ŚLEPACZKI cz.V-"mój ślepaczek" - wołam do tablicy opiekunów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Czy potrzebny jest Klub Ślepaczków?

Ankieta wygasła Nie lis 18, 2012 12:15

1.Bardzo-to skarbnica wiedzy o kotach niewidzących i wsparcie
28
93%
2.Tak sobie - bez klubu tez można sobie poradzić
2
7%
3. Nie - po co zajmować sie kotami chorymi lub kalekimi
0
Brak głosów

Liczba głosów : 30

Post » Śro kwi 25, 2012 17:36 Re: ŚLEPACZKI cz.V- teraz wiosna musi już przyjść i ds też ;

lutra pisze:Na skutek różnych okoliczności, od dwóch lat pomagam łapać koty na os. podwawelskim. Złapane zostały wszystkie z wyjątkiem Śmietany, która omijała klatki, nie dawała się nabrać na podstępne podstępy. Raz w rękach miała ją Akima, raz ja, ale za każdym razem się wyrywała...
Panie Helena i Emilia, które ją dokarmiają, mówiły, że ona żyje jak szczur, że ciągle siedzi w tych budkach.
W czasie powodzi, pływała do pustostanu, ale byłyśmy przekonane, że maluchy utonęły. We wrześniu przyprowadziła 4 kociaki (Figę, Palmę, Bambusa i Kokosa [podejrzewam, że też jest Mamą Kikura, Kiwi i Kiri, które zabrałyśmy od p. Heleny w lutym któregoś roku]).
W końcu udało się, w niedzielę. Z edit_f już pakowałyśmy się do auta, nie złapałyśmy żadnego kota, próbowałyśmy innego, bo z tym, że nigdy Śmietany nie złapiemy...
Akima przetrzymała ją po zabiegu i zanim wypuściła pokazała wetowi od oczu, który orzekł, że kota nie widzi w ponad 80%.
Uznałyśmy, że nie może tam wrócić, choć tak długo tam żyła.
Postanowiłyśmy znaleźć jej dom, spokojny, na zawsze, najlepiej z kotem i cierpliwy.
A tak wygląda Śmietana:
[IMG=http://img832.imageshack.us/img832/5102/shae2.jpg][/IMG]
[IMG=http://img705.imageshack.us/img705/6424/shae3.jpg][/IMG]
Może ktoś znajdzie u siebie miejsce dla spokojnej, wysterylizowanej, niedowidzącej i ślicznej kotki.

Akima pisze:Śmietana jest u mnie od ponad dwóch tygodni. To kot dziki, nieco oswojony z obecnością człowieka, który przynosił jedzenie.
Wszystko co ją otacza w domu jest dla niej nowe i nieznane. Kotki nie widzi nic. Źrenice nie reagują na światło, w oku są krwawe wybroczyny, nerw wzrokowy niewidoczny. Trudno powiedzieć czy tak się urodziła czy jest to efekt urazu mechanicznego - samochód, człowiek :-(
Oswajamy się powoli, pierwsze próby kończyły się ugryzieniem. Teraz groźnie mruczy i straszy. Trzeba do niej podchodzic powoli, podsuwajac rękę. W tej chwili łapię ja dwa razy dziennie, zeby zakrapiać oczy. Nie mam z tym problemu. Szybko się oswaja, bo już nie ucieka, albo sama chodzi do kontenerka żeby ją było łatwiej wyciągnąć. Wciąż trzeba uważać na ręce. Myślę, że gdyby widziała, to byłaby spokojna.

Uwielbia inne koty, niestety mojej jej nie akceptują.

Jest czyściutka, kuwetkuje w 100%. Biega po dużej kuchni a gdyby nie moje koty to bym ją na meiszkanie wypuściłą. Je surową wołowinę i saszetki Whiskac z cielęciną w sosie śmietanowym. Dzisiaj słyszałam w nocy jak bawiła się myszą :-)

Kiedy sie przymusowo przytulamy to zaczyna mruczec i wystawia nawet brzucha do głasków. Zeby czuła się bezpiecznie tzreba cały czas trzymać dłoń na jej futrze. Jeśli jest przerwa w dotyku to znowu się boi.

Nie ukrywam, że jest potrzebny jej dom cieprliwy, być może nigdy nie bedzie nakolankowa. Moze byc wspanialym towarzyszem dla innych kotow. Robi u mnie ogromen postepy, jest madra i dobra.

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Sob kwi 28, 2012 9:17 Re: ŚLEPACZKI cz.V- szukamy domku dla Śmietany str.69

podrzucam ślepaczki...
BOZENAZWISNIEWA

Post » Wto maja 01, 2012 2:29 Re: ŚLEPACZKI cz.V- szukamy domku dla Śmietany str.69

Gorąca prośba o wsparcie finansowe dla ślepaczka Karmelka

Karmelek ma niecałe 3 miesiące. Został uratowany przeze mnie i przez p. Agnieszkę z Pomorskiego Kociego Domu Tymczasowego ze schronu na jednym z podwórek przy ulicy Szerokiej w Gdańsku. Oczko stracił całkowicie w wyniku bardzo silnego kociego kataru. Obecnie jest pod opieką weterynaryjną - dostaje zastrzyki, ma wpuszczane kropelki, ale konieczny jest zabieg chirurgicznego oczyszczenia oczodołu i zaszycia. Taki zabieg kosztuje ok. 150 zł. Karmelek jest u mnie tymczasowo. Będę mu szukać domku, ale dopiero po zabiegu i po szczepieniach. Bardzo proszę o wsparcie finansowe w leczeniu Karmelka. Oczko wygląda naprawdę kiepsko. Karmelek jest biednym koteczkiem. Przyplątało mu się jeszcze zapalenie uszu, nie wiadomo też, czy nie będzie musiał przejść operacji jądra, jest bardzo wychudzony i zaniedbany - sama skóra i kości. Proszę o pomoc, gdyż leczenie Karmelka wymaga dość dużych jak dla mnie nakładów finansowych, a jestem tylko studentką :)
Informację o możliwości zbiórki pieniędzy na miau otrzymałam od dziewczyn z Bezbronnych Zwierząt.

Wszystkim darczyńcom będę ogromnie wdzięczna nawet za przysłowiową złotówkę! Każda jest na wagę złota.

Pieniążki proszę przesyłać na konto fundacji Bezbronne Zwierzęta:

Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt - Viva!
ul. Kawęczyńska 16/42a
03-772 Warszawa

81 1370 1109 0000 1706 4838 7309

z dopiskiem:BZA

bank DNB NORD Polska S.A. I O/Warszawa
SWIFT potrzebny dla przelewów zagranicznych: MHBFPLPW

Obrazek

Obrazek

Nusia222

Od: Pt kwi 20, 2012 23:37

Post » Śro maja 02, 2012 12:25 Re: ŚLEPACZKI cz.V- szukamy domku dla Śmietany str.69

Karmelek jest pierwszym kandydatem na majowej liście pomocowej klubu ślepaczków, oczywiście nie przeszkadza to , aby dokonać imiennej darowizny na rzecz kotka :wink:

lista majowa :

1. Karmelek Obrazek dt Niusia 222
-zabieg czyszczenia oczodołu

alessandra

Post » Śro maja 02, 2012 12:34 Re: ŚLEPACZKI cz.V- lista majowa otwarta

Bardzo potrzebny dt/ds dla tego jednooczka pokrzywdzonego przez los i nie tylko los:

viewtopic.php?f=13&t=141549
Obrazek
Miejsce przebywania: tdt Warszawa
Link do wątku: viewtopic.php?f=13&t=141549
Informacje: tabo10

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Śro maja 02, 2012 19:48 Re: ŚLEPACZKI cz.V- lista majowa otwarta

Obrazek

A ja przypomnę cudeńko moje na dt, Tanię niewidomą, nadal czeka na dobry dom... Ryjek lewkowy, prawda? :D

Wątek: viewtopic.php?f=13&t=140454
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Czw maja 03, 2012 22:46 Re: ŚLEPACZKI cz.V- lista majowa otwarta

Moje "specjałki"majowo:
Maszka.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek[/quote]

Niewidomy-padaczkowy Lepek vel Ramzes i Lucky niedowidzacy na oczko po urazie mechanicznym
Lepek.
ObrazekObrazekObrazekObrazek[/quote]
BOZENAZWISNIEWA

Post » Czw maja 03, 2012 22:53 Re: ŚLEPACZKI cz.V- szukamy domku dla Śmietany str.69

Nusia222 pisze:Gorąca prośba o wsparcie finansowe dla ślepaczka Karmelka

Karmelek ma niecałe 3 miesiące. Został uratowany przeze mnie i przez p. Agnieszkę z Pomorskiego Kociego Domu Tymczasowego ze schronu na jednym z podwórek przy ulicy Szerokiej w Gdańsku. Oczko stracił całkowicie w wyniku bardzo silnego kociego kataru. Obecnie jest pod opieką weterynaryjną - dostaje zastrzyki, ma wpuszczane kropelki, ale konieczny jest zabieg chirurgicznego oczyszczenia oczodołu i zaszycia. Taki zabieg kosztuje ok. 150 zł. Karmelek jest u mnie tymczasowo. Będę mu szukać domku, ale dopiero po zabiegu i po szczepieniach. Bardzo proszę o wsparcie finansowe w leczeniu Karmelka. Oczko wygląda naprawdę kiepsko. Karmelek jest biednym koteczkiem. Przyplątało mu się jeszcze zapalenie uszu, nie wiadomo też, czy nie będzie musiał przejść operacji jądra, jest bardzo wychudzony i zaniedbany - sama skóra i kości. Proszę o pomoc, gdyż leczenie Karmelka wymaga dość dużych jak dla mnie nakładów finansowych, a jestem tylko studentką :)
Informację o możliwości zbiórki pieniędzy na miau otrzymałam od dziewczyn z Bezbronnych Zwierząt.

Wszystkim darczyńcom będę ogromnie wdzięczna nawet za przysłowiową złotówkę! Każda jest na wagę złota.

Pieniążki proszę przesyłać na konto fundacji Bezbronne Zwierzęta:

Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt - Viva!
ul. Kawęczyńska 16/42a
03-772 Warszawa

81 1370 1109 0000 1706 4838 7309

z dopiskiem:BZA

bank DNB NORD Polska S.A. I O/Warszawa
SWIFT potrzebny dla przelewów zagranicznych: MHBFPLPW

Obrazek

Obrazek

Biedne maleństwo :( za zdrówko :ok:

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

Post » Pt maja 04, 2012 1:09 Re: ŚLEPACZKI cz.V- lista majowa otwarta

Dzięki wielkie :) Karmelek jest cudowny. Je za dwóch, a nawet trzech. I bawi się jak szalony :)

Nusia222

Od: Pt kwi 20, 2012 23:37

Post » Sob maja 05, 2012 19:13 Re: ŚLEPACZKI cz.V- lista majowa otwarta

Mój tymczasik Ochotek viewtopic.php?f=13&t=140873 zamieszkał u Roodej.
Dziękujemy za kciuki. :D

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Nie maja 06, 2012 10:09 Re: ŚLEPACZKI cz.V- lista majowa otwarta

Dobre wieści! :ok:
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Pon maja 07, 2012 16:21 Re: ŚLEPACZKI cz.V- lista majowa otwarta

patrzę na te nasze ślepinki (utożsamiam się ze wszystkimi ,wiec nie miejcie mi, dziewczyny za złe :wink: )- cudowne, zadbane na maxa, kochane-serce się raduje patrząc na nie : Bożenko, gdzie by miały lepiej?- wychuchałaś je :ok: , Anitko, nie wiem, czy Tania z takiego puchu chciałaby gdzieś pójść , Karmelek biedulka jeszcze przed zabiegiem, ale ma wspaniałą opiekę i miejmy nadzieję,że tak, jak Ochotek kotek od tabo10 znajdzie wspaniały dom- Bazyliszkowa, :wink: hmm, a Rooda nie chciałaby do pary ?-no co , zawsze warto spróbować sie zapytać :ok:

Cieszą mnie zawsze zdjęcia i dobre wieści o naszych ślepinkach-jak najwięcej prosimy :!:

alessandra

Post » Pon maja 07, 2012 16:31 Re: ŚLEPACZKI cz.V- lista majowa otwarta

Bazyliszkowa pisze:Bardzo potrzebny dt/ds dla tego jednooczka pokrzywdzonego przez los i nie tylko los:

viewtopic.php?f=13&t=141549
Obrazek
Miejsce przebywania: tdt Warszawa
Link do wątku: viewtopic.php?f=13&t=141549
Informacje: tabo10

kotek jest na 1 stronie w miejsce Ochotka pod nr 17 w kąciku kotów szukających domu
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Klub Ślepaczkowy

Od: Czw maja 05, 2011 14:56

Post » Wto maja 08, 2012 9:35 Re: ŚLEPACZKI cz.V- lista majowa otwarta

PILNE!!!!!!!!!!!!!!
"Ina
238/12, koteczka, niewidoma, 7 lat, do adopcji od 9 maja.
smutny widok, bezradna taka...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek"

KOTECZKA ZNAJDUJE SIĘ W SCHRONISKU we Wrocławiu:
viewtopic.php?f=1&t=141813
BOZENAZWISNIEWA

Post » Wto maja 08, 2012 13:46 Re: ŚLEPACZKI cz.V- lista majowa otwarta

Jaka słodka i biedna... :|
Obrazek Obrazek

anita5