER

Post » Nie lut 07, 2010 12:52 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

jak sie naucze to bedzie porzadnie a teraz musi tak byc ;) Casper jak mial 5 miesiecy i przyjechal do mnie jako Castro (choc nie byl wykastrowany i nie reagowal w ogole na to imie)

ObrazekObrazek
Ostatnio edytowano Nie lut 07, 2010 18:27 przez mon&CASPER, łącznie edytowano 2 razy

mon&CASPER

Post » Nie lut 07, 2010 16:42 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Z racji tego, że "coś mi wczoraj wypadło" i nie miał kto zawieść sików kotowych zabawa z łapaniem się odwlekła. Ale nadrobimy to. Zamówiłam też w końcu paski do analizy moczu.
A u kotów nuda :twisted:
Obrazek
Obrazek

Agnieszka16

Post » Nie lut 07, 2010 17:20 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Agnieszka16 pisze:Z racji tego, że "coś mi wczoraj wypadło" i nie miał kto zawieść sików kotowych zabawa z łapaniem się odwlekła. Ale nadrobimy to. Zamówiłam też w końcu paski do analizy moczu

jakie to paski jezeli wiesz chodzi mi o nazwe czy maja jakas? na jakiej stronie (mam nadzieje ze to byl internet)..

mon&CASPER

Post » Nie lut 07, 2010 19:27 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

Obrazek

Agnieszka16

Post » Nie lut 07, 2010 22:20 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

dzieki
Casprowi zdecydowanie lepiej :) zaczal sie bawic no ale wyciek nie ustal nawet wydaje mi sie ze przybral na "fali" :( ale leki wszystkie podane w zawiesinie (tabletke rozkruszylam i rozpuscilam w wodzie) nie jest zadowolony nawet obrazil sie poraz kolejny no ale nie mam wyjscia prawda?

ObrazekObrazek

mon&CASPER

Post » Nie lut 07, 2010 22:29 Re: Kryształy w moczu-kolejne wyniki i antybiotyk

mon&CASPER pisze:dzieki
Casprowi zdecydowanie lepiej :) zaczal sie bawic no ale wyciek nie ustal nawet wydaje mi sie ze przybral na "fali" :( ale leki wszystkie podane w zawiesinie (tabletke rozkruszylam i rozpuscilam w wodzie) nie jest zadowolony nawet obrazil sie poraz kolejny no ale nie mam wyjscia prawda?

Nooo..oboje nie macie wyjścia...
Takie popuszczanie moczu może potrwać kilka dni/tydzień/dwa.
W sumie to dobrze, że kot "przecieka" - znaczy, że cewkę ma drożną.
Co do podawania antybiotyków - zapytaj u weta o takie "coś" co nazywa się easy tabs (firmy Bayer na przykład). To taki rodzaj plastycznej masy, w którą bardzo wygodnie pakuje się tabletkę. Niektóre koty same taki pakiecik potem połykają.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

[poprzednia][następna]